Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

* * * * * 2 głosów

znowu rondo :)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
266 odpowiedzi na ten temat

#181 OFFLINE   qbeeck

qbeeck
  • 621 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 20 marca 2014 - 00:53

Bo tak co niektorzy instruktorzy uczą w Skierniewicach jezdzić na prawku a poźniej widać efekty...

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

#182 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 20 marca 2014 - 11:21

Bo tak co niektorzy instruktorzy uczą w Skierniewicach jezdzić na prawku a poźniej widać efekty...

właśnie też tak sobie pomyślałem, a że Skierniewice to miasto "eLek" to łatwo jest zaobserwować jak uczą... Co ciekawsze to "eLki" właśnie tak nie jeżdżą, by prawym pasem dookoła ronda zapitalać. więc skąd u kierowców takie manewry ??

#183 OFFLINE   qbeeck

qbeeck
  • 621 postów

Napisany 20 marca 2014 - 18:45

właśnie też tak sobie pomyślałem, a że Skierniewice to miasto "eLek" to łatwo jest zaobserwować jak uczą... Co ciekawsze to "eLki" właśnie tak nie jeżdżą, by prawym pasem dookoła ronda zapitalać. więc skąd u kierowcĂłw takie manewry ??

Zapewne jest tak że człowiekom poprostu z lenistwa nie chce się pchać na wewnętrzny i robić sobie kłopot z opuszczeniem ronda... Może też ze stachu, że spowodują jakąś kolizję lub wypadek:confused::confused::confused:Trzeba kiedyś zatrzymać takiego delikwenta i się zapytać:rolleyes::p:D hehehe

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

#184 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 20 marca 2014 - 19:42

rzeczywiście przyjrzałem się liniom na tym rondzie i ma to pewną logikę, zgodnie z którą bmw miało pierwszeństwo. Takie rondo chyba nazywają turbinowym. Wg mnie przekombinowane

ale Ty chyba mówisz o tym rondzie ? https://www.google.p...=!3m1!1e3?hl=pl

a spór dotyczy tego ronda z tego artykułu http://motoryzacja.i...nil,2001659,324

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#185 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 20 marca 2014 - 20:07

tylko co będzie w zimie, kupa śniegu i ja z obcego rejonu

Włączyć myślenie,używać lusterek i zwolnić. Na pewno się da przejechać.
Na kursach powinno się uczyć myślenia i kultury na drodze zamiast parkowania. Ale co ja pierniczę kultury nie da się nauczyć:masakra:

#186 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 20 marca 2014 - 20:48

ale Ty chyba mówisz o tym rondzie ? https://www.google.p...=!3m1!1e3?hl=pl

a spór dotyczy tego ronda z tego artykułu http://motoryzacja.i...nil,2001659,324

masz rację, poplątałem się. Rondo z artykułu: wg mnie bmka jest winna

#187 OFFLINE   slawko76

slawko76

NIECH ŻYJE BAL!!!!!!!!!!!

• 406 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 2.6i C26NE

Napisany 20 marca 2014 - 22:12

Dogłębne rozwinięcie omawianego artykułu:
http://motoryzacja.i...cja,2002512,324

#188 OFFLINE   ku8a

ku8a
  • 144 postów
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 21 marca 2014 - 02:04

