Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

HID - Pseudo Xenon z allegro

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1614 odpowiedzi na ten temat

#1061 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 18 maja 2010 - 21:04

I jak wrazenia po nocne jezdzie ? :) bo moje pare dni temu mega pozytywne (mam 4300k). Jak daje "długie" to je widac tylko gdzies tam na drzewach, nie moga sie zabardzo przebic przez hida :) pozatym mega biel ;)

#1062 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 18 maja 2010 - 21:37

Znaczy Łukasz ze masz dobre lustra :)

A nie myslisz o przerobieniu/przymknieciu przeslony? Jak mialem oryginaly hella (__/__/) to mialem je przymkniete ze swiecily praktycznie tak jak oryginal (__/--__/--). Teraz przy tych audi (__/\ __/\) tak nie moge bo nie da sie ich jak hellek ustawic w pozycji 'pomiedzy' otwartym a zamknietym :(

#1063 OFFLINE   bamil

bamil
  • 286 postów

Napisany 18 maja 2010 - 22:00

wrażenia pozytywne (też mam 4300) chociaż jeszcze na suchej drodze muszę porównać bo dzisiaj kompletnie się rozpadało ale widac różnicę, na suchym pewnie będzie jeszcze bardzej

a co daje to ustawienie przesłony?
najpiękniejsze i najprzyjemniejsze jest chwytanie chwil,
spoglądanie ponad głowami niezorientowanych;

#1064 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 18 maja 2010 - 22:21

Stan 20m przed autem 5m na lewo i na prawo od jego srodka :)

Na prawo swiecimy w niebo co nie jest mile dla oka kogos co nadjezdza z prawej, podobnie jak idzie chodnikiem po miescie. Dlatego po prawej w rowie mozna w nocy grzybow szukac ;)

#1065 OFFLINE   VeR

VeR

GSM Maniak

• 48 postów

Napisany 18 maja 2010 - 22:35

co do pseudo ksenonów to co powiecie o zwykłych żarówkach H1 o kolorze ksenonu które wg zapewnień sprzedawców dają do 30% więcej światła ?

Zamówiłem taki komplet z alledrogo za 40 pln z gratisowymi LED postojówkami i nie wiem czy to zda egzamin i czy nie będzie problemów w czasie kontroli ...

Ma to ktoś, lub może się wypowiedzieć? Oczywiście w Omie mam soczewki.

Pozdrawiam.

#1066 OFFLINE   Pit_Diablo

Pit_Diablo
  • 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 18 maja 2010 - 23:08

z tymi zapewnieniami sprzedawcy poszukaj forum pt.Bajki na Dobranoc :smiech:

#1067 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 18 maja 2010 - 23:15

Znaczy Łukasz ze masz dobre lustra :)

A nie myslisz o przerobieniu/przymknieciu przeslony? Jak mialem oryginaly hella (__/__/) to mialem je przymkniete ze swiecily praktycznie tak jak oryginal (__/--__/--). Teraz przy tych audi (__/\ __/\) tak nie moge bo nie da sie ich jak hellek ustawic w pozycji 'pomiedzy' otwartym a zamknietym :(

Maksiu ja kupilem soczewki hella z vx-a w bdb stanie. Mialy one blaszki do ustawiania strumienia. Tylko ze ustawienie bylo albo po angielsku albo po amerykansku czyli albo \__ \__ albo __ __. Prawa soczewke przerobilem sobie na europe (odwrocilem blaszke) a lewa zostawilem bo imo tak jest bezpieczniej dla otoczenia (nie bede walil po oczach komus z naprzeciwka) czyli mam teraz tak __ __/ (prawa jedynie przy wyprzedzaniu moze kogos zlapac bo nie ma jak w oryg. __/--) i swieci naprawde wysmienicie. Przy rozbieraniu dokladnie oczysciclem odblyski od drogowych i same soczewki. Na dodatek mam zalozone spryski od octavi II identycznie jak Ty (dzieki za manual ;)). Jeszcze jutro zabieram sie za polerke poliweglanow ale taka fest z filcem i pasta pod poliweglan aby byly jak nowki. Na koniec chetnie dam sprey UV tyle ze niewiem gdzie go dostac :)

