Czy może być takie odwołanie czy coś jeszcze dodać
Musisz napisać trochę więcej bo po pierwsze zaniżona wartość auta, możesz się powołać na lokalną giełdę itp, postrasz ich rzeczoznawcą niezależnym z PZMotu który bierze ok 300zł-500zł za wycenę i kosztorys i to będą ich dodatkowe koszta które muszą Ci zwrócić ponieważ zostałeś naciągnięty przez TU, napisz że wartość auto to ok 7tys.zł itp itd jakoś to uargumentuj.
Kolejną rzeczą jest kosztorys który możesz zrobić biorąc ceny z ASO. Pamiętaj że zgodnie z ustawą , TU ma doprowadzić Toje auto do stanu technicznego z przed kolizji. Walnij takie coś , podciągnij koszta i wartość auta, zobacz ile maksymalnie kosztowała by naprawa w ASO, w ugodzie napisz jakieś 3/4 tej kwoty żeby Ci to wypłacili a jeżeli nie to podaj im dodatkowe koszta sądowe, rzeczoznawcy, wypożyczenia pojazdu zastępczego na czas rozwiązania sprawy.
Powinni się zgodzić, jeśli nie bierz prawnika a odbije im się czkawką

A odwołanie mniej więcej wygląda tak jak poniżej , sam to pisałem i przekazuje dalej, działa, ale proszę nie kopiujcie wszystkiego tylko zmieniajcie treść itp. traktujcie to jako wzór a nie jako gotowca