Ło ludzie!
Ale żem sie zaczytał aż okazała się późna godzina. Ale jeszcze chciałem w tym omawianym przypadku zwrócić na jedno uwagę. Ja utrzymuję że winne jest musiwisi, a policjanty to :pupa: Własciciel musiwisi zagrał psychologicznie i policjanty zgłupli. A powinni go zapytać czy widział znak przed wjazdem na rondo. I nie ma tu znaczenia że jak już minie znak to go nie obowiązuje. Jeżeli tam nie byłoby ronda tylko skrzyżowanie z drogą mającą pierwszeństwo przejazdu, przed wjazdem na skrzyżowanie też byłby znak ustąp pierwszeństwa i wcale to nie oznacza że jeżeli tył samochodu minie ten znak to nas nie obowiązuje.
A prawda jest taka że przed wjazdem na rondo jest znak ustąp i nikt tego nie zmieni. Zaś BMW (chociaż ich nie lubię) miał pierwszeństwo, jako opuszczający rondo.
Niektórzy na forum też ulegają zbiorowej fobii napędzanej przez cwaniaczka z musiwisi i teraz w sądzie sprawa będzie się toczyła nie o to kto rzeczywiście dał :pupa: na rondzie, tylko którego biegłego ambicje są bardziej mojsze. Właścicielowi BMW dopiero sąd kasacyjny może przyzna rację zgodnie z zasadą "sądy nierychliwe ale sprawiedliwe" Aż strach spotykać niektórych kolegów forumowiczów na naszych drogach. Polecam częstsze sięganie po Kodeks drogowy z komentarzem (link) http://books.google....bs_similarbooks
Znam ten temat nie tylko z autopsji, ale ja bym powołał biegłego nie od wypadków, tylko biegłego w zakresie konstrukcji dróg i skrzyżowań.
I wcale nie ma tu znaczenia czy rondo jest jest źle skonstruowane. Prawda jest taka że znaków jest za dużo i występuje nadinterpretacja. A gdyby tam nie było znaku "ustąp" a tylko znak "ruch okrężny". Sprawdźcie sobie w KD.
Niedowiarkom polecam ronda w Anglii, pomimo że ruch jest lewostronny, kierunek ruchu na rondzie jest zgodny z kierunkami ruchu wskazówek zegara, a stłuczek na rondzie nie ma. Jeździłem w Anglii ponad 2 lata - nie zapłaciłem mandatu, nie miałem stłuczki i nikt na mnie nie trąbił na skrzyżowaniu. Przed rondem jest tylko znak "ruch okrężny" a reszta jest zapisana w kodeksie drogowym. I nie ma znaczenia czy rondo ma średnicę 500 metrów(ok 546 yardów) czy też na prostokątnym skrzyżowaniu namalowane jest białe kółko i strzałki. Zasady obowiązują takie same.
U nas jeżeli policjanty nie poradzą sobie z sytuacją na drodze, to jest to pożywka dla biegłych, którzy niekoniecznie się na tym znają ale sąd uważa że jeżeli są biegli, to niech się wypowiadają. A tu chodzi tylko o wyciąganie kasy i biegłemu jest wszystko jedno, która strona przegra - on kasę za opinię dostanie!
Pozdrawiam

#189 OFFLINE   wars1977

wars1977

WarsSztat Jagiełły (specjalizacja silniki V6) Opel Tech2 , MDI

• 1 896 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 21 marca 2014 - 08:08

