Policja........
Napisany 08 lutego 2010 - 19:38

Napisany 08 lutego 2010 - 20:04
Ja powiem tak narazie na policje nie mam co narzekać, nie jestem może świętym kierowcą ani obywatelem ale jak narazie dostałem tylko mandat za picie w miejscu publicznym (moja wina jeszcze w liceum) i mandat bo nawigacja mnie wprowadziła w ulicę z zakazem wjazdu. Wtedy zostałem potraktowany ulgowo tylko 50 zł i bez punktów (wzasadzie można uznać to za pouczenie
). Ale ostatnio troche mnie zdenerwowali, a mianowicie wracałem z żoną z Kielc i na jednym z węzłów gdzie wiem że lubią stać widze z oddali auto na awaryjnych, myślę stoją. Zwolniłem z moich 85 km/h do przepisowych 70 nawet chyba mniej jak się zbliżyłem zobaczyłem że stoją dwa auta na awaryjnych żadne policji a obok na łące auto na boku jeszcze pracujące. Odrazu zjechałem aby pomóc. Okazało się że kobitka jechała Audi straciła panowanie i jak mówił koleś który widział wszystko zcieła latarnie poszła na dach i na swoje podniebne podróże skończyła na boku. Pomogliśmy kobicie wyjść twierdziła że nic jej się nie stało. Wezwana pilocja przyjechała szybko mineło może 5 minut najpier nieoznakowany radiowóz drogówki a po kolejnych pięciu może nawet mniej już normalny. Kobitka upierała się że nic jej się nie stało ale mi się wydaje że policja poinformowana o takim wypadku powinna przyjechać z karetką bądź odrazu ich zawiadomić. Pan policjant bardzo miły zapytał się jej jeszcze dwa razy czy chce pogotowie, jak zaprzeczyła dał za wygraną. Nie wiem co się działo później bo policjant powiedział że moge jechać skoro nie widziałem zajścia. Ale na miłość boską każdy z was jak miał jakieś zdarzenie drogowe lub nie tylko jakikolwiek wypadek wie że w szoku mało co się czuje i pamięta. Mam nadzieje że kobiecie nic się nie stało ale moim zdanie powinien po wypadku obejżeć ją lekarz i policja powinna tego dopilnować
nie ma w polsce przymusowej opieki lekarskiej. niestety, ale przyjazd karetki zwiazany jest z kosztami. jezeli kobieta mowila ze jej opieka lekarska nie jest potrzebna to pewnie tak bylo.
w zachowaniu tych policjantow nie widze nic zlego
Napisany 08 lutego 2010 - 20:13
A ja uważam, że głupotę trzeba piętnować (konstruktywnie). Milczenie nie jest rozwiązaniem, a Policja nie jest tematem TABU.
no ja mam odmienne zdanie. Oczywiście ja przecież nie mówię , że nie należy rozmawiać i że jakiś temat jest tabu chodzi mi jedynie o ważenie słów i tyle.
Napisany 08 lutego 2010 - 20:18
no ja mam odmienne zdanie. Oczywiście ja przecież nie mówię , że nie należy rozmawiać i że jakiś temat jest tabu chodzi mi jedynie o ważenie słów i tyle.
znaczy sie jakie?
Pod dywan z brudami?
Uważasz, ze to dziala na korzyść policji? Jesli tak, to mylisz sie. Tylko jasność i klarowność działań daje gwarancje publicznego zaufania
Napisany 08 lutego 2010 - 20:20
A może wiesz dlaczego często suną 20 km/h po dużej, szerokiej i ruchliwej drodze, na której normalnie każdy jedzie 70 km/h? Dla mnie to prowokacja. Często to widuję. Nie wiem, może dobrze się czują z tym, że ludzie się ich boją? Boją się wyprzedzić itd.
nie chcę się wymądrzać ale przeczytaj definicję prowokacji a po drugie nikt nie broni wyprzedzić radiowozu policyjnego gdyż jest on jak inny pojazd uczestnikiem ruchu drogowego jest tylko jeden przypadek kiedy nie można go wyprzedzić a mianowicie wówczas kiedy ma włączone świetlne i dźwiękowi sygnały.
