Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Krew mnie zalewa patrząc na ceny paliw!!!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
750 odpowiedzi na ten temat

#241 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 18 marca 2011 - 11:14

Kazda strona tej dyskusji ma racje w tym co pisze, tylko zauwaz mkaminski100, ze fala emigracji nie plynie z GB i DE do Polski tylko jakos zawsze odwrotnie ...

A czy kiedykolwiek w polskiej historii emigracja plynela w druga? Oprocz nas jednak najwiekszymi emigrantami byly chyba Irlandczycy, Wlosi i Grecy. Jak juz Sypus pisal mamy co mamy na wlasne zyczenie. Dlaczego? Bo jak daleko nie siegniesz Polak czy przy plugu czy przy maszynie zajmowal sie dyskusjami o rzadzeniu panstwem, a nie tym za co ma placone. Niemcy i inni sa nauczeni, ze maja robic to co potrafia, a panstwem rzadza Ci co potrafia. I nie potrafimy zrozumiec, ze bogactwo panstwa to tylko co sami wyprodukujemy i stworzymy, a nie rzad, bo ten nic nie tworzy, tylko pobiera. I bedzie pobieral tym wiecej im mniej stworzymy sami.
I druga nasza wada to we wszystkim zaczynamy od szukania wad. Angol kupi auto i cieszy sie, ze mu nie pada na glowe. Polak kupi i zaraz narzeka, ze tak malo koni. Angol zobaczy podwyzke, zmartwi sie, ale powie, ze poki starcza na zycie to jest ok...my mamy ta glupia dyskusje.

Co do jeczenia to oczywiscie masz racje - w tym jestesmy naprawde dobrzy ... ale z drugiej strony jak mamy nie byc ...

Jak napisalem, sa ludzie ktorzy maja wiecej do narzekania. Zacznijmy sie skupiac na tym co mozemy zrobic wokol siebie, zeby sobie pomoc. Jezeli te 38 milionow tak zrobi to bedzie lepiej, a na pewno przyjemniej.

Nie kazdy moze sobie pozwolic na wyjazd i opuszczenie "kraju pewnej zguby" - inaczej nasz kraj bylby opustoszaly ... i na co wszystkie zrywy narodowowyzwolencze, powstania ... zeby pozniej stanac przed przodkami i powiedziec, ze niepotrzebnie sie trudzili ...
Rozmarzylem sie troche ... wiekszosc z nas chcialaby zyc w normalnym kraju, nie kazdy chce wyjezdzac, nie kazdy moze choc by chcial i to stad te glosy, to nie jeczenie ... to zal.

Mnie w Polsce przybija to ciagle narzekanie. Tu siadamy ze znajomymi i godzinamy pierdzielimy o rzeczach ktore nas dotycza, ale nie narzekamy (przynajmniej nie zajmuje to wiekszosci rozmowy). Jadac do Polski wszedzie slysze jak to prad do gory, jak to sasiad ma psa co *** pod klatka, jak nikt nie zamyka drzwi i dzieciaki pala a pijaki szczaja w klatce...tylko, ze po pytaniu "co zrobiliscie" slysze "My? A dlaczego MY mamy cos robic...?" Kazdy siedzi tylko i krzyczy na telewizor bo PO, bo PIS, bo to bo sramto, a wybrani ludzi robia z siebie klaunow, bo wiedza, ze ludzie na to czekaja.
Tutaj moze nie jest wspaniale (nigdzie nie jest), ceny szybuja szybciej niz w Polsce, ale jak juz pisalem ide do supermarketu i dziewczyna za kasa (ktora zarabia czesto minimum) usmiecha sie i pyta jak minal dzien, a babcia zamiast jeczec w przychodni jak to jej zle, siedzi na lawce w parku i zagaduje dzieci (mimo, ze ich emeryturki tez sa glodowe).
Nie potrafimy sie cieszyc z tego co mamy i ciagle narzekamy na to czego nie mamy.