Ło ludzie!
Ale żem sie zaczytał aż okazała się późna godzina. Ale jeszcze chciałem w tym omawianym przypadku zwrócić na jedno uwagę. Ja utrzymuję że winne jest musiwisi, a policjanty to :pupa: Własciciel musiwisi zagrał psychologicznie i policjanty zgłupli. A powinni go zapytać czy widział znak przed wjazdem na rondo. I nie ma tu znaczenia że jak już minie znak to go nie obowiązuje. Jeżeli tam nie byłoby ronda tylko skrzyżowanie z drogą mającą pierwszeństwo przejazdu, przed wjazdem na skrzyżowanie też byłby znak ustąp pierwszeństwa i wcale to nie oznacza że jeżeli tył samochodu minie ten znak to nas nie obowiązuje.
A prawda jest taka że przed wjazdem na rondo jest znak ustąp i nikt tego nie zmieni. Zaś BMW (chociaż ich nie lubię) miał pierwszeństwo, jako opuszczający rondo.
Niektórzy na forum też ulegają zbiorowej fobii napędzanej przez cwaniaczka z musiwisi i teraz w sądzie sprawa będzie się toczyła nie o to kto rzeczywiście dał :pupa: na rondzie, tylko którego biegłego ambicje są bardziej mojsze. Właścicielowi BMW dopiero sąd kasacyjny może przyzna rację zgodnie z zasadą "sądy nierychliwe ale sprawiedliwe" Aż strach spotykać niektórych kolegów forumowiczów na naszych drogach. Polecam częstsze sięganie po Kodeks drogowy z komentarzem (link) http://books.google....bs_similarbooks
Znam ten temat nie tylko z autopsji, ale ja bym powołał biegłego nie od wypadków, tylko biegłego w zakresie konstrukcji dróg i skrzyżowań.
I wcale nie ma tu znaczenia czy rondo jest jest źle skonstruowane. Prawda jest taka że znaków jest za dużo i występuje nadinterpretacja. A gdyby tam nie było znaku "ustąp" a tylko znak "ruch okrężny". Sprawdźcie sobie w KD.
Niedowiarkom polecam ronda w Anglii, pomimo że ruch jest lewostronny, kierunek ruchu na rondzie jest zgodny z kierunkami ruchu wskazówek zegara, a stłuczek na rondzie nie ma. Jeździłem w Anglii ponad 2 lata - nie zapłaciłem mandatu, nie miałem stłuczki i nikt na mnie nie trąbił na skrzyżowaniu. Przed rondem jest tylko znak "ruch okrężny" a reszta jest zapisana w kodeksie drogowym. I nie ma znaczenia czy rondo ma średnicę 500 metrów(ok 546 yardów) czy też na prostokątnym skrzyżowaniu namalowane jest białe kółko i strzałki. Zasady obowiązują takie same.
U nas jeżeli policjanty nie poradzą sobie z sytuacją na drodze, to jest to pożywka dla biegłych, którzy niekoniecznie się na tym znają ale sąd uważa że jeżeli są biegli, to niech się wypowiadają. A tu chodzi tylko o wyciąganie kasy i biegłemu jest wszystko jedno, która strona przegra - on kasę za opinię dostanie!
Pozdrawiam

Wszystko pięknie, ale oni jechali innymi pasami tu jest problem. Gdfyby BMW jechało skrajnym zewnętrzym pasem to teoria ze znakiem ustąp pierwszeństwa jest oczywiście prawdziwa i mutsu jest winne, ale pan w BMW jechal srodkowym pasem i zmienial pas ruchu na rondzie. Nalezy dodac ze mitsu mialo mozliwosc swobodnego wlaczenia sie do ruchu na rondzie bo jego pas byl wolny, wiec nikomu pierwszenstwa nie wymusil. Obydwoje znalezli sie na skrzyzowaniu dróg równorzędnych i obowiązuje tu zasada prawej ręki.

Znak ustap pierwszenstwa mowi nam aby je ustapic podczas wjazdu na rondo, ale pan w mitsu juz na nie wjechal wiec zastosowal sie do znaku. W tym momencie jak juz po nim sie poruszal , zaczynaja dzialac kolejne zasady i przepisy. O nie tutaj sie rozchodzi.

#190 OFFLINE   roberthj1

roberthj1
  • 89 postów
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 21 marca 2014 - 09:20

Kierowca BMW pojechał na rondzie jakby rondo miało pasy spychające a ono takich nie posiada, więc winna kierowcy BMW. Kierowca mitsubishi miał prawo jechać na wprost skrajnym pasem, a skoro kierowca BMW wjechał już na wewnętrzny pas, to mógł się pofatygować aby zjechać z niego wcześniej i ustąpić pierwszeństwa zmieniając pas ruchu, bo to była zmiana pasa ruchu, nic innego. Taki zjazd o którym rozpisuje się kierowca BMW obowiązuje przy pasach spychających(w Łodzi rondo przy szpitalu Kopernika) na innych rondach zjeżdżasz z prawego pasa. A jak pchasz się na wewnętrzny to później czekaj jak cie wpuszczą prawy pas a nie wymuszaj pierwszeństwo. Na prostej drodze zmieniając pas ustępujesz pierwszeństwa osobom znajdującym się na nim, na rondzie jest tak samo. Jak wymalują w Skierniewicach pasy spychające to kierowca Bmw będzie mógł sobie wtedy zjeżdżać z wewnętrznego póki nie ma to jeźdźić jak wszyscy prawym albo nie wymuszać pierwszeństwa. A argument jeżdżę tyle lat i bez wypadku nie jest dla mnie argumentem. Przepisy zmieniają się co roku prawie, a ile razy się z nimi zapoznałeś prze te wszystkie lata bezwypadkowej jazdy? Pewnie powiesz że za każdym razem, tyle że to pewnie nie prawda bo jeździsz tyle lat więc wiesz lepiej. Instruktorzy uczą dobrze bo muszą znać przepisy więc popatrz jak jeżdżą elki i nie próbuj być mądrzejszy od nich.

#191 OFFLINE   qbeeck

qbeeck
  • 621 postów

Napisany 21 marca 2014 - 09:55

Wszystko pięknie, ale oni jechali innymi pasami tu jest problem. Gdfyby BMW jechało skrajnym zewnętrzym pasem to teoria ze znakiem ustąp pierwszeństwa jest oczywiście prawdziwa i mutsu jest winne, ale pan w BMW jechal srodkowym pasem i zmienial pas ruchu na rondzie. Nalezy dodac ze mitsu mialo mozliwosc swobodnego wlaczenia sie do ruchu na rondzie bo jego pas byl wolny, wiec nikomu pierwszenstwa nie wymusil. Obydwoje znalezli sie na skrzyzowaniu dróg równorzędnych i obowiązuje tu zasada prawej ręki.

Znak ustap pierwszenstwa mowi nam aby je ustapic podczas wjazdu na rondo, ale pan w mitsu juz na nie wjechal wiec zastosowal sie do znaku. W tym momencie jak juz po nim sie poruszal , zaczynaja dzialac kolejne zasady i przepisy. O nie tutaj sie rozchodzi.

Podzielam zdanie :p Mitsubishi prawidłowo włączyło się do ruchu na rondzie bo miało wolny pas. Pan z BMW zmieniając pas ruchu powinien się upewnić, że nic na tym pasie się nie porusza. Bezwzględna wina BMW...

#192 OFFLINE   ku8a

ku8a
  • 144 postów
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 21 marca 2014 - 20:04

Drodzy koledzy forumowicze!
Dalej się nie rozumiemy. To może inaczej. Proszę mi wskazać w KD definicję "pasa spychającego". Może ja nie umiem znaleźć? Nie próbujmy tworzyć prawa, którego nie ma.
W swoim poście dałem link do Kodeksu Drogowego z komentarzem, po to, abyście mogli się zapoznać z przepisami. Właśnie w tej chwili przeszukuję orzecznictwa SN w sprawach wypadków na rondzie. Jeżeli znajdę podobną sprawę, postaram się podwiesić sentencję wyroku na forum, bez względu na to czy będzie to racja Wasza czy moja. Widzę że może się przydać.
Nie twierdzę również że mam rację, (sędzia może mieć inne zdanie) ale w przepisach nie ma to uzasadnienia ( a wtedy sędzia ma problem z uzasadnieniem wyroku)
Pozdrawiam
O! Znalazłem coś http://www.forum.pra...hp?f=3&t=34474#. Myślę że to rozwieje wszelkie wątpliwości na temat ronda

#193 OFFLINE   roberthj1

roberthj1
  • 89 postów

Napisany 22 marca 2014 - 08:34

Kolego dokładnie nazywa się to rondo turbinowe. Potocznie pasy namalowane na nim nazywane są "pasami spychającymi" z tego powodu że jadąc pasem zewnętrznym po tym rondzie nie dasz rady przejechać całego ronda gdyż pas skończy ci się przy następnym zjeździe, czyli zostaniesz z niego zepchnięty. Pokaż nam przepis który uprawnia Cię do nie ustąpienia pierwszeństwa przy zmianie pasa ruchu pojazdom znajdującym się już na tym pasie. Co do linku z obrazkami to na rondzie z jednym pasem ruchu wszystko ok, natomiast na rondzie z dwoma pasami ruchu pasy zmienia się przed skrętem (nie na skręcie w ostatniej chwili) zachowując przy tym szczególną ostrożność. Jak Cie uczyli inaczej to znaczy że źle Cie nauczyli. Czy na skrzyżowaniu z drogą dwupasmową skręcasz w prawo z lewego pasa??????????? Rondo to nic innego jak skrzyżowanie drug i obowiązują na nim takie same zasady ruchu jak na innych skrzyżowaniach. Jedyna różnica to wygląd.

#194 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 22 marca 2014 - 09:29

Drodzy koledzy forumowicze!
Dalej się nie rozumiemy. To może inaczej. Proszę mi wskazać w KD definicję "pasa spychającego". Może ja nie umiem znaleźć? Nie próbujmy tworzyć prawa, którego nie ma.
W swoim poście dałem link do Kodeksu Drogowego z komentarzem, po to, abyście mogli się zapoznać z przepisami. Właśnie w tej chwili przeszukuję orzecznictwa SN w sprawach wypadków na rondzie. Jeżeli znajdę podobną sprawę, postaram się podwiesić sentencję wyroku na forum, bez względu na to czy będzie to racja Wasza czy moja. Widzę że może się przydać.
Nie twierdzę również że mam rację, (sędzia może mieć inne zdanie) ale w przepisach nie ma to uzasadnienia ( a wtedy sędzia ma problem z uzasadnieniem wyroku)
Pozdrawiam
O! Znalazłem coś http://www.forum.pra...hp?f=3&t=34474#. Myślę że to rozwieje wszelkie wątpliwości na temat ronda

przeczytaj sobie pkt 9 z linka który podałeś - może zrozumiesz że się mylisz

#195 OFFLINE   komorek123

komorek123
  • 473 postów

Napisany 24 marca 2014 - 16:55

:masakra:

#196 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 25 marca 2014 - 09:12

:masakra:

ha ha dobre
a co do ronda, to chyba jest jeszcze przepis o "prawej dłoni"...ten w brązowym aucie zapomniał chyba o tym?
Życie jest chwilą - więc żyj i kochaj.

#197 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 26 marca 2014 - 03:46

ha ha dobre
a co do ronda, to chyba jest jeszcze przepis o "prawej dłoni"...ten w brązowym aucie zapomniał chyba o tym?

O jaki przepis prawej dloni chodzi?

smartniete tapfonem
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#198 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 26 marca 2014 - 08:07

hm..."prawej ręki", "prawej dłoni"..jak wolisz...chyba wiesz o co chodzi jako kierowca?

#199 OFFLINE   roberthj1

roberthj1
  • 89 postów

Napisany 26 marca 2014 - 14:06

A co reguła prawej ręki czy tam dłoni ma do ronda przed którym stoi znak ustąp pierwszeństwa?? Ta reguła tyczy się tylko skrzyżowań równorzędnych.

#200 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 26 marca 2014 - 14:25

A co reguła prawej ręki czy tam dłoni ma do ronda przed którym stoi znak ustąp pierwszeństwa?? Ta reguła tyczy się tylko skrzyżowań równorzędnych.

jak sie nie myle , to on z lewego pasa skrecał w prawo...a prawy pas miał zajęty...wiec mysle o tej regule, w tym wypadku...w czym sie myle?