Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Immobilaizer

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
587 odpowiedzi na ten temat

#441 OFFLINE   roobo

roobo
  • 726 postów

Napisany 04 października 2009 - 20:23

A ja tak napisze w woli ciekawostki :) Może się komuś przyda.
Mam omegę z roku 95 (niestety immo transponderowe ) Padł mi sterownik ECU, więc dokupiłem u Borówki taki sam tylko z roku 94 (numer boscha musi być taki sam tylko symbol będzie inny) Odpiąłem cewkę immo przy stacyjce a następnie założyłem ten z 94 roku i samochód lata jak gitara :) Pisze to po to, że jeśli ktoś ma wątpliwości czy taki "stary" sterownik bez immo bedzie działał w aucie z instalacją immo transponderowgo to daje odpowiedź twierdzącą czyli można zakładać bez żadnych kłopotów i problemów i cieszyć jazdą bez obaw o zgubienie kluczyków :)

#442 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 października 2009 - 15:16

A ja tak napisze w woli ciekawostki :) Może się komuś przyda.
Mam omegę z roku 95 (niestety immo transponderowe ) Padł mi sterownik ECU, więc dokupiłem u Borówki taki sam tylko z roku 94 (numer boscha musi być taki sam tylko symbol będzie inny) Odpiąłem cewkę immo przy stacyjce a następnie założyłem ten z 94 roku i samochód lata jak gitara :) Pisze to po to, że jeśli ktoś ma wątpliwości czy taki "stary" sterownik bez immo bedzie działał w aucie z instalacją immo transponderowgo to daje odpowiedź twierdzącą czyli można zakładać bez żadnych kłopotów i problemów i cieszyć jazdą bez obaw o zgubienie kluczyków :)

masz racje robo - musi działac bez problemu. Dodam jeszcze ze nie wolno podstawiac sterownika od vectry po ( 95 roku)( immo transponderowe) bo złacze ma całkiem inne wyprowadzenie pinów.

#443 OFFLINE   narvana

narvana
  • 2 postów

Napisany 17 października 2009 - 08:54

POMOCY......omega 2.5v6 95r problem jak widze popularny .Po wyjsciu z marketu niespodzianka brak reakcji na kluczyk pali sie kontrolka immo a na kluczyku po wcisnieciu miga swiatelko cheek sie pali ciagle .prosze o pomoc pod marketem mi go wyczyszcza mam jeden kluczyk gdzie szukac usterke moze odlaczyc

#444 OFFLINE   KrzysiekM

KrzysiekM

Ford Galaxy 1.9 TDI 2004r

• 105 postów

Napisany 17 października 2009 - 23:39

Witam

Przebiłem się przez temat i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, liczę że któryś z Szanownych forumowiczów mi pomoże.
Omega 2.5 DTI 2002, automat immo transponderowe.
Sytuacja wygląda następująco, przez głupotę zjarałem ECU, kupiłem nowe + pastylkę do kluczyka. Po przekładce jednego i drugiego miga mi pomarańczowa kontrolka i silnik nie da sie uruchomić.
I teraz pytanie, czy jest możliwość (liczę się z tym że może to zrobić tylko aso) odblokowania jakoś mojego immo? naprzykład zaprogramowania od nowa kluczyków do tego sterownika który mam zamontowany aktualnie?

Pozdrawiam
Krzysiek

#445 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 18 października 2009 - 00:00

jeszcze brakuje Ci czytnika immo tego przy stacyjce i to musi być ten od tego ECU i pestki które kupiłeś bo to komplet (pestka+czytnik+ECU z jednego auta) i musisz przełożyć wszystko inaczej nie zadziała

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#446 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 18 października 2009 - 08:42

mozna tez przeczytac :http://forum.omegakl...ead.php?t=12862 ale komu chce sie szukac.......

#447 OFFLINE   KrzysiekM

KrzysiekM

Ford Galaxy 1.9 TDI 2004r

• 105 postów

Napisany 18 października 2009 - 10:16

Ok może wyraziłem sie nieco nieprezycyjnie. Nie mam mozliwosci zdobycia petli indukcyjnej do kompletu tego komputera. I teraz pytanie jest takie. Moge sobie zaprogramowac immo OP-COMem ale potrzebuje "security code" z CAR PASS.
I teraz pytanie kod potrzebuje dla mojego VINU? Czy auta dawcy ECU?

Pozdrawiam

Jacekczewa: zapewniam Cie ze Twoj post przeczytalem jako pierwszy

EDIT:
Doszedłem do rozwiązania:
Potrzeba Security Code dla naszego samochodu (w ASO sciągniecie CAR PASSA kosztuje 100PLN)
I interfejsu w moim przypadku OP-COM
Resetujemy ECU IMMOBILIZER I KLUCZYKI
Programujemy swój VIN w nowym ECU
Programujemy IMMOBILIZER
Programujemy po kolei wykasowane kluczyki

Odpalamy samochód i działa

#448 OFFLINE   daro13276

daro13276
  • 1 postów

Napisany 27 października 2009 - 00:03

mam omcie z 95 po podlaczeniu akusa pala sie kontrolki zaplonu ale rozrusznika nie slychac nie kreci no to na pych zapalil ale zgasic nieszlo

#449 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 27 października 2009 - 06:58

a co to ma wspolnego z immo ?