A odnosnie zrywow to kazdy zryw jest fajny, tylko, ze Ci ktorzy zdobeda wladze czesto nie sa lepsi od tych ktorym ja zabrali. Tylko demokratycznie mozna cos zmienic, tylko, ze kto zaglosuje na ludzi wiedza co porawi sytuacje, jezeli kazdy oczekuje "cyrku" a taki tylko moga zapewnic ludzie ktorzy aktualnie "rzadza" czyli najczesciej osmieszaja sie w telewizji.

#242 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 18 marca 2011 - 11:29

tylko, ze po pytaniu "co zrobiliscie" slysze "My? A dlaczego MY mamy cos robic...?"

to już mnie przeraża ostatnio:( i stwierdzam, że stajemy się społeczeństwem roszczeniowym

ale weźmy prosty przykład: jak witają się amerykanie i jaką mają minę?? -jak leci?? ok i usmiech
a u nas??- co słychać?? a stara bieda i wyraz twarzy, że aż szkoda gadać

a wracając do tematu, w mojej okolicy jest kolejka po paliwo po 3,70 i słyszę, że nowa dostawa będzie po 4,0 :9

#243 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 18 marca 2011 - 11:52

znalazłem właśnie paragon z 5.03.2011 - ON po 4,48 PLN - włożyłem sobie w klaser - piękne czasy nie wrócą

#244 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 18 marca 2011 - 11:57

znalazłem właśnie paragon z 5.03.2011 - ON po 4,48 PLN - włożyłem sobie w klaser - piękne czasy nie wrócą

Bedziesz sie przepraszal z Paskiem? ;)

#245 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 18 marca 2011 - 12:22

kupiłem ibizę 1,9 TDI :D

#246 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 18 marca 2011 - 12:56

I Polsce sie powoli zaczynaja male autka. :) Jeszcze kilka lat i silnik 2.0 bedzie tym co teraz 3.0...tak samo jak 3.0 zastapil 5 litrowki.

#247 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 18 marca 2011 - 13:16

co się dziwić przy tych cenach paliw

Najgorsze że kosztem wytrzymałości silnika firmy zwiększają moc i zmniejszają pojemność

przykład - moja służbowa skoda superbB z silnikiem 1,4TFSI :D

#248 OFFLINE   arczon82

arczon82
  • 1 193 postów

Napisany 18 marca 2011 - 13:19

a wracając do tematu, w mojej okolicy jest kolejka po paliwo po 3,70 i słyszę, że nowa dostawa będzie po 4,0 :9

Dobra Mrogal dawaj namiary ja biorę bańki i jadę na 2 auta bo po 3.7 to wezmę ze 300l:p

#249 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 18 marca 2011 - 13:24

właśnie... gdzie się mozna po to zgłosić?? :D:D:D:D:D:D

#250 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 18 marca 2011 - 13:35

co się dziwić przy tych cenach paliw

Najgorsze że kosztem wytrzymałości silnika firmy zwiększają moc i zmniejszają pojemność

przykład - moja służbowa skoda superbB z silnikiem 1,4TFSI :D

Nie jest problemem stworzenie auta z malym, mocnym i wytrzymalym silnikiem. Problemem jest jego koszt i fakt, ze producenci probuja nas przekonac, zeby kupic nowe auto, jezdzic do 100 kkm i pozbyc sie, bo powyzej to zlom... I patrzac na awaryjnosc i podejscie ludzi to udaje im sie to.
Prosze bardzo. http://www.coatesengine.com/csrv.html nowe podejscie do silnika. Zuzycie spada o 10-20%, trwalosc rosnie, ekologia tez. Ale jest za drogie we wprowadzeniu.
http://www.f1technic...3d80f816b4ec0dc strona 5 - sa zdjecia

#251 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 18 marca 2011 - 13:49

Teściu mój ma patent na vankla z tłokiem eliptycznym - ale na ten czas koszta produkcji są duże - stąd trzyma :), ale patent ma od 1988 roku :D - jak wyliczył to z pojemności 800 cm3 może wyjść jakieś 140 KM bez zbędnych obciążeń materiałowych - ostatnio nawet mi model pokazywał - byłem w mega szoku. Zużycie też spada :)

