Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Immobilaizer

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
587 odpowiedzi na ten temat

#421 OFFLINE   pablos1987

pablos1987
  • 15 postów

Napisany 20 lipca 2009 - 19:31

Rocznik mojej Omegi to 96' i w kluczyku mam tylko pestkę, centrala otwieram pilotem który nie wygląda na oryginalny.

#422 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 20 lipca 2009 - 20:22

immo transponderowe - serwis

#423 OFFLINE   piter86

piter86
  • 8 postów

Napisany 21 lipca 2009 - 18:43

jacekczewa Czy moge prosić instrukcje odpięcia imo mam podobny problem co poprzednicy Rocznik 94

#424 OFFLINE   Lincoln

Lincoln
  • 56 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 14:05

Mam pytanko: co blokuje immo??? W ogole nie zakrece rozrusznikiem jak nie będzie podłączone, czy coś w sterowniku grzebie (z immo idzie tam tylko jeden kabelek)spod stacyjki z modułu idze 8 kabli, wie moze ktos gdzie one idą???
mam 96 rok ,ale tez ten przycisk ze złodziejem,,,

#425 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 31 sierpnia 2009 - 14:26

rozrusznikiem zakręcisz.

z moich obserwacji wygląda to tak - że sterownik pyta immo o sygnał - a tem jak odczyta transponder w kluczyku to podaje odpowiednią odpowiedź do sterownika silnika, a ten albo pozwoli uruchomić silnik albo nie. co odcina - nie wiem - ale przypuszczam że wtrysków nie otwiera.

immo podaje sygnał że znalazł kluczyk i zapisany w sobie numer nadwozia - ECU silnika te dane interpretuje w jakiś sposób. miałem immo z callibry - po podpięciu - nie odpalał silnik. po wpisaniu do immo numeru nadwozia takiego jakim ECU silnika się zgłaszał - silnik zapalił.

komunikacja idzie jednym przewodem między immo i ECU silnika

#426 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 15:00

tuptus tak wlasnie i rozrusznik kreci - ale tylko w rocznikach powyzej 95 ( immovtranspoderowe - miga kontrolka check engine pomaranczowa ) w rocznikach ponizej z pilotem na podczerwien - nie zakrecisz rozrusznikiem i świeci ludzik

#427 OFFLINE   Lincoln

Lincoln
  • 56 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 17:03

TEraz pytanie ilu sygnałow potrzebuje immo? Wiadomo czerowny +, czarny-stacyjka, brązowy-masa, niebiesko-czerwony ECU, niebiesko-czerwony-?, jakies tam brazowe: 1licznik, 2 kostka diagnostyczna, 3sterownik centralnego zamka(czy tam alarmu) teraz pytanie jakie sa niezbedne do odpalenia auta?

#428 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 17:33

kolego - czytnik immo umieszczony przy stacyjce czyta kod z czipu kluczyka - ten kod wysyła do sterownika , jesli jest zgodny uruchamia obwod pompy paliwa, obwod wtryskiwaczy i obwod ukladu zaplonowego - cewki ( wewnątrz sterownika ) nie szukaj czegos czego nie znajdziesz i nie da sie tego obejsc metoda połaczenia kabelkami...

#429 OFFLINE   Lincoln

Lincoln
  • 56 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 19:06

Heh, to ja kolego skontruje tym samym: czemu nie odpowiadasz rzeczowo na pytanie? nie chce nic obejsć, chce przeniesc całość w inne autko i pytanie czy wszystko musze podłączyć by immo zadziałało???

#430 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 19:15

to nie prosciej tak napisac? wiązka immo ( czytnika immo tego kolo stacyjki ) jest bezposrednio podpieta do sterownika i tyle (magistrala cyfrowa) zasilania masa i zapłon z instalacji zewnętrrznej ( te juz rozszyfrowałes) Dodam że immo jako tako samo nie bedzie istniec ( działac) wspólpracuje ze sterownikiem silnika, nie da sie go ( immo ) przełozyc do innego samochodu. Jezeli chcesz przełozyc do innego samochodu całosc czyli sterownik silnika i immo to musisz caly komplet. I nie ma co tu kontrowac , nie pisałes nic ze chcesz flaki przełozyc do innego auta. Troszke szacunku bo chce pomóc. A.... zeby ni było - najistotniejszy jest ten do ECU ( niebiesko-czerwony)

#431 OFFLINE   glu

glu
  • 1 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 19:44

witam..
prosiłbym o pomoc, 2 dni temu immo zablokował mi omcie, po przekręceniu stacyjki wszystkie kontrolki się palą oprócz check engine, rozrusznik nie kręci.. wymiana baterii w pilocie nic nie dała. Omega rocznik 94'.

