Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

* * * * * 2 głosów

znowu rondo :)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
266 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 listopada 2010 - 13:37

zaraz spadnie śnieg i kilka centymetrów wystarczy żeby znaki poziome zniknęły... w tym momencie widzę normalne dwu pasmowe rondo....i ja tam na "pamięć" jechał raczej nie będę

bardzo trafne spostrzeżenie :) dlatego nadal twierdzę że zjeżdżający z lewego pasa muszą ustąpić tym na prawym , to jest podstawowa i niezłomna zasada którą podpowiada zdrowy rozsądek , strzałki wskazują kierunek ale nie dają nam pierwszeństwa , i postępowanie w ten sposób jest na pewno mniej kolizjogenne niż wyjazd na ślepo z lewego pasa bo wydaje się nam że ten na prawym pasie powinien zjechać , i konia z rzędem temu kto jest w stanie ocenić na tym rondzie kto gdzie wjechał , szczególnie w szczycie i w całej zmienności sytuacji na drodze jeszcze to zapamiętać i na bieżąco kontrolować (wyprzedzanie , hamowanie , zmiany pasa , przejazd tramwajowy) Powodzenia.

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#102 OFFLINE   zielonaomega99

zielonaomega99
  • 23 postów

Napisany 22 listopada 2010 - 15:25

Swoje słowa o nudzie dedykowalem koledze Zlomega

Kocyk masz rację... niestety jest sporo jeżdżących tak jak zielonaomega99.. chociaż ja wiem czy niestety służbówka średnio raz na 3 miechy ma świeży lakier kładziony

#103 OFFLINE   cwieku666

cwieku666
  • 145 postów

Napisany 22 listopada 2010 - 17:04

a teraz wyobraźcie sobie jak spadnie śnieg i przysypie te wszystkie linie :D

Chyba się modlą żeby nigdy nie spadł:D

To "rondo" to jakaś masakra!

#104 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 22 listopada 2010 - 19:40

w Anglii śnieg widzą z reguły tylko w filmach albo w górach

#105 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 22 listopada 2010 - 20:03

a ja tak z innej beczki do tego podejdę, bo w sumie kłótnia o linie się rozchodzi - zaraz spadnie śnieg i kilka centymetrów wystarczy żeby znaki poziome zniknęły...
w tym momencie widzę normalne dwu pasmowe rondo....i ja tam na "pamięć" jechał raczej nie będę

sa znaki pionowe, mowiace o pasach, wiec nie ma problemu z liniami, poza tym w katowicach dobrze dzialaja sluzby miejskie szybko odsniezaja :p

#106 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 22 listopada 2010 - 20:29

sa znaki pionowe, mowiace o pasach, wiec nie ma problemu z liniami,

no nie wyobrażam sobie takiego znaku pionowego pokazującego zjazd z tego ronda??
jeśli można poproszę o foto:D

podejrzewam, że są przed wjazdem na skrzyżowanie ;)

#107 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 listopada 2010 - 21:35

w Anglii śnieg widzą z reguły tylko w filmach albo w górach

w ostatnia zime bylo go nawet widac z za okna.

#108 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 22 listopada 2010 - 21:50

ale zeszła zima to był efekt efektu cieplarnianego - temperatura globu wzrosła tak bardzo, że wymiękła i spadła, więc Al Gore dostał nobla - to wsystko wyjaśnia

A serio - mam kolesi - Nowozelandczycy mieszkający od 10 lat w Londynie, kiedyś przyjechali na Nowy Rok do Polski - jak wysiedli z samolotu na Schoenefeld w Berlinie to bali się z budynku wyjść - pierwszy raz w życiu widzieli śnieg. Jeden z nich nawet kurtki zimowej ze sobą nie miał bo nie spodziewał się że może być TAK zimno (jakieś -5) i musiałem mu pożyczyć swoją :-P

#109 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 23 listopada 2010 - 20:53

no jak przed kazdym skrzyzowaniem F-10 jak dobrze pamietam

#110 OFFLINE   zielonaomega99

zielonaomega99
  • 23 postów

Napisany 25 listopada 2010 - 14:39

???????????????????????

no nie wyobrażam sobie takiego znaku pionowego pokazującego zjazd z tego ronda
jeśli można poproszę o foto

.... tym bardziej, że"

pozdrawiam z prawego fotela L-ki

I jeszcze dla kolegów twierdzących, że przy takim jakie jest oznakowaniu ronda nie wolno by było na nim zawracać:
Znak F-10
Kierunki na pasach ruchu
Wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu.Umieszczona na znaku strzałka zezwalająca na skręcanie w lewo ze skrajnego lewego pasa ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

Źródło: znakidrogowe24.pl

Prawdziwy szacunek dla jeżdżących prawym pasem w koło ronda!

