Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Protest

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
517 odpowiedzi na ten temat

#181 OFFLINE   arcade90

arcade90

V8 :D

• 192 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 23 stycznia 2012 - 20:00

kierowcy mimo ogromnej siły wynikającej z liczebności zorganizowani nie są i to jest ich (nasza) słabość.

No właśnie... Weź pod uwagę, że bardzo dużo ludzi jeździ służbowymi autami, nie płacą za paliwo z własnej kieszeni więc im to lotto ile kosztuje paliwo.

#182 OFFLINE   dragonstawiki

dragonstawiki
  • 230 postów
  • Skąd: pochodzę z Czerniny koło Leszna, ale obecnie mieszkam w OPOLU

Napisany 23 stycznia 2012 - 20:02

Ale warto zwrócić uwagę na to, jak bardzo musi ACTA naruszać poważne interesy, skoro nastąpiła taka mobilizacja. Mam mieszane uczucia co do tej ustawy, czytałem projekt, wart jest rzeczowej dyskusji. W tym przypadku nastąpiono na odcisk zorganizowanym grupom i działają, kierowcy mimo ogromnej siły wynikającej z liczebności zorganizowani nie są i to jest ich (nasza) słabość.

do ataku , protestu przez neta, do wlamania na strony jakieś nie potrzeba sztabu ludzi, potrzebny jest jeden dobry leb.

a nasz rząd jest zawsze krok przed nami kierowcami i nie tylko , bo polak to taka istota ze z reguly potrafi tylko gębą klapać i nic nie robić i przyjść na gotowca. dosłownie jak ( przysłowiowy turek)

u nas nie ma solidarności, jednoczą się tylko ci co chcą coś wskórać.

a cala reszta sie poddaje.

#183 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 20:05

No właśnie... Weź pod uwagę, że bardzo dużo ludzi jeździ służbowymi autami, nie płacą za paliwo z własnej kieszeni więc im to lotto ile kosztuje paliwo

Z całym szacunkiem, ale uważam, że odsetek aut służbowych to margines. Sam używam takiego, ale wyłącznie w celach służbowych. Ostatnio pracodawca również zaczął przyglądać się kosztom używania auta służbowego. Ekonomia to naczynia połączone. Wyższe koszty - mniejsze szanse na stabilność firmy, ryzyko zwolnień etc. Tak więc zależeć powinno wszystkim.....

#184 OFFLINE   dragonstawiki

dragonstawiki
  • 230 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 20:11

Karburator:D

#185 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 stycznia 2012 - 20:16

Akcja toczy się do 4zł za litr

Dlaczego akurat 4 zł, a nie 3,50 zł lub 4,38 zł ??

EDIT
Czy ta cena ma być gwarantowana, jeżeli tak to na jak długo ??

#186 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 23 stycznia 2012 - 20:20

Dlaczego akurat 4 zł, a nie 3,50 zł lub 4,38 zł

też jestem ciekaw i już raz pytałem ale nie doczekałem się odpowiedzi

#187 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 20:21

Ale warto zwrócić uwagę na to, jak bardzo musi ACTA naruszać poważne interesy, skoro nastąpiła taka mobilizacja. Mam mieszane uczucia co do tej ustawy, czytałem projekt, wart jest rzeczowej dyskusji. W tym przypadku nastąpiono na odcisk zorganizowanym grupom i działają, kierowcy mimo ogromnej siły wynikającej z liczebności zorganizowani nie są i to jest ich (nasza) słabość.

ja nie wiem kogo i co narusza to porozumienie ale tu chodzi o tryb wprowadzania... utajniony dla obywateli.... to stalinowskie metody... ryzy niedlugo jak Łukaszenka bedzie uważał się za jednego nieomylnego w kraju..... a ta ściema Boniego ( ubeka ze stropianu) rano gada że będa konsultowac a po południu że juz podpisują.... mają naród w :pupa:

#188 OFFLINE   arcade90

arcade90

V8 :D

• 192 postów
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 23 stycznia 2012 - 20:43

koniec jest bliski :D

#189 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 20:44

tu chodzi o tryb wprowadzania... utajniony dla obywateli.... to stalinowskie metody... ryzy niedlugo jak Łukaszenka bedzie uważał się za jednego nieomylnego w kraju..... a ta ściema Boniego ( ubeka ze stropianu) rano gada że będa konsultowac a po południu że juz podpisują.... mają naród w d...pie

