Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Krew mnie zalewa patrząc na ceny paliw!!!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
750 odpowiedzi na ten temat

#221 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 17 marca 2011 - 15:43

odezwał się ten który wie jak się teraz żyje w Polsce ..
Tak, wszystko wszędzie idzie w górę. Ale jakos w niemczech nie zauważyłem takiej zwyżki cenowej ..

Ludzie lamentowali juz 6 lat temu, ze paliwo do czerwce przebije 5zl... No ale jak CIe to boli to mam kontakt z rodzina w Polsce i ceny ida podobnie jak wszedzie.
A na jakiej podstawie twierdzisz, ze w Niemczech ceny nie rosna?
Niemcy 2.1% http://www.global-ra...pi/germany.aspx
Polska 3.16% http://www.global-ra...cpi/poland.aspx
Okolo 1% od maja 2010.
I zebys sobie porownal - UK 3.9% (o 0.8% wyzej niz w Polsce) http://www.global-ra...at-britain.aspx

2. Porównałeś zarobki do kosztów ? Podałeś same koszty.Zacząłeś wypisywać ile kosztuje utrzymanie w UK to Ci napisałem ile średnio ludzie tam zarabiają. Wiec Twoje marudzenie ile to ubezpieczenie w UK kosztuje, że w PL jest taniej ... jest śmieszne.

Smieszne jest to, ze masz wybiorcza pamiec. Jakbys zapomnial to wklejam moj post.

Nie odpowiem ile zarabiam, ale policz taka sobie srednia. Minimalna pensja to 6 Funtow/h, ale wezmy 8, zeby bylo srenie stanowisko na produkcji czy biurze. x 40h w tygodniu (bez nadgodzin) daje 320 Funtow. x 52 tyg w roku = 16640 rocznie.
Po podatkach daje to ok 13 tysiecy wiec powiedzmy 1100 na miesiac.
Zalozmy, ze dwie osoby, wiec masz 2200 Funtow. POnad 10000zl w Polsce!
A teraz powiem Ci ile akurat my placimy:
- 700 na mieszkanie
- 110 ma podatek mieszkaniowy
- ok 70 na gaz i prad
- 50 media
- 25 na podatek od aut (rocznie 165 i 125 za dwa)
- 66 Funtow na ubezpieczenie.
- 130 na paliwo
- 700 na przedszkole

Jakbym zarabial tyle to zostaloby 350 Funtow na przezycie...nie mowiac o oszczedzaniu. No i przy zalozeniu, ze oboje pracuja.

Sorki za OT, ale niestety wszedzie zaczyna sie robic ciezkawo, a to, ze ktos siedzi w 5 ludzi w domu i robi swiatek piatek i kupi sobie Mazdzine 6 czy Passata nie znaczy, ze zyje dobrze.

ale niech Ci będzie. Wszędzie jest tak samo jak w Polsce. Mamy ceny zachodnie, zarobki zachodnie .. u nas jest super (tak jak Ty twierdzisz .. osoba nie mieszkająca w Polsce ;) )
...

Zanim znow bedziesz mial swoje chwile uniesienia, podaj prosze gdzie napisalem, ze w Polsce jest swietnie. Czasami mam wrazenie ze kazdy kolejny post pisze ktos inny...

#222 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 17 marca 2011 - 15:48

A jak sie "nie zalatwi" to bedziesz siedzial i narzekal? Ja pojechalem i szukalem, az znalazlem.

Zalatw jeszcze hacjende, dobre auto i pelny bak :D:D wtedy mozemy gadac :p

#223 OFFLINE   cruel

cruel

nawet gdy będę kroczył...