#111 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów

Napisany 25 listopada 2010 - 14:52

ja wiem co znaczy znak F - 10, ale tu się dysputa toczy o liniach na zdjęciu i wymuszonym zjeździe z ronda z przecięciem się pasów: zjazd/wjazd
nie widziałem znaku z wyznaczonymi kierunkami jazdy i przecinającymi się liniami??

a teraz po opadach śniegu linii przecinających się nawzajem kierujących do zjazdu(??) nie widać raczej
jesli wieczorem będę miał czas to rozrysuję znak dziwoląg:D

#112 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 25 listopada 2010 - 18:16

nowe pytanie : jeśli zawracający po objechaniu ronda ma zamiar opuścić rondo z wewnętrznego pasa bo oznakowanie na tym rondzie mu na to pozwala , a ja jadę zewnętrznym pasem ale nie wyjeżdżam z ronda tylko jadę na wprost i jesteśmy obok siebie to kto kogo waszym zdaniem powinien przepuścić ?? bo ja nadal uważam że ustąpić musi ten na prawym (zawracający) i czekać aż przejadę i dopiero może zjechać z ronda

kolejne zobrazowanie :smile:

[ATTACH]9927[/ATTACH]

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi

#113 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 25 listopada 2010 - 19:12

w tej sytuacji obaj jesteście na rondzie i pierwszeństwo przejazdu ma ten co co jest na prawym pasie (zasada prawej ręki) nie rozumie dlaczego robicie takie halo z tymi rondami. Przepisy przepisami ale jak chcę zjechać z ronda to ustawiam się na najbardziej skrajny pas i mam resztę głęboko w :pupa: czyli pierwszy zjazd jadę na wewnętrznym i drugi też jak mijam 2 zjazd zmieniam pas ruchu oczywiście uważając by nie zajechać komuś drogi... i jadę na swój zjazd. ot co cała filozofia :p

#114 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 25 listopada 2010 - 20:32

dlaczego robicie takie halo z tymi rondami.

tylko z tym jednym , ze względu na oznakowanie

pierwszeństwo przejazdu ma ten co co jest na prawym pasie (zasada prawej ręki)

ale weź ich przekonaj:pokoj:

#115 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 25 listopada 2010 - 21:05

P-1 "linia pojedyncza przerywana"
Znak w którym kreski są krótsze od przerw lub równe przerwom, wyznacza pasy ruchu.

I ta linia wyznacza pasy ruchu biegnące wokół tego ronda.... więc jeśli gdziekolwiek na rondzie zjeżdżasz z pasa wewnętrznego na zewnętrzny musisz ustąpić pierwszeństwa pojazdowi poruszającemu się pasem zewnętrzym zgodnie z :

Art. 22.
1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2. (...)
3. (...)
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
5. (...)
6. (...)

A nawet gdyby były to przecinające się pasy ruchu ( a wg. istniejącego oznakowanie nie są) to nie ma przy zjeżdzie sygnalizacji ani znaków regulujących pierwszeństwo więc wtedy pierwszeństwo ma pojazd z prawej strony...

Jeśli nadal ktoś twierdzi że pierwszeństwo ma pojazd na wewnętrznym pasie bo chce opuścić rondo to niech podeprze to jakiś przepisem, paragrafem bo to one mają zastosowanie w ruchu drogowym a nie to jak się komuś wydaje...

#116 OFFLINE   zielonaomega99

zielonaomega99
  • 23 postów

Napisany 26 listopada 2010 - 10:14

Panowie. Kilka dni spędziłem na forach mapach stronach policji itp. Wniosek główny - na tym skrzyzowaniu wszystko zależy od naszej interpretacji KRD. Wina orzeczona podczas stłuczki zależy od interpretacji policji. Nie da się bowiem jasno i precyzyjnie określić jak to tak na prawdę ma być.
Kocykowi przyznaje rację w sprawie totalnie durnego oznakowania ronda. Jest sprzeczne, a może raczej nieprecyzyjne w co najmniej dwóch punktach. A przecież w zasadzie 5 litrów białej farby mogłoby tą sprawę załatwić i żaden kierowca nie mialby wątpliwości jak należy jechać.
A może zgłosimy to gdzieś żeby ktoś nad tym pomyślał?

Co do jazdy "w lewo" i zwracania - oczywista reguła pierwszeństwa prawej strony i tutaj nie dyskutuję i nie musisz mnie "przekonywać" :) .
Jednak od czego zacząłem dyskusje i do tego wracam i przy tym się upieram:
jeśli wjadę równocześnie z pojazdem z mojej prawej strony i jadę wewnętrznym pasem prosto i zjeżdżam na lewy pas zjazdowy, to ten co jedzie pasem zewnętrznym też musi tam zjechać, albo stłuczka z jego winy.
Również się upieram, że sygnalizując zjazd z wewnętrznego pasa pojazdy wjeżdżające na rondo muszą ustąpić mi pierwszeństwa (muszą - głupie słowo - POWINNI) Jestem na skrzyżowaniu a oni mają znaki "ustąp". Gdyby nie tak to w zasadzie to rondo byłoby cały czas zatkane. Wewnętrzny pas stał by cały czas czekając na możliwość zjazdu na pas prawy - i wówczas jedynym sensownym pasem do jazdy byłby zewnętrzny i tylko po nim byśmy jeździli.
Wydaje mi się - WYDAJE mi się ;) że większość kierowców tak robi, aczkolwiek tak mi namieszaliście w głowie i tak mnie wnerwiliście :D , że kiedyś specjalnie tam pojadę i poobserwuję jak to wygląda na żywca :) Wnioski obserwacji postaram się zamieścić.
PS gdybyśmy jako naród wykazywali kulturę jazdy - wtedy byłoby OK - jednak jak daleko od tego jesteśmy wiemy wszyscy.

