Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

* * * * * 2 głosów

znowu rondo :)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
266 odpowiedzi na ten temat

#141 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 13:33

kocyk oczywiscie przesadzasz w swojej interpretacji, ja nie twierdze ze jazda bez kierunkowskazu jest cool, ja chce tylko Tobie uzmyslowic po co stoi znak ustap i ze trzeba brac pod uwage wszystkich

ty masz swoje racje ja mam swoje zycze Ci tylko zebysmy sie na rondzie gen. zietka w katowicach nie spotkali kiedys, bo bedziesz mi fundowal nowe blachy :)

#142 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 listopada 2010 - 13:46

zycze Ci tylko zebysmy sie na rondzie gen. zietka w katowicach nie spotkali kiedys, bo bedziesz mi fundowal nowe blachy

nie ma obawy , moim kosztem blach byś sobie nie wyklepał

kocyk oczywiscie przesadzasz w swojej interpretacji

sorry ale to twoja interpretacja

ty masz swoje racje ja mam swoje

tu nie o racje chodzi tylko o interpretację , racja zawsze jest po stronie prawa

zadam takie pytanie : w jakiej według Ciebie odległości od wylotu drogi podporządkowanej powinien znajdować się pojazd poruszający się drogą z pierwszeństwem aby pojazd wyjeżdżający z drogi podporządkowanej mógł bezpiecznie na nią wjechać ??

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#143 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 28 listopada 2010 - 14:13

ty masz swoje racje ja mam swoje

ludzie opanujcie sie.

przepisow ruchu drogowego nie mozna interpretowac na wlasny sposob.

jak ktos ma problem co do prawidlowej interpretacji przepisow,
jak ktos ma problem z prawidlowym poruszaniem sie po skrzyzowaniu,
jak ktos ma jakikolwiek problem z prawidlowa jazda po drodze,

to: chyba czas zapisac sie na kurs prawa jazdy, zaznajomic sie z przepisami i sie do nich stosowac.

jezeli nadal to nie bedzie wychodzilo to chyba trzeba zrezygnowac z prowadzenia pojazdow po drogach publicznych.
takim wlasnym interpretowaniem przepisow stwarzacie zagrozenie na droge dla innych uczestnikow.

w prowadzeniu pojazdow nie ma czegos takiego jak moja i twoja racja.

co wy ludzie, prawko za maslo dostaliscie ??????

co niektorzy tutaj mysla ze ten kto pierwszy wjechal na rondo ma pierwszenstwo przed kolejnymi pojazdami, tylko zapomnial podac kiedy nowy cykl pierwszenstwa sie zaczyna i kto numerki rozdaje.
nastepny bedzie moze myslec ze cieple kolory nadwozia maja pierwszenstwo przed zimnymi barwami,albo moze dojdzie do tego, ze parzysta suma wszystkich cyfr na tablice rejestracyjnej, pojedzie przed nieparzysta i wszyscy beda z kalkulatorami na rondzie stali

http://motoryzacja.i...ch,1519315,6404
http://www.motofakty...i_co_dalej.html

i wiele, wiele innych podobnych artykulow powinno rozwiac wasze watpliwosci.

pamietam jak jezdzilem po hiszpani to byly ronda przed ktorymi stal znak ustap pierwszenstwa i byly ronda bez takiego znaku.
roznica taka ze jak znaku nie bylo to obowiazywala zaswada prawej reki i pierwszenstwo mialy auta wjezdzajace na rondo. trzeba bylo po prostu uwaznie patrzec jak sie na rondo wjezdzalo,

