Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

HID - Pseudo Xenon z allegro

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1614 odpowiedzi na ten temat

#1081 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 19 maja 2010 - 22:09

Przyznam ze ciekawa sie robi jak zapuscisz dlugie :)

Miales miejsce w lampie? Czy robiles dziury i miejsce na soczewe?

soczewy od MB pasuja bez rozszczelniania lampy i mieszcza sie pod seryjnymi oslonami. Jak chcesz to mam jeszcze jeden komplet na sprzedaz

#1082 OFFLINE   bamil

bamil
  • 286 postów

Napisany 19 maja 2010 - 22:19

to jak mam w końcu ustawić przesłony pod HIDa bo tyle już tu wersji i pomysłów, że nie wiadomo, który wybrać? :-)

czy zostawić jak było w soczewce (czy będzie oslepiać innych)?

czy przestawić przesłonę a jeżeli tak to jedną lampę czy dwie i na jaka w końcu linię żeby było dobrze
najpiękniejsze i najprzyjemniejsze jest chwytanie chwil,
spoglądanie ponad głowami niezorientowanych;

#1083 OFFLINE   fnd

fnd
  • 1 167 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 maja 2010 - 22:25

Jak miałem hidy to miałem obydwie przesłony ustawione z bardzo malutkim odchyłem do góry i to jest moim zdaniem najlepsze wyjście.

czy zostawić jak było w soczewce (czy będzie oslepiać innych)

całkowicie otwarte są nie do przyjęcia, będą oślepiać.

#1084 OFFLINE   studzin

studzin
  • 289 postów

Napisany 19 maja 2010 - 22:47

soczewy od MB pasuja bez rozszczelniania lampy

Mógł byś mi wytłumaczyć jak Ci się udało wymienić soczewki bez rozklejania lampy? Tak chyba się nie da nawet wyciągnąć starej soczewki, a co dopiero kombinować z mocowaniem.

#1085 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 20 maja 2010 - 05:48

Zabawil sie w ginekologa ;)

Chodzilo mu o to ze nie trzeba robic dziur w lampie. Widziales moze przeroble lamp z vectry na biksenon? Kawalek lampy z tylu wyciął i wstawił w to kawałek rury PCV (tu na koncu masz foto: http://forum.vectrak...xenon-vectra-b/ - w razie co wywalic link).

Dzieki beast za info, ale nie bede kupowal bo to ciezkie pieniadze taka przerobka znow...

bamil - stan przed sciana i poruszaj przeslonami. Zalapiesz o co chodzi z tym niedomknieciem ich i zrobieniem z __/__/ -> __/--__/-- :)

#1086 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 20 maja 2010 - 08:09

Mógł byś mi wytłumaczyć jak Ci się udało wymienić soczewki bez rozklejania lampy? Tak chyba się nie da nawet wyciągnąć starej soczewki, a co dopiero kombinować z mocowaniem.

czary mary hokus pokus ./...... :p

a tak serio to chodzilo mi ze lampa jest szczelna czyli soczewka z silniczkiem i przeslona miescie sie w obudowie lampy czyli dalej syf sie nei bedzie dostawal i lampa jest szczelna. Nie tak jak radosna tworczosc w tym przypadku.
http://forum.omegakl...ead.php?t=39577

Jak swieca - bedzie mozliwosc zobaczenia na zlocie.

maksiu - soczewki nie sa wcale drogie - a montaz tez nie jest az tak problematyczny.

#1087 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 20 maja 2010 - 12:39

a tak serio to chodzilo mi ze lampa jest szczelna czyli soczewka z silniczkiem i przeslona miescie sie w obudowie lampy

kazda ingerencja w budowe lampy odbiera jej homologacje, ale jesli jest zrobiona z glowa i pozostaje "zamknieta" w lampie jak u Ciebie, to mozna powiedziec, ze jest git, gorzej w tej vectrze, mimo, ze swieci dobrze, to na miejscu policmajstra po zagladnieciu pod maske i tak bym dowod zabieral... bez jaj druciarstwo w lampach z rura od kibla? :)
No a odpukac niech sie komus przydarzy uczestniczyc w wypadku z ofiarami smiertelnymi, niewinny, ale mu akurat taki kawalek rury od kibla z lampy wypadnie - winny kierowca to zobaczy i nagle sobie przypomnie, ze zostal oslepiony... Ofcoz to taki skrajny przypadek, ale wystarczy wpasc do rowu i "poszukac" kogos, kto ma na lampie inne zrodlo swiatla wpisane, niz siedzi rzeczywiscie w srodku (HID).

