Jako że i mnie dopadł problem błędów 0420 i 0430 przeczytałem dość skrupulatnie cały ten wątek z Waszymi perypetiami i pomysłami.
Straszny tu jest bałagan, wątki się krzyżują, zmieniają i pozostają otwarte dlatego postanowiłem w miarę swoich skromnych możliwości zrobić podsumowanie tego tematu
Błędy 0420 i 0430 informują o nieprawidłowej pracy katalizatorów i wynika z tego że zawsze ponoszą za to winę katalizatory wstępne, czyli pierwsze od silnika. Sondy raczej nie psują się.
Przyczynami mogą być: wypalenie katalizatorów co wiąże się z ich wiekiem, nie właściwe paliwo, spalanie przez silnik oleju silnikowego, awaria układu wtryskowego (bogata mieszanka)
Rozwiązania proponowane :
1.
Wymiana katalizatorów: dostępne są tylko oryginalne(ASO) , ceny z kosmosu około 5000 zł za jedną stronę. Rozwiązanie dla jednego ze 500 najbogatszych polaków wg listy wprost.
2.
Wymiana katalizatorów na zamienniki: Powinno pomóc ale nie znalazłem nigdzie potwierdzenia skuteczności tej metody. W wątku są nawet fotki z propozycją takiej przeróbki ale brak konkretnego stwierdzenia że wydanie 2x 500 zł na zamienniki + robocizna zlikwidowało te błędy.
W załączeniu fotki tego rozwiązania:
Oryginalny katalizator

Po przeróbce:

3.
Wymiana katalizatorów na używane. Może zadziałać o ile ktoś będzie miał szczęście zakupić je w dobrym stanie co podobno jest bardzo rzadko spotykane. Ktoś wymienił trzy komplety i każdy powodował dalej wyświetlanie błędów. Biorąc pod uwagę ceny za jedną stronę dwu katalizatorów od 200 do 500 zł i brak jakichkolwiek gwarancji ze strony sprzedających raczej metoda nie do zaakceptowania.
4.
Montaż przy sondach emulatorów.
Takie urządzenia montują podobno spece od instalacji gazowych, jednak nie znalazłem potwierdzenia że u kogoś to zlikwidowało błędy. Koszt podobno około 250 zł czyli cena bardzo rozsądna.
5.
Montaż tulejki odsuwającej sondę od rury. Praktykowane przez parę osób, podobno tego typu tulejki były na allegro ale skuteczność tej metody nie została przez nikogo potwierdzona.
6.
Przesunięcie drugiej sondy za drugi katalizator. Koszt około 200 zł , prosta robota dla kogoś kto ma kanał i potrafi spawać. Podobno jest to jedyna skuteczna i tania metoda likwidacji błędów w wypadku jak katalizatory są sprawne. Metoda praktykowana w kraju i zagranicą:
http://www.omegaowne...?num=1253462747Napisałem do paru osób które podobno to zrobiły by potwierdziły skuteczność tej metody po dłuższym przebiegu auta i czekam na odpowiedzi.
Jeżeli w moich dywagacjach są jakieś błędy, nie dopowiedzenia proszę o poprawienie tego wpisu by w jednym miejscu podsumować ten problem