Pierwsze dorażne wymiany to:
Sprawdzenie przebicia na przewodach zaplonowych.
Wymiana wszystkich swiec na nowe.
Sprawdzenie dzialania silnika ppd komputerem.
Wszystko ok brak bledĂłw.
standardowo skoro nie pali na któryś cylinder. Czy przewody zostały wyczyszczone w środku z oleju ? gniazdo świecy oczywiście wyczyszczone z oleju rozumiem ? Iskra była na każdej świecy ?
Niepokojace natomiast jest to fajki od swiec byly zalane olejem.
cieknie olej spod pokryw zaworów. Częsta usterka w v6. Poczytaj na forum, można spróbować przeciąć pokrywy i złożyć na silikon, można kupić aluminiowe pokrywy z vectry v6. Wybór należy do Ciebie
Omega dziala ruwnioutko. Nie faluje.
lambda pokazuje bląd odczytu mieszanki. Komputer wciaż podaje mieszanke bogatą.
jeśli nie ma iskry na 1 cylinder to niespalone paliwo dostaje się do wydechu z tego cylindra, więc błąd bogatej mieszanki jest skutkiem.
Co mogło sie stać że nagle z nia na dzień przestala palic na celinder.
olej w świecach osłabił połączenie przewód - świeca
świeca się zużyła
cewka się uszkodziła
jeśli było wilgotno a gdzieś przewód ma przebicie to przebija i iskra jest słabsza
awaria wtryskiwacza paliwa (ale to już małe prawdopodobieństwo)
skoro świece są nowe to możemy je wykluczyć. Zostaje cewka ... lub przewody WN. Nie wiem jak je mechanik "sprawdził" u mnie przebicia nie miały ale robiły ogromne problemy z rok temu. Po wymianie do dziś wszystko jest OK
Cewkę możesz podmienić - lub ją pomierzyć. Na forum są wartości cewki podane. Jeśli jest OK to czas na wymianę przewodów WN
Ale jest to możliwe że komputer nie pokaże wypadanie zaplonu przy walnietej cewce?
Moj elektryk stwierdził ze sprawdzi cewkę jednak powinien komputer pokazac wypadający zaplon.
RysiuGT tobie komputer coś polazal jak siadła cewka?
powinien ale nie musi. Tak to już jest z tymi komputerami (i nie mam na myśli tylko komputerów w omedze)