Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Stłuczka, ile powinni mniej więcej wypłacić

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
675 odpowiedzi na ten temat

#381 OFFLINE   warjat500

warjat500
  • 179 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 03 stycznia 2013 - 09:13

4500 za wrak 1500 oczywiscie szkoda calkowita a moj rocznik 1998 wycenil na 6000 zl

4500 za wrak 1500 oczywiscie szkoda calkowita a moj rocznik 1998 wycenil na 6000 zl

no i naprawiona widac na avatarze:P

#382 OFFLINE   malygrubyipyskaty

malygrubyipyskaty
  • 91 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 03 stycznia 2013 - 12:09

Trzy dni nowego roku, a mnie spotykaja dwa nieszczescia. I - wczoraj skonczona 40. Dzisiaj stluczka z VW 6, za ktorego kierownica siedziala slepa blondynka.
Wyjezdzajac z drogi podporzadkowanej, tylem, przylozyla w moj tyl samochodu bedacego w ruchu i na drodze z pierszenstwem przejazdu. Probowala mi wmowic, ze to moja wina. Kiedy zaczalem dzwonic na policje, szybko zmienila zdanie:) i zaproponowala ugode. Reasumujac - blondynka, w dodatku ulegla ;)
Uszkodzeniu zostaly tylne drzwi, listwa drzwi, nadkole, plastykowa nakladka zderzaka oraz kolpak. Wgniecen brak. Natomiast juz wiem, ze nie odbija mi tylny hamulec. Ze zdjec wynika, ze uderzyla w kolo, wiec mam swiadomosc, ze sila zostala przeniesiona na zawieszenie.
Moje pytanie brzmi - jaka kwote bede musial wydac na naprawe widocznych szkod? Ewentualnie czego moge spodziewac sie, ze wyjdzie w trakcie naprawy?
Za kazda sugestie bog zaplac ;)

#383 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 stycznia 2013 - 13:02

Dokładnie. To czy kto miał w aucie złote felgi czy audio za milion złotych nikogo to nie interesuje. Takie rzeczy sie zgłasza wcześniej do ubezpieczalni i z rzeczoznawca wycenia i według tego ubezpiecza.

Weź nie gadaj, bo takie rzeczy się zgłasza, ale przy AC a nie przy OC. A ktoś mnie pyta przy OC co ja mam w aucie??

To co ja mam w aucie nie jest zależne od ubezpieczenia OC. A pamiętaj o tym że ze sprawcy OC nie wypłacają mi tylko za uszkodzony element ale i np. za uszkodzenie czegoś co wiozę w aucie. Jezeli zbije mi sie flaszka czy upadnie pączek na podłoge czy rozdupcy laptop to mają obowiązek mi za to zwrócić kasę.
Wyposażenie dodatkowe które sam zrobiłem jest brane pod uwage. Ponieważ jeżeli ja wyposarzam auto w większe felgi szerszą gumę , sportowe zawieszenie czy ksenony albo skórę, to OC sprawcy ma obowiązek mi to doliczyć , a wiadomo że np. W XEVie z 94. CD tego nie było więc reszta jest dodatkowa i muszą mi zwrócić jeżeli jest szkoda całkowita lub uszkodzenie tego elementu.
Tak samo to wyposarzenie podnosi wartość auta przy wycenie rzeczoznawcy.

Zawsze mnie pytali jak byłem u rzeczoznawcy czy mam jakieś dodatkowe wyposarzenie po za standardem, a jak raz nie pytał to sam mu podałem i powiedział że to się przyda w razie gdyby chcieli zrobić szkodę całkowitą!!

Widzę że tyle się wałkuje ten temat ale dalej jest ciemność ;)

#384 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 03 stycznia 2013 - 13:52

Student_x po raz kolejny wypowiadasz się w tym temacie nie czytając dokładnie co ktoś pisze, tylko piszesz co Ci do głowy przyjdzie, proszę czytaj ze zrozumieniem, a potem pisz przemyślane odpowiedzi.
Gdzie ja pisałem , że o OC pisze a nie o AC ??!!

Bzdury piszesz!
Oczywiście, że ubezpieczalnia przy wypłacie z OC nie bierze pod uwagę wyposażenia jakie sobie zamontowałeś- a żeby było śmieszniej to wyposażenie może działać na Twoją niekorzyść, np HID-y, czy TV w aucie itd, jest takich wiele przypadków, a ubezpieczalnie bardzo chętnie korzystają dziś z każdego sposobu żeby nie wypłacić odszkodowania, lub je zaniżyć.

