Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Fotoradary

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
555 odpowiedzi na ten temat

#361 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 05 listopada 2013 - 23:48

SM jako instytucja państwowa jest uprawniona do dostępu do takich danych.

To że jest uprawniona to nie znaczy że ty jesteś zobligowany do udostępniania takich danych..

Zawsze i w każdym przypadku masz prawo do odmowy składania zeznań które w jakikolwiek sposób mogą obciążyć Ciebie lub osoby najbliższe..

Ty w świetle prawa jesteś osobą niewinną i to na organie wykonawczym spoczywa obowiązek udowodnienia Tobie winny.
W przypadku zdjęcia z fotoradaru należącego do SM , nie jest to możliwe..

Pozdrawiam.

#362 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 06 listopada 2013 - 01:20

To że jest uprawniona to nie znaczy że ty jesteś zobligowany do udostępniania takich danych..

Zawsze i w każdym przypadku masz prawo do odmowy składania zeznań które w jakikolwiek sposób mogą obciążyć Ciebie lub osoby najbliższe..

Ty w świetle prawa jesteś osobą niewinną i to na organie wykonawczym spoczywa obowiązek udowodnienia Tobie winny.
W przypadku zdjęcia z fotoradaru należącego do SM , nie jest to możliwe..

Pozdrawiam.

jeśli gęby nie widać to tak :) jest wyrok sądu najwyższego z października 2013r. że nie trzeba wtedy zeznawać jeśli naraża to właściciela bądź osoby najbliższe na odpowiedzialność :)

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#363 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 06 listopada 2013 - 10:28

"NIE MA OBOWIĄZKU REAGOWAĆ NA WEZWANIA W SPRAWACH MANDATÓW I BRAK NASZEJ REAKCJI NIE MOŻE WYWOŁAĆ ŻĄDNYCH NEGATYWNYCH DAL NAS SKUTKÓW PROCESOWYCH W RODZAJU ZAPŁATA MANDATU, ZAPŁATA GRZYWANY, OBCIĄŻENIE KARĄ PORZĄDKOWĄ CZY SKIEROWANIE NAS NA DROGĘ SĄDOWĄ GDYŻ NIE ZOSTALIŚMY PRAWIDŁOWO POUCZENI O NASZYCH PRAWACH oraz z wielu innych wymienionych wzgledów"
hm ja jestem tylko ciekawy kto nadał prawo kierowcy przekraczać przepisy?
Życie jest chwilą - więc żyj i kochaj.

#364 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Nie mam Omegi

Napisany 06 listopada 2013 - 10:43

"NIE MA OBOWIĄZKU REAGOWAĆ NA WEZWANIA W SPRAWACH MANDATÓW I BRAK NASZEJ REAKCJI NIE MOŻE WYWOŁAĆ ŻĄDNYCH NEGATYWNYCH DAL NAS SKUTKÓW PROCESOWYCH W RODZAJU ZAPŁATA MANDATU, ZAPŁATA GRZYWANY, OBCIĄŻENIE KARĄ PORZĄDKOWĄ CZY SKIEROWANIE NAS NA DROGĘ SĄDOWĄ GDYŻ NIE ZOSTALIŚMY PRAWIDŁOWO POUCZENI O NASZYCH PRAWACH oraz z wielu innych wymienionych wzgledĂłw"

Tu raczej chodzilo, ze po zlamaniu przepismu mamy pewne prawa, czyli powinnismy dostac pouczenie. Praktycznie zawsze gdy dostawalem mandat, siedzac w radiowozie, dostawalem pouczenie, ze przysluguje mi prawo do odmowy wowczas zostanie sprawa skierowana do sadu rejonowego xxx. Takie tez powinno przyjsc ze zdjeciem z fotoradaru, a nie sam kwit do zaplaty badz wskazanie kierowcy.

Druga kwestia gdy jade ojca samochodem i dostanie zdjecie jak jade jego autem od tylu to wcale nie ma obowiazku wyjawiac osoby, z tego wzgledu ze nie musi dzialac na wlasna szkode badz tez szkode bliskich. Czyli dla mnie byloby to szkoda, gdyby mnie wskazal. Mialem taka sytuacje, obylo sie bez pkt, jedynie sam mandat do zaplacenia przez wlasciciela auta w wysokosci 200 pe el enow.

