Problem z ABS i TC
Napisany 17 grudnia 2012 - 21:57

gg 512561
Napisany 17 grudnia 2012 - 23:06
Panowie ja mam ostatnio taki motyw że ABS i TC zapala sie na desce podczas jazdy przy prędkości 130 -140 ale nie zawsze, a bez reguły czy ABS i TC sie swieci czy nie wskazówka od prędkościomierza przy 130 - 140 i wyżej zaczyna tańczyć po całej skali. Myślałem że z tą wskazówką tak jest bo skrzynia którą mam, już chyba długo nie pociągnie (szarpie, wypina 3-ci bieg i nie pozwala na dynamiczną jazde bo nie wie co robić z biegami). Miał ktoś podobny przypadek??
koła masz wszystkie w jednakowym rozmiarze?
Napisany 17 grudnia 2012 - 23:44
Napisany 17 grudnia 2012 - 23:48
Napisany 18 grudnia 2012 - 06:50
wygląda że najadła się szalejupodepne sie pod temat, u mnie wskazówka prędkościomierza czasami szaleje a tak wszystko jest ok. Ma ktoś jakiś pomysł o co kaman?

a tak serio podaj więcej szczegółów, np. czy to się dzieje zależnie od czegoś, prędkość, obroty, redukcje, przy włączonym nawiewie, przy włączonym ogrzewaniu tylnej szyby itp. można mnożyć...
Napisany 18 grudnia 2012 - 21:40
Napisany 19 grudnia 2012 - 19:56
czujnik to jak zasyfiony to nie działa cały czas, co najwyżej zębatka może być uszkodzona i wtedy będzie głupiał, ale od minimalnych prędkości wywali błąd. prawdy w tym co powiedział jest tyle co nic.jeden z mechaników dziś mi powiedział że najprawdopodobniej czujnik ABS który sczytuje pomiar prędkości może być zasyfiony lub się kończy i szaleje przy dużych prędkościach, może być w tym coś prawdy
Napisany 19 grudnia 2012 - 22:57
Napisany 08 stycznia 2013 - 15:11
1. Ładowanie - Miałem dziwny objaw z ładowaniem. Po odpaleniu zimnego silnika na aku miałem 14.2V po kilku minutach jak silnik zaczął schodzić z obrotów napięcie dochodziło do 13,5-13,4V i tak już zostawało. Stawiałem na wszystko w alternatorze od szczotek, regulator, diody prostownicze aż po połączenie (zaśniedziałe) alternatora. Wymieniłem na inny sprawny i sprawdzony alternator - wynik? To samo też 14.2V na zimnym i po nagrzaniu 13,5-13,4V nie wiem co jeszcze w aucie może decydować o spadku napięcia. Akumulator gdyby był rozładowany to by silnik nie odpalał lub by od początku był spadek napięcia a tu na początku jest ok a po czasie akumulator nie jest doładowywany.
2 Czujnik ABS - Niedawno byłem na wymianie oleju i auto było podniesione a z tego powodu skorzystałem z okazji i zrobiłem małe oględziny samochodu od spodu. W oczy rzuciła mi się lewa zębatka ABS - była jakby oszlifowana jakby między czujnik a zębatkę coś się dostało i zostało na dłużej. Jak patrzyłem między czujnikiem a zębatką była przerwa fakt jest taki że coś ją "oczyściło" lub przeszlifowało wierzchołki zębów miały ładny metaliczny kolor. Znajomy mówił że w miarę utleniania się czujnika może się on przemieszczać i ocierać o zębatkę ile w tym prawdy nie wiem.
Teraz moje pytania :
- Czy jeden uszkodzony czujnik ABS może powodować wyłączenie się TC i ABS prędkościomierz też wtedy nie działa. Czasami pod czas jazdy kontrolki gasną i prędkość też zaczyna pokazywać.
- Czy tak niskie ładowanie akumulatora może powodować że te kontrolki mi się zaświecają?
- Czy uszkodzona pompa ABS (przepalenie ścieżki miedzianej) objawia się jednorazowym zapaleniem kontrolek aż do jej naprawy czy też raz działa raz nie działa?
- Jeśli to czujnik ABS to jaki jest jego koszt?
Dziś spadł śnieg i chciałem sprawdzić czy ABS działa - zadziałał, gdy na śniegu dodałem mocniej gazu włączył się na chwilę TC i po chwili pojawiły się kontrolki ABS i TC i wszystko się wyłączyło. Tyle z moich obserwacji.
Napisany 08 stycznia 2013 - 17:23
Napisany 08 stycznia 2013 - 18:45
Teraz moje pytania :
- Czy jeden uszkodzony czujnik ABS może powodować wyłączenie się TC i ABS prędkościomierz też wtedy nie działa. Czasami pod czas jazdy kontrolki gasną i prędkość też zaczyna pokazywać.
- Czy tak niskie ładowanie akumulatora może powodować że te kontrolki mi się zaświecają?
- Czy uszkodzona pompa ABS (przepalenie ścieżki miedzianej) objawia się jednorazowym zapaleniem kontrolek aż do jej naprawy czy też raz działa raz nie działa?
odp 1. Problem z połączeniem z pompą ABS. Jak nie łączy to zdycha prędkościomierz. Jeden czujnik może wyłączyć ABS i TC

odp2. Nie. Chyba że twoje ładowanie jest bliskie 12V lub nawet mniej ale to odczuł byś niemocą odpalania i innymi problemami;)
odp3. Jeśli nie ma połączenia z pompą to świeci awaria ABS i TC. Jak połączenie jest to kontrolki gasną i wszystko wraca do normy.
Moim zdaniem to wymontuj tą pompę wyczyść dobrze jej styki. Wyczyść styki w kostce i zmontuj. Zaopatrz się w płyn hamulcowy bo mi dość sporo uciekło. (bo trzeba odkręcić rurki również te od zbiorniczka)

