Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

brak wspomagania

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
121 odpowiedzi na ten temat

#61 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 lutego 2010 - 14:31

jeśli nie brakuje oleju w zbiorniczku to pompa się kończy

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#62 OFFLINE   markcomp77

markcomp77
  • 10 postów

Napisany 18 lutego 2010 - 18:31

moja pompa padła tak, że oska pękła...
niestety, dość długo szukaliśmy z mechanikiem nowej... albo przynajmniej takie z gwarancją...
na koniec, coś znaleźliśmy... ale dopiero po prawie tygodniu szukania...
teraz omcia już jeździ... znowu...
---
z poważaniem
MARKcomp77
http://forum-cnc.pl

#63 OFFLINE   swatus

swatus
  • 31 postów

Napisany 27 lutego 2010 - 22:06

kupilem stragan (omega kombi) niecaly tydzien temu i jak narazie troche slabo sie zaczelo ,sobotnie zakupy w supermarkecie ,przy okzaji wykrecony pierwszy i jak narazie ostatni bączek na tymze parkingu ,nic nie peklo ,nic sie nie rozlalo,czy zadymilo ,ani strzelilo , a wspomagania niema ,straszny doł, co robic????

#64 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 27 lutego 2010 - 22:09

kupilem stragan (omega kombi) niecaly tydzien temu i jak narazie troche slabo sie zaczelo ,sobotnie zakupy w supermarkecie ,przy okzaji wykrecony pierwszy i jak narazie ostatni bączek na tymze parkingu ,nic nie peklo ,nic sie nie rozlalo,czy zadymilo ,ani strzelilo , a wspomagania niema ,straszny doł, co robic????

wymienic pompe jesli stan oleju jest prawidlowy

#65 OFFLINE   swatus

swatus
  • 31 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 12:58

generalnie nie wiem czy jest prawidlowy czy nie (ten stan oleju) ale jak zagladalem to bylo pol zbiorniczka moze wiecej ,a druga sprawa ze pech chcial tak ze zepsulo sie w sobote a w niedziele wszystkie warsztaty pozamykane ,kolejna sprawa dosc przykra mieszkam w londynie i nasi rodacy pieprza robote w warsztatach jak tylko najlepiej umieja mianowicie :pojedziesz do nich ze wspomaganiem to za tydzien czy dwa bedziesz musial jechac z czyms innym bo spiernicza to specjalnie zeby kase robic,i tak jest w wiekszosci przypadkow

#66 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 13:08

generalnie nie wiem czy jest prawidlowy czy nie (ten stan oleju)

w korku zbiorniczka jest miarka z zaznaczonym min. i max.

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi

#67 OFFLINE   dominik707

dominik707
  • 34 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 13:13

Heehe tak to już jest bo w odróżnieniu od angoli nasi rodacy wiedza że robotę trzeba szanować i klienta doić:D. Poziom oleju w zbiorniczku powinien sięgać tego zwężenia na miarce zakrętki.Jeżeli twoje wspomaganie padło całkowicie to nie masz wyjścia musisz zmienić pompę! Od ciebie zależy czy zrobisz to sam czy zawieziesz znachorowi. Wymiana nie jest niczym skomplikowanym. Jak pompa daje odznaki życia to możesz spróbować wlać doktorka. Gdzieś na forum ktoś znalazł podobno bardzo dobry produkt dostępny głównie w Angli na eBay. Uszlachetniacz oleju produkcji GM.

#68 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 13:22

Jak pompa daje odznaki życia to możesz spróbować wlać doktorka.

szkoda kasy , tej pompy już nic nie uratuje przy bączku za długo przytrzymał w krańcowym położeniu kierownicę i ciśnienie + temperatura wykończyło pompę

#69 OFFLINE   dominik707

dominik707
  • 34 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 13:42

W sumie masz racje:) Ostatnio na allegro widziałem nowe pompy wspomagania za 150 zł chińskie bo chińskie ale nowe.

#70 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 13:55

ja bym zastanowił się raczej nad używką w Anglii z dawcą nie powinno być problemu , a ryzyko jest mniejsze niż przy zakupie chińszczyzny

#71 OFFLINE   dominik707

dominik707
  • 34 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 14:13

Właśnie nie wiem jak to wygląda od strony technicznej. Nie trafiłem jeszcze dotąd na jakieś opinie o tej pompie. Żółtki nie wszystko maja lipne w końcu wyprzedzili nas technologicznie o lata. Problem ich jest taki że w większości oszczędzają na komponentach. Może jest ktoś kto ma taką właśnie pompę ??

#72 OFFLINE   swatus

swatus
  • 31 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 15:24

no wiec pompa ...mowicie ehh tutaj nowa okolo 30 -50 funtow kosztuje ale to niewielki koszt jesli przelozy sie go na wzrorowe dzialanie wspomagania po wymianie tego elemantu,ktos wspomnial ze wymiana nie skomplikowana ...moze i tak ale bez narzedzi to chyba dosc skomplikowana operacja

zapomnialem o jednym pytaniu czy te pompy od tych starszych omeg roznia sie czyms od tych nowszysch rocznikow ???
znalazlem cos na ebay ale nie wiem ktora to jest odpowiednia jesli mozecie zerknac na linka i podpowiedziec z gory wielkie dzieki
http://motors-parts....%20Series=Omega

#73 OFFLINE   dominik707

dominik707
  • 34 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 17:59

Szukaj pompy od silnika 2,5 i 3,0 Te na ebayu są same od 2,0. Musi być różnica skoro sprzedaja je w tylko takim zestawieniu. No i przede wszystkim pompa w ropniaku jest całkiem inna.

