MANTZEL
Napisany 13 sierpnia 2009 - 15:30
Ktos pisal, ze zaizolowana pucha dziala jak termos, ale jest na odwrot. Podczas jazdy na trasie powietrze zasysane do filtra przelatuje przez puche i ja schladza a sama puszka sie nienagrzewa tak od silnika.
Napisany 13 sierpnia 2009 - 16:01
Ktos pisal, ze zaizolowana pucha dziala jak termos, ale jest na odwrot. Podczas jazdy na trasie powietrze zasysane do filtra przelatuje przez puche i ja schladza a sama puszka sie nienagrzewa tak od silnika.
Dokładnie. Z drugiej strony, jak autko się zabiera z parkingu, gdzie stało w słonku, to się przez chwilę dławi.
Napisany 13 sierpnia 2009 - 21:26
Dokładnie. Z drugiej strony, jak autko się zabiera z parkingu, gdzie stało w słonku, to się przez chwilę dławi.
Zostaje nam czekac na chłodniejsze dni

EDIT:
f**k

Napisany 14 sierpnia 2009 - 00:55
hm, to takie piaskowanie silnika robisz?i silnik przepływomierzem ssał powietrze z komory ostatnio gdy zaglądałem pod maske to było to jakieś 500 km temu pytanie jak dawno to się stało

zartuje, nic mu nie bedzie, naprawic, jezdzic i zapomniec

Napisany 14 sierpnia 2009 - 07:38
hm, to takie piaskowanie silnika robisz?
zartuje, nic mu nie bedzie, naprawic, jezdzic i zapomniec

tak to jest z druciarstwem, zawsze coś się spieprzy

Napisany 14 sierpnia 2009 - 09:30
rozwiazania prowizoryczne z reguly sa najbardziej trwaletak to jest z druciarstwem, zawsze coś się spieprzy

Napisany 14 sierpnia 2009 - 10:23
No i troche polatalem na trasie z zaizolowana pucha i musze przyznac, ze jest roznica. Auto faktycznie lepiej ciagnie od dolu na cieplym silniku.
o termosie to pisal"Michal"nie wiem jakie ma nieporzadane dzialanie taki termos,ale bylo tam napisane ze po wylaczeniu silnika tak sie dzieje
Napisany 14 sierpnia 2009 - 21:02
ale bylo tam napisane ze po wylaczeniu silnika tak sie dzieje
po wyłaczeniu silnika , to wogole moc jakos dziwnie spada

z izalacja czy bez

Napisany 14 sierpnia 2009 - 21:54
po wyłaczeniu silnika , to wogole moc jakos dziwnie spada
z izalacja czy bez
no wlasnie,jak jedziesz to wszystko elegancko sie chlodzi,po wyloczeniu silnika kolektor wydechowy odaje strasznie cieplo a pucha od srodka sie nagrzewa i trzyma jak termos bo nie ma gdzie oddac,no i d.... no ale najlepsze ze kazdy moze to zmotowac pod siebie:yes_yes:(izolowac albo nie)kiedy chcemy lepszy efekt.
Napisany 14 sierpnia 2009 - 22:13
no wlasnie,jak jedziesz to wszystko elegancko sie chlodzi,po wyloczeniu silnika kolektor wydechowy odaje strasznie cieplo a pucha od srodka sie nagrzewa i trzyma jak termos bo nie ma gdzie oddac,no i d.... no ale najlepsze ze kazdy moze to zmotowac pod siebie:yes_yes:(izolowac albo nie)kiedy chcemy lepszy efekt.
Tak, masz rację. Tylko po odpaleniu auta zaczyna tam zaciągać świeże powietrze, i pucha szybko traci temperaturę.
Napisany 15 sierpnia 2009 - 00:06
Pod maska wszystko jest bardzo nagrzane, wiec jak ma ta pucha oddac cieplo skoro wszystko jest gorace ? Odda, ale jak silnik ostygnie, czyli w lecie za dobre kilka godzin.no wlasnie,jak jedziesz to wszystko elegancko sie chlodzi,po wyloczeniu silnika kolektor wydechowy odaje strasznie cieplo a pucha od srodka sie nagrzewa i trzyma jak termos bo nie ma gdzie oddac,no i d....
Napisany 15 sierpnia 2009 - 19:53

Napisany 15 sierpnia 2009 - 20:06
temat bez konca,pisalismy czy izolowac puche zeby sie nie gzala ,a teraz zeby cieplo oddala
Izolujesz po to żeby się nie grzała i koniec. Motor ma ciągnąć w miarę zimny luft
ps. Jutro Ci napiszę co z Twoją puchą ;-)
Napisany 18 sierpnia 2009 - 18:36
ja od momentu zalozenia zrobilem 1500km i spalanie spadlo o 1 litr, mimo, ze bardziej cisne.
(kilometry przejechane z puszka powyzej czerwonej kreski)

Napisany 18 sierpnia 2009 - 18:45
tylko nie wiem czemu zaczelo mi w aucie smierdziec gazem na biegu jalowym jak auto stoi ?
Napisany 18 sierpnia 2009 - 20:21
moze po prostu ruszyles jakims wezem od gazu i masz nieszczelnosc, zajrzyj pod maske, poruszaj wezami i sprobuj uslyszec, czy gdzies nie syczy... u mnie pare razy sie tak zdarzylo...tylko nie wiem czemu zaczelo mi w aucie smierdziec gazem na biegu jalowym jak auto stoi ?
Napisany 18 sierpnia 2009 - 20:28
Napisany 18 sierpnia 2009 - 20:32
Ciekawe ile ma na multiramie w takich samych warunkach, ale podejzewam, ze podobnie.Panowie ostatnio moja kluska została podpieta pod Kompa i co sie okazało...na rozgrzanym silniku stojac na P...i przy uruchomionych wenytlatorach Kopmuter informował mnie ,ze kluska zaciaga powietrze(do silnika) o temperaturze 40 c ...i to przy zaizolowanej puszcze na Pajaki..niebawem pomiary beda robione jeszcze raz podczas postoju i jazdy.
Sam z ciekawosci sprawdzalem u taty na mocno nagrzanym silniku przy upalach. Podnioslem mache i dotykalem rur od multiramu i tej czesci odlewanej i tez wszystko wrzatek, reki sie niedalo przytrzymac.
Masz stozek, czy puche polaczona z oryginalnym filtrem ?
Napisany 18 sierpnia 2009 - 20:34
Napisany 18 sierpnia 2009 - 21:41
czujnik temp. jest przeca zaraz za filtrem, więc chyba bardziej należało by się zainteresować tym skąd ciągnie powietrze...