Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Fotoradary

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
555 odpowiedzi na ten temat

#341 OFFLINE   paszeko

paszeko
  • 307 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 31 sierpnia 2013 - 15:23

są ale jednak na większości autostrad nie ma ograniczeń

akurat bylem w przeciagu 2 tygodni w niemczech.zrobilem 2.400 km.jak jest ograniczenie to 130km.potem sa odcinki ze jest bez ograniczen.ale jak jest 60 -80 czy 40 to zaden wiecej nie pojedzie bo sie po prostu boi.widzialem polakow ktorzy jechali jak truśki (truśka to zajączek po śląsku)jeden za drugim zeby nie przekroczyc szybkosci.ja wlaczalem tempomat i obserwowalem.nikt nie przekroczyl a byly miejsca gdzie jechalo sie nawet 10km z ograniczeniem!nie rozumiem polakow?!tam na autobanie zachowuja sie inaczej.a tu jak wjada do polski to jakby ze wsi wytargali!wala na A4 ile sie da.a jak widza ograniczenie to jeszcze szybciej pociskaja.a na ekspresowce wala do najblizszego fotoradaru a potem wszyscy hamuja. nie rozumiem tego ?? :confused:
moze rzeczywiscie za male mandaty sa? (wiem ze zaraz mnie zabijecie)

#342 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 31 sierpnia 2013 - 15:32

(wiem ze zaraz mnie zabijecie)

HA HA, masz to jak w banku,
Ja mam znajomego w Niemczech, jezdze tam przynajmniej raz w roku, i tez to widze...a i jeszcze jedno, on przynajmniej raz w roku płaci mandat na AUTOSTRADZIE za szybkość., mimo ze jezdzi juz ostroznie.
Życie jest chwilą - więc żyj i kochaj.

#343 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 31 sierpnia 2013 - 20:20

akurat bylem w przeciagu 2 tygodni w niemczech.zrobilem 2.400 km.jak jest ograniczenie to 130km.potem sa odcinki ze jest bez ograniczen.ale jak jest 60 -80 czy 40 to zaden wiecej nie pojedzie bo sie po prostu boi.widzialem polakow ktorzy jechali jak truśki (truśka to zajączek po śląsku)jeden za drugim zeby nie przekroczyc szybkosci.ja wlaczalem tempomat i obserwowalem.nikt nie przekroczyl a byly miejsca gdzie jechalo sie nawet 10km z ograniczeniem!nie rozumiem polakow?!tam na autobanie zachowuja sie inaczej.a tu jak wjada do polski to jakby ze wsi wytargali!wala na A4 ile sie da.a jak widza ograniczenie to jeszcze szybciej pociskaja.a na ekspresowce wala do najblizszego fotoradaru a potem wszyscy hamuja. nie rozumiem tego ?? :confused:
moze rzeczywiscie za male mandaty sa? (wiem ze zaraz mnie zabijecie)

Bo wtedy przy tych 10 km/h odpoczywa się po morderczej jeździe na maxa :D

#344 OFFLINE   brodaMV6

brodaMV6
  • 209 postów

Napisany 31 sierpnia 2013 - 20:55

HA HA, masz to jak w banku,
... on przynajmniej raz w roku płaci mandat na AUTOSTRADZIE za szybkość., mimo ze jezdzi juz ostroznie.

Nie moge zrozumiec:hmmm: Jeżdzi ostrożnie czyli uważa na ograniczenia,a płaci mandat za szybkosc :pokoj:
>>Wir Leben Autos<<

#345 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 sierpnia 2013 - 21:34

Nie moge zrozumiec:hmmm:

Nie Ty jeden, ja rukcuga nie rozumiem od ładnych paru lat :smiech:

#346 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 31 sierpnia 2013 - 22:46

ja rukcuga nie rozumiem od ładnych paru lat :smiech:

Mimo, że Wy prawie jeden rocznik :hihi:

:dziura:

#347 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1 264 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 31 sierpnia 2013 - 23:13

nie rozumiem tego ?

