Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Immobilaizer

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
587 odpowiedzi na ten temat

#381 OFFLINE   rogas_pool

rogas_pool
  • 1 postów

Napisany 10 marca 2009 - 15:52

Witam koledzy
jak widze nietylko mi przytrafił sie problemik z immo , nowiec tak omega z 94 roku
2.0 8v. kluczyk bez pilota było cos kiedys na podczerwien bo globusik wystaje ,
wieczorem jeszcze paliła a dzis zero , aku sie rozładował zainstalowałem nowy , niestety niezapala . Widze ze kolega JACEKCZEWA ostro ogarniety w tej sprawie - wiec prosze o porade jak ominac immo ?

#382 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 marca 2009 - 19:08

jak rozrusznik krecił to nie immo..., chyba ze migala ci check - tzn ze masz immo transponderowe, w modelach z tym slinikiem zdazały sie własnie imma transponderowe - tylko serwis

#383 OFFLINE   arecki00

arecki00
  • 1 postów

Napisany 16 marca 2009 - 17:15

Witam potrzebuje pomocy pilot mi padł w omce i nie moze odpalic .
Rozrusznik nie kreci . Mam pilot w kluczyku i złodzieja na desce moja bestia to 2.0 8v `94r.
POMOCY PROSZE

#384 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 31 marca 2009 - 18:57

ja mam taką sprawę z immo:

moje x20xev było okradzione z immo...
check ciągle migał - wywaliłem żarówkę - ale auto odpala normalnie.

chciałbym mieć check engine więc zakupiłem ECU + pętlę immo + pastylkę.
z jakiegoś powodu ECU nie działa - złącze było deczko inne - jakby zabezpieczenie przed inną wtyczką - wypustek byłz drugiej strony - no i ECU nie działa - nie komunikuje się z OS.
Podłączyłem pętlę do starego ECU - gdzie odpalał bez tego - i ku mojemu zdziwieniu - nie odpala z pętlą i pastylką.

Podłączyłem OS do immo - niestety nie znam jeszcze security code - jutro OP-COMem z Dobolosem się pobawimy
teraz pytanie:

czy mając security code (ten czerocyfrowy) (OS go nie zczytuje a OP-COM podobno tak) będe mógł wpisać do immo numer VIN ten sam co jest zapisany w ECU?
i czy po wpisaniu tego immo zagada poprawnie z ECU czy jeszcze coś trzeba zrobić?
Immo poprawnie widzi kluczyk - transponder.

za wszelkie odpowiedzi z góry dzięki :)

#385 OFFLINE   dobry kolega

dobry kolega
  • 2 postów

Napisany 03 kwietnia 2009 - 15:24

jak zwykle chodzi o immobilizer
koledze zablokowala sie wkladka w stacyjce, wiec zakupil nowa wraz z kluczykami jednak po wymianie wkladki i przelozeniu immo ze starego kluczyka do nowego nic nie dziala
nic to znaczy nie mozemy odpalic auta iswieci sie kontrolka check.
staralem sie przykladac ten stary kluczyk do stacyjki a odpalac nowym ale tez nie dziala
odczepilismy immobilizer od kolumny i tez prubowalismy z tym przykladaniem jednak ciagle nic... Omega jest w roczniku 96 2,5 TDS... Prosze o szybka pomoc

#386 OFFLINE   kwasior

kwasior
  • 2 postów

Napisany 05 kwietnia 2009 - 10:00

Panie Jacku ja rowniez prosil bym o instrukcje odblokowania immobilajzera raz mi odpala normalnie a innym razem nawet sie nie odezwie raz nawet z pracy musialem jechac do domu autobusem na drugi dzien odpalil normalnie.Pozdrawiam.

