Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Stłuczka, ile powinni mniej więcej wypłacić

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
675 odpowiedzi na ten temat

#341 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 października 2012 - 12:31

kurce, nie liczcie ile kosztuje ta robota w warsztacie bo kolega pytał o wycenę, a ja mu podałem już pełne koszty jakie prawdopodobnie dostanie przy wycenie. Malowanie 500zł za element? to ja nie wiem jak liczycie i zawyżacie , skoro kosztuje to 250-400zł ale rzeczoznawca TU policzy mu 200zł, atrapa niech policzą 50zł to już max, bo nie ma oryginalnej tylko jakiś zamiennik, a w polkarze więc ej jak 50zł nie kosztuje w oryginalnym wzorze.
Hokejka ze 40zł nowa i malowanie przy okazji zderzaka czy maski więc nie liczytł bym na wielką wycenę. Co do wypłaty to inna bajka, odwołanie, kosztirys własny i ewentualne rachunki lub jak dobrze pójdzie to bez ale wtedy bez szaleństw kosztowych :)

Urwany, czy pęknięty zaczep lampy hehehe, uwierz mi nie tak łatwo to zrobić, przy oryginalnych lampach jest to zbyt elastyczne by tak sobie pękło przy takim strzałku :) Mocniejsze strzały miałem i zaczepy były całe :) nawet jak strzeliłem tak że aż mi się pas przesunął to zaczepy się lekko wygieły ale potem wróciły na swoje miejsce :)

Mi za rysę na drzwiach jednych i drugich wypłacili 1500zł na Omedze. I to bez oglądania samochodu

Bo pewnie Ci wypłacała kiedyś Warta, teraz już raczej tak nie ma , po za tym policz ile co kosztuje czyli element max 400zł plus demontaż i montaż listew to dojdziesz do wniosku, że to nie możliwe :) no chyba że miałeś farta i dostałeś 50% gratis ;)
Ja za stłuczkę podobną do kolegi ducati00 dostałem coś koło 1500zł, ale właśnie z Warty i też bez oglądania, z tym że po pierwsza ich propozycja padła o 200-300zł mniejsza i były negocjacje :) ja miałem : Zarysowane: Lampę, zderzak część lakierowaną, błotnik, wgięty chrom na zderzaku i rysy na czarnym elemencie zderzaka :)
Pamiętajcie że pierwsza wycena, to jest: Najtańsze na rynku elementy, najtańszy mechanik czy lakiernik, a to jest 1/3 ceny normalnej rynkowej :)

#342 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 28 października 2012 - 21:56

Student chyba żartujesz.
Moja sprawa dotyczy tego tygodnia a nie przeszłości.
Prosty rachunek:
- malowanie jednego elementu 500zł, najgorszy lakiernik dziś bierze 350-400zł, dobry minimum 500, więc liczę minimum 500zł. Razy 2 elementy w moim przypadku to już 1000zł.
- jedne drzwi zgłosiłem że są pogniecione faktycznie pod rysą była minimalna , ale była wgniotka, więc drzwi w idealnym stanie, bo takowe posiadałem w swojej omedze to 350-400zł. Do tego listwa na drzwiach-ryska itd...

Więc 1500zł od nich jakie dostałem to akt litości z mojej strony i dobrego serca :D

#343 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 29 października 2012 - 12:18

witam ja chciałem zapytać jak to wygląda z odwołanie się decyzji likwidatora Brat miał niedawno stłuczke mazda 6 3,0v6 2006r wersja produkowana tylko w usa .Pan z pzu wycenił szkodę na 2,500zł uszkodzone elementy w maździe to alufelga ,błotnik, próg, drzwi przód i tył ,lusterko oraz zderzak.A w wycena obejmuje naprawę drzwi zderzaka lusterka wymiana błotnika i oczywiście lakierowanie.Niema ani słowa o alufeldze bo jak to napisał rzeczoznawca wszystkie felgi są z odpryskami a tu ewidentnie felga uszkodzona po stłuczce o progu tez ani słowa. drzwi są wgniecione zarówno przód jak i tył wiec chyba powinna być ich wymiana a nie naprawa do tego w przednich wygięta jest prowadnica szyby i się nie otwiera. Zderzak ma pękniecie oraz wyłamane wszystkie zaczepy wiec tez chyba powinna być wymiana a nie naprawa??Co powinienem zamieścić w odwołaniu??? mam tylko takie zdjęcie sami oceńcie

#344 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 30 października 2012 - 19:31

Student chyba żartujesz.
Moja sprawa dotyczy tego tygodnia a nie przeszłości.
Prosty rachunek:
- malowanie jednego elementu 500zł, najgorszy lakiernik dziś bierze 350-400zł, dobry minimum 500, więc liczę minimum 500zł. Razy 2 elementy w moim przypadku to już 1000zł.
- jedne drzwi zgłosiłem że są pogniecione faktycznie pod rysą była minimalna , ale była wgniotka, więc drzwi w idealnym stanie, bo takowe posiadałem w swojej omedze to 350-400zł. Do tego listwa na drzwiach-ryska itd...

Więc 1500zł od nich jakie dostałem to akt litości z mojej strony i dobrego serca :D

Jak w Lbn lakiernik by krzyknął min.500zł to by na chleb nie zarobił :) Macie zarobki o 50% większe od naszych to i ceny za usługę też macie większe :p a co się za tym wiąże może i odszkodowania wam inaczej liczą :)

#345 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 30 października 2012 - 21:00

W Wawie myślę, że normą jest cena 400-500zł od elementu. Pod Wawą 300-400zł lub więcej.
Tak ubezpieczalnie inaczej liczą region warszawski ale niestety płacimy 2razy więcej niż pozostałe regiony za ubezpieczenie :mad: ceny w Wawie za wszystko są masakrycznie wysokie, pytam dlaczego??!! Dlatego że więcej zarabiamy , nie nie zarabiamy więcej, oczywiście są tacy co te pensje zawyżają ale sa i tacy co zarabiają po kilkaset zł miesięcznie.
Odszkodowania myślę, że wszędzie wypłacają podobnie zależnie od przypadku a nie regionu.
Wiesz mi proponowali 1000zł to ich wyśmiałem i w ciągu kilku minut Pani zaproponowała mi cenę jaką oczekiwałem minimalnie.

Ale nie ma tak łatwo zawsze. Co jakiś czas słyszę od znajomych jak ich ubezpieczalnie chcą , lub oszukują, długo by gadać...

#346 OFFLINE   vario

vario
  • 38 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 09 listopada 2012 - 21:30

witam...
chciałem zapytać czy ktoś z Was potrafi mi wytłumaczyć jak oblicza sie wartość pojazdu po wypadku/przed wypadkiem? otóż rzeczoznawcy wyliczają to z programu eurotax i po wpisaniu danych auta wyskakuje jakas wartość,ale co z kwotami wyposażenia dodatkowego?w mojej wycenie przy pozycjach z wyp. dodatkowym są * i oznacza to że kwota została wpisana ręcznie.? i tu pojawił się problem bo ubezpieczalnia wyceniła po swojemu a niezależny rzeczoznawca którego ja wziołem w tej sprawie wycenił całość na ok 2000 więcej i główna różnica właśnie jest w kwotach wyp. dodatkowego. kto ma racje w tej sprawie? ubezp. twierdzi ze ja mam zawyżone kwoty, a "mój" rzeczoznawca ze to oni zanizaja. nie wiem co mam zrobić, oddać sprawę do sądu? albo tak to zostawić?

#347 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 09 listopada 2012 - 22:24

witam chce brat chce odwołać się od wyceny rzeczoznawcy.Jezeli powołam rzeczoznawce niezaleznego czy pzu bedzie miało pretensje ze jest inny stan licznika"przebieg"
auto jest normalnie uzytkowane i ma tez zmienione opony za zimowe a juz słyszałem ze moze to stanowic problem

#348 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 10 listopada 2012 - 12:02

eeee, zależy jak inny jak różnicy jest z 100 000km to będą się czepiać, koła nic nie mają do rzeczy, wymionene na zimę bo zima się zbliża no proste. Jedź do niezależnego, powiedz że zmieniłeś na drugi kpl kół niech to wpisze , licznik jak masz niewielką różnice w przebiegu rzędu 2-3tys.km w ciągu miesiąca i auto nadaje się do jazdy to przecież nie zabroni Ci nikt nim jeździć :)

#349 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 12 listopada 2012 - 21:19

witam mineły dzis 33 dni od daty zgłoszenia szkody a pieniedzy jak nie było tak dalej niema babka w pzu powiedziała ze sprawdza nie potwierdził i dopuki tego nie zrobi nie dostane kasy o co im chodzi maja na to miesiac i nie sa w stanie okreslic sie ile jeszcze mam czekac co teraz robic???