Wysyłane z mojego HTC Dream za pomocą Tapatalk 2

#365 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 06 listopada 2013 - 10:54

Tu raczej chodzilo, ze po zlamaniu przepismu mamy pewne prawa, czyli powinnismy dostac pouczenie. Praktycznie zawsze gdy dostawalem mandat, siedzac w radiowozie, dostawalem pouczenie, ze przysluguje mi prawo do odmowy wowczas zostanie sprawa skierowana do sadu rejonowego xxx. Takie tez powinno przyjsc ze zdjeciem z fotoradaru, a nie sam kwit do zaplaty badz wskazanie kierowcy.

Druga kwestia gdy jade ojca samochodem i dostanie zdjecie jak jade jego autem od tylu to wcale nie ma obowiazku wyjawiac osoby, z tego wzgledu ze nie musi dzialac na wlasna szkode badz tez szkode bliskich. Czyli dla mnie byloby to szkoda, gdyby mnie wskazal. Mialem taka sytuacje, obylo sie bez pkt, jedynie sam mandat do zaplacenia przez wlasciciela auta w wysokosci 200 pe el enow.

Wysyłane z mojego HTC Dream za pomocą Tapatalk 2

teraz nawet nie musiałbyś płacić takiego mandatu (i oczywiście brak pkt)

a z tego co słyszałem to dostajesz takowe pouczenie, wcale nie musisz przyjąć mandatu z fotoradaru i wtedy sprawa idzie do sądu (w I instancji odbywa się bez oskarżonego)

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#366 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 06 listopada 2013 - 10:57

hm...tu widać ze szuka sie wszystkich sposobów na uniknięcie zapłacenia za przekroczenie przepisow, fakt ze ja mam tez prawa, ale jezeli jade w terenie zabudowanym 80-100km/h [a tak sie jezdzi u nas,ja tez niekiedy], to trzeba miec swiadomosc ze moge zostac namierzony ,złapany i ukarany...dlaczego mam sie wypierac?dlaczego mam szukac dziury w całym ,ze na wezwaniu nie ma przecinka??? jak wpadne i dziewczyna bedzie w ciązy , to tez bede szukał wytłumaczenia ???nie bedę płacił ,bo co? albo slub albo alimenta...proste??albo jade przepisowo, albo płace jak przekraczam przepisy...proste? [jedyny wyjątek ze jestem na 100% pewny ze jechałem dobrze, kogos innego namierzyli na suszarce, a mnie chą wmówic....to wtedy walcze....ale kazdy wie ile jedzie..
Życie jest chwilą - więc żyj i kochaj.

#367 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 listopada 2013 - 11:04

Katolicy mówią, że sam Pan Bóg dał takie prawo i nazywają to "Wolną Wolą" :tak: oraz że grzeszyć można do woli, bo i tak będzie odpuszczone :ksiadz:

#368 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 06 listopada 2013 - 11:07

hm...tu widać ze szuka sie wszystkich sposobów na uniknięcie zapłacenia za przekroczenie przepisow, fakt ze ja mam tez prawa, ale jezeli jade w terenie zabudowanym 80-100km/h [a tak sie jezdzi u nas,ja tez niekiedy], to trzeba miec swiadomosc ze moge zostac namierzony ,złapany i ukarany...dlaczego mam sie wypierac?dlaczego mam szukac dziury w całym ,ze na wezwaniu nie ma przecinka??? jak wpadne i dziewczyna bedzie w ciązy , to tez bede szukał wytłumaczenia ???nie bedę płacił ,bo co? albo slub albo alimenta...proste??albo jade przepisowo, albo płace jak przekraczam przepisy...proste? [jedyny wyjątek ze jestem na 100% pewny ze jechałem dobrze, kogos innego namierzyli na suszarce, a mnie chą wmówic....to wtedy walcze....ale kazdy wie ile jedzie..

mnie osobiście wystarczająco okrada państwo, nie chcę dawać więcej bandytom niż muszę. Ale jadąc szybciej jestem świadom że mogę mandat dostać i nie płaczę z tego powodu. Z tym się zgadzam kolego [U]trzeba być świadomym że można dostać mandat

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#369 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 06 listopada 2013 - 12:33

jeśli gęby nie widać to tak

Nawet jeżeli widać twarz, nie musisz nic robić..