#387 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 05 kwietnia 2009 - 11:08

to nie immo

#388 OFFLINE   kwasior

kwasior
  • 2 postów

Napisany 05 kwietnia 2009 - 20:07

to nie immo

A co jak nie immo jesli kontrolka check swieci po wcisnieciu przycisku wpilocie,a rozrusznik nawet sie nie odezwie,kontrlolki swieca a po przekreceniu kluczyka zadnej reakcji,po pewnym czasie po przekreceniu kluczykiem i po wcisnieciu przycisku na pilocie auto pali normalnie.Czasem kilka dni jest ok. by w najbardziej nieoczekiwanym momencie znow nie zapalil.Auto to vectra 2.0i rocznik1994.Pszukuje skutecznego sposobu usuniecia immo z mojego samochodu ,z gory dziekuje za podpowiedz,pozdrawiam.

#389 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 06 kwietnia 2009 - 05:54

kwasior w twoim aucie jest immo na pilota i ono nie ma nic wspolnego z kontrolka check engine....szukaj przyczyn w czym innym

#390 OFFLINE   przemekz

przemekz
  • 135 postów

Napisany 08 kwietnia 2009 - 18:54

to ja opisze mój problem który powrócił, może ktoś zna rozwiązanie :-)
oma 96 2,5td immo transp.

miga check, jest błąd immobilizera w kompie, wywala awarie skrzyni
- kiedyś miałem juz ten problem - ustąpił po tym jak pogrzebałem w kablach pod maską -ale bez konkretu, po prostu poczyściłem kostki (te okrągłe w okolicy pompy), poruszałem kablami i zrobiłem remont skrzyni bo po jeździe w awaryjnym w końcu sie zbuntowała.
nie wiem co wtedy pomogło- czy te moje zabiegi z kablami czy to skrzynia blokowała komp silnika

jeździłem 2 lata bez nawrotu choroby aż wróciła przy okazji wymiany rozrządu-oprócz wiadomej przy tym zabiegu rozbiórki pół silnika mechanik umył na koniec silnik, wszystko było ok ale za którymś razie juz nie zapalił i objawy jak powyżej - raz zapala a potem nie.

podejżewam wiązke od kompa albo kable od asb, mechanik będzie walczył z tym ale może macie jakieś podobne doświadczenia-chciałbym to zrobić tak coby to wyleczyć a nie tylko zaleczyć problem bo nie wiadomo kiedy wróci

#391 OFFLINE   zozo

zozo
  • 183 postów

Napisany 11 kwietnia 2009 - 17:51

PANOWIE POTRZEBUJE POMOCY ! rano autko nie chciało odpalić ale odłączenie aku na parę min pomogło i odpalił, niestety teraz juz tylko kreci. wcześniej nie pokazał mi błędu teraz jak bylem wyskoczył błąd 144. i mrugnie sobie kontrolka silnika, nie wiem czy sa to regularne mrugnięcia bo nie chce za długo kręcić bo juz tyle razy kręciłem ze nie chce zakatować aku

i teraz prośba ...... PODAJCIE JAKIEŚ SKUTECZNE ROZWIĄZANIE NA TEGO JE@#$%^GO IMMOBILIZERA !!! nie chce tego dziadostwa, jak zrobić żeby wymontować unieszkodliwić dziada...

rocznik 98 silnik 2,5,v6

#392 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 11 kwietnia 2009 - 19:18

rozwiązanie podane na pw

#393 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 12 kwietnia 2009 - 07:38

odwiedziłem Dobolosa i OP-COMem wgrałem do immo numer VIN taki jak w ECU. więcej nie dało się zrobić (poblokowany OP-COM)

pojechałem do ASO by mi zmusili ECU by zaczeło działać z immobilizerem. Koleś Techem 2 zaprogramował od nowa immo ale ECU już nie mógł skonfigurować :mad: pojawiał mu sie na ekranie bład że "brak poprawnego przycisku hardware". czy coś w tym stylu. dla mnie wyglądało to jakby tech2 był piratowany :D oczywiście za wizytę nie zapłaciłem - muszą sie "skonsultować" i jadę do nich we wtorek. wgrali od nowa SPS, ale nic im to nie dało. czy ktoś wie czy gdzieś poza ASO można w Poznaniu zmusić ECU by odczytało immo? kto się na tym zna :) (teraz mam bład 1501 - brak lub nieprawidłowy sygnał z immo - choć o dziwo auto jeździ :D a jak wyczytałem w manualu OP-COM taki bład wskazuja nowe niezaprogramowane ECU silnika. Tylko że z tym błędem silnik powinien się uruchomić 10 razy po czym blokada a u mnie jeździ od sierpnia 2008 :))

jestem optymistą i wierze ze kiedyś bede miał prawidłowo działajacego check engine a nie migającego :D

