Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Błąd czujnika obrotów wałka?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
84 odpowiedzi na ten temat

#41 OFFLINE   rakietnica

rakietnica
  • 7 postów

Napisany 11 lutego 2010 - 21:18

palą się też inne bym podjechał na kompa ale w tym problem że ona nie odpala bo nie ma iskry

#42 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 11 lutego 2010 - 21:35

palą się też inne bym podjechał na kompa ale w tym problem że ona nie odpala bo nie ma iskry

no to nie pozostaje nic innego tylko holowanie
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#43 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 12 lutego 2010 - 07:20

kolego, wczoraj też mi się skończył czujnik wałka. najpierw auto szarpało i obrotomierz wariował. potem zgasło (na trasie!!) i nie chciało odpalić - rozładowałem akku. na szczeście kolega z OKP z Gorzowa podjechał i pradu pożyczył. Auto odpaliłem po odpieciu czujnika wałka rozrządu !! spróbuj u siebie w ten sam sposób.

#44 OFFLINE   Miaga

Miaga
  • 82 postów

Napisany 12 lutego 2010 - 08:52

Koledzy a ja mam takie pytanie,u mnie wczoraj zapalil sie samochod z kluczem,sprawdzam bledy mam 0340 czyli czujnik,auto ciezko zapalilo ale sie udalo,po dwóch odpaleniach wszystko wraca do normy kontrolka gasnie i dalej normlnie juz przy kazdym odpaleniu nic sie nie dzieje ale wiadomo blad sie zapisal,teraz pytanie mam czujnik zmieniać czy szukac gdzies w kablach?a jeszcze dzwonilem do znajomego mechanika to mowil ze moze gdzies opilki metalu poszly i moze dla tego tak zareagowal,pozdrawiam

#45 OFFLINE   tomekpq

tomekpq
  • 57 postów

Napisany 14 lutego 2010 - 18:46

mam ten sam problem i będę szukał w kablach jak sie ociepli. Narazie jeżdze jak jest. Swoją drogą zastanawia mnie czy czujnik z 2.0 16v jest taki sam jak w naszych z22xe :confused:

#46 OFFLINE   zespolafro

zespolafro
  • 41 postów

Napisany 17 lutego 2010 - 17:14

U mnie silnik kilka razy zgasł na wolnych obrotach, później przez kilka dni świecił się check, komputer pokazał błąd czujnika wałka rozrządu. Następnie przez dwa tygodnie nic, żadnych problemów i trzy dni temu auto zgasło na światłach, odpałiłem, ale następnego dnia zaświecił się check i tak już zostało, Silnik nie kręci powyżej 4500obr/min i jest zamulony, komputer pokazał znowu uszk. czujnika rozrządu.

Mam w związku z tym pytanie, czy uszkodzony czujnik może się tak zachowywać tzn. raz działa, a raz nie (chociaż od trzech dni check nie gaśnie), jeśli przyczyną jest przewód to gdzie najczęsciej się on przeciera.
Szukałem wstępnie czujników:
http://www.allegro.p..._8_2_0_16v.html
ten się nada czy nie warto?

#47 OFFLINE   madagaskar

madagaskar
  • 188 postów

Napisany 17 lutego 2010 - 17:18

kupiłem ten sam i do tej pory jest ok a z tym czujnikiem miałem tak szmo raz chodził silnik dobrze a raz wywalało błąd czujnika

#48 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 17 lutego 2010 - 17:19

U mnie silnik kilka razy zgasł na wolnych obrotach, później przez kilka dni świecił się check, komputer pokazał błąd czujnika wałka rozrządu. Następnie przez dwa tygodnie nic, żadnych problemów i trzy dni temu auto zgasło na światłach, odpałiłem, ale następnego dnia zaświecił się check i tak już zostało, Silnik nie kręci powyżej 4500obr/min i jest zamulony, komputer pokazał znowu uszk. czujnika rozrządu.

Mam w związku z tym pytanie, czy uszkodzony czujnik może się tak zachowywać tzn. raz działa, a raz nie (chociaż od trzech dni check nie gaśnie), jeśli przyczyną jest przewód to gdzie najczęsciej się on przeciera.
Szukałem wstępnie czujników:
http://www.allegro.p..._8_2_0_16v.html
ten się nada czy nie warto?

dokladnie tak samo jak u mnie.
tylko ze u mnie juz na koncu nie pomoglo sao wymienienie czujnika. bo uszkodzeniu ulegl rowniez ECU

ten czujnik z linka cos za tani jest. wiec jako orginalny bym go nie uwazal

#49 OFFLINE   zespolafro

zespolafro
  • 41 postów

Napisany 17 lutego 2010 - 17:33

dzięki za odpowiedź...
Co muszę zrobić aby sprawdzić jaka wtyczka?
Dobrze myśle, że trzeba odkręcic płytkę nad swiecami?

#50 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 17 lutego 2010 - 17:52

dzięki za odpowiedź...
Co muszę zrobić aby sprawdzić jaka wtyczka?
Dobrze myśle, że trzeba odkręcic płytkę nad swiecami?

tak. dwie srobki tylko

#51 OFFLINE   Miaga

Miaga
  • 82 postów

Napisany 17 lutego 2010 - 19:56

u mnie jak narazie ok juz 1000 km zrobione

#52 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 17 lutego 2010 - 20:50

Osobiście walczyłem też tym czujnikiem, wymieniałem tez taki czujnik (za tą samą cenę)i nic nie pomogło, wymieniłem wtyczkę też nie pomogło, sprawdzenie okablowania i nic. W końcu wymieniłem na czujnik za okrągloną wtyczką wraz z wtyczką,okablowaniem i jest w końcu ok :). Ten sam sprzedawca z którego w końcowej fazie skorzystałem.

#53 OFFLINE   rkr7

rkr7
  • 5 postów

Napisany 18 lutego 2010 - 09:53

symbol oryginalnego czujnika 12 38 915Z dostępne w Inter Carsie w/g opisów tech czujnik obrotów wałka rozrządu (siemens) X20XEV,X18XE,C20SEL,C22SEL,C18SEL,C18XE,C18XEL OPEL cena detaliczna ok 160 zł jak macie znajomych mechaników którzy biorą części z carsu cena spadnie ok 20%
możecie sami sprawdzić ceny części oryginalnych i ich zamienniki
http://sklep.intercars.com.pl/

#54 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 18 lutego 2010 - 14:12

Osobiście wcześniej przed kupnem u Stachowiaka kupiłem po zniżkach czujnik w Focie za 99zeta Simensa i pochodził z 2 tygodnie i na śmietnik.Więc w IC lub Focie też czasem jest bubel.

#55 OFFLINE   zespolafro

zespolafro
  • 41 postów

Napisany 18 lutego 2010 - 16:18

Wczoraj wieczorem sprawdzałem jaką mam wtyczkę, wypiąłem ją i podłaczyłem z powrotem, no i... check zgasł a auto chodzi tak jak powinno. Żadnych przetarć przewodu nie zauważyłem, a więc wtyczka czy jednak czujnik?

#56 OFFLINE   bacz0

bacz0
  • 4 postów

Napisany 01 maja 2010 - 13:27

Witam.
Po dlugim szukaniu i czytaniu postow odnosnie czujnikow walu korbowego i walkow rozrzadu mam pytanko?

Objawy: powyzej 4000obr szarpie

Kody błędów: 19,94

Pytanie: Czy to czujnik walu korbowego? czy wałków rozrządu?

Nadmienie, ze mialem wyciek oleju wlasnie z tego czujnika(wału korbowego) i byl on robiony przez mechanika(wymiana oringu) czujnik nie byl wymieniany.

Pytanie 2: Czy mozliwe ze po naprawie wycieku błąd nie zostal usuniety (nie wiem czy byl wczesniej) i jest to kwestia usuniecia błędow z komputera?

Podejrzewam ze i tak nie obejdzie sie bez podlaczenia do komputera ale prosilbym o opinie.

#57 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 01 maja 2010 - 13:39

Tak to są błędy czujnika wału i walków rozrządu. Jest to możliwe , że trzeba usunąć te błędy.

#58 OFFLINE   bacz0

bacz0
  • 4 postów

Napisany 01 maja 2010 - 14:50

Dzieki za szybka odp i jak cos bede wiedzial to napisze:D THX

Wymieniony czujnik położenia wału korbowego i śmiga jak tralala:D

#59 OFFLINE   francuz1

francuz1
  • 25 postów

Napisany 22 maja 2010 - 20:57

posiadam omke x20xev check swieci sie ciagle,taka kupilem,byly wlasciciel mowil ze to przeplywka,wymienilem i dalej swieci nie ma mocy,tryb awaryjny,odcina obroty na wolnych obrotach na cieplym silniku obroty spadaja do 500 i potrafi zgasnac,podlaczylem pod kompa i jest blad 72 i 93 przeplywka i blad czujnika walka rozrzadu,jak mam go wymienic? czy trzeba zdejmowac głowice?itp prosze o rade bo nie chce jechac:) jaki czujnik kupic i gdzie?przeplywomierz mam nowy,a komp.po skasowaniu znowu pokazal blad przeplywki i czujnika walka rozrzadu.co jest grane,bo widze ze macie takie same problemy,czy po wymianie czujnika kop nie pokazuje bledu przeplywki?

#60 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 22 maja 2010 - 21:57

posiadam omke x20xev check swieci sie ciagle,taka kupilem,byly wlasciciel mowil ze to przeplywka,wymienilem i dalej swieci nie ma mocy,tryb awaryjny,odcina obroty na wolnych obrotach na cieplym silniku obroty spadaja do 500 i potrafi zgasnac,podlaczylem pod kompa i jest blad 72 i 93 przeplywka i blad czujnika walka rozrzadu,jak mam go wymienic? czy trzeba zdejmowac głowice?itp prosze o rade bo nie chce jechac:) jaki czujnik kupic i gdzie?przeplywomierz mam nowy,a komp.po skasowaniu znowu pokazal blad przeplywki i czujnika walka rozrzadu.co jest grane,bo widze ze macie takie same problemy,czy po wymianie czujnika kop nie pokazuje bledu przeplywki?

bledy te nie maja na siebie wzajemnie zadnego wplywu.
czujnik walkow wymienisz jak zdejmiesz oslone rozrzadu.
jest przykrecony na jedna srube.
a tak w ogole to szukaj sie klania