#1068 OFFLINE   bamil

bamil
  • 286 postów

Napisany 19 maja 2010 - 07:11

czyli rozumiem, że w zasadzie najważniejsze jest ustawienie przesłony w soczewce od strony pasażera tak?

nie bardzo wiem jak się to przestawia ale popatrzę w reflektorze - tam chyba jest jakaś dźwigienka od tego?

w jakim mniej więcej powinna być położeniu aby było ok?

#1069 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 19 maja 2010 - 09:02

Dodany obrazek

stan 3 metry przed sciana. Zdejmij gumowa oslone na lampach i reka wymacaj uchwyt od przeslony (wewnatrz soczewki). Ruszasz nim gora dol i sam zobaczysz na scianie co sie dzieje :)

#1070 OFFLINE   bamil

bamil
  • 286 postów

Napisany 19 maja 2010 - 09:19

lewa to pasażer a prawa kierowca? - dobrze myślę bo zawsze mam wątpliwości

to chyba stojąc przodem do auto się określa prawda?

#1071 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 19 maja 2010 - 09:23

Nie polozenie zawsze okresla sie tak jak siedzisz w kabinie czyli prawa to pasazer a lewa to kierowca. W PL mamy ruch prawo stronny. Jak bys stal przed autem to bys powiedzial ze ruch lewo stronny co jest oczywistym bledem.

#1072 OFFLINE   Pit_Diablo

Pit_Diablo
  • 660 postów

Napisany 19 maja 2010 - 09:25

stojąc przodem auta do ściany - dokładnie tak jak kolega naszkicował taką poświate powinieneś miec na ścianie czyli lewa od kierowcy prawa od pasażera ...

#1073 OFFLINE   bamil

bamil
  • 286 postów

Napisany 19 maja 2010 - 17:20

z tego wynika, że lempa od pasażera może świecić do góry ale tą od kierowcy powinno się "przyciąć" żeby tam nie świeciła

#1074 OFFLINE   Pit_Diablo

Pit_Diablo
  • 660 postów

Napisany 19 maja 2010 - 17:39

wynika z tego ze polskie prawo drogowe mówi iż obie lampy mają doświetlać prawe pobocze
wystarczy pojechać do byle stacji diagnostycznej i uzyskac wyczerpującą odpowiedź
ustawienie lewej na płasko graniczy z łamaniem przepisów o ruchu drogowym

#1075 OFFLINE   chmieleck

chmieleck

[ZSW 05127]

• 321 postów

Napisany 19 maja 2010 - 18:10

Zamówiłem taki komplet z alledrogo za 40 pln z gratisowymi LED postojówkami i nie wiem czy to zda egzamin i czy nie będzie problemów w czasie kontroli ...

A ja Ciebie zapewniam, że żadej wyraźnej poprawy nie doświadczysz, co więcej jeżeli żarówki będą słabo wykonane to widocznosć może się nawet pogorszyć.

#1076 OFFLINE   VeR

VeR

GSM Maniak

• 48 postów

Napisany 19 maja 2010 - 18:15

dziś niestety jeszcze nie doszły, ale jak dojdą to pojeżdżę w nocy i zdam wam relację. Mam cichą nadzieję że jeżeli widoczność się nie poprawi to przynajmniej się nie pogorszy :)

Pozdrawiam

#1077 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 19 maja 2010 - 20:44

ustawienie lewej na płasko graniczy z łamaniem przepisów o ruchu drogowym

zgadza sie tak jak brak poziomowania lub spryskow w 80% omeg z xenonem. Wybieram mniejsze zło.

dziś niestety jeszcze nie doszły, ale jak dojdą to pojeżdżę w nocy i zdam wam relację. Mam cichą nadzieję że jeżeli widoczność się nie poprawi to przynajmniej się nie pogorszy :)

Pozdrawiam

Zgroza te wszystkie zarowki ala xenon. Dobra zarowka to Osram night breaker lub Philips blue vision a cala reszta pseudo zarowek na smietnik sie nadaje. Oswietla ladnie znaki drzewa a na drodze dno a jak deszcz spadnie zupelnie nic niewidac...

#1078 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 19 maja 2010 - 21:34

Maksiu ja kupilem soczewki hella z vx-a w bdb stanie. Mialy one blaszki do ustawiania strumienia. Tylko ze ustawienie bylo albo po angielsku albo po amerykansku czyli albo \__ \__ albo __ __. Prawa soczewke przerobilem sobie na europe (odwrocilem blaszke) a lewa zostawilem bo imo tak jest bezpieczniej dla otoczenia (nie bede walil po oczach komus z naprzeciwka) czyli mam teraz tak __ __/ (prawa jedynie przy wyprzedzaniu moze kogos zlapac bo nie ma jak w oryg. __/--) i swieci naprawde wysmienicie. Przy rozbieraniu dokladnie oczysciclem odblyski od drogowych i same soczewki. Na dodatek mam zalozone spryski od octavi II identycznie jak Ty (dzieki za manual ;)). Jeszcze jutro zabieram sie za polerke poliweglanow ale taka fest z filcem i pasta pod poliweglan aby byly jak nowki. Na koniec chetnie dam sprey UV tyle ze niewiem gdzie go dostac :)

Ciesze sie ze pomoglem :)
Przypomnij mi sie w weekend na pw to wyjme lampe i podesle Ci foto bo troche poprawilem mocowanie sprysku (zrobilem odciag). BTW, instalacje miales? Jesli tak to dzialala 'na kopa'?

stan 3 metry przed sciana. Zdejmij gumowa oslone na lampach i reka wymacaj uchwyt od przeslony (wewnatrz soczewki). Ruszasz nim gora dol i sam zobaczysz na scianie co sie dzieje :)

Te dzwigienki sa przy zarowce od dlugich, wiec trzeba zdjac zaslepki te od srodka auta i tam palcem wymarać dzwignie. Oryginalne jak mowilem, dosc ciasmo chodza i mozna je zostawic w polozeniu 'pomiedzy'.
U nas tak jak mowi Diablo - obie doswietlaja pobocze prawe czyli obie swieca tak jak pokazal Łukasz na obrazku dla soczewki (__/__/). Niektore auta (bodaj passaty) mialy dla soczewek zwyklych taka przeslone jak stosuje sie do ksenonu (soczewka xenon na rysunku Łukasza, __/--__/--). To tez doswietla pobocze, ale troche mniej. Dla ksenonu zastosowali takie ograniczenie, bo teoretycznie takie ustawienie sprawia ze jak ustawisz drugie auto kawalek przed swoim po prawej stronie to w nim nie zostaniesz oslepiony (a ksenon jak wiadomo równo daje).
Audi zastosowalo kiedys taka linie jak ja mam: __/\__/\ (foto jest tu: http://forum.omegakl...ead.php?t=29977).

Łukasz - a przymknij sobie obie przeslony (__ __) i przejedz sie pomiedzy znakami. Te osramy czy philipsy wymiękają przy hidzie, po prostu tyle swiatla jest ze mimo przeslony swieci ono wszedzie dookola* i znaki mimo ograniczenia znakomicie wybiera :)

*oczywiscie nie wprost, tylko swiatlem w jakis sposob rozproszonym i odbitym od 'czegoś'.

#1079 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 19 maja 2010 - 21:55

ja mam soczewki z MB W211 bixenon i przeslona jest jak u nas w omedze

_/---- _/----

a po wlaczeniu dlugich robi sie tak

_/--\_ _/--\_

widocznosc lepsza niz w dzien - na ladne kilka kilometrow :o

#1080 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 19 maja 2010 - 22:01

Przyznam ze ciekawa sie robi jak zapuscisz dlugie :)

Miales miejsce w lampie? Czy robiles dziury i miejsce na soczewe?