hmm to u mnie chodzi jak klekot albo i gorzej
Może oleju trzeba dolać :-D albo popychacze się kończą
Napisany 22 sierpnia 2009 - 18:56
hmm to u mnie chodzi jak klekot albo i gorzej
Napisany 23 sierpnia 2009 - 01:34
no wlasnie,jak jedziesz to wszystko elegancko sie chlodzi,po wyloczeniu silnika kolektor wydechowy odaje strasznie cieplo a pucha od srodka sie nagrzewa i trzyma jak termos bo nie ma gdzie oddac,no i d.... no ale najlepsze ze kazdy moze to zmotowac pod siebie:yes_yes:(izolowac albo nie)kiedy chcemy lepszy efekt.
Napisany 23 sierpnia 2009 - 01:39
Jeśli szybko się schłodzi to po co ją izolować?
Górny kolektor jest jeszcze gorętszy niż pucha i bardzo dobrze ogrzewa zaciągnięte powietrze, dużo bardziej niż pucha.
Jak już ktoś pisał multiram też się cholernie grzeje i nikt go nie izolował :-?
Napisany 23 sierpnia 2009 - 02:11
Ale jak stoisz na światłach to masz słaby przepływ i wychłodzona pucha w czasie jazdy momentalnie się zagrzeje, więc o dynamicznym starcie ze świateł można zapomnieć.
A multiram był robiony z tworzywa, zupełnie inny współczynnik przenikalności cieplnej.
Napisany 23 sierpnia 2009 - 02:41
Nie mówię, że tak nie jest ale to by oznaczało, że zimą nasze Omegi mają jeszcze więcej mocy
Latem w korku temp. powietrza między autami może sięgać 40-50*C gdy zimą może mieć -20*C.
Jakby ktoś zrobił pomiar na hamowni z zaizolowaną puchą i bez izolacji to by mnie przekonał do zrobienia pod maską harcerskiego obozu z karimaty
Napisany 23 sierpnia 2009 - 07:19
Napisany 23 sierpnia 2009 - 07:54
bylem u Krzysia stwierdził ze to jakas rolka, teraz tylko musze zwalic puszke ktorej wczesniej nie zwale bez sciagniecia chłodnicy zeby sie dostac do klinowego... rewelacja
Napisany 23 sierpnia 2009 - 09:15
Napisany 23 sierpnia 2009 - 09:27
wg mnie izolacja termiczna nie ma większego sensu - poprawa osiągów będzie niezauważalna.
Przepływ powietrza przez okład dolotowy jest na tyle szybki (przy pełnym otwarciu przepustnicy oczywiście) że powietrze zdąży się nagrzać o 1 stopień, może o półtora (tak mi podpowiada intuicja, nie potrafię tego policzyć ani w inny sposób udowodnić)
można sprawdzić ile kg powietrza na sekundę wylicza komputer na podstawie przepływomierza - pewnie okaże się że w kolektorze jest tornado
Napisany 23 sierpnia 2009 - 11:33
ja tez nie wiem, czemu ludzie sie jeszcze spieraja, popieram Payatza, efekt mula po zagrzaniu puchy jest potwierdzony juz przez wiele osob.Co do izolowania bądź nie - dla mnie jest to proste i kurna logiczne, nie rozumiem dlaczego niektórzy mają problem z pojęciem tematu, więc może jeszcze raz, powolutku zestawię z izolacją i bez parę sytuacji bez izolacji i z izolacją:
Napisany 23 sierpnia 2009 - 11:47
Napisany 23 sierpnia 2009 - 17:11
wg mnie izolacja termiczna nie ma większego sensu - poprawa osiągów będzie niezauważalna.
Przepływ powietrza przez okład dolotowy jest na tyle szybki (przy pełnym otwarciu przepustnicy oczywiście) że powietrze zdąży się nagrzać o 1 stopień, może o półtora (tak mi podpowiada intuicja, nie potrafię tego policzyć ani w inny sposób udowodnić)
można sprawdzić ile kg powietrza na sekundę wylicza komputer na podstawie przepływomierza - pewnie okaże się że w kolektorze jest tornado
Napisany 23 sierpnia 2009 - 19:44
Widział ktoś oryginalnego MANTZLA ? Jak nie,poszukać sobie, zobaczycie że to nie jest z cienkiej blaszki zrobione ;p
Napisany 23 sierpnia 2009 - 21:34
Co mamy jeszcze napisać, skoro nie dociera. Nie izolujcie jak się nie chce/nie podoba, Wasz wybór, ale nie przekonujcie ludzi którzy dopiero się z tematem zaznajamiają, że jest to lepsze rozwiązanie, bo nie jest
Napisany 23 sierpnia 2009 - 22:38
Ale tu nikt nikogo nie przekonuje o wyższości nieizolowanej puszki nad izolowaną. Jest wręcz odwrotnie, a podstawą tej teorii są odczucia - odczucia dupohamowni
Coś jak na forum Seicento "założyłem" irydowe świece i czuć moc
Jak będę miał chwilę to na gorącym silniku przy niskich i wysokich obrotach porównam temperaturę powietrza na początku dolotu z tym które przepływa przez kolektor (przez otwór do serwa). Bo na gdybaniu i odczuciach nikt poważny nie powie, że auto ma 5KM więcej lub mniej bo o takich różnicach rozmawiamy.
A powtarzanie po 17 razy swoich racji nie znaczy, że są one Twojsze niż mojsze:)
Napisany 24 sierpnia 2009 - 14:45
Heheh, ale mnie tym tekstem rozbawilesMy, naród zdolny i skłonny do oszczędności mamy swoją power puchę - nazwijmy ją Bzyku_ntzel ®
Napisany 24 sierpnia 2009 - 15:12
Heheh, ale mnie tym tekstem rozbawiles
, ale taka jest prawda.
Napisany 24 sierpnia 2009 - 23:19
Napisany 24 sierpnia 2009 - 23:44
true,pomyślcie nad tym, obejrzyjcie te zajefajne zwężki w ostatniej rurce. No i jak ładnie ciągnie na postoju gorące powietrze z przed chłodnic, nieprawdaż?
Napisany 25 sierpnia 2009 - 00:14
izolacja izolacją, a miejsce poboru powietrza?
pomyślcie nad tym, obejrzyjcie te zajefajne zwężki w ostatniej rurce. No i jak ładnie ciągnie na postoju gorące powietrze z przed chłodnic, nieprawdaż?