omega bierze olej
Napisany 27 lutego 2011 - 23:43
Napisany 28 lutego 2011 - 10:30

Napisany 28 lutego 2011 - 19:28
Może masz zatkaną odmę i wywaloło simmering na wale.
odma drozna
Napisany 28 lutego 2011 - 21:03

Napisany 01 marca 2011 - 10:02

Napisany 06 marca 2011 - 10:46
Napisany 06 marca 2011 - 19:19
Napisany 06 marca 2011 - 20:47
Napisany 07 marca 2011 - 20:53
Napisany 08 marca 2011 - 13:51
pierścienie, uszczelki i uszczelniacze...
żre mi 1 litr na 1200km .... no 0,9 trochę gdzieś się leje... zalewam ją syntetykiem więc trochę też dlatego żre ale no bez przesady... ps. jak odpali kontrolkę silnika to zaczyna nie miłosiernie kopcić - wody nie zauważyłem żeby brała... dolewki płynu ok 0.2 - 0.4 litra co pół roku....
rozgrzebywać to.... może by kupić 3.0 i przeszczep... a jak kupie takiego samego złoma....
Ps. mierzyłem kiedyś sprężanie i było ok na jednym - lewy od grodzi było troszkę mniej ale ogólnie było ok.....
Napisany 29 kwietnia 2013 - 12:32
jestem jakies 3 tygodnie (puściała UPG) po remoncie głowicy (wszystkie uszczelki i uszczelniacze zaworów). Od tego czasu oleju leje około litr na 150-200 kilometrów. Przed remontem też brał olej ale ok 0,5 litra na 1500 kilometrów. Czy jest możliwe, że po uszczelnieniu głowicy przepala tyle oleju pierscieniami. Dodam, że nie widać absolutnie żadnych wycieków i nie kopci. Nawet kolega jechal za mną a ja cisnąłem omegę ile sie da. Z relacji wynika, że ani razu nie puscił nawet dymka. Nie bardzo wiem jak przekonac mechanika, że to jednak chyba te nowe uszczelniacze zawarów (komplet uszczelek erlinga).
Witam
Napisany 29 kwietnia 2013 - 19:56
Witam wszystkich
jestem jakies 3 tygodnie (puściała UPG) po remoncie głowicy (wszystkie uszczelki i uszczelniacze zaworów). Od tego czasu oleju leje około litr na 150-200 kilometrów. Przed remontem też brał olej ale ok 0,5 litra na 1500 kilometrów. Czy jest możliwe, że po uszczelnieniu głowicy przepala tyle oleju pierscieniami. Dodam, że nie widać absolutnie żadnych wycieków i nie kopci. Nawet kolega jechal za mną a ja cisnąłem omegę ile sie da. Z relacji wynika, że ani razu nie puscił nawet dymka. Nie bardzo wiem jak przekonac mechanika, że to jednak chyba te nowe uszczelniacze zawarów (komplet uszczelek erlinga).
Witam
Coś dziwnego. Wszystko wskazuje na te uszczelniacze, albo mech.. wlał jakiś inny olej.
W oplach powodem brania oleju są prwie zawsze pirścienie, ale litr na 200km to bardzo dużo!!
no ja pomału w atakach nie zmierzonej głupoty też myślę o rozgrzebaniu silnika :
pierścienie, uszczelki i uszczelniacze...
żre mi 1 litr na 1200km .... no 0,9 trochę gdzieś się leje... zalewam ją syntetykiem więc trochę też dlatego żre ale no bez przesady... ps. jak odpali kontrolkę silnika to zaczyna nie miłosiernie kopcić - wody nie zauważyłem żeby brała... dolewki płynu ok 0.2 - 0.4 litra co pół roku....
rozgrzebywać to.... może by kupić 3.0 i przeszczep... a jak kupie takiego samego złoma....
Ps. mierzyłem kiedyś sprężanie i było ok na jednym - lewy od grodzi było troszkę mniej ale ogólnie było ok.....
V6 kopci parą, tym się nie przejmuj to standard. Olej leje się najpweniej pokrywami. Uszczelnij i zobacz ile wciągnie.
ja niby mam zrobiona góre.a ile trzeba wyżygać żeby zrobic pierscionki?trzeba gore sciagac czy mozna od dolu sie dobrac?i czy cos jeszcze pasuje zrobic?bo szlifu to nie polecaja podobno
Wyjąć silnik, robić górą bo nie wsadzisz inaczej tłoków.
Najtaniej, nowe uszczelki UPG + pokrywy to ok 360zł + pierścienie też tyle, silikon, uszczelki wydechu i pierdoły RAZEM - 800-900 + robota
Napisany 29 kwietnia 2013 - 19:58

tej olej musi gdzieś znikać
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno
" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "
Auto Serwis KrakówOpel Saab
515 018 365
Napisany 30 kwietnia 2013 - 07:09
Witam wszystkich
Witam
Wczoraj byłem jeszcze sprawdzić ciśnienie na tłokach. I tak na pierwszym 14,5 na pozosotałych 14. Niestety dwie świece (środkowe) są czarne więc tam pali olej. To niestety i tak mi nie wyjaśnia czy się upierać i kazać mechanikowi na gwarancji rozbierać głowicę i sprawdzić te uszczelniacze. Generalnie jest to dobry mechanik i uszczelniacze wymieniał mając głowicę na stole. No i pewnie też istotna sprawa to cylindry (po zdjęciu głowicy) były w tak dobrym stanie, że podjęliśmy wtedy decyzję, że remont głowicy wystarczy i nie wyciągaliśmy tłoków.
Napisany 04 lipca 2013 - 19:20
jakiś czas temu za nieduże pieniądze kupiłem Omege B 98r 2,0 16v + LPG. Przy kupnie o dziwo uczciwie zostałem poinformowany , że znika 100-150g oleju na 100km i tak też się działo przez jakieś pół roku. Potem z tygodnia na tydzień drastycznie zaczął brać olej. Jeździłem nim rekreacyjne do pracy itp więc nie zwracałem uwagi ale w tym momencie już wstyd wyjechać do miasta, gdyż dymi na biało do tego stopnia , że ludzie uciekają na boki

Napisany 04 lipca 2013 - 19:54
Napisany 01 września 2013 - 21:45
Jakiś czas temu zauważyłem że auto przy zmianie programu w skrzyni (automat) np z R na D czuć, że auto bierze olej - mała niebieska chmurka

REINZ
ELRING
GOETZE
PAYEN
AJUSA
CORTECO
ELWIS ROYAL
4MAX
Napisany 01 września 2013 - 21:51
REINZ
ELRING
GOETZe