Napisany 08 lutego 2010 - 20:21
ale o jakie wazenie slow chodzi?? przeciez nie zachowujemy sie na forum jak mlodzi ludzie z chaslami JP 100% i podobnymi.
jezeli ktos zachowuje sie jak duren to tak to trzeba nazwac. a ze ten temat o policji, wiec tym bardziej. zreszta tyczy sie to wszystkich zawodow
nie mozna gów.a ubrac w piorka i powiedziec ze pachnie. tak sie nie da.
Napisany 08 lutego 2010 - 20:26
znaczy sie jakie?
Pod dywan z brudami?
Uważasz, ze to dziala na korzyść policji? Jesli tak, to mylisz sie. Tylko jasność i klarowność działań daje gwarancje publicznego zaufania
o czym ty mówisz widać nie rozumiesz tego co piszę przecież nie chodzi mi o to aby zachowywać się jak by nigdy nic sie nie stało chodzi mi o to abyś pisząc to czy tamto na temat w tym przypadku Policji bo to jest istotą naszej debaty ważył słowa a mianowicie nie ubliżał przy tym nikomu jak coraz częściej dzieje się to na naszym forum , ja z takimi zachowaniami będę walczył i nikt mi nie zabroni i gęby nie zamknie tu możesz być pewny a co do rzeczowych wypowiedzi bez cenzury nie mam nic przeciwko jestem nawet za.
ale o jakie wazenie slow chodzi?? przeciez nie zachowujemy sie na forum jak mlodzi ludzie z chaslami JP 100% i podobnymi.
jezeli ktos zachowuje sie jak duren to tak to trzeba nazwac. a ze ten temat o policji, wiec tym bardziej. zreszta tyczy sie to wszystkich zawodow
nie mozna gów.a ubrac w piorka i powiedziec ze pachnie. tak sie nie da.
według mnie nazwaniem kogoś durniem czy psem wiadomo o kogo chodzi w geście zemsty bo dostał biedaczyna MKK czy prowadzi się przeciw niemu jakąś sprawę karną jest nie na miejscu tym bardziej na forum, pytam się czy policjant wystawiający MKK jest durniem? cofnij się do kilku postów wstecz i zobaczysz jak nazywany jest taki właśnie policjant bo wystawił MKK zgodnie z procedurą i tak ma wyglądać rozmowa.
Napisany 08 lutego 2010 - 20:29
nie chcę się wymądrzać ale przeczytaj definicję prowokacji a po drugie nikt nie broni wyprzedzić radiowozu policyjnego gdyż jest on jak inny pojazd uczestnikiem ruchu drogowego jest tylko jeden przypadek kiedy nie można go wyprzedzić a mianowicie wówczas kiedy ma włączone świetlne i dźwiękowi sygnały.
przeciez mozna wyprzedzac pojazd uprzywilejowany poza terenem zabudowanym, chyba ze przespalem zmiane przepisow.
jezeli normalny uczestnik ruchu drogowego bedzie jechal z predkoscia 20km/h w miejscu gdzie mozna jechac np 70 km/h to bedzie to traktowane jako utrudnianie ruchu. i za to nalezy sie mandat czyz nie??
wiec dlaczego policja ma prawo??
rozumiem ze jadac z taka predkoscia dzialaja prewencyjnie, ewentualnie obserwuja otoczenie, chodniki itp.
ale takie cos powinno miec zapis w przepisach. jezeli takowego nie ma to policja nie powinna utrudniac innym ruchu

według mnie nazwaniem kogoś durniem czy psem wiadomo o kogo chodzi w geście zemsty bo dostał biedaczyna MKK czy prowadzi się przeciw niemu jakąś sprawę karną jest nie na miejscu tym bardziej na forum
wiesz duzo tez zalezy od kontekstu wypowiedzi.
dla mnie nazwanie policjanta psem nie jest sformulowaniem obrazliwym.
ogolnie przyjete w polsce okreslenia jak pies, psiarnia, pały, czy tez suka dawno juz stracily swe obrazliwe znaczenia.
nie wiem dlaczego wiele policjanow mowi ze pracuja w firmie??
obrazaja tym samym samych siebie czy jak??