#350 OFFLINE   gangster525

gangster525

insignia 2.0 T

• 526 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 12 listopada 2012 - 22:51

witam mineły dzis 33 dni od daty zgłoszenia szkody a pieniedzy jak nie było tak dalej niema babka w pzu powiedziała ze sprawdza nie potwierdził i dopuki tego nie zrobi nie dostane kasy o co im chodzi maja na to miesiac i nie sa w stanie okreslic sie ile jeszcze mam czekac co teraz robic???

skoro sprawca nie potwierdził ze jest sprawcą to nic dziwnego ze ci chajsu nie wypłaca.a pewnie masz kontakt z sprawca to zadzwon lub podjedz i spytaj czy sie kontaktował z pzu.miałem tez szkode w pzu niedawno i chajs miałem 6 dnia od daty zgłoszenia szkody+nawet auto zastepcze dali bez problemu

#351 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 listopada 2012 - 23:08

Nie pomyśl, że jestem złośliwy ale takie są skutki załatwiania spraw bez policji. Ja już kilka razy korzystałem i wiem że najpewniejsza jest policja nbawet do byle bzdury. Nie trzeba się o nic martwić, wysyłają notatkę do likwidatora i pieniążki ładnie płyną na konto.

Choć z policją jest też śmiechowo czasem.
We wrześniu nieletni wjechał mi w lewy bok. Sprawa została załatwiona sprawnie na miejscu, po niecałych 2 tygodniach dostałem pieniądze z Warty a pod koniec października dostałem wezwanie na komendę. Stawiłem się a tam mi mówią że nie mają notatki ze zdarzenia i od nowa trzeba wszystko spisać:masakra:
Ja się pytam policjanta to jakim cudem likwidator z warty dostał info od policji a on zdziwiony:masakra:
A ostateczna sprawa w sądzie była 5 listopada:D

#352 OFFLINE   ducati00

ducati00
  • 82 postów

Napisany 13 listopada 2012 - 17:33

Panowie dostałem kosztorys i mam kilka zastrzeżeń....

1. Policzyli mi jako Omege B ale z silnikiem 2.0 8v a u mnie jest 2.0 16v. Czy jest jakaś różnica cen miedzy tymi silnikami ( chodzi mi o cena auta w eurotaxie)

2. Założoną mam sekwencyjną instalację gazową, wartość jej policzyli na 353 zł
jest coś takiego:
instalacja gazowa:
I - silniki gaźnikowe 5 lat cena brutto 353zł

3.Wycenili mi Omegę na 2500 zł

Wartość auta po stłuczce 700 zł . ( co to ma być? )

wypłata 1800zł

wartość naprawy pojazdu 2755zł

W ogolę mi sie to nie podoba.

Na pewno zgłoszę błąd w pojemności silnika, ale co dalej mogę coś dalej walczyc?

#353 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 13 listopada 2012 - 18:26

hehe weź nie żartuj :D
odwołuj się przecież to jaja są że aż szkoda komentować.
a jak nie to prawnika wynajmij i znowu pismo do nich
a jak to nie pomoże sprawa w sadzie.

#354 OFFLINE   ducati00

ducati00
  • 82 postów

Napisany 13 listopada 2012 - 18:37

A mógłby mi ktoś pomóc , co ma napisać w takim piśmie, że się nie zgadzam na wycene, że wycena jest zaniżona co jeszcze?

