Klima pełna a nie włącza się sprężarka!!!
Napisany 08 lipca 2014 - 16:41
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 08 lipca 2014 - 16:52
Napisany 08 lipca 2014 - 16:54
http://allegro.pl/li...ng-v6-p-mt-0415
i wieczorem po ciemku prześwietl wszystkie elementy związane z klimą.
Napisany 08 lipca 2014 - 17:02
Napisany 08 lipca 2014 - 19:47
Jeśli ciśnienie spadało po napełnieniu azotem, to niestety jest nieszczelność. Sprawny układ trzyma ciśnienie zarówno przy nad jak i podciśnieniu.jeśli chodzi o azot to byłem, poleżał gościu 30min pod autem i powiedział ze nie wie gdzie że nic nie słychać ale ciśnienie z jednego zegara schodziło
Trzeba szukać, bez tego ciągłe napełnianie cię zrujnuje, że o w....u nie wspomnę.
Przetrenowałem to w ub roku, po uszczelnieniu chłodnicy klimy, wymianie oringów, zaworków nadal na nadciśnieniu właśnie wykazywało minimalną nieszczelność. Okazało się, że po regeneracji sprężarki problem zniknął. Spec twierdził, że zdarza się czasem, że simmering na wałku sprężarki przy podciśnieniu trzyma, a na nadciśnieniu nie. Może nie powiedział prawdy, ale cokolwiek mówić, klima działa po jego naprawie.
Napisany 08 lipca 2014 - 20:54
Napisany 08 lipca 2014 - 21:04
Jest jakiś sposób sprawdzenia nagrzewnicy i parownika pod deską bez jej wyciągania?
A po co sprawdzać nagrzewnicę jak klima nieszczelna?

Napisany 08 lipca 2014 - 21:49
Napisany 08 lipca 2014 - 22:47
Napisany 09 lipca 2014 - 08:46
Napisany 09 lipca 2014 - 10:08
I nad nogami kierowcy szukaj.
Ale nie zaczynał bym od tamtego miejsca a od dławicy sprężarki, jej korpusu, skraplacza na dole, zaworków, łączeń przewodów.
Guest_asqard_*
Napisany 09 lipca 2014 - 11:48
Witam!
Mam taki kłopot iź nie włącza się sprężarka Klima jest napełniona sprawdzane u speców, moje pytania to takie jak mam podłączyć sprężarkę na krotko by sprawdzić czy nie padł któryś z przekaźników, i jeśli tak to który to jest ,drugie to czy metoda(na młotek) i w czy w tym przypadku da jakieś rezultaty?
Proszę o pomoc bo chce uniknąć kosztownych napraw do których (mechanik mnie już zaczął powoli przyzwyczajać)
Pozdrawiam serdecznie
na krótko nie podłączaj zmień speców bo masz słabych.
sprawdź kable, bezpieczniki kostkę 4pinową oraz 2pinową , przekaźnik w trójkątnej puszcze pod maską
Napisany 09 lipca 2014 - 13:11
Zobacz na allegro zdjęcia jak to wygląda http://allegro.pl/li...=category-49188
I nad nogami kierowcy szukaj.
Ale nie zaczynał bym od tamtego miejsca a od dławicy sprężarki, jej korpusu, skraplacza na dole, zaworków, łączeń przewodów.
No i miałeś rację, po rozebraniu nawiewu okazało się że zawór i parownik jest czyściutki i suchutki. Sam zbytnio nie wiem gdzie teraz szukać ale chyba najprędzej walnięta będzie sprężarka, pojadę wieczorem gdzieś na kanał i dobrze ją obejrzę bo nie sądzę żeby to były przewody bądź zaworki bo są ładne i suche. A mam jeszcze takie pytanie, czy idzie nabić powietrza kompresorem w układ żeby było słychać gdzie uchodzi powietrze? Bo ten jeden zaworek jest taki sam jak w wentylu w samochodzie i gdyby przycisnąć taki wentyl do rurki to nie nabije kilku atmosfer żeby to sprawdzić? Nic się nie stanie? czy źle myślę i lepiej tak nie robić?
Napisany 09 lipca 2014 - 13:24
Napisany 09 lipca 2014 - 13:42
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 09 lipca 2014 - 14:06
Nie chce mi się pisać dużo, ale chodzi o względy bezpieczeństwa(zagrożenie wybuchem).
Jak ściągniesz czynnik pompą próżniową(nie tylko spuścisz zaworkiem) to od biedy i powietrze się nada.
A w ogóle to nie na temat rozmowa. Nie masz pełnej klimy więc może pisz w innym temacie.
Napisany 09 lipca 2014 - 19:58
Usterka znaleziona, jest wyciek na chłodnicy. Chciałem zapytać czy do 2.0 16v pasuje chłodnica tylko od tego modelu? Czy może być np. od 2.5TDS? Bo widzę że od tego modelu jest najwięcej chłodnic na allegro. A może tą chłodnice da się w jakiś sposób naprawić?
Napisany 10 lipca 2014 - 08:09
Aha dobrze wiedzieć. W sumie tam nie ma wiele czynnika bo ledwo chłodzi, pojadę później na kanał to spróbuje posiedzieć chwile pod nim na włączonej klimie to może coś pokaże.
Usterka znaleziona, jest wyciek na chłodnicy. Chciałem zapytać czy do 2.0 16v pasuje chłodnica tylko od tego modelu? Czy może być np. od 2.5TDS? Bo widzę że od tego modelu jest najwięcej chłodnic na allegro. A może tą chłodnice da się w jakiś sposób naprawić?
pasuje każdy skraplacz.Używki nie kupuj bo jest taka sama jak twoja.