znowu rondo :)
Napisany 26 maja 2014 - 17:09
Zjezdzalem z wewnetrznego pasa bo pozwalal no to uklad pasow na jezdni. Mialem wlaczony kierunkowskaz w prawo - sgnalizowalem zjazd. W tym momecie dolaczyla sie jakas babka na rondo - wjechala mi w drzwi. Nie ustapila pierszenstwa pojazda na rondzie...
W polsce powinny byc ronda wirowe na ktorych trzeba sie naprawde nameczyc zeby doszlo do stluczki.
Napisany 26 maja 2014 - 18:05
Masz racje, nasi "miszcze prostej" jak juz rondo mają troche wieksze, to sie gubią...i efekty są.Ronda sa zbyt skomplikowane dla wiekszosci polakow.
Napisany 10 maja 2015 - 20:25
Mnie najgorzej wnerwia jak kierowca jedzie po rondzie z tramwajami i zatrzymuje się przed torami bo na rondo chce wjechać tramwaj- który w tym momencie też się włącza do ruchu na skrzyżowaniu,więc musi ustąpić pierwszeństwa pojazdom już po tym skrzyżowaniu się poruszającym.
Albo skrzyżowania w centrum z ruchem sterowanym sygnalizacją świetlną wraz z sygnalizatorem dla skręcających w lewo. W centrum wszystkie ronda są z torami tramwajowymi. Sytuacja wygląda tak: Wjeżdżam na rondo z lewego pasa na wewnętrzny, bo chcę skręcić w lewo. na 1/4 ronda mam sygnalizator dla skręcających w lewo z czerwonym światłem - tramwaje jadące w tym samym kierunku mają zielone. Dostajemy światło zielone, a kierowca przede mną dojeżdża do torów tramwajowych i staje czekając na zielone światło do zjazdu, blokując cały ruch za
sobą. Do cholery skoro mamy zielone światło do skrętu w lewo to dojeżdżamy do sygnalizatora zjazdowego,a nie do torów tramwajowych.
Chyba się w miarę jasno wypowiedziałem.

Napisany 16 maja 2015 - 10:52
... Mnie najgorzej wnerwia jak kierowca jedzie po rondzie z tramwajami i zatrzymuje się przed torami bo na rondo chce wjechać tramwaj...
Nie dziw się, bo jak ja mam do czynienia z tramwajem dwa - trzy razy do roku i na dodatek z normalną sygnalizacją, to też bym do końca nie wiedział jak się zachować w nie do końca jasnej sytuacji z tramwajem

Napisany 22 lipca 2015 - 20:18

Napisany 07 sierpnia 2015 - 16:03
Dobre pozycjonowanie Warszawa http://www.pozycjonerstron.pl jest wyzwaniem, czynnością wymagającą solidności, rzetelności i wiedzy. Dobra jakość pozycjonowania ma ogromną wartość. Firmy dbają o takie działania, bo widzą w nich zysk. I to jest najważniejsze.
Napisany 18 sierpnia 2015 - 08:39
A nasze prawo wciąż nie jest przejrzyste, a na użyciu kierunkowskazów na rondach przecież można oblać egzamin!
zgadza się, mój kumpel jest tego doskonałym przykładem
Napisany 18 sierpnia 2015 - 09:26
na użyciu ? pierwsze słyszę... na rondzie jak skręcasz w lewo musisz zapodać nawet lewy kierunek i potem prawy jak zjeźdzaszA nasze prawo wciąż nie jest przejrzyste, a na użyciu kierunkowskazów na rondach przecież można oblać egzamin!
Napisany 18 sierpnia 2015 - 14:29
teraz to pojechałesna rondzie jak skręcasz w lewo musisz zapodać nawet lewy kierunek i potem prawy jak zjeźdzasz

Edytowany przez machony79, 18 sierpnia 2015 - 14:30.
Napisany 18 sierpnia 2015 - 16:22
Dokładnieteraz to pojechałes
U nas sa inne przepisy chyba. Kierunek(prawy)używamy tylko do wyjazdu z ronda.Wjeżdżamy na rondo bez i poruszamy sie po rondzie tez bez.