#355 OFFLINE   gangster525

gangster525

insignia 2.0 T

• 526 postów

Napisany 13 listopada 2012 - 21:49

napisz ze zaniżyli ci wartość pojazdu.,nie ten silnik-który ma znaczna różnice w cenie.twoj pojazd jest znacznie wiecej warty itd.tylko nie szalej z wymysłami bo to nic ci nieda.najlepiej to wez ich trasz postrasz kancelaria prawna i jak to nie pomoze to wez sobie niezaleznego rzeczoznawce i niech on ci wyceni faktyczny stan

napisz ze zaniżyli ci wartość pojazdu.,nie ten silnik-który ma znaczna różnice w cenie.twoj pojazd jest znacznie wiecej warty itd.tylko nie szalej z wymysłami bo to nic ci nieda.najlepiej to wez ich trasz postrasz kancelaria prawna i jak to nie pomoze to wez sobie niezaleznego rzeczoznawce i niech on ci wyceni faktyczny stan

policzyli ci szkodę całkowitą.wartosc auta przed wypadkiem 2.500zł.po kolizji jest warte 700zł.a odszkodowania dostaniesz 1.800zł poniewaz naprawa auta przekracza wartosc jego

#356 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 13 listopada 2012 - 22:27

Są fora prawne, tam możesz się podpytać, ale i nawet na tych niby fachowych forach każdy co innego gada...
Uderz do prawnika zapłać 50-100zł i niech to językiem fachowym napisze.

#357 OFFLINE   ducati00

ducati00
  • 82 postów

Napisany 14 listopada 2012 - 18:19

Czy może być takie odwołanie czy coś jeszcze dodać

Odwołanie Sprawa Nr XXXXXX

Dnia 13-11-2012 dostałem od Państwa kosztorys dotyczący Mojej własności
Opel Omega Nr. Rej. XXXXX, w którym jest kilka nieprawidłowości / pomyłek.
Kosztorys jest dla pojazdu z silnikiem 2.0 8V 85kw / 115 km, mój silnik to 2.0 16V 100kw / 136km. Jednocześnie koszt instalacji gazowej w moim silniku jest większy, posiadam sekwencyjną instalację gazową, która jest o wiele więcej warta niż 353 zł.
Kolejną rzeczą, która zauważyłem są pominięte elementy, uszkodzone przy kolizji:
- Tablica rejestracyjna
- Ramka, na której była zamontowana tablica rejestracyjna
- Urwany zaczep od lewej lampy ( przedniej)
Proszę o zrobienie nowego kosztorysu z uwzględnionymi błędami, które zostały wskazane w piśmie. Kosztorys proszę przesłać na adres e-mail XXXXX

Do odwołania dołączam skan dowodu rejestracyjnego pojazdu

XXXXX ( Podpis)

#358 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 14 listopada 2012 - 19:24

Czy może być takie odwołanie czy coś jeszcze dodać

Musisz napisać trochę więcej bo po pierwsze zaniżona wartość auta, możesz się powołać na lokalną giełdę itp, postrasz ich rzeczoznawcą niezależnym z PZMotu który bierze ok 300zł-500zł za wycenę i kosztorys i to będą ich dodatkowe koszta które muszą Ci zwrócić ponieważ zostałeś naciągnięty przez TU, napisz że wartość auto to ok 7tys.zł itp itd jakoś to uargumentuj.
Kolejną rzeczą jest kosztorys który możesz zrobić biorąc ceny z ASO. Pamiętaj że zgodnie z ustawą , TU ma doprowadzić Toje auto do stanu technicznego z przed kolizji. Walnij takie coś , podciągnij koszta i wartość auta, zobacz ile maksymalnie kosztowała by naprawa w ASO, w ugodzie napisz jakieś 3/4 tej kwoty żeby Ci to wypłacili a jeżeli nie to podaj im dodatkowe koszta sądowe, rzeczoznawcy, wypożyczenia pojazdu zastępczego na czas rozwiązania sprawy.
Powinni się zgodzić, jeśli nie bierz prawnika a odbije im się czkawką :)

A odwołanie mniej więcej wygląda tak jak poniżej , sam to pisałem i przekazuje dalej, działa, ale proszę nie kopiujcie wszystkiego tylko zmieniajcie treść itp. traktujcie to jako wzór a nie jako gotowca :) (pozmieniałem kolory bo nie mogłem idealnie zgrać by ceny były tam gdzie trzeba ;))
Jak by ktoś chciał mogę przesłać plik by załączyć to jako wzór do dobrych porad :)

Kosztorys do sprawy nr ................ wykonany na podstawie cen części sklepowych Opel ul. .................. Lublin oraz informacji uzyskanych z warsztatów lakierniczych.

