a mozliwe, poza tym zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy D3WZ a D5WZ, czy jest to inna komora spalania, czy tylko sterownik ma podawać więcej paliwkapewnie zusatzheizung - dodatkowe grzanie

Webasto
Napisany 22 stycznia 2011 - 11:52
Napisany 22 stycznia 2011 - 15:11
Napisany 23 stycznia 2011 - 12:49
a mozliwe, poza tym zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy D3WZ a D5WZ, czy jest to inna komora spalania, czy tylko sterownik ma podawać więcej paliwka
Wydaje mi się że różnią się nie tylko komorą spalania lub samym sterownikiem ponieważ w D5WZ mamy 5 KW mocy grzewczej i dodatkowy kabelek do pompy obiegu wody .
D3WZ mamy 3 KW mocy grzewczej i nie ma dodatkowego kabelka do pompy obiegu wody.
D5WS mamy 5 KW mocy grzewczej i jest pompa wody zintegrowana w obudowie piecyka
ps: jak wpiszecie w googlach D3WZ to znajdziecie tam mój schemat na przerobienie dogrzewacza na ogrzewanie postojowe

Edit : zauważułem różnicę miedzy D3WZ A D5WZ

pewnie jest tak że sterownik też może być inny bo daje większą dawkę paliwa i ma dodatkowe zasilanie pompy cyrkulacji wody TU CLICKmożna zobaczyć różnicę części i ich wielkości
u mnie na tabliczce jest d3wz i mam rurkę na stałe do komory spalania a może być tak że facet wsadził do obudowy z diesla komorę spalania od benzyny? (niema sitka)
znalazłem kilka eberków benzynowych o symbolach B4WS 4.3 KW B5WS 5KW
nie wiem czy komuś by się chciało montować palnik bez sitka jeżeli miało by to być bez efektu do diesela myślę że to sitko poszło z dymem i ty powinieneś mieć sitko bez kołnierzyka

Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski

Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]
Napisany 23 stycznia 2011 - 13:07
na pewno pompa jest inna nasza jest za mało wydajna chodzi o pompkę paliwa, WS faktycznie ma wyjście na pompkę, ale jest jeszcze model D5WZ identyko jak nasz tyle że większa mocWydaje mi się że różnią się nie tylko komorą spalania lub samym sterownikiem ponieważ w D5WZ mamy 5 KW mocy grzewczej i dodatkowy kabelek do pompy obiegu wody .
D3WZ mamy 3 KW mocy grzewczej i nie ma dodatkowego kabelka do pompy obiegu wody.
D5WS mamy 5 KW mocy grzewczej i jest pompa wody zintegrowana w obudowie piecyka
Napisany 23 stycznia 2011 - 13:52
w którym miejscu powinna być pompka paliwado eberka?
Napisany 23 stycznia 2011 - 16:17
DJLOTUS a gdzie to sitko miałoby się znajdować w komorze spalania? (ja mam tą z rurką paliwa na stałe do komory
w którym miejscu powinna być pompka paliwado eberka?
Zaraz rozbiorę piecyk i zobaczę może u mnie będzie widoczne przez sztyft żarowy
Co do pompy to nie wiem ale w razie "W" to mam pompkę do D3WZ
Ze wstępnych ustaleń to nie wiszę żadnego sitka w otworze po świecy, nie mogę także odkręcić śrub od osłony paleniska jak tylko mnie się uda to dam znać . DamianSZ dawał gdzieś fotki chyba nawet w tym dziale swojego piecyka ale nie pamiętam czy zasilanie paliwa miał osobno czy z paleniskiem

Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski

Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]
Napisany 23 stycznia 2011 - 16:53
Napisany 23 stycznia 2011 - 17:04
na pewno pompa jest inna nasza jest za mało wydajna chodzi o pompkę paliwa, WS faktycznie ma wyjście na pompkę, ale jest jeszcze model D5WZ identyko jak nasz tyle że większa moc
chodziło ci o to jaka jest różnica między D3WZ a D5WZ a nie o dalszą instalację ;-)
Myślę że pompka jest ta sama ale mogę się mylić . Z tego co widzę to pompki masz od 3KW do 5KW więc nie ma różnicy mało tego pompki są do diesela i benzyny te same os 12V do 24V i ot cała historia ebera :-) wystarczy troszkę po szukać by znaleźć takie proste informacje a te trudne to musimy sami opisać

na innym forum wyczytałem że sitko ma być na świecy żarowej
Bo tak powinno być .
Ty na pewno powinieneś mieć sitko nałożone na świecę i nie może to być sitko z kołnierzem bo jej zwyczajnie nie włożysz do komory spalania.
U mnie tylko gruz z siatki się wysypał i tyle z siatki zostało

Napisany 23 stycznia 2011 - 17:10
Napisany 23 stycznia 2011 - 18:49
zasilanie mam osobno w obu piecykach, widzisz ale są też pompki od 1 do 3 kW tak jak ta http://allegro.pl/po...1425035202.htmlDamianSZ dawał gdzieś fotki chyba nawet w tym dziale swojego piecyka ale nie pamiętam czy zasilanie paliwa miał osobno czy z paleniskiem
Napisany 23 stycznia 2011 - 19:31
Napisany 23 stycznia 2011 - 19:38
krzyś a od którego roku były sitka?
Napisany 23 stycznia 2011 - 21:10
jak masz zapieczone wkręty to nie odkręcisz ja ukręciłem śrubokręt z torxem potem rozwierciłem a w końcu musiałem kupić inną obudowę
Ja napsikałem wd40 i jutro zobaczę czy da się rozkręcić .
a gdzie powinna byc pompka paliwa do eberka
krzyś a od którego roku były sitka?
Pompka paliwa do ebera znajduje się pod zbiorniczkiem wyrównawczym
Z tego co mi wiadomo to bez sitka piec nie odpali i są montowane od czasu wozu drabiniastego

Napisany 23 stycznia 2011 - 21:15
Napisany 23 stycznia 2011 - 21:17
sam nie wiem gdzie może być ta pompka wydaje mi się że powinna być gdzieś w pobliżu zbiornika,a sitko wystarczy wymontować świece i zobaczyć wnętrze miejsca na świecę jeżeli jest okrągłe to powinno być a jak jest płaskie z jednej strony to nie przewidywano takiego sitka.
a tak sobie paczę że ty masz omegę B a nie fL i do tego benzyniaka więc chyba masz webasto a nie eberspacher

Napisany 23 stycznia 2011 - 21:44
Napisany 24 stycznia 2011 - 07:46
Coś mi sie wydaje że przekaźnik który zastosowałem do uruchomienia mojego eberka oddał życie.
Przestał działać nagle, nie dymił i zawsze ładnie pracował a tu pewnego dnia trach nie włączył sie .
Napisany 24 stycznia 2011 - 10:03
ma bardzo niewielki 15A starczy w zupełności bo tyle ma zabezpieczenie, mój też zdechłmierzył ktoś jaki pobór prądu ma eberek po uruchomieniu.
Coś mi sie wydaje że przekaźnik który zastosowałem do uruchomienia mojego eberka oddał życie
.
Przestał działać nagle, nie dymił i zawsze ładnie pracował a tu pewnego dnia trach nie włączył sie .

Napisany 24 stycznia 2011 - 13:22