Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

* * * * * 2 głosów

znowu rondo :)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
266 odpowiedzi na ten temat

#121 OFFLINE   bula86

bula86
  • 487 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 13:15

Czerwona linia powinien zmienić pas na prawy i nie będzie problemu. Dla mnie to jakiś kosmos, żeby z ronda zjeżdżać z wewnętrznego pasa.
Wyobraźcie sobie, że przecinamy rondo jak na rysunku i otrzymujemy 4 skrzyżowania w kształcie litery T (tak jak w załączniku). Czy w takim przypadku też z lewego pasa można skręcać w prawo? jeśli jadę lewym pasem to pomiędzy "moim" zjazdem a zjazdem wcześniejszym zmieniam pas na prawy i spokojnie zjeżdżam.
Temat jazdy dookoła ronda prawym pasem pozostawiam bez komentarza.

P.S. Nie czytałem całego tematu, więc być może kogoś powtarzam, jeśli tak niech moderator usunie :)

#122 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 13:24

ale rondo nie jest skrzyzowaniem w ksztalcie litery Tylko jest rondem Po to sie je robi zeby byl ruch okrezny a nie po to zeby je traktowac jak normalne skrzyzowanie. Poprostu na tym rondzie czasami jest taki ruch ze nie da sie zmienic pasa bo poprostu wszedzie sa auta i to by tylko spowalnialo ruch

#123 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 listopada 2010 - 13:29

pierwszenstwo oczywiscie ma linia czerwona, bo wczesniej wjechal na rondo

:panna: to teraz ma znaczenie jeszcze czas wjazdu ?? dlaczego mam ustępować skoro nie zmieniam pasa , jadę zgodnie z oznaczeniem i nie włączam się do ruchu a ktoś przeskakuje przez mój pas , tylko nie pisz że przed wjazdem mam ustąp , bo on dotyczy tylko momentu wjazdu na rondo a nie całego przejazdu

znak ustąp dotyczy tylko przejazdu przez czerwoną linię , skoro ją przejechałem to włączyłem się do ruchu i teraz każdy przejeżdżający przez mój pas ruchu musi mi ustąpić bo jest po mojej lewej

[ATTACH]9943[/ATTACH]

aktualny dynamiczny obraz z ronda w Katowicach http://www.katowice....oads/kamera.htm

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#124 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 27 listopada 2010 - 13:51

ale rondo nie jest skrzyzowaniem w ksztalcie litery Tylko jest rondem Po to sie je robi zeby byl ruch okrezny a nie po to zeby je traktowac jak normalne skrzyzowanie. Poprostu na tym rondzie czasami jest taki ruch ze nie da sie zmienic pasa bo poprostu wszedzie sa auta i to by tylko spowalnialo ruch

tylko, ze wszystkie przepisy regulujące ruch drogowy na rondzie są analogiczne do innych przepisów obowiązujących na drogach.
Jeśli więc komuś sprawia problem zrozumienie zasad panującyh na rondzie, to nic nie stoi na przeszkodzie, zeby umownie potraktował rondo jak droge jednokierunkową z następującymi po sobie skrzyzowaniami z drogami podporządkowanymi odchodzącymi w prawo. Każdy przepis mający tu zastosowanie będzie analogiczny na rondzie i na takich wyimaginowanych następujących po sobie skrzyżowaniach.
Jesli rondo ma więcej niż jeden pas ruchu analogicznie droga jednokierunkowa może miec więcej pasów, pasy mogą być oznakowane znakami poziomymi wskazującymi czy danym pasem możemy jechac w prawo czy prosto (opuszczamy, czy pozostajemy na rondzie).
Jeśli nie ma takich oznakowań to niby z jakiego pasa można opuścić rondo i komu należy ustąpić pierwszeństwa.

Śmieszą mnie dyskusje na temat zachowań na rondzie, kiedy w rzeczywistości zasady na nim panujące są takie same jak na każdej innej drodze i skrzyżowaniu .. tyle, ze rondo to specyficzny rodzaj skrzyżowania (tak tak, rondo to też rodzaj skrzyżowania) tyle, ze o specyficznym kształcie.

Nie rozumiem po co dorabiać do nich filozofie, skoro zachowanie na nich jest wynikiem takich samych przepisów jak wszystkie inne, tylko pozbieranych do jednego działu w PoRD.