Cena w zł. wg kosztorysu Cena w zł uzyskana ze sklepu Opel
wykonanego u was. ul ................ . Lublin

Okładzina zderzaka 434 - 1490

Liswa ozdobna boczna zd. 25,96 - 80
Reflektor kpl - 165,28 - 1130
Przysłona reflektora dół - 25,64 - 92
Kierunkowskaz boczny - 7.56 - 23
Błotnik - 132,80 - 661
Listwa ochronna błotnika - 29,09 - 89
Listwa boczna ochronna
drzwi przednich - 86 - 263
Nadkole wewnętrzne - 25 - 80

Suma - 931.33 - 3908

Lakierowanie, szpachlowanie Elementów
Materiał ok. 500zł
Lakiernik 600zl
Blacharz 400zł
Mechanik 200zł
SUMA 1700zł
Demontaż elementów zniszczonych na elementy nowe + prace dodatkowe - 600zł

Ceny części uzyskane są ze sklepu Opel oraz ceny naprawy uzyskałem z kilku warsztatów lakierniczych i jest to cena za jaką zostaną mi wymienione i naprawione poszczególne elementy. Suma kosztów wynosi 6208zł. Przy tym kosztorysie jest uwzględniona wymiana jednego reflektora, ale koszty naprawy wzrosną o kolejne 1200zł ponieważ rzeczoznawca uznał, że po wymianie reflektora lewego samochód nie przejdzie przeglądu technicznego ponieważ będzie różnica w jakości światła spowodowana zużyciem reflektorów i konieczna jest wymiana obydwu lamp, tak że kwota naprawy, którą będę dochodził na drodze sadowej wzrośnie do wysokości 7408zł. + opłaty dodatkowe czyli:
Ocena rzeczoznawcy PZM - 300zł
Koszty Sądowe

Wasz kosztorys to kwota 2490,24zł i za tą kwotę żaden warsztat nie zgodził się tej pracy, wykonać więc będę zmuszony do wystąpienia na drogę sądową w celu wypłaty pełnej kwoty odszkodowania.
Moja propozycja wypłaty odszkodowania za moje szkody jest następująca:
Aby uniknąć oceny rzeczoznawców PZM Lublin, spraw sądowych, adwokata oraz wypożyczenia pojazdu zastępczego na okres naprawy mojego samochodu , które to zwiększają koszty do wypłaty odszkodowania jestem w stanie pójść z wasza firmą na ugodę i zgodzić się na wypłatę odszkodowania w wysokości 4500zł. Jest to moja propozycja przy której koszty naprawy dla was się zminimalizują a ja poświecę dwa dni na naprawę mojego samochodu.

Uzasadnienie
1.
Kwota wypłacana uprawnionemu powinna umożliwić wyremontowanie samochodu, z zastrzeżeniem, że chodzi tu wyłącznie o wzięcie pod uwagę kosztów celowych, ekonomicznie uzasadnionych. Przytoczone ekonomicznie uzasadnione wydatki obejmują w przypadku samochodu używanego koszty nowych i oryginalnych części, koszt wykonania naprawy zgodnie z technologią i w autoryzowanym zakładzie blacharsko-lakierniczym.

2.
Postulat pełnego odszkodowania przemawia za przyjęciem stanowiska o potrzebie zwrotu przez ubezpieczyciela tzw. wydatków koniecznych, potrzebnych na czasowe używanie zastępczego środka komunikacji w związku z niemożliwością korzystania z niego wskutek zniszczenia, z tym że tylko za okres między dniem zniszczenia a dniem w którym poszkodowany może nabyć analogiczny pojazd, nie dłuższy jednak niż za czas do zapłaty odszkodowania.

3.
Naprawienie szkody powinno nastąpić według wyboru poszkodowanego bądź przez przywrócenie do stanu poprzedniego bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej.

4. wyrok sądowy.

