Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Fotoradary

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
555 odpowiedzi na ten temat

#281 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 01 sierpnia 2013 - 11:45

hm...kierowca ma prawo przekraczać szybkość, ale juz nikt nie ma prawa to kontrolować??
mnie nawet radar co 100m nie przeszkadza,i tak limit o około 10 km/h przekraczam,tyle mi w Polsce wolno... vide:
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 17 czerwca 2011 r.
w sprawie warunków lokalizacji, sposobu oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące :
§ 7.Urządzenie rejestrujące dokonujące pomiaru prędkości, na potrzeby prowadzonych postępowań w sprawach o wykroczenia, nie zapisuje za pomocą technik utrwalania obrazów naruszeń polegających na przekroczeniu przez kierujących pojazdami dopuszczalnej prędkości o 10 lub mniej km/h.

A na autostradzie z powodu braku pasa awaryjnego jest ograniczenie do 110km/h, ..tu w terenie zabudowanym ,bez pobocza, na niewidocznym skrzyzowaniu [znak stop], przejscie dla pieszych, jedzie nasz "bezpieczny" kierowca polski 100km/h ...chore?? chore!! i są obroncy takiej jazdy?? chore...
jaja to masz, ale jezeli nie zaplacileś jeszcze mandatu, to albo jezdzisz przepisowo, albo masz szczęscie, sądze ze to drugie, ale pomyśl ,kiedyś moze ci sie skonczyć, chwila , moment, i co? pomyśl...

Kiedy ty w koncu chlopie zrozumiesz, ze my tu nie bronimy idiotycznej jazdy tylko pietnujemy chore stawianie fotoradarow, ktore sluza tylko lataniu czyjejs dziury budzetowej.
A to czy ja mam szczescie czy tez nie to nie tobie oceniac. Robie spore roczne przebiegi i gdybym liczyl tylko na szczescie to juz dawno nie mialbym prawa jazdy, a to niestety jest moje zrodlo utrzymania. Wiec sobie na takie cos nie moge pozwolic.

Ty sie caly czas upierasz przy swoim zdaniu nie rozumiejac do konca o czym my tu piszemy.

Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#282 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 sierpnia 2013 - 14:43

hm...kierowca ma prawo przekraczać szybkość, ale juz nikt nie ma prawa to kontrolować

nieroby strażniacy wiejscy, mogą naginać prawo i tworzyć chore sytuacje a kierowca nic nie może ? ... NO TAK.

#283 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 01 sierpnia 2013 - 16:28

[quote name='tomspeed']Kiedy ty w koncu chlopie zrozumiesz, ze my tu nie bronimy idiotycznej jazdy tylko pietnujemy chore stawianie fotoradarow, ktore sluza tylko lataniu czyjejs dziury budzetowej.

Ty sie caly czas upierasz przy swoim zdaniu nie rozumiejac do konca o czym my tu piszemy

Piętnujemy stawianie radarów??? Ja nie piętnuje, mam prawo nie zgodzić się z Twoim zdaniem??? mam...

I jeszcze jedno: w takich demokratycznych i wolnych Niemczech, gmina gdy nie ma pieniedzy , stawia emeryta z kamerą i na ograniczeniu do 30km/h łapie wszystkich,WSZYSTKICH, ktorzy przekroczą szybkość, i płacą...[sam to widziałem].i nikt nie mówi ze musi łatać dziure, NIKT...a u nas? przekroczył szybkosc o 46km/h , i mówi :tylko tyle?, inni przekraczają więcej...oto Polska własnie..
Doskonale rozumiem o czym piszemy,i mam jaja zeby sie nie zgodzic z Tobą...
, bo widze co sie dzieje na ulicach, fakt ze jest juz troche lepiej, kierowcy cos zrozumieli, ale jeszcze daleko..
Życie jest chwilą - więc żyj i kochaj.

#284 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 01 sierpnia 2013 - 20:35

I jeszcze jedno: w takich demokratycznych i wolnych Niemczech, gmina gdy nie ma pieniedzy , stawia emeryta z kamerą i na ograniczeniu do 30km/h łapie wszystkich,WSZYSTKICH, ktorzy przekroczą szybkość, i płacą...[sam to widziałem].i nikt nie mówi ze musi łatać dziure, NIKT...a u nas? przekroczył szybkosc o 46km/h , i mówi :tylko tyle?, inni przekraczają więcej...oto Polska własnie..
Doskonale rozumiem o czym piszemy,i mam jaja zeby sie nie zgodzic z Tobą...
, bo widze co sie dzieje na ulicach, fakt ze jest juz troche lepiej, kierowcy cos zrozumieli, ale jeszcze daleko..

A co mnie niemcy interesuja. Mieszkamy w Polsce i interesujmy sie co sie u nas dzieje. Jest prawo to niech go wszyscy przestrzegaja. Od tych co je egzekwuja zaczynajac, bo jak spoleczenstwo widzi ze policja i straz wszelaka ma to prawo gdzies, to dlaczego on ma go przestrzegac?
Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk

#285 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 02 sierpnia 2013 - 09:20

Rece opadają,jezeli na podstawie jednej teoretycznie niezgodnej z prawem sytuacji , ty budujesz twierdzenie, ze Policja i Straz Miejska ma prawo gdzieś i to sprawia ze mozna nie przestrzegać prawa, to ja uwazam ze nie masz racji...i tyle .i az tyle
OMEGĄ MOZNA JECHAĆ 60km/.h

#286 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 02 sierpnia 2013 - 09:33

Rece opadają,jezeli na podstawie jednej teoretycznie niezgodnej z prawem sytuacji , ty budujesz twierdzenie, ze Policja i Straz Miejska ma prawo gdzieś i to sprawia ze mozna nie przestrzegać prawa, to ja uwazam ze nie masz racji...i tyle .i az tyle
OMEGĄ MOZNA JECHAĆ 60km/.h

a te filmy widzial??? http://www.youtube.c.../TVBigos/videos

tez wszystko ok i zgodnie z prawem???

no ale tylko Ty masz racje

#287 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 sierpnia 2013 - 09:35

Rece opadają,jezeli na podstawie jednej teoretycznie niezgodnej z prawem sytuacji

Organy władzy nie mają prawa, nie stosować się do prawa !!

#288 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 02 sierpnia 2013 - 09:53

a te filmy widzial??? http://www.youtube.c.../TVBigos/videos

tez wszystko ok i zgodnie z prawem???

no ale tylko Ty masz racje

ty chcesz udowodnic swoją racje, a ja pisze ze jak przekroczyłes przepisy ,to płać, obojętnie kto namierzy...i tyle...a jezeli jedzisz przepisowo , to wtedy walcz, i wygraj...tylko tyle..nic więcej, jest to z czymś niezgodne????NIECH STAWIAJĄ NAWET NA GNIEZDZIE BOCIANA KAMERE,,,,MNIE TO NIE PRZESZKADZA, CIEBIE TAK...DLACZEGO???

Organy władzy nie mają prawa, nie stosować się do prawa !!

haha...a ty masz prawo do jazdy zgodnej z przepisami...MASZ PRAWO...

#289 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 02 sierpnia 2013 - 10:37

haha...a ty masz prawo do jazdy zgodnej z przepisami...MASZ PRAWO...

Ciekawe rozumowanie :hmmm: widzisz różnicę między "mieć prawo", a " nie mieć prawa" ??

Nie mam więcej pytań.

#290 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 02 sierpnia 2013 - 10:37

Proszę ja Was bo mam ochotę.... :boks:

:D

Rukcug może zamontuj sobie monitoring z podsłuchem w całym domu na podwórku w aucie itd, sobie i całej rodzinie :hmmm:

#291 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 02 sierpnia 2013 - 15:22

i kolejna bzdura strazy fotozarobkowej

http://nasygnale.pl/...l?ticaid=6110e0

ale zaraz ktos tu napisze, ze wszystko jest ok

#292 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 02 sierpnia 2013 - 16:28

Policja z Wałcza skierowała tę sprawę do sądu, który orzeknie, czy strażnicy postępowali zgodnie z prawem.

Tu taki jeden ma dużo wolnego czasu, nie ma problemów z łamaniem prawa i rozumie strażników - może powinien jako adwokat tych strażników wystąpić przed sądem :hmmm:

Przecież to wszystko tylko dla poprawy bezpieczeństwa :lol:

#293 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 03 sierpnia 2013 - 06:00

Proszę ja Was bo mam ochotę.... :boks:

:D

Rukcug może zamontuj sobie monitoring z podsłuchem w całym domu na podwórku w aucie itd, sobie i całej rodzinie :hmmm:

hm,, jak to sie ma do prawa do przekraczania szybkosci??i do fotoradarow?nie rozumiem , gdzie Krym , a gdzie Rzym?:masakra: aaa wiadomo stolyca...

Tu taki jeden ma dużo wolnego czasu, nie ma problemów z łamaniem prawa i rozumie strażników - może powinien jako adwokat tych strażników wystąpić przed sądem :hmmm:

Przecież to wszystko tylko dla poprawy bezpieczeństwa :lol:

Ironizuje, ironizuj, jak ci kiedys ktos potrąci dziecko na przejsciu , moze wtedy coś zrozumiesz, ale coż wtedy bedzie troche za pózno, wtedy bedziesz dochodził dlaczego kierowca mimo ograniczenia w tym miejscu do 40km/h [częste wypadki] jechał 87km/h, dlaczego nie było w tym miejscu fotoradaru, dlaczego nie było częsciej Policji i SM...dlaczego???? a wy tu jestescie tacy skrzywdzeni, bo SM wystawia radary, a wy sądzicie ze jak domy sa w dalszejk odległosci od ulicy to mozna szybciej jechać...TROCHE SZACUNKU...WSTYD MI ZA WAS...I TYLE...DZIEKUJE.

i kolejna bzdura strazy fotozarobkowej

http://nasygnale.pl/...l?ticaid=6110e0

ale zaraz ktos tu napisze, ze wszystko jest ok

JEDEN Z KOMENTAZRY POD TYM ZDJĘCIEM:

.Fakt manipuluje informacją...każdy kto zna to miejsce wie, że to jest teren zabudowany środek wsi Ostrowiec...w pobliżu, gdzie stawiają fotoradar restauracja ...tendencyjne zdjęcie, które miało wprowadzić w błąd i przyczynić się do sprzedaży nakładu...

#294 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 03 sierpnia 2013 - 14:29

.Fakt manipuluje informacją...każdy kto zna to miejsce wie, że to jest teren zabudowany środek wsi Ostrowiec...w pobliżu, gdzie stawiają fotoradar restauracja ...tendencyjne zdjęcie, które miało wprowadzić w błąd i przyczynić się do sprzedaży nakładu...

prosze: cos mi ten komentarz smierdzi

#295 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 sierpnia 2013 - 16:47

Ironizuje, ironizuj, jak ci kiedys ktos potrąci dziecko na przejsciu , moze wtedy coś zrozumiesz

Hmmm... są pełnoletnie to chyba uważają na siebie ;)

A czy tu jest mowa o Ostrowcu?

#296 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 03 sierpnia 2013 - 18:09

Straż miejska i gminna nie może karać na podstawie zdjęć ze stacjonarnych fotoradarów - takie stanowisko wydała dwa tygodnie temu Prokuratura Generalna.

Pytanie o zasadność tego stanowiska wysłał do Andrzeja Seremeta komendant straży miejskiej w Warszawie. Pokurator generalny odpowiada na pytania komendanta.
W piśmie, zastępca prokuratora generalnego Robert Hernand po kolei cytując przepisy ustaw Prawo o Ruchu Drogowym, O strażach gminnych, a także O drogach publicznych, udowadnia, że straże gminne i miejskie nie mają podstawy prawnej, by kierować wnioski o ukaranie na podstawie zdjęć ze stojących fotoradarów. Uprawnienia strażników ograniczają się jedynie do urządzeń zainstalowanych na samochodach.

Wykładnia językowa cytowanego przepisu nie budzi żadnych wątpliwości. Zakres uprawnień straży gminnej (miejskiej) w zakresie tzw. kontroli fotoradarowej został ograniczony do możliwości utrwalania wykroczeń naruszających przepisy ruchu drogowego za pomocą urządzeń rejestrujących o charakterze przenośnym lub znajdujących się w niepozostającym w ruchu pojeździe, na którym urządzenie to zostało zainstalowane. Wywodzenie z powyższych przepisów uprawnień straży gminnej (miejskiej) do sprawowania kontroli drogowej z użyciem urządzeń rejestrujących o charakterze stacjonarnym, należy ocenić jako nieuprawnione"- pisze w odpowiedzi prokurator Robert Hernand.

#297 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 03 sierpnia 2013 - 19:36

Foto to najłatwiejszy sposób zarabiania kasy, a pijaczki jak szczały po ścianach tak szczają i straż miejska nic z tym nie ma ochoty robić. Tu powinni się bardziej wykazywać.

#298 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 03 sierpnia 2013 - 19:41

Hmmm... są pełnoletnie to chyba uważają na siebie ;)

HM...NA TAKIE DIKTUM, BRAK MI SŁOW...PODDAJE SIĘ..

A czy tu jest mowa o Ostrowcu?

ja tylko skopiowałem wpis...nie wiem czy prawdziwy czy nie...ale warto pomyslec
i nad nim

#299 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1 011 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 03 sierpnia 2013 - 19:45

straże gminne i miejskie nie mają podstawy prawnej, by kierować wnioski o ukaranie na podstawie zdjęć ze stojących fotoradarów. Uprawnienia strażników ograniczają się jedynie do urządzeń zainstalowanych na samochodach

a czy popularny "śmietnik" lub fotoradar umieszczony na stojaku nie są urządzeniami przenośnymi? Z tymi samochodami, to trochę się zagalopowałeś :).

#300 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 03 sierpnia 2013 - 19:45

wykładnia językowa cytowanego przepisu nie budzi żadnych wątpliwości. Zakres uprawnień straży gminnej (miejskiej) w zakresie tzw. Kontroli fotoradarowej został ograniczony do możliwości utrwalania wykroczeń naruszających przepisy ruchu drogowego za pomocą urządzeń rejestrujących o charakterze przenośnym lub znajdujących się w niepozostającym w ruchu pojeździe, na którym urządzenie to zostało zainstalowane. Wywodzenie z powyższych przepisów uprawnień straży gminnej (miejskiej) do sprawowania kontroli drogowej z użyciem urządzeń rejestrujących o charakterze stacjonarnym, należy ocenić jako nieuprawnione"- pisze w odpowiedzi prokurator robert hernand.

interpretacja-stacjonarny radar to powiązany z podłozem na stale, a sm ma przenosne...i tyle w temacie....pozdrawiam