#394 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 09:29

spoko serwis Opla - widac ze chłopaki znają sie na robocie - miec sprzet a nie umiec go wykorzystac :D seeeerwissssss :mad:

#395 OFFLINE   Tomek_Mlody

Tomek_Mlody
  • 12 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 10:02

cześć wszystkim Jestem nowy na forum ale juz mam problem..

Mam omege B 2,5 wyjąłem akumulator wsadziłem go ponownie, klemy bajery ..... i chce go otworzyć z pilota a tu?? kicha pilot wogole nie kontaktuje i zapala sie ten pier,..... złodziej panowie pomocy bo święta a tu nie mam czym jezdzić..
POzdrawiam

#396 OFFLINE   sebar

sebar
  • 1 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 10:03

cześć też miałem taki problem i pomógł mi taki pan co to się zajmuje '' pozyskiwaniem autekj'' :) wiem tylko że odłączył immobilajzer po prawej stronie (od pasażera) obok poduszki powietrznej jest taka podłużna zaślepka zdemontował ją i tam za schowkiem była czarna puszka z przewodami coś tam odłączył i po klopocie
radzę poszukać takiego szpeca zapłacisz parę groszy i masz spokój
powodzenia

#397 OFFLINE   Tomek_Mlody

Tomek_Mlody
  • 12 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 10:05

cześć wszystkim Jestem nowy na forum ale juz mam problem..

Mam omege B 2,5 94rok wyjąłem akumulator wsadziłem go ponownie, klemy bajery ..... i chce go otworzyć z pilota a tu?? kicha pilot wogole nie kontaktuje i zapala sie ten pier,..... złodziej panowie pomocy bo święta a tu nie mam czym jezdzić..
POzdrawiam

#398 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 14:46

najpierw zaprogramuj pilotan - wsiadasz zamykasz drzwi wsadzasz kluczyk do stacyjki i przekręc aby zasweiciły sie kontrolki, jesli masz jeden kluczyk z pilotem to musisz go rozebrac na pół zeby pilot na podczerwien był osobno , wiec przekreciłe zeby kontrolki sie zaśieciły, kierujesz pilota na globusik w podsufitce, wciskasz przycisk na pilocie i trzymasz ok 5 sek powinny kliknąc zamki lub zamrygac lampka oswietlenia - pilpota raczej centralny zamek zaprogramowany.
Teraz wysiadasz i zamyksz- otwierasz auto pilotem - immo sie odblokuje ( mam na mysli rocznik 94-95) z pilotem na podczerwien oraz z kontrolką "złodzieja" na desce

#399 OFFLINE   Tomek_Mlody

Tomek_Mlody
  • 12 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 22:45

osobny mam do centralki i osobny do stacyjki (do stacyjki zwykły kluczyk)... a w tym do centralki sa dwa jeden po środku kluczyka a drugi taki mały obok to jeszcze podpowiedz ktory guzik wciskać:(:(

Ale i taki dzieki wilelkie za porady!!!

#400 OFFLINE   woody

woody
  • 94 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 12 kwietnia 2009 - 23:03

koledzy pomocy dzisiaj nie moglem przekręcić kluczyka a dodam że jestem poza domem w gościach rozwierciłem stacyjke i mogłem przekręcić ale powstał problem bo pali mi się kontrolka silnika nie pali ale mruga i nie mogę odpalić silnika co robić pomocy dodam oma z 96 r pilot kluczyk do zamków orginalny i dorabiany do stacyjki której już niema błagam o szybką reakcję bo ugrzęzłem z małym dzieckim