#252 OFFLINE   krogulewski

krogulewski

Vincent Vicuś Vini :P

• 764 postów

Napisany 18 marca 2011 - 14:10

moze sie okazac ze na koniec roku 6 zł za litr okaże się realnym scenariuszem....:masakra:

#253 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 marca 2011 - 14:27

A Norbert dla odmiany od MV6, kupił A8 4,2 :hehe:

#254 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 18 marca 2011 - 14:34

Teściu mój ma patent na vankla z tłokiem eliptycznym - ale na ten czas koszta produkcji są duże - stąd trzyma :), ale patent ma od 1988 roku :D - jak wyliczył to z pojemności 800 cm3 może wyjść jakieś 140 KM bez zbędnych obciążeń materiałowych - ostatnio nawet mi model pokazywał - byłem w mega szoku. Zużycie też spada :)

Czym sie to rozni od normalnego Wankla? Elipsa na szczycie? Ale tam sa lopatki ktore uszczelniaja.
No i Wankel niestey jest dosc trujacycm 2 suwem i spala sporo oleju.
RX-8 ma chyba 1.3 jak pamietam i cos kolo 200 koni.
Ale ze spalaniem to w Wanklu to raczej dziwne. RX-8 to 11 w trasie pali...w miescie do 16-20, zaleznie od nogi.

#255 OFFLINE   partyzant

partyzant
  • 88 postów

Napisany 18 marca 2011 - 16:17

http://finanse.wp.pl...,wiadomosc.html

#256 OFFLINE   krogulewski

krogulewski

Vincent Vicuś Vini :P

• 764 postów

Napisany 18 marca 2011 - 16:52

ciekawe czy dożyjemy jeszcze takich cen:)

czarny-on
ziel-pb 95
nieb-gaz

#257 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 18 marca 2011 - 17:40

Panowie najgorsze w tym wszystkim to jest to, że każdy kto dojdzie do władzy(bez względu na opcję) nie patrzy na ten kraj perspektywicznie, tylko działa doraźnie i wykorzystuje tą władzę jako narzędzie do realizacji bieżących celów partyjnych. Tak jak roz.jebali te 20 lat demokracji, tak roz.jebią te dodatkowe środki: z VAT-u, wszelkich opłat i podatków. A kasy z Unii nie potrafimy nawet wykorzystać.

Znowu idą wybory i trzeba wszelkim nieudacznikom, niedo.......m, dzieciorobom, pijakom, narkomanom i wszelkiej maści ludziom nieprzystosowanym do życia DAĆ bo to też jest elektorat. Normalni, zaradni i myślący ludzie jak zwykle nic z tego zaciskania pasa mieć nie będą.

I tak wkoło Macieju od setek lat.

Taki jestem wkur.żony na tą ekipę, że masakra. To była moja jedyna nadzieja, że coś się zmieni w tym kraju. Ale ni chu chu, to jest od nas silniejsze - POLSKOŚĆ wylazła z butów jak słoma, nawet liberałom.

Ale mnie poniosło cholera :hmm:

wykończą nas...

pozwolę sobie zacytować tekścior z filmu...
żywcem nas nie wezmą...

#258 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 marca 2011 - 17:57

ciekawe czy dożyjemy jeszcze takich cen

Tak, jak będzie u nas Euro :hehe:

#259 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 18 marca 2011 - 19:04

U nas na stacji ruch nie najgorszy , była nawet telewizja . Zadawali pytania typu " czy ma pan jakiś sposób jazdy by mniej samochód palił " i takie tam. Nawet z jednym instruktorem jazdy się przejechali i chyba tłumaczył jak należy jeździć.
Jak widać temat na czasie. :)
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#260 OFFLINE   jarecki18

jarecki18
  • 8 postów

Napisany 18 marca 2011 - 22:42

koledzy damy rade slyszalem ze jeszcze kolo miesiaca i cukier spadnie wiec pewnie paliwko tez i omki dalej na asfald hehe