Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Błąd czujnika obrotów wałka?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
84 odpowiedzi na ten temat

#61 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 23 maja 2010 - 02:22

posiadam omke x20xev check swieci sie ciagle,taka kupilem,byly wlasciciel mowil ze to przeplywka,wymienilem i dalej swieci nie ma mocy,tryb awaryjny,odcina obroty na wolnych obrotach na cieplym silniku obroty spadaja do 500 i potrafi zgasnac,podlaczylem pod kompa i jest blad 72 i 93 przeplywka i blad czujnika walka rozrzadu,jak mam go wymienic? czy trzeba zdejmowac głowice?itp prosze o rade bo nie chce jechac:) jaki czujnik kupic i gdzie?przeplywomierz mam nowy,a komp.po skasowaniu znowu pokazal blad przeplywki i czujnika walka rozrzadu.co jest grane,bo widze ze macie takie same problemy,czy po wymianie czujnika kop nie pokazuje bledu przeplywki?

Staraj się kupić nowy orginał SIMENS -koszt ok. 300zeta inne to zamienniki marnej jakości. Ale TU zajdą się tacy co kupili nowy za 90 zeta i jest oki :D

#62 OFFLINE   francuz1

francuz1
  • 25 postów

Napisany 23 maja 2010 - 11:20

dzieki za odp dzisiaj sie za to wezme,dam znac co i jak z omega

#63 OFFLINE   francuz1

francuz1
  • 25 postów

Napisany 27 maja 2010 - 13:21

no i kupiłem ale dalej lipa to samo błąd przepływki za niskie napięcie i nieprawidłowy sygnał z czujnika walka rozrzadu kupilem zamiennik za 115 zeta.ale chyba walniety choc nowy.jak go sprawdzic czy jest dobry bo moze to cos innego?kable od tego czujnia sa ok szrpie przy ruszaniu niema mocy,jak chce szybko ruszyc np.ze skrzy.to jakby mnie ktos trzymal za zderzak:)pomocy bo wstyd taka omega jezdzic

#64 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 maja 2010 - 13:22

francuz - podjedź do mnie to Ci go sprawdzę i zrobię diagnostykę tego kompa - dużo to nie kosztuje - jak coś to PM

#65 OFFLINE   francuz1

francuz1
  • 25 postów

Napisany 27 maja 2010 - 16:33

ok jak bede w szczec to napewno podjade daj jakies namiary no i ile to bedzie kosztowalo :) dzieki za pomoc bo juz mnie ch.strzela ze nie lata.

#66 OFFLINE   aarreekk

aarreekk
  • 5 postów

Napisany 24 czerwca 2010 - 16:33

Witam wszyskich!!!
mam taki mały problem ze swoją omegą: po podłączeniu do komputera okazało sie ze musze wymienic czujnik wałka rozrządu ponieważ świecił mi sie check wymieniłem na nowy i sprawdziłem kabel który dochdzi do tego czyjnika wszystko z nim jest ok lecz check dalej sie świeci i silnik dalej jest w trybie awaryjnym po wymiane czujnika na nowy podłączyłem kompa i dalej pokazuje błąd czujnika tego samego wałka wiec może ktos miał podobny przypadek jesli możecie to pomóżcie proszę!!

#67 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 24 czerwca 2010 - 16:34

Witam wszyskich!!!
mam taki mały problem ze swoją omegą: po podłączeniu do komputera okazało sie ze musze wymienic czujnik wałka rozrządu ponieważ świecił mi sie check wymieniłem na nowy i sprawdziłem kabel który dochdzi do tego czyjnika wszystko z nim jest ok lecz check dalej sie świeci i silnik dalej jest w trybie awaryjnym po wymiane czujnika na nowy podłączyłem kompa i dalej pokazuje błąd czujnika tego samego wałka wiec może ktos miał podobny przypadek jesli możecie to pomóżcie proszę!!

ja mialem podobnie.
skonczylo sie na wymianie czujnika 9bo byl faktycznie uszkodzony) i kompa silnika, bo tez polecial.

a tak w ogole to jaki czujnik zalozyles??
orginal??
bo moze tu masz problem
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#68 OFFLINE   aarreekk

aarreekk
  • 5 postów

Napisany 24 czerwca 2010 - 16:38

orginał (siemens)własnie dlatego sie zastanawiam co może być nie tak

#69 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 25 czerwca 2010 - 13:39

orginał (siemens)własnie dlatego sie zastanawiam co może być nie tak

Orginał , a ile dałeś ?

#70 OFFLINE   tomekpq

tomekpq
  • 57 postów

Napisany 18 sierpnia 2010 - 13:33

witam chciałem ponowić pytanie, czy orientujecie się może, czy czujnik z X20XE będzie pasował do mojej Z22XE, chce kupić ten: http://allegro.pl/it...ga_nt_owal.html
jak w ogóle myślicie możliwe że to oryginał?
wtyczkę mam owalną. Czujnik wyjmowałem i sprawdzałem tym multimetrem i w ogóle nie były przepływu między pinami 1 i 2, 2 i 3 :/
Check nie zawsze się zapala, jakieś 3 miesiące temu zapalał się w 20% przypadków, teraz już w 80%. Auto leciusieńko muli i odcina przy 4500..
pozdro

#71 OFFLINE   francuz1

francuz1
  • 25 postów

Napisany 29 września 2010 - 17:01

witam Roozga,padł mi czujnik obrotów wałka rozrządu,powiedz czy te czujniki do x20xev róznia sie tylko wtyczkami,bo mam taki nowy ale z inna wtyczka? a propo gdzie w szczecinie urzedujesz to podlece kiedys:)

#72 OFFLINE   zeromax

zeromax
  • 2 postów

Napisany 03 listopada 2010 - 09:29

Witam

Mialem podobny problem, obroty skakaly i samochod gasl na wolnych obrotach, jak rowniez na trasie przy duzej predkosci i zapalala sie lampka check. podjechalem na komputer i co.. Czujnik walkow i przeplywomierz, zmienilem i jedno i drugie, lampka zgasla, ale dalej nie podobaja mi sie obroty tzn. juz nie gasnie jak jade wolno i nie szarpie jak jade z duza predkoscia, ale przy wychamowywaniu do zatrzymania obroty spadaja do 500 ale potem tak jak by je cos podbijalo i utrzymuja sie miedzy 600-700, dzieje sie rowniez tez tak ze obroty spadaja jesli zmieniam biegi z D na R badz na N lub na P dodam ze to automatyczna skrzynia i chcialbym wiedziec bo to moze byc problem ze skrzynia, a nie z silnikiem.

#73 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 03 listopada 2010 - 17:27

krokowiec moze siac.
przeplywke jakiej firmy kupiles ?

#74 OFFLINE   zeromax

zeromax
  • 2 postów

Napisany 04 listopada 2010 - 08:39

Myslalem nad tym ze to moze krokowiec, czy jest jakis sposob na sprawdzenie czy krokowiec jest sprawny?? Przeplywke kupilem zamiennik, ale stara tez jest sprawna, poprostu chyba przez to ze czujka walka byla zepsuta blad przeplywki sie pokazywal. Napisze w pozniejszym czasie jakie bledy pokazal komputer przed wymiana czujnika walkow. Jeszcze jedno, do czego wszystkie czujniki w Omedze sa podlaczone, czy jest to jakis modul sterujacy czy moze pezposrednio do komputera samochodowego?? Pytam bo zauwazylem ze czujniki siadaja a potem same sie naprawiaja tak np. wczoraj pokazywal mi brak plynu chlodzacego, a dzisiaj ze nie mam plynu do spryskiwaczy gdzie wiem ze jest pelny zbiornik plynu, kiedys wczesniej pokazal ze mam klocki hamulcowe do wymiany gdzie wymienialem klocki i zaciski stosunkowo niedawno. I dzisiaj rano pokazal ze zarowka jest spalona po czym po zgaszeniu i ponownym zapaleniu swiatel mijania zarowka zapalila sie i komunikat z komputera zniknol. Jakies pomysly panowie.....?

#75 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 04 listopada 2010 - 09:05

zeromax - wkraczasz w temat wykraczający poza temat wątku, co w ogóle powoduje bałagan

Jako OT odpowiem

czujniki eksploatacyjne (płyn chłodniczy, spryskiwaczy, klocki, olej) podłączone są bezpośrednio do wyświetlacza komputera pokładowego

Ale temat ten zostaw dla wątków z wyszukiwarki "MID" - tam już dużo powiedziane

Co do żarówek jest moduł kontroli i z modułu do wyświetlacza - też na forum opisywany

Więc tu rozmowę prowadzimy o czujniku obrotów wałka, a w odpowiednich wątkach znajdziesz informacje o MIDzie

PS - jako podsumowanie OT - sprawdź złącze X1 znajdujące się w kabinie za podstópkiem - bo najwyraźniej zawilgotniało i masę tracisz

Koniec OT - i proszę o trzymanie wątku :police:

#76 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 04 listopada 2010 - 09:30

Myslalem nad tym ze to moze krokowiec, czy jest jakis sposob na sprawdzenie czy krokowiec jest sprawny?? Przeplywke kupilem zamiennik, ale stara tez jest sprawna, poprostu chyba przez to ze czujka walka byla zepsuta blad przeplywki sie pokazywal. Napisze w pozniejszym czasie jakie bledy pokazal komputer przed wymiana czujnika walkow. Jeszcze jedno, do czego wszystkie czujniki w Omedze sa podlaczone, czy jest to jakis modul sterujacy czy moze pezposrednio do komputera samochodowego?? Pytam bo zauwazylem ze czujniki siadaja a potem same sie naprawiaja tak np. wczoraj pokazywal mi brak plynu chlodzacego, a dzisiaj ze nie mam plynu do spryskiwaczy gdzie wiem ze jest pelny zbiornik plynu, kiedys wczesniej pokazal ze mam klocki hamulcowe do wymiany gdzie wymienialem klocki i zaciski stosunkowo niedawno. I dzisiaj rano pokazal ze zarowka jest spalona po czym po zgaszeniu i ponownym zapaleniu swiatel mijania zarowka zapalila sie i komunikat z komputera zniknol. Jakies pomysly panowie.....?

ale mylisz dwa rodzaje bledow.
jedne bledu masz z czujnikow silnika, drugie nazwijmy eksploatacyjne, czyli plyny, zarowki, klocki, temp zewn.

wszystkie komunikaty jakie sie tobie wyswietlaja nie maja nic wspolnego z bledami silnika.

jak masz problem z bledami wyswietlajacym to pamietaj o jednym,
czujnik poziomu plynu spryskiwczy (zreszta cieczy chlodzacej tez) lubi sie zawieszac/zacinac
klocki i zaciski nie maja zwiazku z wyswietlaniem komunikatu o ich zuzyciu, za to odpowiada czujnik w klocku.
z zarowkami bywa roznie, jak masz sedana to pamietaj ze z tylu masz dwie pozycje na strone, a nie jedna jak w innych autach

jak odpisywalem (i pilnowalem dzieci) to mnie roozga wyprzedzil
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#77 OFFLINE   wilczekkrk

wilczekkrk
  • 26 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 13 września 2012 - 18:28

małe pytanko abym się utwierdził w przekonaniach

jak na czujniku wału pomiędzy pinami jest przerwa lub rezystancja mierzona w kOhm .. to jest szmelc ?? ma być 10.3-14.3 i 0.3-0.5 i .
czujnik 1238228

mam racje ??

pytam bo kupiłem 2 szmelc i jest to samo ;/

#78 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 13 września 2012 - 19:49

małe pytanko abym się utwierdził w przekonaniach

jak na czujniku wału pomiędzy pinami jest przerwa lub rezystancja mierzona w kOhm .. to jest szmelc ?? ma być 10.3-14.3 i 0.3-0.5 i .
czujnik 1238228

mam racje ??

pytam bo kupiłem 2 szmelc i jest to samo ;/

Gdzie kupiłeś ten szmelc i ile dałeś ?

#79 OFFLINE   wilczekkrk

wilczekkrk
  • 26 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 13 września 2012 - 20:47

Gdzie kupiłeś ten szmelc i ile dałeś ?

Aledrogo 2599053658 .. zaszalałem 45zl ;) ..
łudziłem się ze trafie na ten 1% tanich i działających.
Niestety zapomniałem wziąć ze sobą miernika.
Ale jest gwarancja, a czujnika nawet nie montowałem .. tylko czas stracony

#80 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 14 września 2012 - 20:35

Aledrogo 2599053658 .. zaszalałem 45zl ;) ..
łudziłem się ze trafie na ten 1% tanich i działających.
Niestety zapomniałem wziąć ze sobą miernika.
Ale jest gwarancja, a czujnika nawet nie montowałem .. tylko czas stracony

Za tą cenę zapomnij.