1. Ksero w świetle prawa nie jest żadnym dowodem.
2. Na każdym zdjęciu mimo uderzającego podobieństwa masz prawo nie rozpoznać siebie.
3. To nie Ty masz udowodnić niewinność tylko Tobie ma się udowodnić winne.

#370 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 06 listopada 2013 - 12:43

2. Na każdym zdjęciu mimo uderzającego podobieństwa masz prawo nie rozpoznać siebie.

ciekaw jestem jak w sądzie będziesz argumentował że nie Twoja twarz jest na zdjęciu z fotoradaru (już oryginalnym) Twojego samochodu. Życzę powodzenia*

*chyba że masz brata bliźniaka

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#371 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 06 listopada 2013 - 12:45

I ja między innymi z tego skrzętnie korzystam :)
Rozumiem jakbym w zabudowanym terenie, przy ograniczeniu do 50km/h jechał 80-100km/h to debilizm. Ale jak jadę 60km/h gdzie nie ma zagrożenia piesi nie biegają wesoło po jezdni to za **uja nie zapłacę.
Nigdy nie zapłaciłem mandatu i nie zapłacę :) Nie no raz zapłaciłem 80zł :D
Poza terenem zabudowanym też nie jadę zawsze 90km/h i dobrze mi z tym :)

#372 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 06 listopada 2013 - 12:52

ciekaw jestem jak w sądzie będziesz argumentował że nie Twoja twarz jest na zdjęciu z fotoradaru (już oryginalnym) Twojego samochodu.

Do żadnej rozprawy nie dojdzie ponieważ Straż Miejska, niema prawa być oskarżycielem publicznym , wniosek skierowany przeciwko Tobie do sądu jest odrzucony z automatu.

#373 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 06 listopada 2013 - 12:58

Do żadnej rozprawy nie dojdzie ponieważ Straż Miejska, niema prawa być oskarżycielem posiłkowym , wniosek skierowany przeciwko Tobie do sądu jest odrzucony z automatu.

ale większość fotoradarów należy do ITD

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#374 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 06 listopada 2013 - 13:01

ale większość fotoradarów należy do ITD

Tak , ale nawiązujemy do tematu i pytania zadanego prze marek_kloss który dostał mandat z fotoradaru należącego do Straży Gminnej (miejskiej).

#375 OFFLINE   Matias

Matias
  • 871 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 06 listopada 2013 - 13:11

#376 OFFLINE   FatBoy82

FatBoy82
  • 145 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 3.0i 24v C30SE

Napisany 06 listopada 2013 - 15:36

Do żadnej rozprawy nie dojdzie ponieważ Straż Miejska, niema prawa być oskarżycielem publicznym , wniosek skierowany przeciwko Tobie do sądu jest odrzucony z automatu.

Jestes tego na 100% pewien? Bardzo by mnie to ucieszyło, bo dostałem od nich mandat za rzekomy wjazd na czerwonym świetle, co jest bzdurą. Oczywiście nie przyjąłem, więc SM naskrobało wniosek do Sądu, a ja swoje wyjaśnienia do tego załączyłem. Dodatkowo zaznaczyli, że chcę być na rozprawie. Jeżeli jest tak jak mówisz, to po cholerę ta cała szopka z wnioskiem do Sądu?

#377 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 06 listopada 2013 - 16:20

a ja swoje wyjaśnienia do tego załączyłem.

i po co im cokolwiek wyjaśniałeś ??

Jeśli chcesz aby sąd wezwał Cię na przesłuchanie to zawsze odmawiaj składania zeznań , wtedy zostaniesz przesłuchany w sądzie !! , złożyłeś zeznania to teraz sąd może wydać wyrok bez wzywania Cię na sprawę , to że Ty chcesz być obecny nie ma znaczenia , policja albo SM często namawia do złożenia zeznań że to niby sąd jak zobaczy że się wytłumaczyłeś to spojrzy bardziej łaskawym okiem :D , nic bardziej mylnego , oni doskonale wiedzą że sąd mając zeznania na papierze wyda wyrok na pierwszym posiedzeniu , jak sąd wyda wyrok nakazowy to się odwołuj i wtedy dostaniesz wezwanie na sprawę . Wtedy zostanie wezwany ten który składa wniosek o ukaranie i osoba podejrzana .

Jeżeli jest tak jak mówisz, to po cholerę ta cała szopka z wnioskiem do Sądu?

bo sąd może odrzucić ale nie musi ;) , i nie dzieje się to z automatu , w sądzie każdy wniosek jest rozpatrywany i to sąd podejmuje decyzję o umorzeniu/odrzuceniu bądź nie , znam również przypadek że SM przekazała sprawę policji i to policja skierowała sprawę do sądu

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#378 OFFLINE   FatBoy82

FatBoy82
  • 145 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 3.0i 24v C30SE

Napisany 06 listopada 2013 - 17:43

Po pierwsze to o rozprawie zawsze jestem informowany i zawsze mogę się stawić, ale nie muszę. Jak już zechce mi się pójść to na pewno będę mógł dodać więcej od siebie.
Po drugie to złożyłem wyjaśnienia, żeby mieli nakreślone jak to wyglądało i że fotoradar jest ustawiony z dipy, ale pewnie znając realia zleją to równym sikiem.
Bądź co bądź, minęły 3 miesiące i jak na razie nie ma wezwania na rozprawę. Jeszcze trochę, to pozostanie kwestia kwoty, bo punkty same się skasują ;) (wezwanie od SM przyszło po 4 miesiącach..... :jump:)

#379 OFFLINE   motorolix

motorolix
  • 105 postów

Napisany 06 listopada 2013 - 20:35

Jesteś zobligowany. Art. 10a ustawy o strażach gminnych mówi jakie dane straż miejska może pozyskiwać. Jeśli nie wierzysz to spróbuj podczas np. kontroli odmówić podania danych zasłaniając się ustawą o ochronie danych osobowych. Zobaczymy co się stanie.

Dokładnie to napisałem w pierwszym poście ale jak widać Ci to umknęło.
Odpowiadałem po prostu Markowi, że nie może się w takiej sytuacji powołać na ustawę o ochronie danych osobowych. Z bardzo prostej przyczyny. Korespondując z jakimś urzędem, składając skargę do sądu czy zażalenie na decyzje jakiejś instytucji musisz powołać się na odpowiednie przepisy. Jeśli zrobisz to błędnie to Twoje pismo zostanie odrzucone z automatu z przyczyn tzw. "braków formalnych" bez rozpatrywania czy masz rację czy nie. Bieg sprawy nie ulega wtedy zatrzymaniu. Przerabiałem to na własnej skórze.

Jakbyś zapoznał się z linkiem który podałem to byś się dowiedział, że takie sprawy się jednak zdarzają w polskim sądownictwie.
Co do przepisu o możliwości odmowy składania wyjaśnień jeśli by naraziły osobę lub jego bliskich na odpowiedzialność. Kłuci się on wyraźnie z art. 96 § 3 k.w. „Kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, podlega karze grzywny”. Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 30 listopada 2004 r., I KZP 26/04 wypowiedział się w tej sprawie (nie będę cytował – długie to i skomplikowane) ale dotyczyło to Policji a ponoć SM nie jest „uprawnionym organem” do korzystania z art. 96 § 3 k.w. Czyli znowu sprzeczność.
Wniosek. W sprawie takiej jak Marek opisał, przepisy są tak skomplikowane i czasem sprzeczne z sobą, że każdy kto chciałby uniknąć płacenia mandatu powinien wynająć prawnika . Problem w tym że koszt prawnika jest zapewne większy niż wysokość mandatu. O czasie i nerwach nie wspomnę. Na tym niestety żerują nasze służby państwowe.

#380 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 06 listopada 2013 - 21:55

Po pierwsze to o rozprawie zawsze jestem informowany i zawsze mogę się stawić, ale nie muszę.

nie byłbym taki pewien ;) , jeśli sąd uzna na podstawie materiału dowodowego, że przeprowadzanie rozprawy nie jest konieczne (wina oskarżonego nie budzi żadnych wątpliwości) może wydać wyrok nakazowy na posiedzeniu bez udziału stron (czyli oskarżonego, oskarżyciela , prokuratora czy oskarżyciela posiłkowego).

Przeczytaj art. 500. kodeksu postępowania karnego

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p