#144 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 14:42

tomspeed twoj post akurat nic nie wnosi do dyskusji napisales sie bardzo duzo ale w kwestii omawianego ronda nic nam nie pomogles :)

aha i wyobraz sobie ze przepisy sie interpretuje i nie zawsze te interpretacje sa takie same

np dla niektorych zawsze najechanie na tyl to wina tego co najechal a nie koniecznie tak bedzie, ale to inna bajka

sorry ale to twoja interpretacja

ja nic takiego nie napisalem ty nadinterpretujesz to co ja pisze

zadam takie pytanie : w jakiej według Ciebie odległości od wylotu drogi podporządkowanej powinien znajdować się pojazd poruszający się drogą z pierwszeństwem aby pojazd wyjeżdżający z drogi podporządkowanej mógł bezpiecznie na nią wjechać

tak jak mowia przepisy tak predkosc zeby nie zmuszac pojazdu do hamowania zmiany kierunku jazdy itp, czyli rozpartujac nasz rondo albo dajesz po gararach i jestes w ruchu okreznym przed pojazdem z pierwszenstwem i wasze drogi sie nie krzyzuja, albo czekasz az pojazd z pierwszenstwem przejedzie i grzecznie sie wlanczasz za nim i pozawalasz zjechac z ronda, proste i oczywiste

#145 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 17:52

czyli rozpartujac nasz rondo albo dajesz po gararach i jestes w ruchu okreznym przed pojazdem z pierwszenstwem i wasze drogi sie nie krzyzuja,

no i po to zadałem te pytanie , wniosek - da się wjechać bez wymuszenia mimo że ktoś porusza się po rondzie

kocyk oczywiscie przesadzasz w swojej interpretacji

nie wiem o czym napisałeś

jeśli o tym

mało tego gdyby traktować tak znak ustąp to trzeba by czekać nawet na tych po drugiej stronie ronda , bo przecież są na rondzie

to właśnie była twoja interpretacja bo upierałeś bądź nadal się upierasz że nie mogę wjechać jeśli ktoś porusza się po rondzie

ciekawe jak długo pociągniemy ten temat:pokoj:

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi

#146 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 28 listopada 2010 - 17:57

tak jak mowia przepisy tak predkosc zeby nie zmuszac pojazdu do hamowania zmiany kierunku jazdy itp, czyli rozpartujac nasz rondo albo dajesz po gararach i jestes w ruchu okreznym przed pojazdem z pierwszenstwem i wasze drogi sie nie krzyzuja, albo czekasz az pojazd z pierwszenstwem przejedzie i grzecznie sie wlanczasz za nim i pozawalasz zjechac z ronda, proste i oczywiste

Ale Twój tok rozumowania prowadzi do wniosku, że na każdym rodzaju ronda należałoby pamiętać kto kiedy wjechał na nie i puszczać tych którzy wjechali wcześniej - toż to bzdura! Przyjedź do Szczecina, przejedź się Aleją Piłsudskiego począwszy od Placu Grunwaldzkiego (rondo trzypasmowe osiem wylotów) przez plac Odrodzenia (rondo dwupasmowe pięć wylotów) po plac Szarych Szeregów - dawniej Sprzymierzonych (rondo trzypasmowe sześć wylotów) stosując swoje zasady. Na rondach tych jeden za drugim poruszają się samochody używające wszystkich trzech pasów. Jak będziesz miał szczęście to jedynie zostaniesz obtrąbiony, ronda mają monitoring, w razie kolizji będziesz miał szanse się wybronić, ale zaręczam, że nikt nie będzie wnikał kto na rondo wjeżdżał pierwszy a kto ostatni.

#147 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 20:29

Ale Twój tok rozumowania prowadzi do wniosku, że na każdym rodzaju ronda należałoby pamiętać kto kiedy wjechał na nie i puszczać tych którzy wjechali wcześniej - toż to bzdura! Przyjedź do Szczecina, przejedź się Aleją Piłsudskiego począwszy od Placu Grunwaldzkiego (rondo trzypasmowe osiem wylotów) przez plac Odrodzenia (rondo dwupasmowe pięć wylotów) po plac Szarych Szeregów - dawniej Sprzymierzonych (rondo trzypasmowe sześć wylotów) stosując swoje zasady. Na rondach tych jeden za drugim poruszają się samochody używające wszystkich trzech pasów. Jak będziesz miał szczęście to jedynie zostaniesz obtrąbiony, ronda mają monitoring, w razie kolizji będziesz miał szanse się wybronić, ale zaręczam, że nikt nie będzie wnikał kto na rondo wjeżdżał pierwszy a kto ostatni.