To również, a nawet przede wszystkim. Szkoda, że zabrakło podobnej oceny wtedy, kiedy raz na kilka lat można w realny sposób się wypowiedzieć. Teraz pozostają metody, które poprawne ośrodki opiniotwórcze nazwą stosownie do potrzeby chwili "warcholstwem", "zadymiarstwem", itp. Mimo to należy pamiętać, że myślących inaczej jest znacznie więcej niż się powszechnie sądzi i działać:)

#190 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 23 stycznia 2012 - 21:05

Dokladnie najważniejsze aby zauwazyli ze cos sie dzieje i nawet obnizka ceny o 0,50zł na litrze bedzie warta protestu ale mysle ze chodzi o obnizenie ceny ponizej 5zł

Dobra, załóżmy że zmusicie rząd do obniżenia akcyzy i paliwo stanieje o 50 gr/l. Budżet będzie miał paręnaście mld zł uszczerbku na dochodach.
Trzeba więc komuś te pieniądze zabrać.
Jeśli macie jaja to w ramach protestu wskażcie od razu komu te pieniądze odebrać - emerytom, rencistom, policjantom, rolnikom, żołnierzom, nauczycielom?

Proponuję transparent: "Znieść refundację leków - chcemy tańszego paliwa!"

Albo - "płatne studia - tańsze paliwo"

#191 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 21:17

Dobra, załóżmy że zmusicie rząd do obniżenia akcyzy i paliwo stanieje o 50 gr/l. Budżet będzie miał paręnaście mld zł uszczerbku na dochodach.
Jeśli macie jaja to w ramach protestu wskażcie od razu komu te pieniądze odebrać - emerytom, rencistom, policjantom, rolnikom, żołnierzom, nauczycielom?

a kolega mysli że jak te pare miliardów zeta bedzie wiecej w budzecie to co??? naprawią gospodarke, ulecza służbe zdrowia ...szkolnictwo, emerytury podniosą ????? Czlowieku oni to przeżrą jak przeżerają dotychczas każda złotówkę w zabawy w wojenke w Afganistanie, na wyposażenie swoich biur , na wożenie sie w prawo i lewo limuzynami, samolotami....itp itd

#192 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 21:21

To bardzo często stosowana przez ośrodki opiniotwórcze metoda. Ponieważ na pierwszy rzut oka bardzo racjonalna to chwytliwa. Podobna do tej o zabieraniu bogatym i dawaniu biednym. Ale w rzeczywistości nie znosi próby solidnej, rzeczowej analizy.
Ten wątek nie jest forum ekonomicznym, a jedynie służy zorganizowaniu się chętnych do wyrażenia opinii na temat cen paliw w formie innej niż pisana. Motywy, argumentacja to kwestie, ktore każdy rozstrzyga na własny użytek zgodne z własną oceną rzeczywistości.
Cytowana opinia to ( według mnie) zbitka pewnych haseł i nic poza tym.

#193 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 21:27

taki obrazek wolnościowy :)[ATTACH]16603[/ATTACH]

#194 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 23 stycznia 2012 - 21:38

to że, co z tego ze rząd chce żebyśmy więcej zarabiali, oni powiedzą pracodawco masz płacić tyle, a pracodawca zwolni 25% ludzi da podwyżki , potem z kolei splajtuje bo nie będzie wyrabiał się z zamówieniami terminami i straci kontrahentów,
a ludzie zasila szeregi bezrobotnych i panie w urzędach będą narzekały ze mają teraz dużo pracy.

nie wiem dlaczego ludzie się łudzą ze nasze zarobki będą wyższe, albo inaczej, może będziemy więcej zarabiali niż teraz ale nie wiele więcej za te pieniążki kupimy albo i mniej.

kosmos. szacun kolego. Moc.
miałem się nie wypowiadać więcej w tym temacie, ale na głupotę będę reagował, bo jeszcze ktoś przeczyta i pomyśli że na forum omegi takie wypowiedzi to norma.

Uważam, że Polska o wiele lepiej by wyszła, gdyby zamiast na protest co poniektórzy wyruszyli do biblioteki.

To bardzo często stosowana przez ośrodki opiniotwórcze metoda. Ponieważ na pierwszy rzut oka bardzo racjonalna to chwytliwa. Podobna do tej o zabieraniu bogatym i dawaniu biednym. Ale w rzeczywistości nie znosi próby solidnej, rzeczowej analizy.
[...]

no to poproszę o rzeczową solidną analizę. wiem, że nic nie odpiszesz, bo tutaj nawet nie ekonomia, ale zwykła matematyka się kłania, która jest nieubłagana. Mniejszy dochód budżetu=mniejsze wydatki.

#195 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 21:49

no to poproszę o rzeczową solidną analizę. wiem, że nic nie odpiszesz, bo tutaj nawet nie ekonomia, ale zwykła matematyka się kłania, która jest nieubłagana. Mniejszy dochód budżetu=mniejsze wydatki.

Nie napiszę, bo to: primo nie forum ekonomiczne, saecundo nie jestem od nauczania. Może warto zamiast tego skorzystać z rad innych, choćby tych o bibliotekach:). Ja korzystam:)

#196 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 21:53

proponuje otwarcie stacji paliwowych tzw"komercyjnych" (jak "za komuny" były takie sklepy miesne gdzie mieso było 50 proc. droższe od normalnie sprzedawanego i nie trzeba było stac w kolejkach ) te stacje byłby dla tych ktrych stac na zapłacenie 10-12 zeta za litr paliwa i mieliby oni poczucie dobrze spełnionego obywatelskiego obowiązku czyli ratowania budzetu ...
Co do refundacji - większośc lekow dla cukrzykow oraz pasków ( których uzywam) juz przestała byc refundowana pomimo wzrostu cen paliwa :)

#197 OFFLINE   dragonstawiki

dragonstawiki
  • 230 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 21:59

w zasadzie to czasami zastanawiam się po co walczyli o tą POLSKĘ.

jakby wtedy wiedzieli ze takie czasy będą to pewnie złożyli by bron.

a co do tego komu zabrać w zamian za tańsze paliwo ..... jakbym miał wybierać to powiedziałbym żeby sobie sami poucinali pensje, mało tego zakazali sobie obejmowania prezesowskich i dyrektorskich stanowisk w spółkach, w których później malwersacje zgodnie z prawem. leja na Polski naród. mowa o rządzie

przeciętny kowalski jak nie stawi się na stanowisko pracy i nie wyjaśni dlaczego go nie było to leci z roboty, a w sejmie jakieś obrady i 10 na krzyż przecież to parodia.
zarabiają po 40-50 tys m-c , powiedzcie czy taki polityk narobił sie w zyciu???

jeśli ktos sobie odpowiada na to pytanie odpowiedział TAK...... to niech sobie odpowie na pytanie jak narobi sie górnik, rolnik, i przecietny pracownik fizyczny.

my mamy dawać i nic nie żądać

#198 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 22:03

jakbym miał wybierać to powiedziałbym żeby sobie sami poucinali pensje, mało tego zakazali sobie obejmowania prezesowskich i dyrektorskich stanowisk w spółkach, w których później malwersacja zgodnie z prawem pieniążki i leja na Polski naród. mowa o rządzie

tak swoją drogą to ja osobiście nie chciałbym być premierem za takie pieniądze...

Qufa, nawet Lato buc zarabia trzy razy tyle

#199 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 22:09

tak swoją drogą to ja osobiście nie chciałbym być premierem za takie pieniądze...

Qufa, nawet Lato buc zarabia trzy razy tyle

i na szczescie nie bedziesz ..... :)

#200 OFFLINE   dragonstawiki

dragonstawiki
  • 230 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 22:11

nie wiem jak was ale zal patrzec i sluchac jak przemiawiają musimy zaciskac pasa, dlaczego od siebie nie zaczną ,

dziwi mnie dlaczego tak malo ludzi na KORWINA glosuje,
on nie zmienia swojego podejscia od lat

zlodziejowi uciac reke.
w rzadzie maja zarabiac jak przecietny kierownik nie wiecej niz 10tys
rolnik przede wszystkim
polska jest niezalezna i poradzi sobie bez osciennych zlodziei

to jego slowa i calkiem go popieram.
jeszcze inni by sie przydali chodzby na wzór LEPPERA to byl gosc który mial za uszami pewnie ale wiele spraw wyplywalo na swiatlo dzienne i musialo byc przez ówczesne rządy korygowane .