#1088 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 20 maja 2010 - 14:11

Ciesze sie ze pomoglem :)
Przypomnij mi sie w weekend na pw to wyjme lampe i podesle Ci foto bo troche poprawilem mocowanie sprysku (zrobilem odciag). BTW, instalacje miales? Jesli tak to dzialala 'na kopa'?

Kupilem tak jak mi radziles przekaznik po numerze z allegro za 15 pln i wszystko dziala na kopa. Sprysk otwiera sie leje z sekunde i chowa. Mysle caly czas czy wydluzyc ten czas rezystorem.

Łukasz - a przymknij sobie obie przeslony (__ __) i przejedz sie pomiedzy znakami. Te osramy czy philipsy wymiękają przy hidzie, po prostu tyle swiatla jest ze mimo przeslony swieci ono wszedzie dookola* i znaki mimo ograniczenia znakomicie wybiera :)

*oczywiscie nie wprost, tylko swiatlem w jakis sposob rozproszonym i odbitym od 'czegoś'.

Dokładnie jest tak jak piszesz. Śwaitlo cień robi swoje i znaki dalej sa dobrze oswietlone :)

Ja zostaje przy swoim ustawieniu lamp. Sa wyregulowane (na stacji) nikt w nocy mi nie mruga w trasie a ja w koncu po 3 latach widze pieknie droge. Jeszcze tylko jeszcze raz musze przepolerowac lampy aby byly jak nowe i bedzie git :)

Wie ktos moze gdzie dostane spray UV ? Podobno chroni lampe i tak szybko ona nie płowieje.

#1089 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 20 maja 2010 - 20:42

maksiu - soczewki nie sa wcale drogie - a montaz tez nie jest az tak problematyczny.

No wiem...Ale kup jeszcze przetwornice, zarniki to wyjdzie ten sport pol tysiaca...A w zasadzie mi nie potrzeba palnika w dlugich bo na halogenie swieca wystarczajaco :)
BTW.
Ile bys chcial za te soczewki?

Łukasz - no to fajnie :) ja musialem jak widziales dorobic instalacje bo byla ale nie dzialala. A co do wydluzania czasu - mozesz sprobowac (dolutowac kondensator, nie rezystor!), ale wiem czy warto?...Duzo plynu bedzie Ci zjadał. Ja mialem dluzej ale skrocilem, jednak chyba i tak dluzej niz standardowo.
Co do sprayu to nie wiem czy to jego brak czy raczej od piasku i innych rzeczy uderzajacych w lampe one ciagle matowieja :(

#1090 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 20 maja 2010 - 21:52

(dolutowac kondensator, nie rezystor!)

Zgadza sie maksiu myslalem o jednym napisalem drugie

ale wiem czy warto?...Duzo plynu bedzie Ci zjadał. Ja mialem dluzej ale skrocilem, jednak chyba i tak dluzej niz standardowo.
Co do sprayu to nie wiem czy to jego brak czy raczej od piasku i innych rzeczy uderzajacych w lampe one ciagle matowieja :(

Chyba zostane przy tym co jest pryskac pryska a plyn od zalozenia jeszcze sie nie skonczyl wiec mysle ze jest ok :) Mysle ze spray uv w tym przypadku mogl by cos pomoc.

#1091 OFFLINE   VeR

VeR

GSM Maniak

• 48 postów

Napisany 20 maja 2010 - 21:54

Ja dziś wkońcu założyłem te H1 "xenon style" i efekt wizualny jest rewelacyjny a oświetlenie nieznacznie ale się polepszyło.