• 214 postów
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 17 marca 2011 - 15:54

Powiem Wam, nie jest łatwo, ale nie lepiej wsiąść się za robotę i zrobić tak żeby te 5zł na paliwo mieć, niż siedzieć i marudzić. Wszystko się zmienia, nie każdego stać, żeby codziennie schab jeść, tak samo nie każdego stać na to żeby mieć auto. Komu się tu nie podoba, nie potrafi sobie poradzić to niech weźmie swój los we własne łapy, a nie czeka i marudzi że mało dają. Nikt nikomu nic nie broni, jedni piszą że ktoś tam siedzi za granica, skoro tam mu dobrze to niech siedzi, nie potrafił sobie tu poradzić, to wyjechał i tam mu dobrze.
W okół cen paliw nie wszystko się kręci, to jest jak z papierosami, stać cię to palisz, nie stać to nie palisz. Możemy też o tym założyć wątek, przecież papierosy tak podrożały, później założymy wątek o cukrze, i tak z każdym rokiem na coś nowego możecie narzekać...

Szkoda płakać i marudzić, bo od tego nic się nie zmieni, lepiej brać się za robotę :)

Pozdrowionka.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Czas jest wartościowszy od pieniędzy. Możesz dostać więcej pieniędzy, ale nie możesz dostać więcej czasu.

#224 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 17 marca 2011 - 16:02

Smieszne jest to, ze masz wybiorcza pamiec. Jakbys zapomnial to wklejam moj post.

Śmieszne jest to, że TEGO twojego postu nie czytałem a odnosiłem się do innego ;)

Zanim znow bedziesz mial swoje chwile uniesienia, podaj prosze gdzie napisalem, ze w Polsce jest swietnie

Ja się nie unoszę.
Wprost nie napisałeś, że jest świetnie ale z Twoich postów wynika ze w Polsce jest dobrze.

A na jakiej podstawie twierdzisz, ze w Niemczech ceny nie rosna?

Nigdzie nie napisałem, że nie rosną. Czytaj dokładniej.
Ceny delikatnie podskoczyły do góry ... nie tak strasznie jak u nas.

dalsza dyskusja nie ma sensu
jest super, nie ma co narzekać ;)

#225 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 17 marca 2011 - 16:11

Głupi naród.. tak dla przypomnienia i dla nieświadomych :masakra:

Ten film dedykuje wszystkim głosującym na PO

i co chciałeś powiedzieć przez ten filmik?? :masakra: 300 razy gorszy mógłby powstać o Jarosławie Kaczyńskim... :masakra:

#226 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 17 marca 2011 - 16:28

Śmieszne jest to, że TEGO twojego postu nie czytałem a odnosiłem się do innego ;)

A widzisz, mowilem, ze wybieracie 3 linijki sie do tego odnosicie. Przeczytajcie wszystko.

Ja się nie unoszę.
Wprost nie napisałeś, że jest świetnie ale z Twoich postów wynika ze w Polsce jest dobrze.

Nie musisz isc jutro do UP na podpis, tylko idziesz do pracy, po pracy masz dom a w nim zdrowi ludzie, jedzenie w lodowce, komputer, telewizor. Pod domem stoi auto. Masz mozliwosc powiedziec glosno "sr.c na PO" i nie stlucze Cie ORMO, nie musisz stac nocy za srajtasma.
Ciesz sie z tego co masz, a reszta jest bonusem. Problem jest w tym, ze nawet jakby sie zrobilo super i kazdy Polak mialby nowe A6 pod wielkim domem to bylaby wojna, bo trzeba zaplacic 6zl wiecej za psa i woda poszla o 20...

Nigdzie nie napisałem, że nie rosną. Czytaj dokładniej.
Ceny delikatnie podskoczyły do góry ... nie tak strasznie jak u nas.

A otworzyles linki jakie podalem? W UK podskoczylo wiecej, a wzrost w Niemczech jest na takim samym poziomie co w Polsce. Jest roznica 1% w inflacji.