Słowo do Kolegi, który chciał się zakładać, że będzie jeździł w koło pasem zewnętrznym. OK, ale proponuję poczytać trochę o ruchu drogowym i może jakiś "kulturalny kierowca" czy coś takiego.
ZIutek - moim zdaniem - MOIM zdaniem ;) gdyby w tym konkretnym przypadku ronda trzeba było zjechać na prawy pas aby móc zjechać z ronda to całe wielkie skrzyżowanie nie ma sensu - zrobić by tylko jeden pas i po sprawie - są w każdym kierunku dwupasmowe zjazdówki.

No to ładnie się rozpisałem ,nie?

To pisałem ja - Zielonaomega99 :jump:
Pozdrawiam

#117 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów

Napisany 26 listopada 2010 - 12:18

kolego zielonaomega99 zacytuję:

Jeśli nadal ktoś twierdzi że pierwszeństwo ma pojazd na wewnętrznym pasie bo chce opuścić rondo to niech podeprze to jakiś przepisem, paragrafem bo to one mają zastosowanie w ruchu drogowym a nie to jak się komuś wydaje...

a z Twojego postu, zresztą ładnie to zaznaczyłeś, za dożo jest stwierdzeń w rodzaju : moim i wydaje mi się...:D
oczywiście dyskutować możemy, ale jeszcze raz zwracam uwagę na w/w cytat i proponuję stosowanie tego co napisał Ziutek50 ;)
w styczniu wchodzi w życie znowelizowana ustawa, zobaczymy, może coś dopiszą/wyjaśnią ;)

#118 OFFLINE   zielonaomega99

zielonaomega99
  • 23 postów

Napisany 26 listopada 2010 - 12:21

Specjalnie podkreśliłem te zwroty - nie bardzo mam czas szukać adekwatnych paragrafów.
Jednak MOIM ZDANIEM ustąp to ustąp :)

#119 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 26 listopada 2010 - 19:26

Zielonaomega99 . . . zgadzam się że jesli oba pojazdy wpadają na rondo tym samym wjazdem to powinny oba zjechać na wprost zgodnie ze znakami poziomymi... ale jak w przypadku stłuczki udowodnisz że ten po twojej prawej wjechał tym samym wjazdem co ty na rondo ?
Chyba lepiej mu odpuścić i niech sobie jedzie w lewo...
A tak będąc w zgodzie z przepisami to nawet jak nie ma poziomych oznakowań to i tak dużo osób wlatuje prawym pasem i kręci w lewo bo wygodniej a jest to niezgodne z przepisami.... bo:
Art. 22.
1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.

żeby było śmieszniej dalej w tym samym paragrafie jest napisane:

5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Czyli chcąc być w zgodzie z przepisami i chcąc skręcić w lewo na rondzie zajmujemy lewy pas, właczamy lewy kierunkowskaz i przelatujemy całe rondo z właczonym lewym kierunkowskazem, zjezdzamy z właczonym lewym kierunkowskazem i niezwłocznie po zjechaniu z ronda wyłaczamy lewy kierunek...
Ale znów chcą zjechać z lewego pasa na prawy cały czas wykonujem zmianę kierunku na tym skrzyżowaniu w lewo, więc powinniśmy sygnalizować to lewym kierunkowskazem, ale zmieniając pas na prawy również ustawodawca nakazuje nam użyć prawego kierunkowskazu... czyli powinniśmy mieć włczone oba kierunkowskazy aby sygnalizować skręt w lewo i chęć zmiany pasa na prawy... :jump::jump:

No cóż... chyba lepiej stosować zasadę ograniczonego zaufania do innych... i trochę zdrowego rozsadku bo przepisy jak się ich uczepić bywają sprzeczne

No i jeszcze jak się ma zasada oraniczonego zaufania do :
Art. 4.
Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania
.

To w kończu mogę liczyc że będą jechać zgodnie z przepisami, czy jednak nie ufać im bo mogą tych przepisów niestosować... :D:D

#120 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 10:12

nowe pytanie : jeśli zawracający po objechaniu ronda ma zamiar opuścić rondo z wewnętrznego pasa bo oznakowanie na tym rondzie mu na to pozwala , a ja jadę zewnętrznym pasem ale nie wyjeżdżam z ronda tylko jadę na wprost i jesteśmy obok siebie to kto kogo waszym zdaniem powinien przepuścić ?? bo ja nadal uważam że ustąpić musi ten na prawym (zawracający) i czekać aż przejadę i dopiero może zjechać z ronda

kolejne zobrazowanie :smile:

[ATTACH]9927[/ATTACH]

pierwszenstwo oczywiscie ma linia czerwona, bo wczesniej wjechal na rondo