Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Błąd czujnika obrotów wałka?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
84 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 27 sierpnia 2009 - 19:42

dobra. tym razem na chinskim czujniku sie przejechalem. kupilem orginal siemens za 125zl do rozrzadu.
znacie niemiecka firme VEMO? w sklepie kolo mnie maja czujnik polozenia walu korbowego tej firmy za niecale 140zl. zastanawiam sie nad nim bo orginal 250zl. spotkal sie ktos z ta firma?

Ja ostatnio założyłem czujnik wału f. VEMO i narazie ok, ale mam go krótko.

#22 OFFLINE   Maestrofan

Maestrofan
  • 1 postów

Napisany 23 grudnia 2009 - 13:38

Witam.
Mam podobny problem z moją omega. Mianowicie, nie wyświetla się żaden check, samochód kręci się bez problemu do końca obrotomierza, jeśli jest mniej niż 90 stopni. Powyżej 90 stopni blokuje przy 4500rpm. Nie miałem z tym nigdy wcześniej problemów, poza tym dodam, że ważniejsze naprawy były dokonywane serwisie opla, więc żaden niedouczony mechanik raczej przy tym nie grzebał. Dziwi mnie to, że nie zapala się żaden check, tak jak w wyżej opisanych przykładach. Czy to też czujnik na wałkach?
Na początku myślałem, że to przedświąteczna benzyna, ale zatankowałem vpower racing, trochę pojeździłem, lecz nic się nie zmieniło
Proszę o pomoc.

#23 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 23 grudnia 2009 - 14:57

Witam.
Mam podobny problem z moją omega. Mianowicie, nie wyświetla się żaden check, samochód kręci się bez problemu do końca obrotomierza, jeśli jest mniej niż 90 stopni. Powyżej 90 stopni blokuje przy 4500rpm. Nie miałem z tym nigdy wcześniej problemów, poza tym dodam, że ważniejsze naprawy były dokonywane serwisie opla, więc żaden niedouczony mechanik raczej przy tym nie grzebał. Dziwi mnie to, że nie zapala się żaden check, tak jak w wyżej opisanych przykładach. Czy to też czujnik na wałkach?
Na początku myślałem, że to przedświąteczna benzyna, ale zatankowałem vpower racing, trochę pojeździłem, lecz nic się nie zmieniło
Proszę o pomoc.

zmierz czujnik walu jak sie rozgrzeje - ale raczej na 99% to jego wina.

z tymi niedouczynymi to zes pojechal :szpital: wlasnie w wiekszosci w ASO masz ludzi z "łapanki z urzędu"

#24 OFFLINE   krzychu45321

krzychu45321
  • 74 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 23 grudnia 2009 - 19:09

witam ja zakupilem rok temu czujnik wałkow rozrzadu bo padl calkiem.kupilem najtanszy zamiennik za 64zl i hula rok czasu bez żadnych problemow i jestem z niego zadowolony..czujnik polozenia walu jak padnie samochod odpali ale cięzko bo mialem ten problem ale ten czujnik to juz tylko orginal siemensa polecam znam sie na tym bo mechanikiem jestem pozdrawiam.
krzychuomeszka

#25 OFFLINE   krzysztof7

krzysztof7
  • 8 postów

Napisany 17 stycznia 2010 - 18:30

próbowałem przez spiecie 5 i 6 i nic nie wyszło pomarańczowa lampka się swieci a błedu nie ma co robić

#26 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 17 stycznia 2010 - 18:32

próbowałem przez spiecie 5 i 6 i nic nie wyszło pomarańczowa lampka się swieci a błedu nie ma co robić

musi mrugac - cos zle spiąłeś

#27 OFFLINE   rakietnica

rakietnica
  • 7 postów

Napisany 07 lutego 2010 - 23:40

witam mam problem z omegą swoją nie ma iskry czasem się pojawi a tak to lipa gdzieś znikła zmieniłem cewke zapłonową całw wiązke przy silniku i dalej nic co robić gzie szukać dodam że samochód ma alarm i miał imobilajzer ale już go nie ma , pomużcie bo już nie wiem co robić

#28 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 08 lutego 2010 - 19:31

witam mam problem z omegą swoją nie ma iskry czasem się pojawi a tak to lipa gdzieś znikła zmieniłem cewke zapłonową całw wiązke przy silniku i dalej nic co robić gzie szukać dodam że samochód ma alarm i miał imobilajzer ale już go nie ma , pomużcie bo już nie wiem co robić

a bledy zostaly sprawdzone?? zacznij od tego.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#29 OFFLINE   rakietnica

rakietnica
  • 7 postów

Napisany 08 lutego 2010 - 21:58

a jak sie je sprawdza

#30 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 08 lutego 2010 - 22:54

a jak sie je sprawdza

Jest napisane na forum .

#31 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 08 lutego 2010 - 22:55

a jak sie je sprawdza

masz w promocji http://forum.omegakl...hread.php?t=202

a na przyszlosc SZUKAJ !!!!!!