Napisany 08 lutego 2010 - 20:31
a co im kto zrobi?:police:to policja nie powinna utrudniac innym ruchu

Napisany 08 lutego 2010 - 20:44
jezeli normalny uczestnik ruchu drogowego bedzie jechal z predkoscia 20km/h w miejscu gdzie mozna jechac np 70 km/h to bedzie to traktowane jako utrudnianie ruchu. i za to nalezy sie mandat czyz nie
wiec dlaczego policja ma prawo
Wskazane jest aby Policjanci będący w służbie jadący radiowozem mięli wgląd na wszystko i wszystkich dookoła czyż nie? jak wyobrażasz sobie policjantów w patrolu jadących 70 czy 90 km/h to jest bezsensowne spalanie paliwa i bez produktywne a więc zastanów się co lepsze.
dla mnie nazwanie policjanta psem nie jest sformulowaniem obrazliwym.
ogolnie przyjete w polsce okreslenia jak pies, psiarnia, pały, czy tez suka dawno juz stracily swe obrazliwe znaczenia.
nie wiem dlaczego wiele policjanow mowi ze pracuja w firmie
obrazaja tym samym samych siebie czy jak
no nadal się z Tobą nie zgadzam ci co chcą aby ich tak nazywano niech sobie chcą ja się na to nie godzę i tyle mi takie nazewnictwo się nie podoba bo ja nie jestem ni jak podobny do psa a tym bardziej do suki . Ja osobiście byłem wiele razy w ten sposób znieważany przez obywateli aż w końcu moja cierpliwość sie skończyła i założyłem sprawę cywilną , którą wygrałem i zażądałem zadość uczynienia w postaci wpłaty 1000 zł na wybrany Dom Dziecka.
rozumiem ze jadac z taka predkoscia dzialaja prewencyjnie, ewentualnie obserwuja otoczenie, chodniki itp.
ale takie cos powinno miec zapis w przepisach. jezeli takowego nie ma to policja nie powinna utrudniac innym ruchu
po co Ci taki zapis przecież to wynika z Ustawy o Policji i Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji tam można wyczytać co należy do obowiązków policjanta będącego w służbie , nie ma sensu tworzyć kolejnych przepisów bo komuś się tak podoba , to wiąże się ze zdrowym rozsądkiem , oczywiście przepisy te nie dotyczą dróg ekspresowych i autostrad a jedynie dróg powiatowych i gminnych to chyba jasne.
Masz rację oczywiście dużo zależy od kontekstu wypowiedzi , ja nie czepiam się tych normalnie formuowanych zdań czy sformuowań a jedynie tych , które są rażące na kilometr
a co im kto zrobi?
Kolega chyba nie wie co pisze , postaram się wytłumaczyć. A mianowicie policjant popełniający wykroczenie w ruchu drogowym np. odpowiada za nie podwójnie a mianowicie jak każdy kierowca otrzymuje MKK oraz od Komendanta nagrodę za to , że wykroczenie popełnił w postaci np. zabrania dodatku służbowego na 3 miesiące lub np. zabiera 20 % premii rocznej i można by mnożyć te przykłady , zwykły obywatel karany jest tylko raz. To tylko jeden z przykładów.
Napisany 08 lutego 2010 - 20:54
a Ci niedobrzy górnicy mają barbórki....,w mundurówce premie roczne 13 pensje i jakoś nikt tego nie dostrzega.lub np. zabiera 20 % premii rocznej
no ale w temacie,w policji jak wszędzie-są d.b.le i są ludzie normalni,takie jest życie. Mnie wnerwia tylko jak polcjanci łamią przepisy-prędkość,przejazd na czerwonym itp. Kto niby ich ukara? kolega z tej samej komendy? nie sądzę.
Napisany 08 lutego 2010 - 21:07
po co Ci taki zapis przecież to wynika z Ustawy o Policji i Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji tam można wyczytać co należy do obowiązków policjanta będącego w służbie , nie ma sensu tworzyć kolejnych przepisów bo komuś się tak podoba , to wiąże się ze zdrowym rozsądkiem , oczywiście przepisy te nie dotyczą dróg ekspresowych i autostrad a jedynie dróg powiatowych i gminnych to chyba jasne.
wiesz ale ja jako kierowca powinienem znac glownie kodeks drogowy, czy jak to zwal i sie do niego stosowac. jak kazdy uczestnik ruchu drogowego, takze kierowca radiowozu. i tu nic nie wskazuje na to ze radiowoz moze sie po drodze slimaczyc.
jak sami to zauwazylismy takie wolne poruszanie sie radiowozu wiaze sie ze zdrowym rozsadkiem i sluzy ogolnemu bezpieczenstwu.