ale to nie sa ronda podobne do omawianego ze strzalkami kierunkowymi na psach ot co

#148 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 28 listopada 2010 - 21:18

ale to nie sa ronda podobne do omawianego ze strzalkami kierunkowymi na psach ot co

ja w dalszym ciągu jednak twierdzę że to rondo jest źle oznakowane. Bo zmusza kierowcę do rzeczy niemożliwych:
- po pierwsze - skąd ma wiedzieć jaki znak jest na innym wlocie tego ronda?
- skąd ma wiedzieć który z samochodów jadących po lewej ode mnie wjechał na rondo wcześniej lub później?

Ponadto:
Wjeżdżam na puste rondo, ale jadę powoli i mam zamiar pojechać zewnętrznym pasem w drugi wylot. I gdy już jestem na rondzie wjeżdża nań inny kierowca wjeżdżający wlotem na lewo od mojego wlotu, ustawia się na wewnętrznym pasie ronda i też zamierza jechać prosto, nasze kursy się krzyżują - to kto tu ma pierwszeństwo? Dlaczego jeden i drugi mają zgadywać który ma pierwszeństwo?

Mój wniosek jest taki:
projektant tego ronda dał ciała, chciał pewnie usprawnić ruch, ale wyszła głupota, bo dwa auta będą jechały prawidłowo, zgodnie ze znakami i podczas wykonywania prawidłowych manewrów zderzą się. Czyja wina? - zarządcy drogi

Rondo powinno mieć inne oznakowanie - po prostu ustąp i ruch okrężny, bez wyznaczonych kierunków ruchu z poszczególnych pasów na wlocie, a każdy kto chce zjechać z ronda powinien to robić z zewnętrznego pasa. Tak oznakowane rondo wcale nie jest mniej przepustowe niż to omawiane

#149 OFFLINE   samba-77

samba-77
  • 336 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 22:15

jak macie problem z rondem o dwoch pasach
to polecam wycieczke do paryza, jak nie narobicie w gacie to mozecie sobie pojezdzic po tym rondzie
po czym wrocicie do Polski i stwierdziecie ze dwupsmowe rondo jest bardzo prosto przejechac

Ale syf,czyli w Polsce wcale nie jest źle:p

#150 OFFLINE   massdestruction

massdestruction
  • 61 postów

Napisany 04 października 2011 - 15:23

Odświeżę temat,bo chcę poznać wasze zdanie w pewnej kwestii.Chodzi o niewielkie rondo w Piotrkowie Trybunalskim,przy Bugaju(niektórzy będą pewnie kojarzyć).Do ronda prowadzą dwa pasy ruchu.Niedawno postawiono przed nim znaki pionowe,są też poziome-strzałki kierunkowe.Na lewym pasie strzałka w lewo(kierunek do centrum),na prawym strzałka prosto-w kierunku obwodnicy(pierwszy zjazd).I teraz co w sytuacji,kiedy ja zajmuję pas lewy(tak jak wskazują znaki),objeżdżam nim rondo i zamierzam zjechać drugim zjazdem do centrum,uprzednio zmieniając pas ruchu na zewnętrzny,a z prawej strony mam auto,które wjechało na rondo prawym pasem i kontynuuje po nim jazdę,pomimo,że zgodnie z oznaczeniem powinien z tego pasa pojechać na wprost(zaznaczam,że na samym rondzie strzałek kierunkowych już nie ma,pasy są oddzielone linią przerywaną)?Kto do licha ma pierwszeństwo?Czy obowiązują tu znaki czy zasady?No bo jeśli nadal zasada,że ja zmieniając pas ruchu ustępuję przejazdu pojazdowi,który się po nim porusza,to po jaką cholerę stawiać znaki pionowe i malować strzałki,jeśli każdy i tak jedzie tak jak chce?Ciekaw jestem jaka by była interpretacja Policji jeśli doszłoby do stłuczki,czy winnym by był ten,który nie ustąpił pierwszeństwa pojazdowi jadącemu prawym pasem czy ten,który wjechał na rondo z pasa oznaczonego wyłącznie do opuszczenia ronda pierwszym zjazdem?