A jeśli ktoś twierdzi, ze rondo to nie skrzyżowanie, i jesli twierdzi, ze nie mozna go porównać do drogi jednokierunkowej z następującymi po sobie skrzyżowaniami z prawej strony ...to niech poda konkretny powód, kiedy ta analogia nie ma odpowiednika w przepisach regulujących ruch na rondzie i wtedy pogadamy. Argumenty na poziomie przedszkola i karty rowerowej typu "rondo to rondo, a skrzyżowanie to skrzyżowanie" mnie nie interesują.

Jeśli ktoś jeszcze nie wie jak sie zachowac na rondzie analizując je na podstawie przytoczonej analogii .. to powinien oddać prawo jazdy i zgłosić sie dobrowolnie na kurs, bo nie ma tu nic czego nie mozna rozumiec.

to teraz ma znaczenie jeszcze czas wjazdu dlaczego mam ustępować skoro nie zmieniam pasa , jadę zgodnie z oznaczeniem i nie włączam się do ruchu a ktoś przeskakuje przez mój pas

nie ma znaczenia i to są kolejne bzdury, ktore ktoś wymysla, bo nie potrafi logicznie mysleć.
Skąd niby kierowca ma wiedzieć, kiedy inny kierowca wjechał na rondo. Czy jak będe pół dnia jeźdzł w kółko po rondzie to nabędę pierwszeństwa na rondzie przed wszystkimi innymi pojazdami? Przecież to absurd i szkoda w ogole odpowiadać na takie banialuki.

#125 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 27 listopada 2010 - 14:33

pierwszenstwo oczywiscie ma linia czerwona, bo wczesniej wjechal na rondo

No toś mnie kolego zaskoczył... i zaszokował....
Skąd wy ludzie takie pomysły bierzecie... Proponuję udać się do ośrodka szkolenia pojeżdzić z L na dachu i wtedy instruktor pięknie Ci wytłumaczy kto i kiedy ma pierwszeństwo na rondzie....
No jestem bardzo ciekaw gdzie w KRD jest napisane że pierwszeństwo ma ten kto pierwszy wjedzie na skrzyżowanie.... lub na skrzyżowanie o ruchu okrężnym....

#126 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 15:17

znak ustąp dotyczy tylko przejazdu przez czerwoną linię , skoro ją przejechałem to włączyłem się do ruchu i teraz każdy przejeżdżający przez mój pas ruchu musi mi ustąpić bo jest po mojej lewej

ale ty nie mozesz wjechac na rondo bo jedzie po nim auto musisz poczekac az przejedzie, nie interpretuj przepisow tak jak ci wygodniej. ustap pierwszenstwa to ustap a nie: ustap tylko tym na prawym pasie

ja widze ze wy macie swoje racje i nie docieraja do was zadne argumenty, rondo to specyficzny rodziaj skrzyzowania, SPECYFICZNY czy nie taki jak wszystkie inne.

powtórze jeszcze raz omawiane przez nas rondo nie po to ma przed wjazdem namalowane dozwolone kierunki poruszania sie po rondzie zeby zmieniac na nim pas. zjezdzam tym samym co wjezdzam, to jest po to wymyslione zeby uniknac najbardziej niebezpiecznego na rondzie zmieniania pasa.

#127 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 16:01

ale ty nie mozesz wjechac na rondo bo jedzie po nim auto musisz poczekac az przejedzie, nie interpretuj przepisow tak jak ci wygodniej. ustap pierwszenstwa to ustap a nie: ustap tylko tym na prawym pasie

ale co to za interpretacja pojęcia ustąp , jakie ma znaczenie że jedzie samochód po pasie lewym czy prawym , jeśli wjadę w taki sposób że on tego nie odczuje to znaczy nie zmuszę go do hamowania zwolnienia lub innego nieplanowanego manewru to spełniłem warunki dotyczące znaku ustąp - piszę to już enty raz , gdyby postępować tak jak piszesz płynność wjazdu na to rondo byłaby równa 0 (zero)

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi

#128 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 16:02

ja widze ze wy macie swoje racje i nie docieraja do was zadne argumenty, rondo to specyficzny rodziaj skrzyzowania, SPECYFICZNY czy nie taki jak wszystkie inne.

powtórze jeszcze raz omawiane przez nas rondo nie po to ma przed wjazdem namalowane dozwolone kierunki poruszania sie po rondzie zeby zmieniac na nim pas. zjezdzam tym samym co wjezdzam, to jest po to wymyslione zeby uniknac najbardziej niebezpiecznego na rondzie zmieniania pasa.

