focus za maly, nie po to sie kupowalo omege, zeby zamieniac teraz na kompakt-mozna bylo kupic astre;)-hehe
Nie oceniaj ksiazki po okladce. Focus lekka reka bije wymiarami Vectre. Kiedys sie klocilem z kolega jak wysmial moja Vectre B ze jest sporo mniejsza niz jego Focus...teraz przyznaje mu racje. Focus ma pewnie o 30% krotszy przod niz Vectra (bo nie byl projektowany pod silnik V6) i pewnie z polowe krotszy niz Omega, a jak kazdy wie 20-30 cm wiecej z maski przeznaczone na srodek to ogrom miejsca.
Bagaznik ma taka sama wysokosc co Omega, ale od podlogi do rolety jest wyzszy w Focusie. Jest niby wezszy i krotszy, ale paradoksalnie jadac do Polski zapakowalismy tyle samo co do Omegi. jest bardziej kwadratowy i moze dlatego.
moze na tylnej kapapie bedzie ciasniej 3 roslym facetom, ale kilka razy wozilem takich Focusem i nie narzekali, a w 90% auto jest dla mnie, zony i corki wiec i tak super. no i ilu z posiadaczy Omeg wozi caly czas 3 grubasow z tylu?
Z przodu dla mnie jest tyle samo miejsca. Pewnie z miarka wyjdzie mniej, ale siedze sobie wygodnie, nie musze sie podsuwac do przodu, zeby z tylu ktos mial miejsce. No i do schowka nie musze rozpinac pasa, tylko siegam. Najwazniejsza jest dla mnie pozycja. Siedzi sie wyzej a mimo to nigdy nie udalo mi sie dotknac glowa podsufitki.
No i spalanie diesla. 4.5l na trasie, do 6l w miescie. Moge przeliterowac, bo wiem, ze wielu posiadaczy Omeg, nie slyszalo takich liczb przy dystrybutorze

Pewnie ktos powie, ze zdechly diesel. TDDI jest zdechly, bo ma tylko 90 koni, ale 2.0TDCI potrafi pokazac pazur i juz kilka Omeg V6 sie zdziwilo (2.0 przy lekkiej jezdzie potrzebuje 5l ropy)