...jest super, nie ma co narzekać ;)

Nie, nie, bo 70% Polski nie bedzie znajdzie innego zajecia przez wieksza czesc dnia ;)

Powiem Wam, nie jest łatwo, ale nie lepiej wsiąść się za robotę i zrobić tak żeby te 5zł na paliwo mieć, niż siedzieć i marudzić. Wszystko się zmienia, nie każdego stać, żeby codziennie schab jeść, tak samo nie każdego stać na to żeby mieć auto. Komu się tu nie podoba, nie potrafi sobie poradzić to niech weźmie swój los we własne łapy, a nie czeka i marudzi że mało dają. Nikt nikomu nic nie broni, jedni piszą że ktoś tam siedzi za granica, skoro tam mu dobrze to niech siedzi, nie potrafił sobie tu poradzić, to wyjechał i tam mu dobrze.
W okół cen paliw nie wszystko się kręci, to jest jak z papierosami, stać cię to palisz, nie stać to nie palisz. Możemy też o tym założyć wątek, przecież papierosy tak podrożały, później założymy wątek o cukrze, i tak z każdym rokiem na coś nowego możecie narzekać...

Szkoda płakać i marudzić, bo od tego nic się nie zmieni, lepiej brać się za robotę :)

Pozdrowionka.

Dokladnie, kazdy robi to co lubi, choc wielu ludzi wyjechalo za granice bo mogli miec lepiej niz w Polsce a nie dlatego, ze sobie nie radzili. :)

Zalatw jeszcze hacjende, dobre auto i pelny bak :D:D wtedy mozemy gadac :p

I Ty Brutusie? ;)
Mowilem Ci, ze Irmszery to na drzewach rosna. Jeden u mnie dojrzewa. Sluchaj, dam Ci namiar go goscia to Ci zalatwi robote, pracuje w stoczni w Reading... Nie slyszalem o stoczni, rzeczka to tam jak strumyk, ale rodzina wie, ze on robi w stoczni i jest managerem. Mieszkanie tez zalatwia - jak przyjechal do UK to jakis Polak w Londynie "z polecenia kuzyna" pokazal mu jego dom, kazal zaplacic 1.5 miesieczny czynsz (nie mial tyle wiec dal cala swoja kase) i pojechal po umowe. 30 minut pozniej przyszli budowlancy i pogonili goscia, bo to byl czyjs dom w ktorym trwal remont i drzwi byly otwarte :smiech2:

#227 OFFLINE   cruel

cruel

nawet gdy będę kroczył...

• 214 postów
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 17 marca 2011 - 17:31

Cytat:
Napisał cruel Zobacz post

Szkoda płakać i marudzić, bo od tego nic się nie zmieni, lepiej brać się za robotę

Pozdrowionka.
Dokladnie, kazdy robi to co lubi, choc wielu ludzi wyjechalo za granice bo mogli miec lepiej niz w Polsce a nie dlatego, ze sobie nie radzili.

Może źle to ująłem, chodzi o to że chcieli coś zmienić, to zmienili, nie płakali, nie narzekali tylko coś ZROBILI

Mnie nigdy nie ciągnęło na stałe za granice, nie ukrywam parę razy byłem zarobkowo. Nie uważam się za jakiegoś patriotę, ale lubię swój kraj, może właśnie dlatego że go nazywają krajem absurdów :D
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Czas jest wartościowszy od pieniędzy. Możesz dostać więcej pieniędzy, ale nie możesz dostać więcej czasu.

#228 OFFLINE   jarecki18

jarecki18
  • 8 postów

Napisany 17 marca 2011 - 18:17

koledzy tak sobie czytam to wszystko i stwierdzam ze zacznijmy sie szanowac na wzajem jak za komuny bo moze nie bylo nic w sklepach i ludzie mieli kasa ale zawsze jeden drugiemu cos zalatwil i bylo oki a teras jeden drugiego to by w lyzce wody utopil i dla tego jest ciezko.