#151 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 04 października 2011 - 15:46

Chodzi o niewielkie rondo w Piotrkowie Trybunalskim,przy Bugaju

o to chodzi ?? :D
[ATTACH]15001[/ATTACH]

#152 OFFLINE   massdestruction

massdestruction
  • 61 postów

Napisany 04 października 2011 - 16:33

o to chodzi ?? :D
[ATTACH]15001[/ATTACH]

Dokładnie:)
Z tym ,że tutaj nie jest jeszcze oznakowane:)
Sytuacja,o której pisałem dotyczy dojazdu do niego mając zbiornik po prawej stronie;)

#153 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 04 października 2011 - 17:29

jeśli chodzi o taką sytuację

[ATTACH]15002[/ATTACH]

to ja bym ustąpił bo on jest z prawej strony no i w tym miejscu ciężko byłoby udowodnić że nie wjechał następnym wjazdem , najlepiej wcześniej zmienić pas , zaraz po minięciu pierwszego zjazdu

#154 OFFLINE   Simonek81

Simonek81
  • 425 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 04 października 2011 - 19:35

to ja bym ustąpił bo on jest z prawej strony no i w tym miejscu ciężko byłoby udowodnić że nie wjechał następnym wjazdem , najlepiej wcześniej zmienić pas , zaraz po minięciu pierwszego zjazdu

chyba rzeczywiście tak jest najlepiej postąpić :) ja dodałbym jeszcze złotą zasadę: pierwszeństwo ma ten kto ma AC :D

#155 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 04 października 2011 - 19:39

pierwszeństwo ma ten kto ma AC

albo ten kto prowadzi autobus :D , a poważnie to zauważyłem że najlepiej funkcjonują ronda bez dodatkowych oznakowań czy jakiś tam udziwnień

#156 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 05 października 2011 - 16:53

najlepiej wcześniej zmienić pas , zaraz po minięciu pierwszego zjazdu

Nie tylko najlepiej, ale zgodnie z przepisami.

#157 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 01 lutego 2013 - 12:12

a tu tak dla ciekawostki:D
http://ronda.info.pl...ndach-srednich/

#158 OFFLINE   siwysarbinowo

siwysarbinowo

Marcin

• 1 152 postów
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 lutego 2013 - 14:13

a tu tak dla ciekawostki
http://ronda.info.pl....dach-srednich/

żeby chociaż ktoś się tego trzymał... w Koszalinie ronda dla ludzi to czarna magia jest :masakra: cały czas prawym i dzida dokoła 5razy bo przecież nie umie zjechać :-P

Wczasy nad morzem? Zapraszam http://kaczor.afr2.pl/

Facebook: https://www.facebook.com/domkikaczor

#159 OFFLINE   morgon

morgon
  • 108 postów
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 01 lutego 2013 - 19:30

a tu tak dla ciekawostki
http://ronda.info.pl....dach-srednich/

Bardzo dobry link, przydałoby się żeby każdy kierowca z tymi zasadami się zapoznał to może skończyłaby się w końcu era włączania kierunkowskazu przy wjeździe na rondo

#160 OFFLINE   qkasperq

qkasperq
  • 223 postów

Napisany 02 lutego 2013 - 17:45

no wszystko prawie ok z tymi rondami tylko nie odnalazłem tu przypadku kiedy rondo ma 2 pasy do wjazdu ale na rondzie nie ma pasów wydzielających lewy i prawy pas wiec co w takim wypadku?? prawym pasem moge objechać rondo??
pierwsza Omega B 1996r. 2.0 16Vmanual kombi
obecnie Omega B Fl 2001r. 3.2 V6 automat sedan

WYPADEK - przeczytaj jak pomóc lub zachować się podczas takiej sytuacji.
http://www.straz.szczecin.pl/rz/wypadek.pdf