Napisany 18 sierpnia 2015 - 21:51
jak robiłem kat.C egzamin zdawałem w Sieradzu, oczywiście egzaminator od razu w krzyk dlaczego nie używam kierunkowskazu na wjeździe, trochę mnie to zdekoncentrowało ale zdane za pierwszym
Napisany 18 sierpnia 2015 - 21:54
Napisany 18 sierpnia 2015 - 23:08
bo weszlo to z zachodu i teraz kazdy osrodek tak uczy,mimo ze nie ma tego w przepisach,juz nie wspomne ze za to oblac egzamin moznaDokładnie
ale widzę często że coraz wiecej kierowców daje na rondach lewy kierunek a przy zjechaniu daje prawy.. tylko po co ??

pewnie temu,ze przepisow nie znasz,lub za dlugo prawka nie maszpierwsze słyszę...

Napisany 18 sierpnia 2015 - 23:33
Ot i cala filozofia.
Nie informujemy przeciez nikogo na zwyklym skrzyzowaniu, ze bedziemy kiedys tam (za iles skrzyzowan) skrecali w lewo.
Chyba jasno wytlumaczylem
smartniete tapfonem
Napisany 19 sierpnia 2015 - 10:18
pewnie temu,ze przepisow nie znasz,lub za dlugo prawka nie masz
Tu cię zakoczę bo kat B mam od dawien, dawna.
Zresztą jak robiłem 4 lata temu Kat. D też mnie uczono że na rondzie włącza się lewy kierunek przy skręcie w lewo i zawracaniu na rondzie.
Na egzaminie trzeba tak robić a w życiu codziennym już jest inaczej, zresztą nie tylko w tej sytuacji. Dziwię się że ty jako kierowca zawodowy tego nie wiesz...
zresztą. "kierowcy" poczytajcie sobie
http://moto.onet.pl/...nkowskazy/sjkxs
Edytowany przez czesiek, 19 sierpnia 2015 - 12:37.
kolega się zagalopował
Napisany 19 sierpnia 2015 - 11:25
Czyli jak zmieniamy pasy na rondzie to też bez kierunków?? Wjeżdżasz na rondo np. o trzech pasach i musisz wyjechać trzecim zjazdem. Żeby to zrobić musisz przeciąć 2 pasy, wjechać na trzeci bo tylko ten daje Ci możliwość opuszczenia ronda. I cały ten manewr wykonujesz włączając tylko prawy kierunek już na samym zjeździe??Wjeżdżamy na rondo bez i poruszamy sie po rondzie tez bez.

Napisany 19 sierpnia 2015 - 11:37
i wlasnie o tym pisalemakurat jestem w trakcie robienia kursu na C
bo weszlo to z zachodu i teraz kazdy osrodek tak uczy,mimo ze nie ma tego w przepisach
i to nawet na osrodkach mowia,ze takiego przepisu nie ma,przepis jest na opuszczenie ronda i to tyle

Napisany 19 sierpnia 2015 - 11:38

Edytowany przez sypus, 19 sierpnia 2015 - 11:38.
Napisany 19 sierpnia 2015 - 15:30
oczywiście,że tak.Czyli jak zmieniamy pasy na rondzie to też bez kierunków?? Wjeżdżasz na rondo np. o trzech pasach i musisz wyjechać trzecim zjazdem. Żeby to zrobić musisz przeciąć 2 pasy, wjechać na trzeci bo tylko ten daje Ci możliwość opuszczenia ronda. I cały ten manewr wykonujesz włączając tylko prawy kierunek już na samym zjeździe??
Ronda sa tak zrobione i oznaczone,że jeśli nawet mamy trzy pasy i zamierzasz wyjechać ostatnim to przed wjazdem ustawiasz się na odpowiednim pasie.Nie mozesz z prawego skrajnego pasa jechać na rondzie w lewo czyli ostatnim wyjazdem.
Oj ja widze,że tu połowa powinna przejść ponowny kurs

Napisany 19 sierpnia 2015 - 18:01
ale ty nie cytuj połowy mojego zdania. Napisałem ci że mam prawo jazdy Kat. B i Kat D. Teraz robie C a wydaje mi się że przepisy są takie same. Nadal twierdzę że zawracając na rondzie i skręcie w lewo kierunek lewy włączamy, no ale co ja będę tłumaczył. Może jeszcze mi powiesz że zawracając i skręcając w lewo na rondzie o dwóch pasach jedziemy prawym pasem ?i wlasnie o tym pisalem
Edytowany przez Matias, 19 sierpnia 2015 - 21:04.