Tylko że ten zjeżdżający z wewnętrznego pasa ZAWSZE musi przejechać przez pas zewnętrzny... i dlaczego niby ma mieć pierwszeństwo przed tym na zewnętrznym ????
Wjeżdża na inny pas więc MUSI ustąpić pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu się na nim... tak stanowią przepisy i były tu juz cytowane... proszę podaj jakiś paragraf na który się powołujesz, bo jak dla mnie to tworzysz własne przepisy....

#129 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 16:05

przed wjazdem namalowane dozwolone kierunki poruszania sie po rondzie zeby zmieniac na nim pas. zjezdzam tym samym co wjezdzam, to jest po to wymyslione zeby uniknac najbardziej niebezpiecznego na rondzie zmieniania pasa.

no i OK zjeżdżaj z jakiego pasa chcesz , tylko pamiętaj że linie na jezdni wyznaczające kierunki nie są wyznacznikiem pierwszeństwa , tak było jest i będzie

#130 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 16:10

no i OK zjeżdżaj z jakiego pasa chcesz , tylko pamiętaj że linie na jezdni wyznaczające kierunki nie są wyznacznikiem pierwszeństwa , tak było jest i będzie

Tylko żebyśmy się z nim nie spotkali na rondzie :szpital:

#131 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 27 listopada 2010 - 17:15

wiekszej bzdury to ja juz dawno nie czytalem.
ja chcesz wjechac na zewnetrzny pas to po co chcesz czekac az beda wolne oba pasy??

#132 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie

Napisany 27 listopada 2010 - 22:16

ja chcesz wjechac na zewnetrzny pas to po co chcesz czekac az beda wolne oba pasy

bo masz ustąp!!
ale możesz się "wbić" na własne ryzyko

#133 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 22:32

bo masz usąp!!

A wiesz co to znaczy ??
To znaczy że masz wjechać na skrzyżowanie nie wymuszając na nikim pierwszeństwa....
Czyli nie zmuszając nikogo do hamowania czy innych gwałtownych manewrów...
Czyli jeśli ktoś jedzie wewnętrzym pasem i nie sygnalizuje zmiany pasa, to możesz wjechać na zewnetrzny bo nie wymuszasz na nim pierwszeństwa...

#134 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 22:44

a szkoda słów:(
ustąp to ustąp, nie ważne czy ja na drodze jadę czy tańczę,
jak dla mnie to możesz z podporządkowanej wjechać na dowolny pas:D TY płacisz:p

#135 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 22:57

To znaczy że masz wjechać na skrzyżowanie nie wymuszając na nikim pierwszeństwa....
Czyli nie zmuszając nikogo do hamowania czy innych gwałtownych manewrów...
Czyli jeśli ktoś jedzie wewnętrzym pasem i nie sygnalizuje zmiany pasa, to możesz wjechać na zewnetrzny bo nie wymuszasz na nim pierwszeństwa...

mam do Ciebie pytanie. mamy zwykle skrzyzowanie ty stoisz w podporzadkowanej ja jade lewym pasem nie mam wlaczonego kierunku, ty wjezdzasz na prawy, ale ja zmieniam pas bez kierunku i w ciebie wjezdzam... Kto placi ?? Ty czy ja ??

#136 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 23:06

mam do Ciebie pytanie. mamy zwykle skrzyzowanie ty stoisz w podporzadkowanej ja jade lewym pasem nie mam wlaczonego kierunku, ty wjezdzasz na prawy, ale ja zmieniam pas bez kierunku i w ciebie wjezdzam... Kto placi ?? Ty czy ja ??