#385 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 03 stycznia 2013 - 15:18

Student_x po raz kolejny wypowiadasz się w tym temacie nie czytając dokładnie co ktoś pisze, tylko piszesz co Ci do głowy przyjdzie, proszę czytaj ze zrozumieniem, a potem pisz przemyślane odpowiedzi. Gdzie ja pisałem , że o OC pisze a nie o AC

Tak oczywiście, najpierw wyraź w swoim pisaniu dokładnie a dopiero mnie poprawiaj. Na napisałeś o jakie Ubezpieczenie Ci chodzi tylko odpisałeś na post kolegi który tez o tym nie wspomniał. Więc napisałem sprostowanie.
Co do bzdur pisania to logiczne że jeżeli sobie HIDy zamontujesz to już jest problem bo nie mają homologacji czy TV ale tylko z przodu, ponieważ to rozprasza uwagę czy też ogranicza w pewien sposób widocznosć.
Czepić się zawsze moga, ale by musieli rozbierać auto na części. Tak samo jak wsadzisz sobie żarówkę LED z tyłu i ktoś powie że nie widział świateł to możesz odpowiadac za stłuczkę jak sprawdzą że żarówka nie posiadała homologacji do danego pojazdu.
Ale żebym Cie nie sprostowywał to najpierw się wyrażaj jaśniej odnośnie jakiego ubezpieczenia piszesz :)
Ja czytam dokładnie co kto pisze tylko nie wiem co autor postu miał na myśli, i nie pisze co mi przyjdzie do głowy tylko to co wiem a nie zmyslam bajek :)

#386 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 03 stycznia 2013 - 17:04

Ja czytam dokładnie co kto pisze tylko nie wiem co autor postu miał na myśli, i nie pisze co mi przyjdzie do głowy tylko to co wiem a nie zmyslam bajek :)

hehe no zastanów się co tu napisałeś... :pokoj: czytasz dokładnie, ale nie wiesz co autor miał na myśli, mimo to jednak odpisujesz, jak to napisałeś - "to co wiesz"... :D
Poza tym przejrzyj sobie choćby ostatnie strony jak czesto piszesz nie w temacie, bo nie doczytałeś czegoś :masakra: Inni nie maja problemów ze zrozumieniem moich postów, czy reszty tu piszących.
No ale nie ważne :)

#387 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 03 stycznia 2013 - 19:00

Nie muszę się zastanawiać bo wiem :)
Nie wiem co autor miał na myśli i o jakie ubezpieczenie więc napisałem że z OC muszą a AC to inna bajka, no to chyba Ty coś nie pojąłeś :)
np. który jest napisany nie w temacie?? :masakra: bo ja widzę wszystkie , a któryś jeden tam ale przeprosiłem i sam się przyznałem :)
Pewnie nie ważne, bo zaraz będzie afera :p jak coś to na PW mi nawrzucaj :smiech:

#388 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów

Napisany 05 stycznia 2013 - 00:17

Powracając do tematu to @Student czytając twoje wypowiedzi rozumiem to tak, że twoim zdaniem jeśli mam złote radio za 100 tyś zł zainstalowane w aucie i ktoś mi wjedzie w d*pę i wyjdzie z niego harmonijka to w dniu zdarzenia wartośc mega auta wynosi 108 tysięcy.??, a naprawa 40 tysięcy więc muszą mi go naprawić.
Wybacz ale chyba musisz palić coś innego bo to co teraz to ci szkodzi.

A tak normalnie to naprawde ten cały temat powinien byc usunięty i byłby spokój, bo czytam tutaj wypowiedzi i cały czas sie zastanawiam że nikt tu nie pisze o stracie kluseczki tylko ile dostanę.
***** kazdy dostanie tyle ile jest warte. Macie auta za małą kasę, a chcielibyscie dostac jak za merca GL.

#389 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 05 stycznia 2013 - 09:18

Waldemarz żeby już zamknąć ten temat dotyczący wartości, dodam coś od siebie.
Wyposażenie dodatkowe zamontowane w aucie podnosi (nieznacznie) wartość auta.
Np. Ktoś dołożył sobie elektrykę szyb do tyłu i dostanie np. + 50zł do wyceny.
Instalacja gazowa + 500zł do wyceny.

Oczywistym jest, że przecież stara "full opcja" Omega nie może nagle zostać wywindowana do 30 000zł, bo np. golas w salonie kosztował 90 000zł, a full opcja 170 000zł.
Z OC sprawcy możemy naprawić każdą powstałą szkodę podczas zdarzenia.
Jeżeli uszkodzeniu ulegną drogie felgi, laptop, ubranie, to ubezpieczalnia musi się do tego ustosunkować.
Pamiętajcie, że ubezpieczeniem nie jest objęty tylko samochód, ale też pozostałe mienie.