#450 OFFLINE   krzychu45321

krzychu45321
  • 74 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 27 października 2009 - 08:55

witam ja mam takie pytanko czytam i czytam wiec poszedlem do omci sprawdzic jak z tym imobilajzerem jest dodam ze mam omke z 95r.zamknołem drzwi pilotem puzniej otworzylem kluczykiem wsiadlem i omka bez zadnych problemow odpalila a wyczytalem ze juz nie odpali wiec troche nie rozumiem??Immo sprawne na 100% z czipem w kluczyku .Tzn ze u mnie w aucie jest cos nie tak z tym otwieraniem???Pozdro
krzychuomeszka

#451 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 27 października 2009 - 15:47

krzychu45321 - czytaj ze zrozumieniem - jak masz immo transponderowe to sprawa z otwieraniem kluczykiem w zamku nie ma wpływu na blokowanie ( TYLKO roczniki 94-95 z podczerwienią blokuja sie)

#452 OFFLINE   krzychu45321

krzychu45321
  • 74 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 27 października 2009 - 19:08

Aha czyli moge spac spokojnie ze mi sie cos takiego nie przydazy:)
krzychuomeszka

#453 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 27 października 2009 - 19:50

niby tak, dopóki nie padnie czytnik przy kierze - objawy - mrugająca kontrolka check niestety problem w warunkach domowych nie do przejscia ( urzadzenia, kody itp ) kosztowny w serwisie wolają od 300 zeta wzwyż ( w starym immo 94-95 - podczerwien - można go odciąc powiedzmy w nie całą godzine bez kosztów :D)
Wiec tak żle i tak niedobrze :D a usterkowośc immo transonderowego niestety jest dośc wysoka....z jakiego powodu do końca nie wiadomo - wiadomo ze wysypuje sie procek motoroli w czytniku przy kierze

#454 OFFLINE   Ganriel

Ganriel
  • 7 postów

Napisany 31 października 2009 - 16:27

Witam wszystkich.
Potrzebny mi ten sposób na odblokowanie imo w mojej rakiecie.
2 tygodnie temu zniszczyli mi zamki w aucie jakieś łobuzy , które chciały go okraść. Olałem zamki bo otwieram z pilota. No i otwarłem, pojechałem do pracy , ale już nie zamknąłem. Na szczęście można jezdzić ale ale auta nie umie zamknąć. Jutro na giełdzie kupie sobie jakiś sterownik do centralnego i będę znowu pilotem otwierał ale martwię się że "samo się zepsuło i samo się naprawi" a wtedy nie odpalę auta jak nie będę miał oryginalnego pilota. Wiec proszę o tę "kabelkologię" i będę miał problem z głowy.
Z góry dziękuję.

#455 OFFLINE   ziemniak0783

ziemniak0783
  • 3 postów

Napisany 19 listopada 2009 - 10:14

Witam, mam taki nietypowy problem, a widze ze kolega mocno ogarnia temat :D
A wiec; wkladamy silnik z Omegi do innego auta ;) Mamy sterownik do X25XE, ale nie mamy pastylki z immo do niego :) Czy wystarczy, ze kupimy jakakolwiek pastylke + immo i podlaczymy w odpowiednie miejsce z tym komputerem, czy rodzaj pastylki zalezy od rodzaju kompa? :)
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz :)
200KM@241NM@1050KG N/A :D Porsche killer wannabe ;d - szybkie rodzinne auto :)
Pomiary na hamowni w Białymstoku - 607477749 - C. 50PLN, także 4x4 :D

#456 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 19 listopada 2009 - 10:28

jakby kolega przeczytał dokładnie nto dowiedzałby sie jak juz wiele razy pisano - sterownik - czytnik z cewką - czip( pastylka) z kluczyka - jeden komplet bez tego nie zadziała, chyba ze jest to silnik z roku 94-95 ( nie było immo transpoderowego ( rok 95 - przejsciowy), mozna takze wysłac sterownik do firmy aby zmienic wsad i bedzie dzialac bez immo

#457 OFFLINE   ziemniak0783

ziemniak0783
  • 3 postów

Napisany 19 listopada 2009 - 10:48

Dziekuje za odpowiedz, stron w tym temacie jest az 46, ciezko sie przez calosc dokladnie przebic .
200KM@241NM@1050KG N/A :D Porsche killer wannabe ;d - szybkie rodzinne auto :)
Pomiary na hamowni w Białymstoku - 607477749 - C. 50PLN, także 4x4 :D

#458 OFFLINE   PIGWA

PIGWA
  • 1 postów

Napisany 22 listopada 2009 - 16:30

Piterek sorki nie w tym kluczyku. Wiesz o tym ze ten pilot ( podczerwien) otwiera i zamyka zamek a zarazem odblokowuje immo. po otwarciu kluczykiem immo blokuje układy sterowania i autka nie odpalisz do czasu zamkniecia - otwarcia drzwi własnie tym pilocikiem . Bolesław przesłalem ci na skrzynke sposób odblokowania.

Jestem nowy na forum , kolego mam czasem ten sam problem z immo i z otwieraniem.
Rozbieram kluczyk [o ile mam czym] wyjmuje baterie , wkładam je przedmuchuje stukam i czasami zaskakuje albo biorę drugi jak jestem w domu i się udaje , ale jak wyjadę gdieś dalej to będzie problem.Jaki jest inny sposób o ile możesz go zdradzić mi.
Z góry dzięki.

#459 OFFLINE   lukasang

lukasang
  • 1 postów

Napisany 29 listopada 2009 - 18:48

Mam pytanie do Pana Jacekczewa, odnosnie immo w omedze 94r. jak je ominac. Temat byl wielokrotnie poruszany, wiem o tym ale nie potrafie znalezc podpowiedzi. Z gory dziekuje!

#460 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 29 listopada 2009 - 19:24

poszlo