#229 OFFLINE   zico

zico

:)

• 377 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 17 marca 2011 - 19:32

i co chciałeś powiedzieć przez ten filmik 300 razy gorszy mógłby powstać o Jarosławie Kaczyńskim...

Nie jestem za Kaczyńskim żeby było jasne.. Ale ty pewnie głosowałeś na POpaprańców, by "wszystkim" żyło się lepiej..

#230 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 17 marca 2011 - 19:58

Nie jestem za Kaczyńskim żeby było jasne.. Ale ty pewnie głosowałeś na POpaprańców, by "wszystkim" żyło się lepiej..

po pierwsze nie zaczynaj od wyzywania, a po drugie chodziło mi o to że jest to bardzo tendencyjne i bardzo subiektywne. Na każdą partię w Polsce dałoby się nagrać takie same bzdety, ale to nie jest temat o tym....

#231 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 17 marca 2011 - 20:52

Jak widzę, zaczęliśmy wszyscy narzekać na wszystko i wszystkich :) To takie polskie - sam tez dałem się w to wciągnąć, a wątek jest o tym, że ceny paliwa są zbyt wysokie :) W Bydgoszczy już pękło 5 zł za litr Pb95. Porażka.

No cóż, wydaje mi się, że dzięki temu będziemy zdrowsi i szczuplejsi - niektórzy z nas, którzy maja w miarę blisko do pracy (w tym ja) przesiądą się na komunikację miejską, a jak będzie ciepło to pewnie też i na rowery (ja tak zrobię). Oczywiście pomijam sytuację w których auto będzie niezbędne - wtedy oczywiście pojadę swoim autem.

Natura odpocznie trochę od nadmiaru spalin, my zaoszczędzimy pieniądze i tak w perspektywie ta cała podwyżka paliwa będzie in plus. :)

Serio. Tak uważam.

Btw, pomysł z importem bezpośrednim z UK bardzo mi się spodobał. Na pewno coś tam od kolegi mkaminskiego100 wezmę :)

#232 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 17 marca 2011 - 21:29

w Rybniku stacje
BP ul. Raciborska Pb95-5.09zł ON - 5.09zł
BP ul. Kotucza Pb95 - 5.02zł ON -5.01zł
bliska ul. Wyzwolenia PB95-4.98zł ON-4.81zł BIOdiesel -4.39zł
Powyższy Post Wyraża Jedynie Opinię Autora W Dniu Dzisiejszym.
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
Ponadto Autor Zastrzega Sobie Prawo Zmiany Poglądów, Bez Podawania Przyczyny

NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ
[SIGPIC][/SIGPIC]
oddam moją renie. za darmochę. tę co widać na foto.
UWAGA duży GRATIS do reni, zwany kredytem

http://figop.digart.pl/

#233 OFFLINE   jarecki18

jarecki18
  • 8 postów

Napisany 17 marca 2011 - 22:10

dzis w lodzi tankowalem pb95 po 5,19 masakra.Trzymam kolege z slowo i tez z checia przesiade sie na rower

#234 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 17 marca 2011 - 22:35

Jak widzę, zaczęliśmy wszyscy narzekać na wszystko i wszystkich :) To takie polskie - sam tez dałem się w to wciągnąć, a wątek jest o tym, że ceny paliwa są zbyt wysokie :) W Bydgoszczy już pękło 5 zł za litr Pb95. Porażka.

No cóż, wydaje mi się, że dzięki temu będziemy zdrowsi i szczuplejsi - niektórzy z nas, którzy maja w miarę blisko do pracy (w tym ja) przesiądą się na komunikację miejską, a jak będzie ciepło to pewnie też i na rowery (ja tak zrobię). Oczywiście pomijam sytuację w których auto będzie niezbędne - wtedy oczywiście pojadę swoim autem.

Natura odpocznie trochę od nadmiaru spalin, my zaoszczędzimy pieniądze i tak w perspektywie ta cała podwyżka paliwa będzie in plus. :)

Serio. Tak uważam.