Mam pytanie : czy lampę da się wyczyścić od środka? bo nie są moje soczewki pierwszej młodości i trochę to rzutuje na ich wyglądzie i zastanawiałem się czy da się je od środka wyczyścić?

Pozdrawiam

#1092 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 20 maja 2010 - 22:09

Dac sie da ale podstawa to dobrze odnowic je od zewnatrz i efekt bedzie rewelacyjny. Czasem jak nie ma gum z tylu lampy leci do srodka syf ktory moze osiadac od wewnetrznej strony. Pamietaj tylko aby od srodka je nie polerowac itp tylko przetrzec porzadnie. Nie zostaw sobie smog po tym bo po zlozeniu bedzie to lipnie wygladac.

900 post :D

#1093 OFFLINE   fnd

fnd
  • 1 167 postów

Napisany 20 maja 2010 - 22:11

Mam pytanie : czy lampę da się wyczyścić od środka? bo nie są moje soczewki pierwszej młodości i trochę to rzutuje na ich wyglądzie i zastanawiałem się czy da się je od środka wyczyścić?

Pewnie, że się da. Jak masz podstawowe umiejętności manualne to dasz radę sam, jak nie to oddaj Beast'owi który oferuje usługę regeneracji lamp ;)

A tu porada, która podpowie jak takie czyszczenie zrobić:
http://forum.omegakl...read.php?t=2506

#1094 OFFLINE   VeR

VeR

GSM Maniak

• 48 postów

Napisany 20 maja 2010 - 23:02

Dzięki wielkie za Porady! Na bank się przydadzą :) Ciesze się że znajdują się na tym forum tacy fachowcy jak wy ;)

Czuje że wiele się mogę od was nauczyć a potem dzielić się tą wiedzą z nowymi.

Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz Dzięki!

Jakby Co - To moja Oma : http://forum.omegakl...&postcount=3840

#1095 OFFLINE   Wicurek

Wicurek

jeszcze tu bywam czasem

• 338 postów
  • Województwo: małopolskie

Napisany 21 maja 2010 - 08:53

VeR z tego co widzę to woje lampy wyglądają 100x lepiej od moich moje już zewnątrz zmatowiały :) będę się musiał nimi zająć w wolnej chwili.

jakaś pastę polecacie żeby to prze polerować?

a później dylemat dozbierać kase i kupić hele z przetwornicami kompletny zenon
czy wsadzić hida
czy może podmienić soczewkę na inną

hmm co byście doradzali ?

#1096 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 21 maja 2010 - 10:19

Wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania sa na forum wystarczy poszukac.

- Jezeli masz soczewke to najlepiej uzyc pasty do poliweglanu
- Jezeli ryfle to pasta farcela G3
- Xenon oryg to oryg ale i tak pewnie nie bedziesz mial poziomowania lub spryskow wiec tansza opcja hid.
- Mozna podmienic soczewke od audi a6 lub mercedesa. Jezeli masz nie zniszczone odblysniki a sama soczewka nie jest splowiala to pozadne czyszczenie zalatwi sprawe.

#1097 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 21 maja 2010 - 13:29

Soczewke od biedy mozna dopasowac kazda, byle lustro miala dobre :)

Pasty ja uzywame zwyklej tempo ;)

#1098 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 21 maja 2010 - 13:38

Pasty ja uzywame zwyklej tempo ;)

Ostatecznie pasta do zebow :D

#1099 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 21 maja 2010 - 15:59

jak tu już ktos pisał, jeśli się nie ma nadmiaru pieniędzy ani większej wiedzy to nie ma co kombinować z pseudo xenonen, tylko wrzucić Osram Nightbreaker. Ja miałem je w ryflach w poprzedniej Omie i naprawdę nie narzekałem. Inna sprawa to taka, ze ryfle miałem naprawde w zadziwiająco dobrym stanie jak na rok '97.

#1100 OFFLINE   Wicurek

Wicurek

jeszcze tu bywam czasem

• 338 postów
  • Województwo: małopolskie

Napisany 21 maja 2010 - 20:13

u mnie tak lampy wyglądają:

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek