Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

HID - Pseudo Xenon z allegro

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1614 odpowiedzi na ten temat

#961 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 11:56

Lukas nie mów im ze spryski obowiązkowo bo Cię zaraz ktos cwaniakiem nazwie i doda że ze względu na fotę. To jest Polska właśnie. Jazda z zestawami które opisali niektórzy z Was, powoduje zatrzymanie dowodu rejestracyjnego. To jest fakt niepodważalny i nie trzeba mieć IQ Dody żeby to zrozumieć.

Kolego ELIKS wyluzuj , niektórzy muszą zabłysnąć więc piszą czasem głupoty (o cwaniakowaniu, fotce itp)

#962 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 14:01

tak troche z przekory.
jak pewnego razu zauwazysz ze ktos sobie przywlaszczyl twoje spryski od lamp, to co zrobisz??

a)pojedziesz w trase wiedzac o tym ze nie dziala tobie czyszczenie lamp, jak tylko dostaniesz nowe to zalozysz
b) przesiadziesz sie na komunikacje miejska, ewentualnie taxi, do czasu az kupisz nowe spryski.
c) stwierdzisz, ze juz wiecej nie bedziesz fundowal zlodziejom spryskow do lamp i olejesz sprawe na maksa.
d) juz nigdy nie kupisz auta z ksenonem, a obecne natychmiast sprzedasz, zeby nie kusilo ciebie nieprzepisowe jego uzytkowanie

nie traktuj tego jako zlosliwosc.

Nie no rozumiem Cię. Ja jestem z tego typu ludzi że lubię oryginał i stać mnie na utrzymanie auta, nieważne co mi siądzie, nie ma prawa w samochodzie nic pukać czy brzęczyć. Co do pytania, zrobił bym napewno to co piszesz w punkcie "A".

#963 OFFLINE   chmieleck

chmieleck

[ZSW 05127]

• 321 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 17:40

Imo większe zagrożenie od hidowców stwarzają osoby, które nie potrafią poprawnie zamontować zwykłej żarówki i w efekcie świecą we wszystkie strony świata, a takich jest dużo więcej.

Zastanawiam się, w jaki sposób SAME spryskiwacze są w stanie utrzymać reflektory w czystości. Jak na szybę popryskasz płynem i nie wytrzesz wycieraczkami to będzie czysta? Raczej nie, więc jak to jest z lampami?

#964 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 19:57

po czym poznać hid'owca ?? jedzie z jedną sprawną żarówka oczywiście niebieska :D

dzisiaj takich dwóch widziałem i tak mi sie przypomniało xDDDDDDDD

U mnie swieca obie :p

...garby poprzeczne sprawiają że walisz niebieskim po oczach, co w dzień jest znośne ale wieczorem już nie. (...)

Na garbach nawet i samopoziomowanie nie pomoze. To samo na podjazdach i roznych gorkach.

eliks - jadac w trase noca, w deszczu momentalnie samochod masz unorany, wlacznie z lampami. Reszte sam chyba pisales wyzej.

#965 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 28 lutego 2010 - 20:48

Imo większe zagrożenie od hidowców stwarzają osoby, które nie potrafią poprawnie zamontować zwykłej żarówki i w efekcie świecą we wszystkie strony świata, a takich jest dużo więcej.

Zastanawiam się, w jaki sposób SAME spryskiwacze są w stanie utrzymać reflektory w czystości. Jak na szybę popryskasz płynem i nie wytrzesz wycieraczkami to będzie czysta? Raczej nie, więc jak to jest z lampami?

szybe wycierasz po to, zeby posbyc sie z niej wody (razem z brudem)
przy lampach wystarczy samo splukanie. reszte zalatwi pęd powietrza.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#966 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 23:20

Moim zdaniem jeszcze ważny jest płyn do sprykiwaczy, taki który by skutecznie usuwał brud i nie matował kloszy. Ciśnienie płynu idącego na lampy jest bardzo wysokie i zaskakująco skuteczne. W nocy widać najlepiej że przez chwile nieźle lampy przysłania. W starszych autach pamiętacie że były takie małe śmieszne wycieraczki ale od tego producenci dawno juz odeszli.

#967 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 23:32

Moim zdaniem jeszcze ważny jest płyn do sprykiwaczy, taki który by skutecznie usuwał brud i nie matował kloszy. Ciśnienie płynu idącego na lampy jest bardzo wysokie i zaskakująco skuteczne. W nocy widać najlepiej że przez chwile nieźle lampy przysłania. W starszych autach pamiętacie że były takie małe śmieszne wycieraczki ale od tego producenci dawno juz odeszli.

nie tylko w starszych. volvo s60 z 2002 tez ma wycieraczki.
cisnienie takie wysokie jest po to by strumien plynu nie zostal zdmuchniety przy szybkiej jezdzie i trafil tam gdzie powinien.

#968 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1 313 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 marca 2010 - 00:15

Zastanawiam się, w jaki sposób SAME spryskiwacze są w stanie utrzymać reflektory w czystości.

Też się nad tym zastanawiałem.

przy lampach wystarczy samo splukanie. reszte zalatwi pęd powietrza.

No tak, ale razem z pędem powietrza zbierasz kurz i inny syf który przyklei się do lampy. W poprzedniej omedze miałem hidy w soczewkach i założone spryski, w obecnej ksenon fabryczny ale sprysków brak (inny zderzak po dzwonie). Przepisy przepisami ale jak się chce mieć naprawdę czyste lampy to szmata i jazda...

#969 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 01 marca 2010 - 07:37

Toż w B spryski sa pod lampa i w hokeju a nie w zderzaku, nie czasem? :hmm:

Ja mysle ze chodzi o to cisnienie. Nie jest ono takie jak w myjkach, ale zasada mysle dosc podobna. A ze tu masz plyn ktory sie nawet pieni jak go sprężyć i puścic malym otworkiem to nawet jakos to dziala ;)

#970 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 marca 2010 - 07:49

panowie z tego co widze od jakiegos czasu dyskusja sie tu toczy o montarz hidow i zgodnosc z prawem

w sobote w czestochowie na ulicy lechonia patrze a tu stoi omega na bytomskich tablicach, patrze na lampy a tu srodek z ryfli a na zewnatrz przezroczysty klosz
i co tu wiecej dodac :duze_nie:

potem dam zdjecie bo mam na telefonie a adapter do karty mi gdzies wyparowal

#971 OFFLINE   eric cartman

eric cartman
  • 16 postów

Napisany 20 marca 2010 - 12:39

Ja mam w mojej hidy z allegro (za całe 179 z przesyłką) spryskiwacze i nie miałem problemów przy kontrolach policji

#972 OFFLINE   Dawidson001

Dawidson001
  • 103 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 15 kwietnia 2010 - 21:00

Hidy może i fajne ale nie da tych z którymi sie mijasz albo tych którzy mają Cię we wstecznym lusterku czasem nie idzie wytrzymać od tego poblasku:/ Ja mam orginalne ksenony w omie swiecą ok ale te spryskiwacze to pomaga tylko w tym że lampy szybciej zachodza syfem nie do wyczyszczenia klosz robi sie matowy :((

#973 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 15 kwietnia 2010 - 21:16

To, że oślepiają nie jest głównie winą HID, a źle wyregulowanych reflektorów.

#974 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 15 kwietnia 2010 - 21:19

Hidy może i fajne ale nie da tych z którymi sie mijasz albo tych którzy mają Cię we wstecznym lusterku czasem nie idzie wytrzymać od tego poblasku:/ Ja mam orginalne ksenony w omie swiecą ok ale te spryskiwacze to pomaga tylko w tym że lampy szybciej zachodza syfem nie do wyczyszczenia klosz robi sie matowy :((

czasami mam chec zawrócić i pokazac gosciowi jak mu swieca te Hidy!!!! panowie wy lepiej widzicie ale inni nic nie widza jak sie mijacie z przeciwka.I wiekszosc o tym wie i ma to w :pupa: Ot kultura

#975 OFFLINE   krasulec

krasulec
  • 255 postów

Napisany 15 kwietnia 2010 - 22:09

Cytat: Napisał Dawidson001 Zobacz post Hidy może i fajne ale nie da tych z którymi sie mijasz albo tych którzy mają Cię we wstecznym lusterku czasem nie idzie wytrzymać od tego poblasku:/ Ja mam orginalne ksenony w omie swiecą ok ale te spryskiwacze to pomaga tylko w tym że lampy szybciej zachodza syfem nie do wyczyszczenia klosz robi sie matowy czasami mam chec zawrócić i pokazac gosciowi jak mu swieca te Hidy panowie wy lepiej widzicie ale inni nic nie widza jak sie mijacie z przeciwka.I wiekszosc o tym wie i ma to w Ot kultura

ale spoko do tego jeszcze sobie przeciwmgielne zapoda i myśli ze jest asior !!takiemu to szperaczem po oczkach !!

#976 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 15 kwietnia 2010 - 22:20

pomaga tylko w tym że lampy szybciej zachodza syfem nie do wyczyszczenia klosz robi sie matowy :((

to używaj normalnego płynu do spryskiwaczy, takiego który ma w opcji mycie twoich reflektorów, np. Sonax Extreme.

#977 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 16 kwietnia 2010 - 09:38

czasami mam chec zawrócić i pokazac gosciowi jak mu swieca te Hidy!!!! panowie wy lepiej widzicie ale inni nic nie widza jak sie mijacie z przeciwka.I wiekszosc o tym wie i ma to w :pupa: Ot kultura

ale o co chodzi??
szkoda ze tak ogolnie napisales/\.
bo nie wydaje mi sie aby przyczyna oslepiania byl montaz HIDa., albo inaczej. to nie HID oslepia tylko lampa w ktorej tego HIDa umiescimy.

#978 OFFLINE   dany5

dany5
  • 1 045 postów

Napisany 16 kwietnia 2010 - 10:33

Główną przyczyną oślepiania nie jest HID tylko to ze cała lampa jest źle wyregolowana

#979 OFFLINE   Simonek81

Simonek81
  • 425 postów

Napisany 17 kwietnia 2010 - 18:42

może ktoś to już cytował... ale dyskusja trwa już tak długo że nie sposób przeglądnąć wszystkie wypowiedzi... przypomnę tylko ciekawy artykuł z przed prawie roku: "Ponieważ na razie szczytem marzeń kierowcy są światła ksenonowe, producenci dalekowschodniej tandety wymyślili << żarówki ksenonowe >>. (...) Bańki tych żarówek zabarwione są na niebiesko, aby dawać chłodniejsze światło, co ma imitować barwę światła emitowanego przez lampy wyładowcze. Może i jest ono przyjazne dla człowieka, ale oko postrzega je jako mniej ostre. Widzimy wtedy mniej kontrastowo. (...) Najbardziej niebieskie żarówki opisane jako "HID", "ksenon", lub dowcipniej "zenon"... (...)" itd... Co do intensywności światła już nawet nie cytuję bo nie zostawiają suchej nitki na żarówkach tuningowych... moje zdanie jest bardzo proste: MASZ KASĘ TO KUP SOBIE ORYGINALNE LAMPY Z PALNIKAMI KSENONOWYMI... NIE MASZ TO DAJ ŻYĆ INNYM... i przy okazji nie rób sobie wioski... :p :D:D:D (namiary na art mogę podać :) )

#980 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 18 kwietnia 2010 - 00:21

<< żarówki ksenonowe >>. (...) Bańki tych żarówek zabarwione są na niebiesko, aby dawać chłodniejsze światło, co ma imitować barwę światła emitowanego przez lampy wyładowcze.

my w tym temacie akurat nie o tym piszemy. trzeba bylo sobie poczytac

MASZ KASĘ TO KUP SOBIE ORYGINALNE LAMPY Z PALNIKAMI KSENONOWYMI... NIE MASZ TO DAJ ŻYĆ INNYM... i przy okazji nie rób sobie wioski... :p :D:D:D (namiary na art mogę podać :) )

chcialbym wiedziec co wedlug ciebie jest "robieniem wioski"
czy wszlekie przerobki lamp na ksenonowe sa wioska??

czy zarowki chinskiego producenta z niebieska banka sa wioska - moje zdanie: tak

czy poprawnie zamontowany HID w lampach soczewkowych ze zmieniona przeslona i zamontowanymi spryskami jest wioska - moje zdanie: nie

HID w lampach "nie soczewkowych" - moje zdanie: wioska i niebezpieczenstwo dla innych uzytkownikow drogi
(tu nalezaloby wylaczyc mesia "okulara" z orginalnym ksenonem)

warto bylo by wiec sprecyzowac swoje zdanie kolego Simonek81
polecam lekture tego watku od poczatku do konca. wiele tematow jest juz przedyskutowanych, wiele napietnowanych itp.