Btw, pomysł z importem bezpośrednim z UK bardzo mi się spodobał. Na pewno coś tam od kolegi mkaminskiego100 wezmę :)

Jakis czas temu zrezygnowalem z Omegi. Fajnie sie jezdzilo i jak napisal Sypus, nie chodzilo o to, ze nie bylo nas stac, bo bylo, ale przeliczylem sobie, ze przejscie na mniejszego diesla da mi oszczednosc 300-400 Funtow rocznie. Duzo nie duzo, komfort moze nie ten, ale za 5 lat komfort pozostanie wspomnieniem, a poniewaz odkladamy roznice to corka bedzie miala pieniadze na studia.
Patrzac na ceny paliw, ubezpieczen i oplat (pewnie i do polski zawitaja jakies oplaty od trucia) wiem, ze predzej czy pozniej V6 odejdzie do tego samego lamusa w jakim sa V8 czy V12. Moze wiec lepiej zrobic to wczesniej i przeznaczyc na cos roznice.
Myslalem ostatnio nawet na skuterem (mozesz nawet poszukac tematu na forum), ale wtedy zona nie pracowala. Tez nie dlatego, ze nie stac nas na auto, ale zeby tak samo jezdzic do pracy, ale spalajac 2-3l. Teraz plan upadl, bo odbieram corke z przedszkola i nie da rady tak jezdzic (zreszta balbym sie)
Tak samo za czas niedlugi zastapimy Focusa jakas Corsa, bo raz, ze nie potrzebujemy juz takiej przestrzeni, dwa nie ma sensu wozic powietrza do pracy, a odlozone pieniadze przeznacze na cos innego.

A odnosnie ciuchow to nie handluje nimi. Kupilismy dla rodziny i tylko dlatego, ze zona nie pracowala.
Pozdro

#235 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 17 marca 2011 - 23:14

U mnie jeszcze PB po 4,98 . Dziś o grosz potaniało bo konkurencja upuściła.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#236 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów

Napisany 17 marca 2011 - 23:43

65 litrow 95pb 84 funty

:o:dziura:

#237 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 18 marca 2011 - 08:36

65 litrow 95pb 84 funty

:o:dziura:

1.29 za litr 95. U nas ON 1.389 i ...pewnie juz poszedl.

#238 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 18 marca 2011 - 10:22

gazowniki w natarciu....
http://moto.onet.pl/...html?node=19094

prawie na każdym portalu taki artykuł :o

#239 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 18 marca 2011 - 10:37

gazowniki w natarciu....
http://moto.onet.pl/...html?node=19094

prawie na każdym portalu taki artykuł :o

Wiecej instalacji = wiekszy popyt = wyzsza cena LPG. Niestety...

#240 OFFLINE   MariuszD.

MariuszD.
  • 635 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie

Napisany 18 marca 2011 - 10:44

Kazda strona tej dyskusji ma racje w tym co pisze, tylko zauwaz mkaminski100, ze fala emigracji nie plynie z GB i DE do Polski tylko jakos zawsze odwrotnie ...

Co do jeczenia to oczywiscie masz racje - w tym jestesmy naprawde dobrzy ... ale z drugiej strony jak mamy nie byc ...
Nie kazdy moze sobie pozwolic na wyjazd i opuszczenie "kraju pewnej zguby" - inaczej nasz kraj bylby opustoszaly ... i na co wszystkie zrywy narodowowyzwolencze, powstania ... zeby pozniej stanac przed przodkami i powiedziec, ze niepotrzebnie sie trudzili ...
Rozmarzylem sie troche ... wiekszosc z nas chcialaby zyc w normalnym kraju, nie kazdy chce wyjezdzac, nie kazdy moze choc by chcial i to stad te glosy, to nie jeczenie ... to zal.

Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB

Chevrolet Suburban 2012 5.3V8 ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"