#390 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 05 stycznia 2013 - 10:28

andzg prawnicy różnie się wypowiadają na ten temat, chyba najwięcej zależy od tego jak bardzo w sądzie się wykażemy, bo na ich przychylność przy braniu pod uwagę wyposażenia dodatkowego nie ma co liczyć.
Znam mnóstwo przypadków gdzie ubezpieczalnia podczas kalkulacji wypłaty odszkodowania z OC nie brała pod uwagę w ogóle dodatkowego wyposażenia i nic się nie dało zrobić. Po interwencji prawnika czasem minimalnie naprawdę symbolicznie podnieśli cenę.

Waldemarz nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Ludzie pytają o pieniądze bo to jest najważniejsze po stłuczce,wypadku. Omega to tylko jedno z wielu przeciętnych aut. A to, że każdy chce jak najwięcej żeby mu wypłacono to chyba logiczne? Bo ubezpieczalnie robią wszystko i okropnie zaniżają wypłaty.

#391 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 05 stycznia 2013 - 11:45

Powracając do tematu to @Student czytając twoje wypowiedzi rozumiem to tak, że twoim zdaniem jeśli mam złote radio za 100 tyś zł zainstalowane w aucie i ktoś mi wjedzie w d*pę i wyjdzie z niego harmonijka to w dniu zdarzenia wartośc mega auta wynosi 108 tysięcy., a naprawa 40 tysięcy więc muszą mi go naprawić. Wybacz ale chyba musisz palić coś innego bo to co teraz to ci szkodzi.

Nie przeginaj OK? ani z kwotą ani z paleniem bo to drugie to jeszcze nikomu nie zaszkodziło, a jak wącham klej to biorę go bezpośrednio od szewca, a nie od ruskich czy z Tesco :p :)

Jeżeli ten element za 100tys. zostanie zniszczony w wyniku kolizji to - TAK , muszą Ci za niego zwrócić pieniądze !!
Nie raz słyszałem o tym że ktoś poszukuje uszkodzonego laptopa najlepiej z pęknięta obudową lub zbita matrycą bo właśnie miał kolizję i trzeba szybko dowieść na miejsce by wpisać w protokole policyjnym :)
To nie jest zwrot za wartość auta i nie podnosi jego wartości , tylko za szkodę w wyniku której zostało uszkodzone mienie o wartości 100tys.zł.

Wartość auta może Ci podnieść tak jak napisał andzg - LPG, elektryka, skóra, felgi nawet Tuning silnika, czy też zawieszenia. Jeżeli będziesz miał takie cuda, to jedziesz do niezależnego rzeczoznawcy, który np. rozbiera Ci silnik i stwierdza że miałeś tam kute tłoki, i inne modyfikacje np. ceramiczne sprzęgło i w wyniku kolizji zostało to uszkodzone to wtedy to Ci podnosi wartość auta o koszty wykonania takich modyfikacji. Lub też jeżeli chcą Ci niepotrzebnie wpakować szkodę całkowitą to wtedy też może taka wycena rzeczoznawcy Ci pomóc. Ale po pierwsze, musisz posiadać ocenę rzeczoznawcy, a po drugie zwrot bez sądu będzie raczej nie możliwy, no chyba że dobrze to rozegrasz :)
Kolejną rzeczą jest to że TU same w sobie ustalają wartość auta w zalezności od opłacalności wypłaty odszkodowania, często jest tak że wartość nie tylko szkody jest zaniżana, ale i wartość auta. Mi raz wyliczyli wartość samochodu 3 lata temu na 6500zł ( co mnie zdziwiło mocno) a znajomemu młodszą o 3 lata Omegę rok później na 3500zł i chcieli mu zrobić szkodę całkowitą :)

prawnicy różnie się wypowiadają na ten temat, chyba najwięcej zależy od tego jak bardzo w sądzie się wykażemy, bo na ich przychylność przy braniu pod uwagę wyposażenia dodatkowego nie ma co liczyć. Znam mnóstwo przypadków gdzie ubezpieczalnia podczas kalkulacji wypłaty odszkodowania z OC nie brała pod uwagę w ogóle dodatkowego wyposażenia i nic się nie dało zrobić. Po interwencji prawnika czasem minimalnie naprawdę symbolicznie podnieśli cenę.