#32 OFFLINE   rakietnica

rakietnica
  • 7 postów

Napisany 09 lutego 2010 - 21:01

a gdzie szukać jak nie mam iskry na swiecach wymieniłem cewke zapłonową i dalej nic ?

#33 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 09 lutego 2010 - 21:10

a gdzie szukać jak nie mam iskry na swiecach wymieniłem cewke zapłonową i dalej nic ?

a jakie tobie wyszly bledy?? czy w ogole zadales sobie trudu by je sprawdzic??

przypadkiem nie masz bladu nr 19??

tak wyglada twoje uszkodzenie na czujnik polozenia walu.

ale jak nie podasz jakie masz bledy to mamy wielkie wrozenie

#34 OFFLINE   rakietnica

rakietnica
  • 7 postów

Napisany 09 lutego 2010 - 21:36

prubowałem zczytać błedy ale coś mi nie wyszło pierwszy raz to robiłem wiec może cos żle zrobiłem a mugłbyś mi opisać jak to zrobić tylko po koleji

#35 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 09 lutego 2010 - 21:52

http://forum.omegakl...hread.php?t=202

podalem tego samego linka tobie wczesniej.

czego z tego nie rozumiesz??
otwierasz klape pod kierownica, wkladasz kawalek druta (jeden koniec do jednego styku zlacza diagnostycznego, drugi koniec do drugiego z opisanych w poradzie)
nastepnie przkrecasz kluczyk w stacyjce na pozycje zaplon (czyli w to miejsce gdzie swieca sie tobie wszystkie kontrolki, ale nie kreci rozrusznik) i liczysz migniecia kontrolki od sterownika silnika. pomaranczowa prezentujaca silnik z piorunem

masz 94 rok wiec bledy dwu - cyfrowe
powinno sie zaczac tak
migniecie, krotka przerwa, migniecie, migniecie, dluzsza przerwa,

w ten sposob masz wymigany kod 12 trzykrotnie, nastepnie jak masz zapamietane w sterowniku jakies bledy to beda one wyswietlane po koleji, tzn, jeden blad trzyrotnie ta sama sekwencja migniec i nastepnie przejscie do nastepnego bledu. koniec poznacz po tym ze ponownie bedzie migalo kod 12

jezeli nie umiesz odczytac to wlosz druta w odpowiednie styki zlacza diagnostycznego, wlacz telefon na nagrywanie filmu i wlacz zaplon. nastepnie skieruj obiektyw telefonu w strone licznika w ten sposob, aby bylo widac na ekranie telefonu migajaca kontrolke. nastepnie mozesz ten filmik umiescic w internecie, np. na www.youtube.pl
jak to zrobic znajdziesz na powyzszej stronie.
nastepnie wkleisz linka z tym filmem tutaj na forum i my tobie odpowiemy jakie masz bledy

jezeli nadal nie wiesz jak to zrobic to proponuje udac sie do fachowca celem zaplacenia jemu za to co mozesz zrobic sam ;)

#36 OFFLINE   rakietnica

rakietnica
  • 7 postów

Napisany 09 lutego 2010 - 22:53

jade sprubować jeszcze raz na warsztat dam pużniej znać co i jak

u mnie to nie działa przed chwiłą sprawdzałem i u mnie ta kontrolka nie miga wcale tylko się pali ciągle

#37 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 10 lutego 2010 - 07:27

jade sprubować jeszcze raz na warsztat dam pużniej znać co i jak

u mnie to nie działa przed chwiłą sprawdzałem i u mnie ta kontrolka nie miga wcale tylko się pali ciągle

pali sie bo masz blad, bedzie migac jak zrobisz zworke

#38 OFFLINE   rakietnica

rakietnica
  • 7 postów

Napisany 10 lutego 2010 - 23:12

zrobiłem zworke i wszystko po koleji jak mi opisaliście i nic to u mnie nie działa robiłem to pare razy i nic jednym słowem zaje..... mam problem nie moge dojść o co jej chodzi , mam pytanie jak bym chciał wymienić czujnik obrotów wałku i czujnik wałków rozżądu to muszą być takie same chodzi mi o numery czy moą się różnić ???????

#39 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 10 lutego 2010 - 23:26

zrobiłem zworke i wszystko po koleji jak mi opisaliście i nic to u mnie nie działa robiłem to pare razy i nic jednym słowem zaje..... mam problem nie moge dojść o co jej chodzi , mam pytanie jak bym chciał wymienić czujnik obrotów wałku i czujnik wałków rozżądu to muszą być takie same chodzi mi o numery czy moą się różnić ???????

po pierwsze powinny to byc orginaly. siemens lub hella, pasujace do twojego ecu

najprosciej to zauwazyc mozna po wtyczkach

czujnika walu powinna miec jeden wypust na srodku, czujnik walkow powinien miec zlacze prostokatne. to tyle co mozna zauwazyc na pierwszy rzut oka.

#40 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 11 lutego 2010 - 08:37

podjedz gdzies na komputer. a pali ci sie tez jakas inna kontrolka ?