Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wymiana tuleji wahacza

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
491 odpowiedzi na ten temat

#221 OFFLINE   suchy1

suchy1
  • 8 postów

Napisany 19 listopada 2011 - 17:06

ustaw zbieżność i katy nachylenia kół i będzie po problemie

Dzięki.Mam nadzieje ze będzie oki.

#222 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 19 listopada 2011 - 18:37

Moze inaczej sie zapytam... Czy wyjmowales samodzielnie wahacz w omedze? Czy zauwazyles ze otwory w sankach od sruby malej tuleji sa delikatnie wieksze od srednicy tej sruby? Czy zauwazyles ze sruba malej tulei nie jest pasowana "ciasno" z tuleja? Ostanie 2 pytania wyjasniaja dlaczego po wyjeciu wahacza geometria sie zmienia.

To są dywagacje czysto akademickie. Oczywiście, że wymiar może się zmienić, podobnie jak po np zdjęciu koła też gdyby dokonać pomiarów nie byłyby identyczne. Odpuszczenie geometrii przy wymianie silentbloków w wahaczach nie jest błędem, można spokojnie jeździć, przy wymianie np końcówki drążka tak.
Na marginesie określenia "delikatnie większe" nie korelują z pojęciem "pasowanie". Rodzajów pasowań jest wiele i dobiera się je odpowiednio do uzyskania pożądanych parametrów wymiarowych po zmontowaniu elementu. Jeśli masz dostęp do założeń konstrukcyjnych zawieszenia omegi i opierasz się na ścisłych danych, to ok, ja nie mam i to co piszę wynika z doświadczeń stricte użytkowych. Wymieniałem wielokrotnie elementy zawieszenia i ze zbieżnością po wymianie nie było problemów. Jeśli ktoś chce sprawdzić nie popełnia błędu.

#223 OFFLINE   suchy1

suchy1
  • 8 postów

Napisany 19 listopada 2011 - 19:25

To są dywagacje czysto akademickie. Oczywiście, że wymiar może się zmienić, podobnie jak po np zdjęciu koła też gdyby dokonać pomiarów nie byłyby identyczne. Odpuszczenie geometrii przy wymianie silentbloków w wahaczach nie jest błędem, można spokojnie jeździć, przy wymianie np końcówki drążka tak.
Na marginesie określenia "delikatnie większe" nie korelują z pojęciem "pasowanie". Rodzajów pasowań jest wiele i dobiera się je odpowiednio do uzyskania pożądanych parametrów wymiarowych po zmontowaniu elementu. Jeśli masz dostęp do założeń konstrukcyjnych zawieszenia omegi i opierasz się na ścisłych danych, to ok, ja nie mam i to co piszę wynika z doświadczeń stricte użytkowych. Wymieniałem wielokrotnie elementy zawieszenia i ze zbieżnością po wymianie nie było problemów. Jeśli ktoś chce sprawdzić nie popełnia błędu.

czyli co? kto popełnił bląd?mechanik?czy morze to pieprzone coś się stało?

#224 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 19 listopada 2011 - 19:31

Suchy, jeśli po naprawie jest źle, to z pewnością został popełniony błąd. Jak tu koledzy napisali prawdopodobnie zerwane zostały tuleje przez niewłaściwy montaż. Trzeba wrócić do warsztatu, który wykonał usługę i żadać usunięcia wady jeśli po naprawie jest gorzej niż przed. Chyba, że nie ma do kogo i po co jechać.

#225 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 19 listopada 2011 - 19:43

czyli co? kto popełnił bląd?mechanik?czy morze to pieprzone coś się stało?

odpowiedz na pytanie jakiej firmy zalozyles tuleje i spytaj mechanika czy dokrecal na podnosniku czy na stojacym aucie i bedzie wszystko wiadomo.

#226 OFFLINE   pawel80

pawel80
  • 1 004 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 05 grudnia 2011 - 19:58

Witam. Trochę może nie po drodze tematu ale jeśli ktoś może niech da mi namiary gdzie znaleźć problem z hałasem po wymianie tulei wahaczy przednich! Czy jest na to sposób by się go pozbyć? Podejrzewam że mechanik potraktował te wahacze palnikiem chociaż mu tego zabraniałem i teraz jest problem przy przejechaniu przez garb bo tak hałasują. Korzystam z neta w tel nokia x3 i bardzo ciężko cokolwiek znaleźć. Z góry dziękuję.

#227 OFFLINE   zYx

zYx

Member of Mayday

• 209 postów

Napisany 05 grudnia 2011 - 20:00

Witam. Trochę może nie po drodze tematu ale jeśli ktoś może niech da mi namiary gdzie znaleźć problem z hałasem po wymianie tulei wahaczy przednich! Czy jest na to sposób by się go pozbyć? Podejrzewam że mechanik potraktował te wahacze palnikiem chociaż mu tego zabraniałem i teraz jest problem przy przejechaniu przez garb bo tak hałasują. Korzystam z neta w tel nokia x3 i bardzo ciężko cokolwiek znaleźć. Z góry dziękuję.

Ale co hałasuje? Guma skrzypi czy co?

#228 OFFLINE   pawel80

pawel80
  • 1 004 postów

Napisany 05 grudnia 2011 - 22:12

Metaliczny dźwięk bardziej. Tak jakby tuleja lekko się obracała . Pierwszy raz od 2 lat zawiozłem do mechanika bo zawsze sam sobie radziłem a tu taki numer.

#229 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 06 grudnia 2011 - 08:51

to jedz na reklamacje. moze wahacz byl nieoryginalny bo tu jest czesto problem i tuleja nie chce pasowac albo byl juz rozklepany i lata luzno

#230 OFFLINE   pawel80

pawel80
  • 1 004 postów

Napisany 06 grudnia 2011 - 10:43

No chyba będę musiał reklamacje złożyć bo tak nie było wcześniej. Dziś próbowałem 'rozbujac' przód żeby zobaczyć czy faktycznie to na tulejach ale cisza i spokój:( no ale obciążenie w trakcie jazdy nie można porównać do 'skakania' po przednim pasie:) :) :) jak czegoś się dowiem u mechanika dam znać.

#231 OFFLINE   podek62

podek62
  • 16 postów

Napisany 04 maja 2012 - 08:49

Siema. Wymieniałem ostatnio tuleje na wachaczach przód. 2 mniejszcze lemfordera do omegi i 2 większe lemfordero ale już do bmw. Te duże montowałem strzałką w stronę silnika. Zresztą można przyłożyć waczacz do podwozia i na logikę wynika że montowanie na odwrót jest niepoprawne.

PS.Tuleje te większe do bmw są tańsze. I gdzieś czytałem że wymiary są inne. Mieżyłem suwmiarką i są one identyczne.

#232 OFFLINE   golowy

golowy
  • 274 postów

Napisany 16 maja 2012 - 23:29

Ja do siebie wstawiłem meyle hd, zobaczymy jak się sprawdzą duże również są od bwm.

#233 OFFLINE   huba1973

huba1973
  • 123 postów
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 20 maja 2012 - 09:30

Witam.Czy marka Boge jest tozsama z Lemforder?Kupilem poziome tuleje przedniego wahacza i dostalem je w oryginalnych pudelkach lemfordera natomiast na gumie wypelniajacej tuleje jest wytloczona nazwa Boge.Czy powinienem to reklamowac u sprzedawcy czy moge przyjac ze marki ze stajni ZF sa jednakowo dobre?
Hubert

#234 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 20 maja 2012 - 09:32

Witam.Czy marka Boge jest tozsama z Lemforder?Kupilem poziome tuleje przedniego wahacza i dostalem je w oryginalnych pudelkach lemfordera natomiast na gumie wypelniajacej tuleje jest wytloczona nazwa Boge.Czy powinienem to reklamowac u sprzedawcy czy moge przyjac ze marki ze stajni ZF sa jednakowo dobre?
Hubert

Tak,To jest to samo.
Zauważyłem to tylko w przypadku tulei BMW.

#235 OFFLINE   Couunter

Couunter

Meegi

• 75 postów

Napisany 22 maja 2012 - 08:52

włączę się w temacik odnośnie bujania całym samochodem podczas hamowania i ruchami kierownica prawo i lewo, to aby to zlikwidować muszę zamontowac tylko i wyłacznie LEMFORDERY czy moga być tez FEBI czy jakies inne z lepszej półki?

#236 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 22 maja 2012 - 08:58

tylko lemfordery i to nie z opla tylko z bmw

#237 OFFLINE   slawek87

slawek87
  • 70 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 28 maja 2012 - 11:58

Tak jak kolega pisze. Febi jest bardzo miekka, bardzo duży komfort, ale kompletny brak precyzji prowadzenia. W sobotę wymieniłem febi na lemfordera od bmw i to jeszcze na te twardsze, no i wreszcie mogę normalnie jeździć autem. Prowadzenie prawie jak w bmw, chociaż ,,prawie,, robi jak wiadomo robi różnicę he he. Pozdrawiam.:D

#238 OFFLINE   Couunter

Couunter

Meegi

• 75 postów

Napisany 28 maja 2012 - 22:08

No ja już też jestem po zmianie ;d I jestem bardzo :jump: bo już wróciła stara omega w koncu trzyma sie gleby jak należy. Chociaz 235/45/17 jeszcze na koleinach daje sie we znaki ale to juz taki urok.
Dzięki za pomoc !

#239 OFFLINE   Saint

Saint
  • 969 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 31 maja 2012 - 22:29

potrzebuje pomocy czy taki zestaw jest coś wart ?
http://allegro.pl/dr...2365987813.html

#240 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 maja 2012 - 22:37

http://allegro.pl/drazek-kierowniczy-opel-omega-b-c-tuleje-laczniki-i2365987813.html

Szkoda kasy na to badziewie.