Powracający wyciek oleju V6
Napisany 12 stycznia 2013 - 12:11
Napisany 12 stycznia 2013 - 12:19
na wolnych obrotach tak, ale jak zaczniesz jeździć to olej wychlapie
zrób jak uważasz za stosowne, to twój samochód:D
Ja kiedyś 1000 km zrobilem bez miarki bo szybko szybko i pojechałem nawet kropelka nie wyleciała dziwne
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Napisany 12 stycznia 2013 - 12:35

Ale po co mam zaglądać, jak jest okej. Lekkie masełko się robi i znika - i tak od 5 lat. Ja mam taką durną zasadę, że jak się nic nie dzieje to nie ruszam.
no ja wolę jak wiem że się coś zepsuć zrobić za wczasu coś żeby temu zapobiec
Napisany 12 stycznia 2013 - 12:57
Napisany 12 stycznia 2013 - 14:45
No więc panowie moze mi doradzicie lub podpowiecie , czy mam zastosować tą modyfikacje kolegi " robert514 " bo juz sam niewiem , jestem w trakcie wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów , jutro mam wolne od pracy to będę czyscił powoli głowice z resztek pasty noi pokrywy i powoli zabierał sie do składania .
Jak cię tak martwi że Ci uszczelniacze puszczą bo ciągle o tym wspominasz to zrób tą modyfikacje i śpij spokojnie Kolego
Mnie martwił ciągły wyciek z plastików pomimo zmiany uszczelek, zmieniłem na alu i śpie spokojnie
Napisany 12 stycznia 2013 - 19:38
Napisany 12 stycznia 2013 - 19:44
mnie się poci spod pokryw, majonezu mam dostatek pod korkiem jak i w plastikach na dolocie i też śpię spokojnie
Cieszymy się razem z tobą, twoim poceniem się i dostatkiem majonezu spod korka i na dolocie :jump:
Napisany 13 stycznia 2013 - 10:11
Napisany 13 stycznia 2013 - 14:29
ja jezdze na castrolu 10w40 i masla jescze nie mialem przyjemnosci widziec;)a trasy raczej krutkie robie.Może faktycznie ma to zwiazek z olejem ? Zima w 2.5 mialem pełno masła pod korkiem a odma ciagle sie zapychała. Jezdzilem wtedy na 10w40. W 3.2 zalany mam 5w40 i do tej pory korek mam czysty, zero masła mimo, że do pracy mam z 1,5 kilometra. Odme ostatnio sprawdzałem jest drożna tak samo przewody podciśnienia wchodzace z tyłu w kolektor, które w 2.5 zawsze były zawalone "masłem".
Napisany 13 stycznia 2013 - 15:19
ja jezdze na castrolu 10w40 i masla jescze nie mialem przyjemnosci widziec;)a trasy raczej krutkie robie.
No dobra, ale jakie u Ciebie panuja temperatury?? Bo chyba nie takie jak w Polsce.
Napisany 13 stycznia 2013 - 15:26
No bez przesady, pare dni mamy podobneBo chyba nie takie jak w Polsce.

Napisany 13 stycznia 2013 - 15:29
No dobra, ale jakie u Ciebie panuja temperatury?? Bo chyba nie takie jak w Polsce.
Dokładnie to samo chciałem napisać

Napisany 13 stycznia 2013 - 16:38
ja jezdze na castrolu 10w40 i masla jescze nie mialem przyjemnosci widziec;)a trasy raczej krutkie robie.
Tez jezdze na Castrolu 10w40 Magnatec , i masełko jest tzn było teraz jest nowa uszczelka nowe oringi a pokrywa ta sama sie okaze czy masełko powruci , tylko moze dlatego mi sie to masełko robiło bo miałem na zimnym silniku na bagnecie pełniutki a powinno byc na połowie na zimnym stanu oleju.
Napisany 13 stycznia 2013 - 16:55
Napisany 13 stycznia 2013 - 16:56
Skąd taka teoria, jak V-ki bardzo lubią mieć pełny stan oleju :hmmm:moze dlatego mi sie to masełko robiło bo miałem na zimnym silniku na bagnecie pełniutki a powinno byc na połowie na zimnym stanu oleju
Napisany 13 stycznia 2013 - 17:04
masz silnik v6 przy połowie bagnetu nie wywala Ci bledu poziomu oleju na wyswietlaczu (w trasie przy wyzszych obrotach) ? V6 lubia miec maxa. Odpalasz zimny silnik na chwilke gasisz czekasz az olej splynie i sprawdzasz stan oleju. W poprzednim silniku takim jak Ty masz polowa bagnetu w trasie oznaczala zawsze komunikat o niskim stanie...
Skąd ta teoria Kolego? Ja jeżdżę na połowie bagnetu i nie mam takich objawów
Napisany 13 stycznia 2013 - 17:09
Napisany 13 stycznia 2013 - 17:16
Skąd ta teoria Kolego? Ja jeżdżę na połowie bagnetu i nie mam takich objawów
Kolego poczytaj forum, zobacz tematy o poziomie oleju, gratis jeden wpis dam:
http://forum.omegakl...567&postcount=6
Wjedz na autostrade lec 140-160 przez kilkanascie km i ide o zaklad, ze wywali Ci niski poziom oleju przy polowie bagnetu. Poprostu czujnik w V6 ma bardzo mala tolerancje poniewaz tak zalozyl producent, ze ma byc pod dostatkiem oliwy. Jak Ci nie wywali bledu to pewnie masz padniety czujnik (prosze nie mylic czujnik cisnienia z czujnikiem poziomu). Mam teraz 3.2 wiec mamy ten sam czujnik u siebie i w polowie oliwy przy wyzej opisanym sposobie tez mi wywala komunikat. Przy max poziomu komunikat nigdy nie wyskakuje...
Napisany 13 stycznia 2013 - 17:19
Ja też tak mam .W połowie bagnetu zawsze mam komunikat ( za mało oliwy) przy wyższych obrotach .
Chciałem napisać że może to zależy od silnika skoro niektórzy tak mają a inni nie ale patrze że Lukasboss też ma 3.2 i też tak ma. A jakiego oleju używasz? Może od rodzaju stosowanego oleju to zależy
Kolego poczytaj forum, zobacz tematy o poziomie oleju, gratis jeden wpis dam:
http://forum.omegakl...567&postcount=6
Wjedz na autostrade lec 140-160 przez kilkanascie km i ide o zaklad, ze wywali Ci niski poziom oleju przy polowie bagnetu. Poprostu czujnik w V6 ma bardzo mala tolerancje poniewaz tak zalozyl producent, ze ma byc pod dostatkiem oliwy. Jak Ci nie wywali bledu to pewnie masz padniety czujnik (prosze nie mylic czujnik cisnienia z czujnikiem poziomu).
Spoko przecierz nie podważam Twojego zdania