#432 OFFLINE   Lincoln

Lincoln
  • 56 postów

Napisany 31 sierpnia 2009 - 21:52

Spoxo, ale pytałem jasno, bez ktorych mozna uruchomić. SZacun jest, bo każdy jak co poleca kolege JACKA:-)
Zastanawia mnie najbardziej ten sterownik seryjnego centrala i ten obcy niebisko czerwony kabel bo nie wiem gdzie był przycinany. a nikt przypadkiem nie wie czy nie wystarczy np, że sterownik immo widzi tylko chop w kluczyku, oraz połączenie z kompem i zasilaniem? czy musi być podłaczony z centralką od seryjnego zamka?

#433 OFFLINE   henek155

henek155
  • 8 postów

Napisany 21 września 2009 - 23:07

Witam jestem początkujący na forum, znajomemu swieciła sie kontrolka check ale silnik zapalał i auto(omega 2.0 16v,95r) jeżdziło i pewnego razu mu zaczął mrugać check i rozwiercił stacyjke,bo mówił ze kiedyś miał wymienianą i jakoś na ostro popodłączał i dojechał do domu,auto stało chwile aku sie rozładowało i teraz mruga chcek i nie zapali autko,co z tym moge mu zrobić?kupić używaną stacyjke ale czy tam immo sie odblokuje czy coś musze pomodzić czy tylko jakiś serwis,proszę o pilną pomoc auto jest unieruchomione.
Z góry dziękuje za każdą cenną poorade.

#434 OFFLINE   Lincoln

Lincoln
  • 56 postów

Napisany 22 września 2009 - 10:22

MAsz kluczyk z podczerwienią?

#435 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 22 września 2009 - 13:34

jak mu mruga to immo zablokowało odpalanie silnika - sam wkład stacyjki nie ma z tym nic wspolnego . W kluczyku jest czip który trzeba przełożyc do nowego kluczyka , trzeba uwazac na cewke wkolo stacyjki !!!!

#436 OFFLINE   henek155

henek155
  • 8 postów

Napisany 22 września 2009 - 20:40

przykleiłem ten mały chip z pilota do immo na tasmie izolacyjnej i na ostro kabelkami podłaczylem i tylko check swiecił ale nie mrugal i autko zapaliło.Teraz tylko założyć nową stacyjkę nową stacyjkę.czy z modelu 98 pasują bo kluczyki już tam są inne?

#437 OFFLINE   kamazuma

kamazuma
  • 2 postów

Napisany 22 września 2009 - 21:18

Mam podobny problem - siadł mi pilot w kluczyku ( rocznik 94') w serwisie dowiedziałem się, że do mojego autka,:cool: nieda się zaprogramować nowego pilota (a taki posiadam), bez ściągnięcia kodów (bo takich nie posiadam), co kosztuje 180 zł + 120 zł zaprogramowanie - czas : około 1 h ! Uważam, że trchę drogo !!!:cool:

#438 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 22 września 2009 - 21:25

dokup sterownik centralnego albo cały alarm jak nie masz na allegro z dwoma radiowymi pilotami dedykowany do omy , podepnij pod stary sterownik i będzie taniej i lepiej , tylko immo trzeba wywalić

np. taki: http://www.allegro.p...jnik_ruchu.html

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#439 OFFLINE   kamazuma

kamazuma
  • 2 postów

Napisany 22 września 2009 - 21:31

dzięki

#440 OFFLINE   arkadra

arkadra

ddd

• 1 postów

Napisany 04 października 2009 - 12:11

Jacek mam ten sam problem co Bolesław ( omega 2,5td z `94 roku) więc przeszedłem do "włączenia zapłonu i przytrzymania przycisku do zamykania przez kilka sek. potem było mrugniecie 3 krotne lampki w podsufitce następnie zamknąłem i otworzyłem pilotem i powiodło się. Ale po kilku odpaleniach auta (4 razy) pomimo że kluczyk jest ok to znowu ten sam problem z tą różnicą, że teraz już nic ( nawet sekwencja powyżej) nie pomaga. Proszę o pomoc, myśle nawet o wyeliminowaniu imo (proszę o opis wyeliminowania immo).
Mój email to arafalowski@gmail.com
Dzięki