Tylko zobacz na jak wielu trasach taki polak może jeździć spokojnie te 130 km/h. Nawet na autostradzie jest czasem ciężko. To gnają na jednopasmówkach obstawionych wzdłuż drzewami coby jak wypadną to się skasują(tfu). Dlatego pakują w podłogę chociaż 2 km żeby przegonić kluchę:D Temat rzeka. a To że są fotoradary to dobrze, zazwyczaj mogliśmy je spotykać w miejscach przy których powinny stać( przejście dla pieszych przy szkole ect.). A to że teraz zazwyczaj je stawiają na szerokiej dwupasmowej drodze to już nie przyniesie zamierzonego efektu(bezpieczeństwa) a raczej pieniążki żeby nastawiali ich więcej.

#348 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 01 września 2013 - 06:51

Nie moge zrozumiec:hmmm: Jeżdzi ostrożnie czyli uważa na ograniczenia,a płaci mandat za szybkosc :pokoj:

u nas jest tablica uwaga radar, tam tego nie ma...a noga ciezka, a tam placisz za kazde przekroczenie, u nas minimum o 10km/h jest bezpłatne [ a nawet więcej]

sypuś...tak zawile pisze, ze nie rozumiesz?:masakra:

#349 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 01 września 2013 - 06:59

u nas minimum o 10km/h jest bezpłatne [ a nawet więcej]

Przyjedź do Pryszcza Gdańskiego to dostaniesz od SM mandat za przekroczenie o 1 km/h :D

#350 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 01 września 2013 - 07:24

- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 17 czerwca 2011 r.
w sprawie warunków lokalizacji, sposobu oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące :
§ 7.Urządzenie rejestrujące dokonujące pomiaru prędkości, na potrzeby prowadzonych postępowań w sprawach o wykroczenia, nie zapisuje za pomocą technik utrwalania obrazów naruszeń polegających na przekroczeniu przez kierujących pojazdami dopuszczalnej prędkości o 10 lub mniej km/h.

rozumiesz???

Obecne odchylenie uwzględnia tzw. dopuszczalny błąd kierowcy. Oznacza, że jeżeli na drodze jest ograniczenie prędkości do 50 km na godzinę, to fotoradar może robić zdjęcia dopiero przy prędkości od 61 km na godzinę. Wynika to z Prawa o ruchu drogowym, potocznie zwanego kodeksem drogowym.

W przygotowanym projekcie założeń do zmian w kodeksie Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej zaproponowało zwiększyć dopuszczalne odchylenie i doliczyć jeszcze jeden błąd - tym razem błąd samego fotoradaru.

#351 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 01 września 2013 - 07:25

Rozumiem !! :D

Ale zrozum, że takie mandaty przychodzą od SM w Pruszczu Gd. Każdy z Pomorza Ci to potwierdzi ;)
Więc ja tą SM mam głęboko w poważaniu :p

#352 OFFLINE   brodaMV6

brodaMV6
  • 209 postów

Napisany 01 września 2013 - 07:39

u nas jest tablica uwaga radar, tam tego nie ma...a noga ciezka, a tam placisz za kazde przekroczenie...
:

Słabego masz informatora,tablice o radarach są (nie na autobanach) w miastach,na wjazdach do miast,a z ta prędkością to też jest TAM tolerancja pomiaru i nie rypia mandatu za każde przekroczenie.
Napewno są bezwzgledni za piractwo w ter.zabudowanym.
>>Wir Leben Autos<<

#353 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 01 września 2013 - 07:55

Słabego masz informatora,tablice o radarach są (nie na autobanach) w miastach,na wjazdach do miast,a z ta prędkością to też jest TAM tolerancja pomiaru i nie rypia mandatu za każde przekroczenie.
Napewno są bezwzgledni za piractwo w ter.zabudowanym.

napisałęm na AUTOSTRADZIE... na autobanie...jechałęm z nim w tym roku, zobaczyłem tylko błysk , za tydzien przyszła kartka...
jednoczesnioe byłem swiadkiem jak w miescie przy ograniczeniu do 20km/h siedział sobie emeryt z kamerą na trójniku, i robił zdjęcia....za kazdy km więcej, była kara...
coz ja to widziałem...widzisz takie cos u nas? przeciez by go pobili..:masakra:

Rozumiem !! :D

Ale zrozum, że takie mandaty przychodzą od SM w Pruszczu Gd. Każdy z Pomorza Ci to potwierdzi ;)
Więc ja tą SM mam głęboko w poważaniu :p

ROZUMIEM, nie mam podstaw Ci nie wierzyć ,ja tylko cytowałem prawo..a jak jest?Ty wiesz.