Tu się zgodzę, wszystko zależy od nas (jeżeli sami załatwiamy sprawę) i od prawnika (jeżeli to jemu damy pełnomocnictwo)

Po to są ustawy, zarządzenia , wyroki sądowe i inne, by sobie to odnaleźć i się tym podpierać. A osiągnięty cel zależy od naszego zaangażowania i odnalezionych wiadomości popartych nr. ustawy i aktem prawnym :)

Jeżeli pisze że TU ma obowiązek doprowadzić nam auto do stanu sprzed kolizji to o to walczymy a nie bierzemy kilku elementów z chin za 1/4 ceny , jeżeli pisze TU pokrywa zwrot auta zastępczego nawet w celach prywatnych to tak jest, dla tego mamy w każdym mieście jakąś firmę która bezgotówkowa wypożycza nam auto, biorąc od nas, nr sprawy, kopię z protokołu policyjnego i nr. OC sprawcy.
Jeżeli w ustawie jest napisane że należy nam się zwrot za leczenie o zadośćuczynienie za szkody zdrowotne, to po zakończonym leczeniu bierzemy kwotę odszkodowania, lub w trakcie leczenia możemy brać odszkodowanie transzowe na pokrycie teraźniejszych kosztów leczenia.

Po to ktoś wymyślił ustawy by z nich korzystać, po to TU mają swoich ludzi by nam jak najmniej zapłacić, a my po to mamy rozum, wiedzę i wujka Googla by z nich korzystać.

Masz łeb i c...j to kombinuj :)

Szukanie nie boli :)

#392 OFFLINE   spioch

spioch
  • 4 postów

Napisany 03 lutego 2013 - 18:27

Witam, jestem nowy, bacznie obserwuje forum jakiś czas, ale nie piszę. Miałem kolizję 29.12.12r
No i teraz jest problem, moja kluska wyceniona na 3000zl... co dalej robić?
Oczywiście szkoda całkowita no i nasze kochane dziwne ubezpieczalnie - TUW....
Nie mogę się z nimi porozumieć, pisałem odwołania to mi nawet do domu nie wysłali tylko odpowiedzieli mi do placówki miejskiej w Grajewie, co mam robić? Prawnik czy firma zajmująca się odszkodowaniami?

@Student - pisałeś że znajomy miał podobną sytuacje, jak się zakończyła ?

Warto walczyć? Kosztorys wyliczyli na 8100....
W załączniku wyliczenie szkody wstawiam i mam jeszcze kosztorys z eurotaxglass

Zapomniałem napisać że autko kupiłem pół roku temu za 7500zł...

#393 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B

Napisany 03 lutego 2013 - 18:37

A co się stało z samochodem? tzn jakie uszkodzenia?

#394 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 03 lutego 2013 - 18:44

Warto walczyć? Kosztorys wyliczyli na 8100.... W załączniku wyliczenie szkody wstawiam i mam jeszcze kosztorys z eurotaxglass Zapomniałem napisać że autko kupiłem pół roku temu za 7500zł...

Czekaj bo coś mi się nie zgadzają kwoty, Wartość naprawy wyliczyli na 8100zł?
A to co dostałeś i dałeś tutaj to wartość auta, na podstawie której zrobili Ci szkodę całkowitą tak?
W takim razie żeby odzyskać te pieniądze, musisz iść do rzeczoznawcy, który wartość auta przed kolizją wyceni Ci na ok 9-10tys. Potem im wysyłasz ten kosztorys i żądasz całości odszkodowania czyli 8100zł , do tego dopisujesz inne koszta które im podniesie wartość wypłacanego odszkodowania, czyli po pierwsze wypożyczenie auta do momentu naprawy pojazdu oraz , ocenę rzeczoznawcy i koszta sądowe, to im wygeneruje koszty do ok. 15tys. Do tego możesz powiedzieć, że od jutra zaczynasz się leczyć ponieważ masz traumę i się boisz jazdy samochodem :)
Jeżeli nie chcesz się zajmować tym sam, to musisz wziąć gościa który się zajmuje odszkodowaniami , zazwyczaj biorą ok 30% od wartości sporu. :)
zawsze się opłaca walczyć o swoje :)

#395 OFFLINE   spioch

spioch
  • 4 postów

Napisany 03 lutego 2013 - 22:35

Tak dobrze zrozumiałeś, dostałem całkowitą szkodę. Tylko właśnie jak to jest z autami zastępczymi, od kolizji minął po nad miesiąc... a ja kluską się toczę, najgorzej w nocy, bo nie świeci jak powinna. Mogę w każdej chwili wziąć auto ?

Straty tak ogólnie to maska, błotnik prawy, zderzak, wszystkie plastiki łącznie z grillem i hokejami, spryski, ledy, halogen, oczywiście lampki pozrywane zaczepy dolne mają.