#74 OFFLINE   swatus

swatus
  • 31 postów

Napisany 02 marca 2010 - 01:23

zaprowadzilem moja slicznotke do mechanika dzisiaj rano i o 17 juz byla gotowa do odebrania...koszt pompy 60 funtow i robocizna 40 :D omega znowu w akcji

#75 OFFLINE   swatus

swatus
  • 31 postów

Napisany 08 marca 2010 - 15:09

minelo 7 dni od wymiany pompy wspomagania ale cos mi nie gra bo po wcisnieciu hamulca pierwszy ruch kireownica jest dosc ciezki jakby pompa byla za slaba ,podobnie jest kiedy kiera dochodzi juz dokonca w jedna lub druga strone ciezej idzie,czy jest taka mozliwosc ze zamontowali mi pompe od 2.0 i ona sobie nie radzi czy zapowieterzyli system czy moze jeszcze jakies inne warianty moga byc????

#76 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 08 marca 2010 - 16:35

minelo 7 dni od wymiany pompy wspomagania ale cos mi nie gra bo po wcisnieciu hamulca pierwszy ruch kireownica jest dosc ciezki jakby pompa byla za slaba ,podobnie jest kiedy kiera dochodzi juz dokonca w jedna lub druga strone ciezej idzie,czy jest taka mozliwosc ze zamontowali mi pompe od 2.0 i ona sobie nie radzi czy zapowieterzyli system czy moze jeszcze jakies inne warianty moga byc????

od 2.0 jest inna - nie podpasi - pytanie czy zamontowali ci oryginal czy zamiennik ?

#77 OFFLINE   dominik707

dominik707
  • 34 postów

Napisany 08 marca 2010 - 17:26

Zamontowali Ci już ledwo zipiącą pompę jedz do nich jak najszybciej i postaw sprawę jasno albo założą sprawną albo bitwa na kijki heheh. Tak w ogóle to ciężka sprawa z tymi pompami Nie wiadomo na co trafisz a stan ocenisz dopiero jak zamontujesz lub rozbierzesz na czynniki.

#78 OFFLINE   swatus

swatus
  • 31 postów

Napisany 08 marca 2010 - 18:38

tego nie wiem czy oryginal czy zamiennik ale zrobie tak jak kolega dominik wspomnial lece tam i zapewne nic nie wskuram ale sprobowac mozna ,a jak juz wspomnialem w jakims poscie najgorszy warsztat w jakim kiedykolwiec cokolwiek robilem jeszcze nigdy mi nic nie zrobili zeby gralo i buczalo wiec chyba trzeba zrobic tak jak mowisz wojne

#79 OFFLINE   witos1987

witos1987
  • 29 postów

Napisany 24 marca 2010 - 11:03

Witam, przejrzałem wszystkie związane ze wspomaganiem posty i podepnę się do tego chyba ;/ Otóż siadło mi wczoraj wspomaganie całkiem - tak raz a dobrze. Wcześniej przed zimą wspomaganie hałasowało i czasem się zacinało na chwilę, w zimie normalnie, a po zimie znów zaczęło się odzywać i wczoraj siadło. Nie działa wogóle - nie da się jeździć. Jadę zaraz do mechanika ale chciałbym mieć trochę swojej wiedzy w tym temacie. Dolałem płynu na oko do dobrego poziomu bo gdzieś znikła ta miarka znajdująca się na spodniej części korka. Myślałem że może gdzieś odpadła i to ona coś przytkała ale przewody mają za duże zgięcia żeby coś namieszała. Także płyn jest. Sprawdziłem też wszystkie bezpieczniki z myślą o tych zaworkach na przekładni - też ok. Sprawdziłem wszystkie wtyczki i też ok chyba. I teraz jade do mechanika - sprawdzi mi czy pompa daje ciśnienie, jeżeli daje to co ? Przekładnia siadła ? A jeżeli nie będzie ciśnienia to wina pompy chyba co nie ? Proszę o jakieś popdowiedzi :D

No i byłem dziś u mechaniora. Popatrzał, posłuchał, popukał i spróbował wykręcić tą pompę ale gdzie tam ona by chciała wyjść tak łatwo ;/ Śrubki jakieś tam już były obrobione a do dwóch zero dostępu :( Stwierdził że pompa bo raz że w ogóle nic się nie rusza w zbiorniczku jak silnik chodzi, wogóle ani troszkę nie zarzęzi, no i po ściągnięciu paska kręci się bardzo lekko - chyba za lekko. To co nowa pompa co nie ?

#80 OFFLINE   Arasov

Arasov

Zbanowany

• 217 postów

Napisany 25 marca 2010 - 08:06

Powiedz mi a jak dodajesz gazu to się lepiej kręci czy nie ma różnicy ?
Ja miałem tak ze na wolnych lipa a jak dodałem gazu to było ok myślę ze u ciebie też pompa wspomagania padła chyba jest zmęczona już i nie podaje ciśnienia a masz servotronik u siebie ???

Poczytaj tam jeszcze bo o servotroniku tez coś pisali ja nie mam go więc diagnoza było łatwa