HID - Pseudo Xenon z allegro
Napisany 19 września 2008 - 21:13

Napisany 19 września 2008 - 21:14
Napisany 19 września 2008 - 21:15
Do jakich lamp chcesz założyć te HIDy?przepisy sa po to zeby je lamac
Napisany 19 września 2008 - 21:35
Czytałeś to:
http://polskalokalna...la,1179948,3328
Napisany 19 września 2008 - 21:56
Ciekawe jak dlugo pojezdzi moj sasiad ktory zalozyl calkiem niedawno te cuda do oryginalnych soczewek do PassataB5 :mrgreen:
Napisany 19 września 2008 - 22:04
Pzreciez sam zarnik ma cos 35W, wiec na moje oko mniej sie nagrzewa od zwyklej zarowki.Czytalem ale chyba niedokladnie-moze sobie odpuszcze.
Np : opis przykladowego:
http://motoryzacyjna...a-xenon-d2s-d2c
Wycinek
Parametry żarówek :
- Temperatura 8000K
- Typ D2S/ D2C
- 35Watt
Zakladaj przynajmniej bedziesz widzial gdzie jedziesz. Przepisy przepisami, ale dla wlasnego bezpieczenstwa warto zalozyc.
Napisany 19 września 2008 - 22:43
Zakladaj przynajmniej bedziesz widzial gdzie jedziesz. Przepisy przepisami, ale dla wlasnego bezpieczenstwa warto zalozyc.
Dokładnie - tylko dwie zasady
1. USTAW ŚWIATŁA po założeniu zestawu - u mnie na wsi koszt 18zł
2. koniecznie wsadź ten zestaw W LAMPY SOCZEWKOWE - jeżeli ja (a pewnie i nie tylko ja) spotkał bym cię z tym w ryflach to masz ode mnie cegłe w przedniej szybie

No i może na koniec mniej ważne, ale.... Jak będziesz to wpychał w lampy DEPO to nie przeklinaj tyle

Napisany 20 września 2008 - 13:37
Wiem że to już jako tako było omawiane, ale czy wogóle istnieje przepis jasno nakazujący posiadanie samopoziomowania i sprysków?? Wiem że lampy MUSZĄ być przystosowane do oświetlenia xenonowego, ale takowe posiada nawet DEPO, a co do reszty to nie wiem czy jest koniecznie wymagana i jest to uwzględnione przepisami.....
jakbyś przeczytał ten temat od początku to byś wiedział już że taki przepis jest
Napisany 20 września 2008 - 22:08

Jak zauważę jakiś mało zajęty patrol to się zatrzymam i się ich zapytam jak to wygląda z ich punktu widzenia...
Napisany 21 września 2008 - 05:49
Jak zauważę jakiś mało zajęty patrol to się zatrzymam i się ich zapytam jak to wygląda z ich punktu widzenia...
To jest tak samo,jak jazda z włączonymi halogenami na pozycjach w czasie dnie.
Jak trafisz na służbiste to masz mandat,a w najgorszym wypadku laweta.
Co do jazdy na halogenach,to też jest nie zgodne z przepisami,a ja tak już śmigam od 3-miesięcy i 2-razy zatrzymała mnie policja i się do tego nie czepiła.
Więc z xenonem może być tak samo.
Sorki jeśli wyszło OT
Napisany 21 września 2008 - 08:40
Czyli Octavia także znika z dróg
Nie wiem jak u nich z samopoziomowaniem, ale ani wycieraczek, ani sprysków to to nie ma a xenonki świecą od wyjazdu z fabryki....
To chyba Octavie na hidach widziałeś tylko. Jak ma oryginalne xenony to są spryski i samopoziomowanie.
Co do jazdy na halogenach,to też jest nie zgodne z przepisami,a ja tak już śmigam od 3-miesięcy
A ja się pytam po co? Co Ci to daje oprócz wiejskiego wyglądu? Chyba wiesz do czego służą halogeny i kiedy powinno je się używać?
Pozdr.
M.
Napisany 21 września 2008 - 08:44
A ja się pytam po co? Co Ci to daje oprócz wiejskiego wyglądu? Chyba wiesz do czego służą halogeny i kiedy powinno je się używać?
Może to i wiejsko wygląda dla ciebie,bo dla mnie nie.
A do czego służą halogeny to ja dobrze wiem.
A i tak nadal będe śmigał na halogenach.
Sorki jeśli OT.
Napisany 21 września 2008 - 08:48

Napisany 21 września 2008 - 10:41
Każdy jeździ jak mu wygodnie.... Co nie zmienia faktu że omega i każdy inny pojazd po 2000r. z xenonami jest nielegalny i nie może poruszać się po polskich drogach....
![]()
a to niby dlaczego ????
kupujesz nowe auto z homologacją i to jest nielegalne....
Napisany 21 września 2008 - 12:32
Ja każdego takiego spotkanego na drodze traktuję długimi światłami.A do czego służą halogeny to ja dobrze wiem.
Napisany 21 września 2008 - 13:28
G.A.D.T.I. napisał/a:
A do czego służą halogeny to ja dobrze wiem.
Ja każdego takiego spotkanego na drodze traktuję długimi światłami.
a jak ma CB to mu mówię żeby sobie wewnątrz światełka włączył to mu jaśniej będzie :mrgreen:
zrozum jedno że jak kupujesz auto oryginalnie wyposażone w ksenony to masz to homologowane bo o to sie starał producentKażdy jeździ jak mu wygodnie.... Co nie zmienia faktu że omega i każdy inny pojazd po 2000r. z xenonami jest nielegalny i nie może poruszać się po polskich drogach....
![]()
tak samo jak założysz w warsztacie uprawnionym kseny kompletne to również masz homologacje na tego typu modyfikacje bo montują ci kompletnie wyposażony zestaw a nie same żarówki
to montowanie ksenów z allegro można porównać do chodzenia w nocy z latarką lub świeczką, jedno i drugie świeci tyle że jedno kosztuje 20 zł a drugie 1 zł
Napisany 21 września 2008 - 13:40
Napisany 21 września 2008 - 15:14
Ja każdego takiego spotkanego na drodze traktuję długimi światłami.
W dzień to robi mniejsze szkody,niż zle ustawione światła.
a jak ma CB to mu mówię żeby sobie wewnątrz światełka włączył to mu jaśniej będzie :mrgreen:
A co ma światło wewnątrz,do halogenów.