(pozmieniałem kolory bo nie mogłem idealnie zgrać by ceny były tam gdzie trzeba

)
Jak by ktoś chciał mogę przesłać plik by załączyć to jako wzór do dobrych porad
Kosztorys do sprawy nr ................ wykonany na podstawie cen części sklepowych Opel ul. .................. Lublin oraz informacji uzyskanych z warsztatów lakierniczych. Cena w zł. wg kosztorysu Cena w zł uzyskana ze sklepu Opel
wykonanego u was. ul ................ . Lublin
Okładzina zderzaka 434 - 1490
Liswa ozdobna boczna zd. 25,96 - 80
Reflektor kpl - 165,28 - 1130
Przysłona reflektora dół - 25,64 - 92
Kierunkowskaz boczny - 7.56 - 23
Błotnik - 132,80 - 661
Listwa ochronna błotnika - 29,09 - 89
Listwa boczna ochronna
drzwi przednich - 86 - 263
Nadkole wewnętrzne - 25 - 80
Suma -
931.33 -
3908
Lakierowanie, szpachlowanie Elementów
Materiał ok. 500zł
Lakiernik 600zl
Blacharz 400zł
Mechanik 200zł
SUMA 1700zł
Demontaż elementów zniszczonych na elementy nowe + prace dodatkowe - 600zł
Ceny części uzyskane są ze sklepu Opel oraz ceny naprawy uzyskałem z kilku warsztatów lakierniczych i jest to cena za jaką zostaną mi wymienione i naprawione poszczególne elementy. Suma kosztów wynosi 6208zł. Przy tym kosztorysie jest uwzględniona wymiana jednego reflektora, ale koszty naprawy wzrosną o kolejne 1200zł ponieważ rzeczoznawca uznał, że po wymianie reflektora lewego samochód nie przejdzie przeglądu technicznego ponieważ będzie różnica w jakości światła spowodowana zużyciem reflektorów i konieczna jest wymiana obydwu lamp, tak że kwota naprawy, którą będę dochodził na drodze sadowej wzrośnie do wysokości 7408zł. + opłaty dodatkowe czyli:
Ocena rzeczoznawcy PZM - 300zł
Koszty Sądowe
Wasz kosztorys to kwota 2490,24zł i za tą kwotę żaden warsztat nie zgodził się tej pracy, wykonać więc będę zmuszony do wystąpienia na drogę sądową w celu wypłaty pełnej kwoty odszkodowania.
Moja propozycja wypłaty odszkodowania za moje szkody jest następująca:
Aby uniknąć oceny rzeczoznawców PZM Lublin, spraw sądowych, adwokata oraz wypożyczenia pojazdu zastępczego na okres naprawy mojego samochodu , które to zwiększają koszty do wypłaty odszkodowania jestem w stanie pójść z wasza firmą na ugodę i zgodzić się na wypłatę odszkodowania w wysokości 4500zł. Jest to moja propozycja przy której koszty naprawy dla was się zminimalizują a ja poświecę dwa dni na naprawę mojego samochodu.
Uzasadnienie
1.
Kwota wypłacana uprawnionemu powinna umożliwić wyremontowanie samochodu, z zastrzeżeniem, że chodzi tu wyłącznie o wzięcie pod uwagę kosztów celowych, ekonomicznie uzasadnionych. Przytoczone ekonomicznie uzasadnione wydatki obejmują w przypadku samochodu używanego koszty nowych i oryginalnych części, koszt wykonania naprawy zgodnie z technologią i w autoryzowanym zakładzie blacharsko-lakierniczym.
2.
Postulat pełnego odszkodowania przemawia za przyjęciem stanowiska o potrzebie zwrotu przez ubezpieczyciela tzw. wydatków koniecznych, potrzebnych na czasowe używanie zastępczego środka komunikacji w związku z niemożliwością korzystania z niego wskutek zniszczenia, z tym że tylko za okres między dniem zniszczenia a dniem w którym poszkodowany może nabyć analogiczny pojazd, nie dłuższy jednak niż za czas do zapłaty odszkodowania.
3.
Naprawienie szkody powinno nastąpić według wyboru poszkodowanego bądź przez przywrócenie do stanu poprzedniego bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej.
4. wyrok sądowy.
Na szkodę poniesioną przez powoda składa się również suma, jaka zapłaci za sporządzenie opinii przez rzeczoznawcę. Odszkodowanie bowiem ma wyrównać uszczerbek majątkowy powstały w wyniku zdarzenia wyrządzającego szkodę, zaś aby mówić o szkodzie w rozumieniu powołanych przepisów, trzeba stwierdzić uszczerbek (zmniejszenie) majątku poszkodowanego, który nastąpił wbrew woli uprawnionego. ... Wydatki, które powód określa mianem szkody, zostały poniesione dobrowolnie, jednakże poddanie samochodu oględzinom i wycenie powypadkowej stanowiło konieczne czynności przygotowawcze do wszczęcia postępowania sądowego. Zasadne bowiem jest upewnienie się przez powódkę przez zasięgnięcie opinii niezależnego eksperta, jaki jest rzeczywisty koszt naprawy samochodu przed rozpoczęciem drogi postępowania sądowego. Koszt tego badania powinien być przez pozwanych zwrócony.
5.
Jeżeli naprawy samochodu uszkodzonego w wypadku komunikacyjnym dokonał sam poszkodowany, to w ramach odszkodowania z tytułu obowiązkowego ubezpieczenia OC należy mu się nie tylko zwrot poczynionych przez niego przy tej naprawie nakładów, ale i zwrot robocizny z uwzględnieniem przyjętych, z reguły w miejscu zamieszkania, stawek robocizny za tego rodzaju usługi.
Nie jestem naciągaczem i osobą zarabiającą na stłuczkach, ale ten kosztorys który wykonaliście jest beznadziejny i bezwartościowy, bo żaden warsztat nie dokona za te pieniądze naprawy, by przywrócić samochodowi stan przed kolizja.
W związku z powyższym proszę o ponowne rozpatrzenie i zrobienie kosztorysu mojego pojazdu oraz wpłatę na moje konto kwoty którą już zatwierdziliście. Kwota ta pozwoli mi na podjecie naprawy samochodu do czasu wypłaty reszty pieniędzy na które chcę się zgodzić lub do czasu wypłacenia gotówki po wyroku sadowym. Jak już pisałem wyżej, moja propozycja ugody to jest wypłata kwoty 4500zł. To i tak nie jest suma wygórowana ale nie chce mi się chodzić po sądach. Mam nadzieję że nie będę zmuszony składać sprawy do sądu.
Z poważaniem