Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez ściągania głowicy ?
Napisany 16 kwietnia 2008 - 19:35
Napisany 17 kwietnia 2008 - 21:38

Napisany 17 kwietnia 2008 - 21:47
Napisany 14 listopada 2008 - 21:55
Normalnie to kupa dymu i brak mocy.
Panowie! Konkretnie... Gdy już mechanik ściągnie mi głowice to może by wymienić od razu uszczelniacze zaworów. Jak Wy byście podeszli do tej sprawy?
Czy planować głowice??
Napisany 14 listopada 2008 - 22:30
Wszystko zależy od mechanika. Jak znajdziesz porządnego starego mechanika to sprawdzi co należy wymieniać, jesli gówniarza-kowala to będzie chciał robić wszystko.
Wersja mini to wymiana uszczelki, śrub i planowanie
Wersja medium to dodatkowo wymiana uszczelniaczy.
Wersja de luxe to dodatkowo szlifowanie gniazd i zaworów (ew wymiana) oraz wymiana prowadnic. Jak masz dużo jeszcze kasę to oczywiście wymiana zaworów i gniazd, ale najczęściej nie jest to potrzebne.
Na co zwrócić uwaga:
- czy sworznie zaworór nie są pokryte osadem olejowym (szczególnie przepalony)
- powierzchnia styku na gniazdach i zaworach jest czysta i gładka i czy nie na małych dziurek (0,5mm), naczęsciej czarnawych.
- czy zawory nie są gdzieś pęknięte na grzybku.
- czy po zdjeciu zaworów powierzchnia głowicy od spodu jest na każdym zespole tłokowym taka sama - zawory w miarę czyste, z białawym osadem na zaworach wydechowych.
Napisany 15 listopada 2008 - 00:00
Mam nadzieję, że zreanimuję moją Bestię bo jak dotąd to jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.
Ta cholerna uszczelka. Generalnie jestem taki, że jak mi coś w aucie nie gra to się wściekam i myślę o najgorszych rzeczach bo lubię mieć wszystko dopięte na ostatni guzik.
Na pewno odezwę się gdy zakończę remoncik

Napisany 15 listopada 2008 - 00:17
Mk u starego, poczciwego i co najważniejsze zaufanego mechanika.Bedziesz robił sam czy u mechanika?
Czemu pytasz?
Napisany 15 listopada 2008 - 00:30
Napisany 15 listopada 2008 - 00:35
Spoko! Mam naprawdę dobrego człowieka. Zobaczymy co z tego wyjdzie i co się okażę jak wyciągnie głowicę (jaka robota i jakie koszty oczywiście jeszcze dojdą)Tak tylko. Myślałem, że może nie masz dobrego mechanika.
Kur*** załamany normalnie jestem , heh :roll: Pierwsza poważna usterka przez dwa lata i 70 tyś przejechane przeze mnie.
Ehh... :drink:
Napisany 16 czerwca 2010 - 22:11
nie mam kompresora, a muszę znowu dostać się do uszczelniaczy bo jakiś na pewno spadł "erling" . Miesiąc temu zwalałem czapkę, a teraz wolał bym już tego uniknąć.
a i przy okazji zapytam: czy wymieniać wszystkie gumki na nowe innej firmy czy tylko te które się zsunęły ?
Napisany 16 czerwca 2010 - 22:33
Próbował ktoś tego sposobu o którym pisał lukwel, z wciśnięciem sznurka do komory i potem ustawienie tłoka w GMP ? sprawdza się to ??
nie mam kompresora, a muszę znowu dostać się do uszczelniaczy bo jakiś na pewno spadł "erling" . Miesiąc temu zwalałem czapkę, a teraz wolał bym już tego uniknąć.
a i przy okazji zapytam: czy wymieniać wszystkie gumki na nowe innej firmy czy tylko te które się zsunęły ?
na sznurek tez dziala. a gumki wymien wszystkie. Ja u siebie mam corteco i smialo moge polecic
Napisany 17 czerwca 2010 - 10:16
a gumki wymien wszystkie. Ja u siebie mam corteco i smialo moge polecic
wiem, że erlingi spadają ale czy corteco też mogą?
wymieniłem i mam wrażenie że trochę śmierdzi oliwą po 1800 km przejechanych i lekki dymek jest, oliwy ubywa w normie myslę, na te km jakieś 100g
a wymieniałem bez zwalania głowicy, śwagier takie ustrojstwo sobie zrobił do podtrzymywania zaworów i leci po kolei:D
Napisany 17 czerwca 2010 - 20:39
wiem, że erlingi spadają ale czy corteco też mogą?
wymieniłem i mam wrażenie że trochę śmierdzi oliwą po 1800 km przejechanych i lekki dymek jest, oliwy ubywa w normie myslę, na te km jakieś 100g
a wymieniałem bez zwalania głowicy, śwagier takie ustrojstwo sobie zrobił do podtrzymywania zaworów i leci po kolei:D
moze przez prowadnice spierdzielac
Napisany 17 czerwca 2010 - 20:56
Napisany 17 czerwca 2010 - 20:59
Witam dołączę się do tematu jakieś trzy miesiące temu znajomy mechanik wymieniał mi uszczelniacze wraz z popychaczami bez ściągania głowicy i z tego co mi później mówił to wymieniał to pierwszy i ostatni raz bez ściągania głowicy bo ponoć nie jest to taka prosta sprawa
czasowo zajmuje to wiecej niz zwalenie glowicy. oczywiscie mowa o 2.0
Napisany 17 czerwca 2010 - 22:48

wydaje się że da się zrobić, a mam jedną której przydała by się wymiana...
po przemyśleniu stwierdziłem że sposób z kompresorem będzie chyba najlepszy, zwłaszcza że mój w zbiorniku ma ciągle 12bar

jakieś sugestie... ??