#396 OFFLINE   gangster525

gangster525

insignia 2.0 T

• 526 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 04 lutego 2013 - 08:40

masz dla porównania.mi miesiąc temu pzu wyceniło na 7.000 wartość przed wypadkiem omega b 99rok sedan benzyna 2.0 16v wersja na 100 lat.szkoda całkowita.wypłacili mi 5.644zł plus 500zł za lawetę,150 zł za tablice rejestracyjną i przegląd powypadkowy,i 2.000 zł za auto zastępcze.nie wiem w jakim stanie było twoje auto przed dzwonem,ale mi tez na początku wycenili na 4300 przed wypadkiem,ale zrobiłem wycenę w necie na info expert 7.300 i przedstawiłem im rachunki za naprawy wszczesniejsze na ponad 2.000 tys i zmienili zdanie.Po prostu nie dałem się wydym...... ubezpieczalni.Gdybym się nie kłócił to dostał bym z 2.000tys i kupił sobie waciki za to:D:D:D

#397 OFFLINE   se61

se61
  • 994 postów
  • Województwo: lubuskie

Napisany 04 lutego 2013 - 16:01

Tak dobrze zrozumiałeś, dostałem całkowitą szkodę. Tylko właśnie jak to jest z autami zastępczymi, od kolizji minął po nad miesiąc... a ja kluską się toczę, najgorzej w nocy, bo nie świeci jak powinna. Mogę w każdej chwili wziąć auto ?

Straty tak ogólnie to maska, błotnik prawy, zderzak, wszystkie plastiki łącznie z grillem i hokejami, spryski, ledy, halogen, oczywiście lampki pozrywane zaczepy dolne mają.

Kolego auto zastepcze dostaniesz jak w chwili zdażenia twoje odjedzie na lawecie do zakładu naparaw servis a laweta przywiezie ci auto zastepcze mi PZU wyplaciło za zderzak przód irmi 4800 na lapke raz też udało mi sie wydębić tak to ujme auto zastepcze bo naprswde ciężko choć mmialem full opcje

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

#398 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 04 lutego 2013 - 16:45

Kolego auto zastepcze dostaniesz jak w chwili zdażenia twoje odjedzie na lawecie do zakładu naparaw servis a laweta przywiezie ci auto zastepcze

Tu się nie zgodzę, o auto zastępcze mam prawo wystąpić w każdej chwili od TU z którego walczę o odszkodowanie, lub wziąć je z wypożyczalni :)

Ludziska :)
To jest zamotane, ale tym co nie lubią się kłócić,nie mają tego we krwi i nigdy nie walczyli z TU, a znalezienie jakichkolwiek informacji w necie sprawia im trudność odradzam praktykować samemu walkę o odszkodowanie bo można się przejechać i się nie zwróci nawet za telefony i nie starczy na sznurówki hehehe :)
Są od tego firmy i ludzie którzy chcą też zarobić, a wydaję mi się że czytając ten wątek od początku i spisując sobie z niego ważne informację, do tego poświęcić trochę czasu na googla to można na prawdę wiele zdziałać, tylko co niektórym się nie chce i chcieli by gotowy wniosek, gotowe odwołanie i żeby jeszcze najlepiej za nich zanieść do TU a oni chętnie przytulą dwukrotność wartości auta i jeszcze będą chcieli by im auto zostało.
Każdy chce zarobić, a czytanie nie boli, a jak boli to "cza" było się uczyć ;) :)
Mi też nikt gotowców na rękę nie kładł :)

#399 OFFLINE   gangster525

gangster525

insignia 2.0 T

• 526 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 04 lutego 2013 - 16:54

Kolego auto zastepcze dostaniesz jak w chwili zdażenia twoje odjedzie na lawecie do zakładu naparaw servis a laweta przywiezie ci auto zastepcze mi PZU wyplaciło za zderzak przód irmi 4800 na lapke raz też udało mi sie wydębić tak to ujme auto zastepcze bo naprswde ciężko choć mmialem full opcje

chyba kolego troche poniosło 4.800zł za sam zderzak.???:D chyba ze był pozłacany.

#400 OFFLINE   se61

se61
  • 994 postów
  • Województwo: lubuskie

Napisany 04 lutego 2013 - 17:42

chyba kolego troche poniosło 4.800zł za sam zderzak.???:D chyba ze był pozłacany.

Zdziwilbyś sie moge ci przeslac kosztorys pzu i polecenie zaplaty w sumie przez 3 lata mialem dwa razy walniety zderzak i prztarty tyl calkowity koszt zwrotu to jakies 12 koła ale trza myslec i miec auto casco auto mialo wartość 15 tysi o stalej wartosci ubezpieczenia masz jeszcze jakies pytania