Napisany 08 stycznia 2013 - 19:36
do samego ABS/TC, jeśli po uruchomieniu samochodu kontrolki gasną, do momentu załączenia się ABS lub TC i po aktywacji jednego z nich wywala błąd to na 100% przyczyną jest awaria sterownika ABS/TC i to tego najsłynniejszego w omedze o oznaczeniu DX!! rada to oddać komuś kto ma sprzęt do naprawy sterownika lub wymiana na drugi sprawny.Dołączam się jako kolejny któremu zapala się kontrolka ABS i TC i teraz opiszę co jak i kiedy. Czytając wcześniejsze posty stawiam na problemy z ładowaniem albo na uszkodzony czujnik ABS.
1. Ładowanie - Miałem dziwny objaw z ładowaniem. Po odpaleniu zimnego silnika na aku miałem 14.2V po kilku minutach jak silnik zaczął schodzić z obrotów napięcie dochodziło do 13,5-13,4V i tak już zostawało. Stawiałem na wszystko w alternatorze od szczotek, regulator, diody prostownicze aż po połączenie (zaśniedziałe) alternatora. Wymieniłem na inny sprawny i sprawdzony alternator - wynik? To samo też 14.2V na zimnym i po nagrzaniu 13,5-13,4V nie wiem co jeszcze w aucie może decydować o spadku napięcia. Akumulator gdyby był rozładowany to by silnik nie odpalał lub by od początku był spadek napięcia a tu na początku jest ok a po czasie akumulator nie jest doładowywany.
2 Czujnik ABS - Niedawno byłem na wymianie oleju i auto było podniesione a z tego powodu skorzystałem z okazji i zrobiłem małe oględziny samochodu od spodu. W oczy rzuciła mi się lewa zębatka ABS - była jakby oszlifowana jakby między czujnik a zębatkę coś się dostało i zostało na dłużej. Jak patrzyłem między czujnikiem a zębatką była przerwa fakt jest taki że coś ją "oczyściło" lub przeszlifowało wierzchołki zębów miały ładny metaliczny kolor. Znajomy mówił że w miarę utleniania się czujnika może się on przemieszczać i ocierać o zębatkę ile w tym prawdy nie wiem.
Teraz moje pytania :
Dziś spadł śnieg i chciałem sprawdzić czy ABS działa - zadziałał, gdy na śniegu dodałem mocniej gazu włączył się na chwilę TC i po chwili pojawiły się kontrolki ABS i TC i wszystko się wyłączyło. Tyle z moich obserwacji.
Co do ładowania to jeszcze musisz sprawdzić przewody alternator <=> akumulator, często wymiana na nowy przewód niweluje spadki napięć.
Napisany 11 stycznia 2013 - 14:31
Napisany 11 stycznia 2013 - 17:17
Raczej nie będzie pasował, sterownik ABS/TC współpracuje ściśle ze sterownikiem silnika, a w 3.0 jest sterownik Motronica, a w 3.2 Simensaale innym numerze, z omy 3.2 z 2001 roku. będzie pasował czy nie bardzo ?
Napisany 11 stycznia 2013 - 19:00
Raczej nie będzie pasował, sterownik ABS/TC współpracuje ściśle ze sterownikiem silnika, a w 3.0 jest sterownik Motronica, a w 3.2 Simensa
W 3,2 jest motronic, ale łączy się z abs po can.
Na pewno nie było w 3,2 pompy dx - może dlatego nie działa?
Napisany 11 stycznia 2013 - 19:51
W 3.2 była WA.Na pewno nie było w 3,2 pompy dx - może dlatego nie działa?
Napisany 11 stycznia 2013 - 20:28
dokładnie - nie byłoNa pewno nie było w 3,2 pompy dx
Tak, ale tylko w anglikachW 3.2 była WA.

Jestem ciekaw czy WA pasuje do europejskich 3.2.
Nie pamiętam już jaki był symbol pompy w Omegach 3.2 w wersji europejskiej.
Zapewne pompy, gdy na pokładzie było ESP miały jeszcze inny symbol
Napisany 11 stycznia 2013 - 21:08
dokładnie - nie było
Tak, ale tylko w anglikach
Jestem ciekaw czy WA pasuje do europejskich 3.2.
Nie pamiętam już jaki był symbol pompy w Omegach 3.2 w wersji europejskiej.
Zapewne pompy, gdy na pokładzie było ESP miały jeszcze inny symbol
mój sterownik (z esp) ma oznaczenie WK
Napisany 11 stycznia 2013 - 23:15