Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

HID - Pseudo Xenon z allegro

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1614 odpowiedzi na ten temat

#1521 OFFLINE   Aros

Aros

3.7 + LSD :D

• 1 764 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 3.6i 24v C36GET Lotus Omega

Napisany 07 października 2012 - 21:47

2 przetwornice na światła mijania zamontowałem pod reflektorami, a 2 przetwornice ma światła drogowe leżą sobie po lewej i prawej strony chłodnicy.
Nie chciało mi się tych dziadów montować na stałe :p

Do lampy?

#1522 OFFLINE   Barthez

Barthez
  • 519 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 07 października 2012 - 21:51

witam a miał ktos moze taki problem ze zarnik w jednej lamnie sie zapalał i po 2sekundach gasł i tak trzeba było zapalac i gasic az sie rozgrzał wtedy juz sie palił.Co moze byc powodem tym bardziej ze nie dzieje sie to zawsze?
Zwarcia nigdzie nie ma.

Siada żarnik albo przetwornica. Przełóż żarniki. To będzie najprostsza i najszybsza diagnoza Twojego problemu.

Do lampy?

Ja przymocowałem do metalu ale można też od dołu do lampy. Tylko małymi śrubkami żebyś się nie wbił za głęboko.

#1523 OFFLINE   Aros

Aros

• 1 764 postów

Napisany 07 października 2012 - 21:55

Dzięki, w takim razie wiem już co chciałem:D Jak się zmobilizuję i zakupie to po montażu dam foty ze zwykłej żarówki i z HIDa dla porównania:) Dzięki wielkie:D

#1524 OFFLINE   Barthez

Barthez
  • 519 postów

Napisany 07 października 2012 - 21:59

Dzięki, w takim razie wiem już co chciałem:D Jak się zmobilizuję i zakupie to po montażu dam foty ze zwykłej żarówki i z HIDa dla porównania:) Dzięki wielkie:D

A jeszcze takie pytanie: jakiej firmy masz u siebie reflektory? Wspominałeś coś wcześniej o przesłonach że ustawiłeś w poziom, masz reflektory marki Hella?

#1525 OFFLINE   Aros

Aros

• 1 764 postów

Napisany 07 października 2012 - 22:04

A jeszcze takie pytanie: jakiej firmy masz u siebie reflektory? Wspominałeś coś wcześniej o przesłonach że ustawiłeś w poziom, masz reflektory marki Hella?

Tak, oryg. Hella:) nawet zakładałem pewien temat:D
http://forum.omegakl...?t=78995&page=3

#1526 OFFLINE   Barthez

Barthez
  • 519 postów

Napisany 07 października 2012 - 22:09

Tak, oryg. Hella:) nawet zakładałem pewien temat:D
http://forum.omegakl...?t=78995&page=3

Jeśli odbłyśniki masz w super stanie to pięknie to będzie świecić :D
Mój kolega ma też reflektory Helli i włożony w to zestawi Hid o barwie 5000K, ślicznie świeci :)

Ja mam u siebie Depo, czyli zamiennik. Świeci też dosyć dobrze ale nie tak jak lampy Helli :)

#1527 OFFLINE   Aros

Aros

• 1 764 postów

Napisany 07 października 2012 - 22:12

Raczej jest w porządku:D nie zauważyłem jakiś zniekształceń typu plamy w polu świecenia:)

#1528 OFFLINE   siwysarbinowo

siwysarbinowo

Marcin

• 1 152 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 08 października 2012 - 10:03

2 przetwornice ma światła drogowe

Jak wychodzi z wytrzymałością żarników na światłach drogowych ?? Masz jakąś możliwość aby pokazać jak to działa??

Wczasy nad morzem? Zapraszam http://kaczor.afr2.pl/

Facebook: https://www.facebook.com/domkikaczor

#1529 OFFLINE   marcines

marcines

Co ma być to będzie

• 671 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 08 października 2012 - 18:08

A za to :police:MANDAT:police: nie grozi??:D

#1530 OFFLINE   czarnawdowa

czarnawdowa
  • 33 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 października 2012 - 18:48

nie jeśli ustawisz przesłone odpowiednio by nie oślepiało, będziessz mieć 4300k i pojedziesz na stacje diagnostyczną by Ci wystawił dokument uprawniający do jazdy na tych światłach a przy 4300k to nie powinno mieć problemu :)

#1531 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów

Napisany 08 października 2012 - 19:55

Ja przymocowałem do metalu ale można też od dołu do lampy. Tylko małymi śrubkami żebyś się nie wbił za głęboko.

Ja u siebie jak zamontowałem przetwornice na karoserie to mi siało strasznie na CB.
Po przykręceniu przetwornicy pod reflektorem tak by obudowa nie miała styku z masą auta zero zakłóceń, więc lepiej sprawdzić obie opcje przed zamontowaniem na stałe żeby się nie potrzebnie nie na wkurzać później.

#1532 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 08 października 2012 - 21:15

A ma ktoś jeszcze może z forumowiczy jakieś doświadczenia z HIDami?

Mam jako współużytkownik drogi.Ostatnio w piątek na trasie Goleniów Wawa.Posadziłbym takiego na krześle i świecił w oczy:(
A te opowieści o "porządnych" i nie "chinolach" mnie nie przekonują. Każde od razu da się odróżnić od ksenonów. I to niestety na niekorzyść.

#1533 OFFLINE   dawid0123456789

dawid0123456789

Srebrny Corsarz

• 1 091 postów
  • Województwo: świętokrzyskie

Napisany 09 października 2012 - 07:35

Mam jako współużytkownik drogi.Ostatnio w piątek na trasie Goleniów Wawa.Posadziłbym takiego na krześle i świecił w oczy:(
A te opowieści o "porządnych" i nie "chinolach" mnie nie przekonują. Każde od razu da się odróżnić od ksenonów. I to niestety na niekorzyść.

Ale głupoty opowiadasz...Bez urazy, ale nie mów mi, że odróżnisz w trakcie jazdy ksenon od HID'a i że jest to taka masakra dla jadących z naprzeciwka...
Czasem jak ktoś coś palnie, to aż się płakać chce...Czy naprawdę myślicie, że gość z dobrze ustawionym HID'em jest bardziej wkurzający i oślepiający niż gość starym rumplem ze źle ustawionymi światłami lub nie daj boże ze światłami z rozbitka anglika...
Ja u siebie mam zamontowanego HID'a, jadąc w trasę nad morze, opuściłem światła o jeden stopień, żeby innych nie oślepiać i mimo to widziałem lepiej niż na zwykłych soczewkach, a chyba też o to chodzi, żeby widzieć coś na drodze, a nie jechać na oślep.
Mnie na drodze bardziej oślepiają fabryczne xenony o barwie 8-10 tys K w nowych furach, bo jest to bardzo nieprzyjemne światło.
Co innego HID w ryflu:masakra: , ale w soczewce z odpowiednio ustawioną przesłoną to nie ma co narzekać.

#1534 OFFLINE   marcines

marcines

Co ma być to będzie

• 671 postów

Napisany 09 października 2012 - 07:43

nie jeśli ustawisz przesłone odpowiednio by nie oślepiało, będziessz mieć 4300k i pojedziesz na stacje diagnostyczną by Ci wystawił dokument uprawniający do jazdy na tych światłach a przy 4300k to nie powinno mieć problemu :)

jaka przeslone?

:hmmm:

#1535 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 09 października 2012 - 07:47

Ale głupoty opowiadasz...Bez urazy, ale nie mów mi, że odróżnisz w trakcie jazdy ksenon od HID'a i że jest to taka masakra dla jadących z naprzeciwka...

Wyrażam opinię, przykro mi, że traktujesz to jako głupoty. Niestety daje się to odróżnić. Różnica polega jedynie na stopniu uciążliwości. Jestem podobnego zdania jak ktoś, kto pisał w tym wątku, że przy takiej podaży ksenonów lepiej adaptować je niż iść na skróty.

#1536 OFFLINE   dawid0123456789

dawid0123456789

Srebrny Corsarz

• 1 091 postów

Napisany 09 października 2012 - 07:59

Wyrażam opinię, przykro mi, że traktujesz to jako głupoty. Niestety daje się to odróżnić. Różnica polega jedynie na stopniu uciążliwości. Jestem podobnego zdania jak ktoś, kto pisał w tym wątku, że przy takiej podaży ksenonów lepiej adaptować je niż iść na skróty.

A widziałeś na żywo auto z hidem i gdzie byłeś na 100% pewien, że to hid w soczewce z ustawioną przesłoną?Czy tylko jak ktoś Cię oślepia to od razu mówisz " O pewnie ma hid'a!" ?? Więc nie pisz takich bredni, bo zaraz się okaże, że połowa jeżdżacych aut ma hidy, bo oślepiają Cię...
I po czym poznajesz różnicę? Bo jestem bardzo ciekaw:o

Wiesz ile kosztuje xenon?400-500zł używany, dolicz sobie do tego regenerację 350zł+wysyłki, bo nie sądzę, żeby ori xenon od kilkuletniego auta był w idealnym stanie (chociaż czasem się trafia) i wyjdzie Ci suma pod 1000zł. Ja dałem za hida 150zł, ale 3 lata wcześniej kupiłem nowe lampy soczewkowe, więc nie mam zamiaru wywalać kasy w błoto, której i tak nie mam na zbyciu, a jeździć muszę i chcę też widzieć co jest na drodze. Żeby nie daj Boże nie oślepiać innych taki jak Ty, obniżam światła i latam po kraju, nie robiąc nikomu krzywdy, ani czynem ani wyssanymi z palca opowieściami jak to hid oślepia...
Jeśli Cię ktoś oślepia to zadaj sobie trud, zatrzymaj go, zapytaj czy ma HID'a, sprawdź czy jest dobrze ustawiony, czy nie ma kilkuset kilo w bagażniku, co zmienia kąt padania strumienia światła i dopiero wtedy wyrażaj opinie, że HID oślepia:masakra:

#1537 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 09 października 2012 - 08:16

obniżam światła i latam po kraju, nie robiąc nikomu krzywdy, ani czynem ani wyssanymi z palca opowieściami jak to hid oślepia...
Jeśli Cię ktoś oślepia to zadaj sobie trud, zatrzymaj go, zapytaj czy ma HID'a, sprawdź czy jest dobrze ustawiony, czy nie ma kilkuset kilo w bagażniku, co zmienia kąt padania strumienia światła i dopiero wtedy wyrażaj opinie, że HID oślepia

Dawid, daj sobie spokój, nie używaj argumentów "że za drogo", nie w tym rzecz. Jestem pewien, że np w Niemczech taka przeróbka nie przeszłaby na przeglądzie. A to zatrzymywanie i sprawdzanie to rola policji, ITD, stacji diagnostycznych, a nie moja. Mnie nie "oślepia", a przeszkadza, tak samo jak źle ustawione zwykłe halogeny.
I proszę, daruj sobie te "brednie". Odróżniam i tyle. Pewnie nie tylko ja. Założyłeś, jesteś zadowolony, wyraziłeś opinię, ok. Ja zaś wyraziłem swoją. Nie widzę powodu dla twojej irytacji i agresji. Szerokiej drogi.

#1538 OFFLINE   dawid0123456789

dawid0123456789

Srebrny Corsarz

• 1 091 postów

Napisany 09 października 2012 - 08:25

Dawid, daj sobie spokój, nie używaj argumentów "że za drogo", nie w tym rzecz. Jestem pewien, że np w Niemczech taka przeróbka nie przeszłaby na przeglądzie. A to zatrzymywanie i sprawdzanie to rola policji, ITD, stacji diagnostycznych, a nie moja. Mnie nie "oślepia", a przeszkadza, tak samo jak źle ustawione zwykłe halogeny.

A mnie przeszkadza, że sąsiad ma lepszy samochód:o
To nie mów, że HID jest zły bo Tobie przeszkadza i nie generalizuj, że każdy kto oślepia ma HID'a, bo wkurza mnie takie gadanie...
Rozumiem, że na bezpieczeństwie nie powinno się oszczędzać i brak kasy nie jest wytłumaczeniem, ale poruszyłeś temat z innej strony, bez konkretnych argumentów.
Wcześniej nie miałem zdania w temacie, dopóki nie założyłem HID'a i teraz się wypowiadam, bo wiem o czym mówię.

Jeśli ktoś się spotkał z oślepiającym hidem-zgadzam się, że zdarzają się takie rzeczy i to często, ale głównie z powodu niewiedzy i na samym wsadzeniu hid'a się kończy u niektórych przeróbka.

Nie mam nic do Ciebie i Twojego podejścia, tylko nie lubię, gdy ktoś nie potrafi argumentować w rozmowie.
I powiedz mi w jaki sposób odróżniasz HID od xenonu? I tylko tyle chcę wiedzieć od Ciebie, bo naprawdę jest to interesujące, gdyż zarowno w xenonie jak i hidzie masz przetwornicę, masz również żarnik o określonej barwie światła, moc czy li strumień światła moga się różnić, gdyz xenonowy będzie mocniejszy, ale wypalony kilkuletni żarnik może świecić slabiej, więc pozostaje kwestia odbłyśnika, przesłony w soczewce,itp, a jeśli diagnosta nie jest w stanie odróżnić tego, to użytkownikowi drogi w czasie jazdy jeszcze ciężej.

#1539 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 09 października 2012 - 08:35

To nie mów, że HID jest zły bo Tobie przeszkadza i nie generalizuj, że każdy kto oślepia ma HID'a, bo wkurza mnie takie gadanie...

Przeszkadza, tak napisałem, podobnie, jak to, że odróżniam HiD i to, że przeszkadza mi tak samo, jak źle ustawione światła. Na to zaś, że cię inna od twojej opinia wkurza, nie mam recepty.

#1540 OFFLINE   dawid0123456789

dawid0123456789

Srebrny Corsarz

• 1 091 postów

Napisany 09 października 2012 - 08:37

Przeszkadza, tak napisałem, podobnie, jak to, że odróżniam HiD i to, że przeszkadza mi tak samo, jak źle ustawione światła. Na to zaś, że cię inna od twojej opinia wkurza, nie mam recepty.

Każdy ma prawo do własnej opinii i szanuję opinię innych pod warunkiem, że jest poparta argumentami, dowodami, a nie domysłami.