#354 OFFLINE   brodaMV6

brodaMV6
  • 209 postów

Napisany 01 września 2013 - 08:12

Po tygodniu powiadasz:hmmm: Jakoś mi się nie chce wierzyć,bo tak jak w Polsce są chyba w każdym województwie organy do wysyłania mandatów z radarów,to w D jest jeden jedyny w Flensburg i przez nascie lat nie słyszałem o przypadku,żeby po tyg.przyszła "karteczki"Co do emeryta to musiała to być sytuacja na terenie byłego bloku wschodniego,bo TAM mieszkańcy nauczenia są takich zachowań od dawnego systemu :)
>>Wir Leben Autos<<

#355 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 01 września 2013 - 08:18

Po tygodniu powiadasz:hmmm: Jakoś mi się nie chce wierzyć,bo tak jak w Polsce są chyba w każdym województwie organy do wysyłania mandatów z radarów,to w D jest jeden jedyny w Flensburg i przez nascie lat nie słyszałem o przypadku,żeby po tyg.przyszła "karteczki"Co do emeryta to musiała to być sytuacja na terenie byłego bloku wschodniego,bo TAM mieszkańcy nauczenia są takich zachowań od dawnego systemu :)

mozesz wierzyć , nie musisz, a miasto to Stadtallendorf, nie DDR..
i jeszcze jedno:
"Jeżeli autostrada przechodzi przez miasto, to prędkość na niej obowiązująca wynosi zwykle 80km/h dla pojazdów osobowych do 3,5t (nie dotyczy to samochodów z przyczepami, pojazdów kampingowych i autobusów) oraz 60km/h dla pojazdów ciężarowych."
jak u nas jest? widzisz te 80 km/h ???

#356 OFFLINE   krycha

krycha
  • 184 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 września 2013 - 10:05

autostrada

u nas takowych nie ma :lol:

#357 OFFLINE   paszeko

paszeko
  • 307 postów
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 01 września 2013 - 10:10

jak wjezdzam na A4 to nawigacja podaje ze jestem na drodze ekspresowej :p.masz racje :oonie:

#358 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 01 września 2013 - 10:12

ja pisze o niemieckich drogach...
a w Polsce??? hm...to dlaczego są bramki i trzeba płacić?? jak nie ma autostrady , to nie powinno sie płacić..

jak wjezdzam na A4 to nawigacja podaje ze jestem na drodze ekspresowej :p.masz racje :oonie:

ha,, zmien nawigacje, albo zone...;)

#359 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 05 listopada 2013 - 19:33

dosłałem też mandat od straży gminnej szukając porady ( pomocy ) w necie wyskoczyło mi takie coś ( oprócz info z naszego forum )

Straż Miejska w zakresie kontroli ruchu drogowego posiada delegacje prawną wynikającą z art. 11 ust. 1 pkt. 2 ustawy o strażach gminnych( miejskich) ( Dz. U . 1997 r. Nr. 132.poz. 779 z póź. zm.) .Uprawnienia do ujawniania za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie dróg publicznych w zakresie przekraczania dopuszczalnej prędkości wynikają z treści art. 129 b ust. 2 i 3 oraz 129 g w związku z art. 2 pkt. 59 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku prawo o ruchu drogowym ( Dz. U. z 2005 roku, Nr.108 poz. 908) . To jest faktyczna podstawa prawna i nie wprowadzajcie ludzi w błąd . Dlaczego RMFM opublikował tego rzekomego stanowiska Prokuratury Generalnej ??????? Komendant SM

i ciekawa odp.

Stwierdzenie z prd art. 2 jest ogolna definicja, a nie podstawa prawna dla sm, haha! Dla sm zostalo sprecyzowane przepisami: Prawo o ruchu drogowym art. 129b ust. 3 pkt 3, oraz art. 129b ust. 4. Wstyd panie komendancie sm, jest pan najlepszym przykladem posiadanych kompetencji przez sm, a raczej ich braku. Jednak to nie wszystko - wracając do posiadanych, oczywiscie pana zdaniem, uprawnien sm, to rozumiem, ze posiadacie wszystkie wymagane zezwolenia, ktore zobowiazani jestescie posiadac w przypadku fotoradaru stancjonarnego, czyli: - zezwolenia GITD na instalację urządzenia rejestrującego; oraz - zezwolenia GITD na instalację masztu wieżowego, na którym mogłoby być montowane urządzenie rejestrujące prędkość; - zezwolenia zarządcy drogi na instalację urządzenia rejestrującego; oraz - zezwolenia zarządcy drogi na instalację masztu wieżowego, na którym mogłoby być montowane urządzenie rejestrujące prędkość. PODSTAWA: Zarządcami dróg gminnych są organy samorządu terytorialnego. W przypadku pozostałych dróg (powiatowe, wojewódzkie, krajowe) instalacja radarów stacjonarnych oraz masztów dokonana być może za zgodą właściwego zarządcy drogi. Niezależnie od uzyskania zgody zarządcy drogi na instalację tego typu urządzeń wymagana jest także zgoda Głównego Inspektora Transportu Drogowego. Wynika to m. in. z przepisu art. 20b ust. 2 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych. Powołany przepis brzmi: „Zarządcy dróg instalują lub usuwają stacjonarne urządzenia rejestrujące lub obudowy na te urządzenia na wniosek Głównego Inspektora Transportu Drogowego lub z inicjatywy własnej, za zgodą Głównego Inspektora Transportu Drogowego”. ORAZ ZEZWOLENIE: - zezwolenia właściwego miejscowo komendanta powiatowego (miejskiego) Policji na dokonywanie pomiaru fotoradarem stacjonarnym w danym miejscu i godzinie. PODSTAWA: Wymogi dotyczące miejsca dokonywania pomiaru: miejsce i czas dokonywania pomiarów musi być uzgodniona z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) Policji (129b ust. 4 p.r.d.). Niezle pan komendant sie osmieszyl, a ja zastanawiam sie juz od lipca, konkretnie od dnia, 2 ktorym pisalam argumentacje odmowy przyjecia mandatu, wlasnie do sm i w temacie stosowania urzedzen bez uprawnien, ze to jest PARANOJA, ze straznicy miejscy/gminni przyjmowani sa do pracy, pracuja, a nie maja pojecia tak naprawde jakie maja obowiazki, oraz jak brzmia przepisy, ktore w koncu dotycza tych osob, i obowiazuja! Ktos powinien konkretne konsekwencje poniesc za tak razace zjawisko przekraczania uprawnien przez sm z powodu braku znajomosci ustawy, ktora powinni przeczytac ze zrozumieniem jeszcze przed zatrudnieniem! A okazuje, ze nawet i komendant ustawy nie zna, nie czyta ze zrozumieniem, nie potrafi stosowac w sposob prawidlowy przepisow... Rozuchwalenie funkcjonariuszy publicznych w tym chorym kraju przekracza wszelkie granice przyzwoitosci, a wyplate z publicznych pieniedzy to zadnemu NIE WSTYD wziac do reki, co świadczy o braku godnosci i honoru wsrod tych osob - dno dna! Komendancie sm! Proponuje jeszcze przeczytac sobie art. 231 kk! Wie komendant co to w ogole jest kk? To dziwne i chore, ze funkcjonariusze publiczni wg przepisow, musza znac ustawy, ktore dotycza ich pracy, obowiazkow, decyzji, a okazuje sie, ze u kazdego bez wyjatku ta wiedza jest rowna jednemu wielkiemu piedrolonemu ZERU!

Poza tym wskazanie użytkownika ( kierującego ) wiąże sie ochroną danych osobowych ....
Czy każdy z nas ma takie prawo aby skorzystać z tego i nie wskazać kogoś ( kierującego ) powołując się na ten przepis ??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#360 OFFLINE   motorolix

motorolix
  • 105 postów

Napisany 05 listopada 2013 - 21:37

Na przepis o ochronie danych osobowych nie możesz się powołać bo SM jako instytucja państwowa jest uprawniona do dostępu do takich danych. Kiedyś funkcjonował przepis, że możesz odmówić podania danych, jeśli osoba kierująca jest dla Ciebie tzw.bliska (np. rodzina) i podanie danych naraziłoby ją na odpowiedzialność. Ale były jakieś nowelizacje przepisów i nie wiem czy to jeszcze funkcjonuje. Tu masz ciekawe artykuły może to coś wyjaśni
http://prawonadrodze...uchu-drogowego/
http://3obieg.pl/man...j-sie-wezwaniem