Na szkodę poniesioną przez powoda składa się również suma, jaka zapłaci za sporządzenie opinii przez rzeczoznawcę. Odszkodowanie bowiem ma wyrównać uszczerbek majątkowy powstały w wyniku zdarzenia wyrządzającego szkodę, zaś aby mówić o szkodzie w rozumieniu powołanych przepisów, trzeba stwierdzić uszczerbek (zmniejszenie) majątku poszkodowanego, który nastąpił wbrew woli uprawnionego. ... Wydatki, które powód określa mianem szkody, zostały poniesione dobrowolnie, jednakże poddanie samochodu oględzinom i wycenie powypadkowej stanowiło konieczne czynności przygotowawcze do wszczęcia postępowania sądowego. Zasadne bowiem jest upewnienie się przez powódkę przez zasięgnięcie opinii niezależnego eksperta, jaki jest rzeczywisty koszt naprawy samochodu przed rozpoczęciem drogi postępowania sądowego. Koszt tego badania powinien być przez pozwanych zwrócony.

5.
Jeżeli naprawy samochodu uszkodzonego w wypadku komunikacyjnym dokonał sam poszkodowany, to w ramach odszkodowania z tytułu obowiązkowego ubezpieczenia OC należy mu się nie tylko zwrot poczynionych przez niego przy tej naprawie nakładów, ale i zwrot robocizny z uwzględnieniem przyjętych, z reguły w miejscu zamieszkania, stawek robocizny za tego rodzaju usługi.

Nie jestem naciągaczem i osobą zarabiającą na stłuczkach, ale ten kosztorys który wykonaliście jest beznadziejny i bezwartościowy, bo żaden warsztat nie dokona za te pieniądze naprawy, by przywrócić samochodowi stan przed kolizja.

W związku z powyższym proszę o ponowne rozpatrzenie i zrobienie kosztorysu mojego pojazdu oraz wpłatę na moje konto kwoty którą już zatwierdziliście. Kwota ta pozwoli mi na podjecie naprawy samochodu do czasu wypłaty reszty pieniędzy na które chcę się zgodzić lub do czasu wypłacenia gotówki po wyroku sadowym. Jak już pisałem wyżej, moja propozycja ugody to jest wypłata kwoty 4500zł. To i tak nie jest suma wygórowana ale nie chce mi się chodzić po sądach. Mam nadzieję że nie będę zmuszony składać sprawy do sądu.

Z poważaniem

#359 OFFLINE   vario

vario
  • 38 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 14 listopada 2012 - 19:31

poradzcie cos w mojej sprawie bo powoli zaczynam brnąć w koszta a dalej nie mam pewnosci co do obu wycen,moze jest na forum ktos kto sie zna i podpowie co zrobic dalej w tej sprawie.głównie chodzi o kwoty wyposazenia dodatkowego,czy rzeczoznawcy maja az takie pole manewru?
i jeszcze jedna sprawa czy sąd moze nakazac zwrot kasy za wycenę i pomoc adwokata?bo podobno niekoniecznie.

#360 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 15 listopada 2012 - 11:41

witam dzis dostałem od szanownego PZU taki list

Szanowny Panie,
W imieniu PZU SA informuję, iż po rozpatrzeniu zgłoszonych roszczeń z tytułu szkody w pojeździe marki MAZDA o nr rej. GD4171W nie może zostać przyznane odszkodowanie.

Na podstawie przepisów ustawy z dnia 22 maja 2003 r. O ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. Nr 124, poz. 1152 z póżn. Zm.) Art. 34.1. Z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przysługuje odszkodowanie, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym są obowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z ruchem tego pojazdu szkodę, której następstwem jest śmierć, uszkodzenie ciała, rozstrój zdrowia bądź też utrata, zniszczenie lub uszkodzenie mienia.
Wypłata odszkodowania może nastąpić po ustaleniu osoby odpowiedzialnej za szkodę, w sposób nie budzący wątpliwości (415 k.c.).

W toku postępowania likwidacyjnego, na podstawie szczegółowej analizy wyklucza się możliwość powstania deklarowanych uszkodzeń ujawnionych podczas oględzin w podanych okolicznościach.
W związku z powyższym brak jest podstaw do wypłaty odszkodowania.

Spełniając ustawowy obowiązek informuję, iż w przypadku braku akceptacji stanowiska ubezpieczyciela istnieje możliwość dochodzenia roszczeń także na drodze sądowej.
Z poważaniem