kiedyś czytałem fajny tutorial o naszych piecykach we wrogim języku niestety, ale człowiek który go robił pisał tam że często robią się zimne luty na kostce. Ja też mam sterownik jeden i jak będzie DEAD to w nim podłubieSasik, a możesz coś więcej napisać o swojej usterce
Dlaczego wymieniałeś sterownik
Czy cała guma była wydłubana w tym naprawianym czy jakieś konkretne miejsce
Pytam bo może jednak spróbuję naprawić swój .

Webasto
Napisany 11 stycznia 2011 - 10:03
Napisany 11 stycznia 2011 - 10:22
Dwa-trzy lata temu Eber nie ruszał więc go wyjąłem rozebrałem, wymieniłem świecę i sitko, polutowałem kabelki idące do czujników temp. (bo były połamane i nie łaczyły), poskładałem wszystko i zaczął działać, ale strasznie kopcił. Działał tak przez zimę kopcąc jak parowóz. Wówczas myślałem, że to normalne.Sasik, a możesz coś więcej napisać o swojej usterce
Dlaczego wymieniałeś sterownik
Czy cała guma była wydłubana w tym naprawianym czy jakieś konkretne miejsce
Pytam bo może jednak spróbuję naprawić swój ...
W kolejnym roku znów przestał działać wiec podobny zabieg, ale bezskutecznie. Oddałego go do diagnozy w Krakowie i wynik: "padł sterownik".
Zacząłem szukać i znalazłem używkę po regeneracji za 250pln.
Zamontowałem i działa do dzisiaj. Ten sterownik miał wydłubany kawałek gumy o powierzchni około 3cm2 w okolicy kabli wchodzących w tę gumę - tak u dołu przy obudowie jeśli patrzeć na sterownik tak jak by był zamontowany.
Nie wiem natomiast czy zawsze trzeba dłubać w tym samym miejscu. Na moim uszkodzonym sterowniku spróbuję zaznaczyć gdzie to było, cykne fotke i podrzucę.
Powodzenia

Sasik
Napisany 11 stycznia 2011 - 10:27
I właśnie moje zamiary idą w tym kierunku, spróbuję w wolnej chwili wydłubać ta gumę - może w tamtej okolicy zrobiły się zimne luty, ponieważ kable są tam nieco obruszane.Ten sterownik miał wydłubany kawałek gumy o powierzchni około 3cm2 w okolicy kabli wchodzących w tę gumę
Piecyk nie był dotąd rozbierany, ale kable mogą być nadszarpnięte ...

Moja Kluska jest ze Szwajcarii!

Napisany 12 stycznia 2011 - 19:02
Ja kupiłem taki właśnie sterownik z "wydłubaną gumą" po naprawie oczywiście i hula. Jakis koleś to naprawił i zalepił siliknem. Zapłaciłem 250pln za sterownik a ten zepsuty mam na zbyciu jak by ktoś chciał podłubac w gumie
to ja kupiłem cały piec za 300, bo też mi padł sterownik a dodatkowo wszystkie części zamienne.
I właśnie moje zamiary idą w tym kierunku, spróbuję w wolnej chwili wydłubać ta gumę - może w tamtej okolicy zrobiły się zimne luty, ponieważ kable są tam nieco obruszane. Piecyk nie był dotąd rozbierany, ale kable mogą być nadszarpnięte ...
u mnie tak sie rozruszały, te kabelki że w końcu kable sie zwarły i zrobiły zwarcie w wyniku czego znikło mi w samochodzie ładowanie, rozwaliło akumulator i szczotko trzymacz.
może i ja usiądę do starego sterownika może go da sie odratować

Napisany 12 stycznia 2011 - 22:10
Napisany 13 stycznia 2011 - 10:40
Napisany 13 stycznia 2011 - 13:39
gdyby sterownik był zablokowany to prawdopodobnie nie zadziałałaby żadna dostępna funkcja - w moim piecyku było tak, że pompka podawała paliwo, ale nie było oznak innych funkcji (nie wiem czy świeca żarzyła, ale dmuchawa stała w miejscu). Przy zablokowanym sterowniku raczej paliwo nie byłoby pompowane.
Teraz, po całkowitym demontażu / montażu piecyka nawet paliwa już nie pompuje.
Nawet nie mam "pod ręką" żadnego serwisu który mógłby zdiagnozować sterownik.
A swoją drogą - tak sobie myślę - po co mi ten podgrzewacz, skoro nawet w największe mrozy auto stało w "+" temperaturze w grzanym garażu?? Tyle że lubię jak wszystko w aucie działa ...