:brawo::brawo::
ja %% jestem:D

#137 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 28 listopada 2010 - 11:03

a szkoda słów:(
ustąp to ustąp, nie ważne czy ja na drodze jadę czy tańczę,
jak dla mnie to możesz z podporządkowanej wjechać na dowolny pas:D TY płacisz:p

rozumiem za jak wjezdzasz z podporzadkowanej na dwupasmowke to tez czekasz az oba pasy sa wolne, kierowcy za toba bewnie grzecznie czekaja, nikt nie trabi.

tak sie zastanawiam skad u was problemy z poruszaniem sie po skrzyzowaniach.

zebym tylko sie z wami nie spotkac na skrzyzowaniu, bo pewni swoich racji spowodujecie tragedie.

jak macie problem z rondem o dwoch pasach
to polecam wycieczke do paryza, jak nie narobicie w gacie to mozecie sobie pojezdzic po tym rondzie
po czym wrocicie do Polski i stwierdziecie ze dwupsmowe rondo jest bardzo prosto przejechac

#138 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 11:39

Dodany obrazek A-7 Ustąp pierwszeństwa przejazdu

Znak ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem przejazdu.
Znak ten znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.
Znak zmienia ogólną zasadę pierwszeństwa przejazdu nadjeżdżającego z prawej strony, wskazując konieczność ustąpienia tym, którzy drogą z pierwszeństwem zbliżają się zarówno z prawej, jak i z lewej strony. Musisz być przygotowany do hamowania, aby w razie potrzeby zatrzymać się przed skrzyżowaniem.

Znak nie reguluje pierwszeństwa przejazdu pojazdów jadących po tej samej drodze podporządkowanej i zbliżających się z przeciwnych kierunków do drogi z pierwszeństwem - tutaj o pierwszeństwie przejazdu decyduje zasada prawej strony. Pojazd skręcający z drogi podporządkowanej w lewo na drogę z pierwszeństwem nie ma na danym skrzyżowaniu pierwszeństwa przed pojazdem zbliżającym się z przeciwka jadącym prosto.

Zasady tej nie zmienia umieszczenie na jednym wlocie drogi podporządkowanej B-20 (STOP), a na drugim znaku A-7. Jadący na wprost od strony znaku B-20 ma pierwszeństwo przed skręcającym w lewo jadącym od strony znaku A-7.

Znak ten jest umieszczany na drogach o dopuszczalnej prędkości do 60 km/h w odległości do 25 metrów od skrzyżowania, a na drogach, na których prędkość dopuszczalna jest wyższa niż 60 km/h - do 50 metrów od skrzyżowania.

ZAPAMIĘTAJ!
Kierujący po zauważeniu znaku ostrzegawczego jest zobowiązany do zachowania szczególnej ostrożności.

mam do Ciebie pytanie. mamy zwykle skrzyzowanie ty stoisz w podporzadkowanej ja jade lewym pasem nie mam wlaczonego kierunku, ty wjezdzasz na prawy, ale ja zmieniam pas bez kierunku i w ciebie wjezdzam... Kto placi Ty czy ja

to będzie wymuszenie , sprowokowane ale jednak , więc sprawa jest jasna , ale jak wyjedzie i nie dojdzie do kolizji to nie ma wymuszenia
i jeszcze jedno zmiana pasa bez kierunku , skręt bez kierunku czy jazda na wprost z włączonym kierunkiem to też złamanie przepisu , więc podawanie takich przykładów tylko po to aby udowodnić swoją tezę jest lekko naciągane

#139 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 12:44

rozumiem za jak wjezdzasz z podporzadkowanej na dwupasmowke to tez czekasz az oba pasy sa wolne, kierowcy za toba bewnie grzecznie czekaja, nikt nie trabi.

tak sie zastanawiam skad u was problemy z poruszaniem sie po skrzyzowaniach.

zebym tylko sie z wami nie spotkac na skrzyzowaniu, bo pewni swoich racji spowodujecie tragedie.

No widzisz... a potem 3 pasmowa droga, wyjazd z boku z dodatkowym pasem rozbiegowym (bezpieczny wjazd z linią ciągła) a niektórzy zatrzymują się przy wjeździe bo stoi znak "ustąp" i czekają aż wszystkie 3 pasy będą puste...

#140 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 13:25

mało tego gdyby traktować tak znak ustąp to trzeba by czekać nawet na tych po drugiej stronie ronda , bo przecież są na rondzie - ludzie nie przesadzajmy :)