Napisany 08 lutego 2010 - 21:11
a Ci niedobrzy górnicy mają barbórki....,w mundurówce premie roczne 13 pensje i jakoś nikt tego nie dostrzega.
No i co górnikowi dyrektor zabierze część barbórki bo popełnił jakieś wykroczenie ? nie ma porównania
Napisany 08 lutego 2010 - 21:15
Z punktu widzenia policjanta jest to wykonywanie czynności służbowych.Mnie wnerwia tylko jak polcjanci łamią przepisy-prędkość,przejazd na czerwonym itp. Kto niby ich ukara? kolega z tej samej komendy? nie sądzę.
Napisany 08 lutego 2010 - 21:18
No i co górnikowi dyrektor zabierze część barbórki bo popełnił jakieś wykroczenie ? nie ma porównania
Za wykroczenie drogowe napewno nie, jak coś zawali w pracy to ma takie prawo.
Jednak nie o to mi tu chodziło,chodzi o to,że ludziska trąbią jak to górnicy mają dobrze,barbórki i inne przywileje a nikt nie mówi o tym,że np w urzędach mają premie co 3 miesiące,13 pensje itp,itd
Napisany 08 lutego 2010 - 21:27
nie przespałeś, dobrze piszeszprzeciez mozna wyprzedzac pojazd uprzywilejowany poza terenem zabudowanym, chyba ze przespalem zmiane przepisow

Napisany 08 lutego 2010 - 21:29
Jednak nie o to mi tu chodziło,chodzi o to,że ludziska trąbią jak to górnicy mają dobrze,barbórki i inne przywileje a nikt nie mówi o tym,że np w urzędach mają premie co 3 miesiące,13 pensje itp,itd
no tak wiem , że tak pewnie jest ale mi chodziło o to , że ja za wykroczenie jestem karany dwa razy.
Napisany 09 lutego 2010 - 12:26
Ja to rozumiem, ale jak taka sytuacja ma miejsce na jednej jezdni z podwójną ciągłą to uważam to za zwykłą złośliwość.Wskazane jest aby Policjanci będący w służbie jadący radiowozem mięli wgląd na wszystko i wszystkich dookoła czyż nie? jak wyobrażasz sobie policjantów w patrolu jadących 70 czy 90 km/h to jest bezsensowne spalanie paliwa i bez produktywne a więc zastanów się co lepsze.
Z tym to wyluzuj, bo nie wygrasz, a tylko stracisz nerwy:no nadal się z Tobą nie zgadzam ci co chcą aby ich tak nazywano niech sobie chcą ja się na to nie godzę i tyle mi takie nazewnictwo się nie podoba bo ja nie jestem ni jak podobny do psa a tym bardziej do suki
policjant-pies
nauczyciel-belfer
lekarz-konował
większość zawodów ma swoje nieoficjalne określenia i z tym nie wygrasz. Ja osobiście wolę mówić na Was milicjanci

To są tzw. wartości dodane. Odebranie wartości dodanej to nie jest kara, tylko brak nagrody. Jak dla mnie to różnica.że wykroczenie popełnił w postaci np. zabrania dodatku
służbowego na 3 miesiące lub np. zabiera 20 % premii rocznej
redies trochę za bardzo się przejmujesz takim podejściem do Policji. To jest walka z wiatrakami. Dla policjanta każdy kierowca to potencjalny przestępca więc Wasze podejście wcale nie jest lepsze.
Napisany 09 lutego 2010 - 15:13
redies trochę za bardzo się przejmujesz takim podejściem do Policji. To jest walka z wiatrakami. Dla policjanta każdy kierowca to potencjalny przestępca więc Wasze podejście wcale nie jest lepsze.
tu nie Masz racji bo dodatek służbowy tworzy moją pensję w całości.