Napisany 13 stycznia 2011 - 20:17
KOledzy z całym szacunkiem po czym wnioskujecie że to sterowniki padają??pracowałem w serwisie Eberspracher-a 2.5 roku, robiliśmy tego spoko i nigdy nam się nie trafił padnięty sterownik tylko najwyżej zablokowany.Po prostu wymontowuje się sterownik podpina pod tester i odblokowuje nie powiem że to nie może nigdy paść ale taką diagnozę można dać jeżeli testerem nie można się skomunikować tylko mało kto ma ten najnowszy bo kosztuje ponad 7 tyś zł.ale nic może się nie znam,więc życzę tylko trafnych i szybkich napraw.
Rzeczywiście muszę zgodzić się z opinią kolegi, gdyż w ostatnim czasie wysyłałem swój piec do diagnozy i naprawy. W serwisie przy użyciu testera i nawiązaniu komunikacji sprawdzono cały piec, lecz z tego poziomu nie udało się go odpalić. Powiedziano, że padł moduł sterujący. Nie widząc innego wyjścia wymontowałem piec i wysłałem go do Siedlec, gdzie znalazłem elektronika, który sprawdził cały piec. W rozmowie powiedział mi, że piec był zablokowany. Wymienił świecę i sitko - tak na wszelki wypadek, a następnie piec odpalił. Za wykonaną pracę wziął 250 zł. Do dzisiaj pieca nie zamontowałem z braku czasu. Myślęże po zamontowaniu odpali. Co ważne elektronik powiedział, że moduł sterowania bardzo rzadko ulega uszkodzeniu. Pozdrawiam;)
Napisany 13 stycznia 2011 - 21:37
http://c7.wrzuta.pl/...0fc/st2_resize?
http://c13.wrzuta.pl...0fc/st1_resize?
na pierwszym foto widać gdzie są śrubki, ta galaretka jest po obu stronach płytki, niestety w pracy żadna chemia nie chciała tego rozpuścić. Co do blokady sterownika spróbuje z tym bo ponoć da się to zrobić zegarem modułowym, według instrukcji EBERA.
Napisany 13 stycznia 2011 - 21:54
Gdybyś wyciągnął jakieś pożyteczne wnioski w sprawie odblokowania sterownika to podziel się z nami

Być może wydłubywanie tej gumy nie jest konieczne ...

Napisany 14 stycznia 2011 - 08:48
to ja kupiłem cały piec za 300, bo też mi padł sterownik a dodatkowo wszystkie części zamienne.
Ja kupiłem piec jako uszkodzony z allegro, za 200 zł wygląd nówka cewka ale nie działał ,startował zalewał się i kończył swoje działanie aż któregoś pięknego dnia po kilku razach kładzenia sie pod auto i wymontowaniach sprawdziłem jak działa działająca niby świeca . Okazało się ze świeca miała zwarcie w obudowie a sterownik odebrał jako że wszystko jest w porządku i próbował startować .niestety nie było zapłonu więc tylko się zalewał.Koszt świecy żarowej 100zł + piec nówka za 200zł co daje nam ze kupiłem nówkę piec za 300 zł ...hehe:-) pewnie w takim stanie musiał bym wywalić jakieś 1000 zł lub więcej

Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski

Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]
Napisany 16 stycznia 2011 - 17:33
Ja kupiłem piec jako uszkodzony z allegro, za 200 zł wygląd nówka cewka ale nie działał ,startował zalewał się i kończył swoje działanie aż któregoś pięknego dnia po kilku razach kładzenia sie pod auto i wymontowaniach sprawdziłem jak działa działająca niby świeca . Okazało się ze świeca miała zwarcie w obudowie a sterownik odebrał jako że wszystko jest w porządku i próbował startować .niestety nie było zapłonu więc tylko się zalewał.Koszt świecy żarowej 100zł + piec nówka za 200zł co daje nam ze kupiłem nówkę piec za 300 zł ...hehe:-) pewnie w takim stanie musiał bym wywalić jakieś 1000 zł lub więcej

Zatem gratuluję zakupu. Niestety większość oferowanych na Allegro jest w zdecydowanie gorszym stanie i żeby zadziałały trzeba wydać znaczenie więcej. Co do sterowników, to co napisałem we wcześniejszym poście, ulegają one uszkodzeniom bardzo rzadko. Osobiście też się zastanawiam nad zakupem drugiego pieca D5WZ i zamontowania go w opcji pełnego ogrzewania postojowego. Niestety moje umiejętności w zakresie przerobienia instalacji są niewystarczające, wobec czego będę musiał skorzystać z pomocy elektronika. Koszt przerobienia łącznie z z pompką i sterowaniem około 800 zł. Pozdrawiam;)
Napisany 17 stycznia 2011 - 02:02
. Koszt przerobienia łącznie z z pompką i sterowaniem około 800 zł. Pozdrawiam;)
To bardzo tanio bo jak zadryndałem do serwisu ebera to krzyknęli 1300 zł
Ja robiłem wszystko sam czytałem różne fora i nie znalazłem do końca rozwiązania problemów czy też podpowiedzi jak przerobić dogrzewacz na ogrzewanie postojowe . Wszystko robiłem z doświadczenia .A jak zrobiłem to zrobiłem rysunek jaki chciałem zobaczyć a nie znalazłem :-/
Teraz macie lepiej bo już wieczie w jaki sposób to zrobić i myślę że nawet cukiernik z tymi planami co ja i DamianSZ wypisaliśmy na tym forum odnośnie ebera (oczywiście zapomniał bym o kilku osobach co też wniosło do tematu)

Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski

Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]
Napisany 17 stycznia 2011 - 09:52
głównie to Ty Artur to zrobiłeś mi dodaliśmy kilka "ale", ja jeszcze będę kombinował z tym kilmatronikiem bo kolega Radza ma fabryczną postojówkę w omedze i u niego się clima odpala, tylko dobrze by było zrobić to z jakąś zwłoką czasową, żeby nie było tak jak u kolegi Sasika podczas testu że aku padło, ja jak byłem wtedy ze swoim w serwisie to mi też powiedzieli około 800 PLN za przeróbkę, i powiedzieli a nawet podpowiedzieli że może być taniej jak sam sobie kupię pompkę i zegar bo na alledrogo jest taniej niż u nich. Ja np. kupiłem pompkę bez szczotkową za 100 PLN ale używaną z nissana kaszkaja z 2009 roku, u nich taka pompka kosztuje ponad 300 PLNTeraz macie lepiej bo już wieczie w jaki sposób to zrobić i myślę że nawet cukiernik z tymi planami co ja i DamianSZ wypisaliśmy na tym forum odnośnie ebera (oczywiście zapomniał bym o kilku osobach co też wniosło do tematu)
Napisany 17 stycznia 2011 - 10:28
No właśniejeszcze będę kombinował z tym kilmatronikiem bo kolega Radza ma fabryczną postojówkę w omedze i u niego się clima odpala, tylko dobrze by było zrobić to z jakąś zwłoką czasową, żeby nie było tak jak u kolegi Sasika podczas testu że aku padło

Kupiłem już przekaźnik ze zwłoką czasową płynnie regulowaną od kilku sekund do kilkudziesięciu godzin. Przekaźnik ma oznaczenie 1DRP i kupiłem go (za 40pln + przesyłka 8pln) od tej firmy: www.ase.hoste.pl . Na ich stronie narazie nie ma przekaźnika z oznaczeniem 1DRP bo dopiero go wprowadzili (na moją prośbę

Przekaźnik po pojawieniu się (+ lub -) sterującego czeka ustawiona przez nas zwłokę i po tym czasie przełacza styki robocze. Po zaniku napięcia natychmiast rozłacza styki i czeka na kolejny cykl.
Ja zamierzam montować u siebie w tym tygodniu lub w ten weekend. Jak założę i potestuje to dam znać co i jak z moim aku etc.
Powodzenia

Sasik
Napisany 17 stycznia 2011 - 12:40
dlaczego nie podłączysz wszystkiego zgodnie ze schematami omegi? Przecież tam rozwiązanie podane jest na tacy.
Napisany 17 stycznia 2011 - 14:06
zakładając że zostawię dmuchawę na jakimś wyższym biegu i zapomnę o tym to wtedy wydoje aku i nie odjadę mi by pasowała opcja taka jak jest no naciśnięciu przycisku AUTO bez kluczyka.DamianSZ
dlaczego nie podłączysz wszystkiego zgodnie ze schematami omegi? Przecież tam rozwiązanie podane jest na tacy.
Napisany 17 stycznia 2011 - 15:33
zakładając że zostawię dmuchawę na jakimś wyższym biegu i zapomnę o tym to wtedy wydoje aku i nie odjadę mi by pasowała opcja taka jak jest no naciśnięciu przycisku AUTO bez kluczyka.
myślę że w oplu przemyśleli tę sprawę i zrobili to tak jak trzeba
Napisany 17 stycznia 2011 - 16:43
Gdzie?rozwiązanie podane jest na tacy.
Masz może schemat do Y25DT? Jesli tak to podeślij proszę.
Dzięki z góry

Sasik
Napisany 17 stycznia 2011 - 19:01
Gdzie?
Masz może schemat do Y25DT? Jesli tak to podeślij proszę.
Dzięki z góry.
Mam schemat ogrzewania, jak chcesz to podeślij mi swój e-mail i będziesz miał.
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją