Koledzy jaki olej polecalibyście ?
Napisany 07 listopada 2013 - 19:51
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno
" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "
Auto Serwis KrakówOpel Saab
515 018 365
Napisany 08 listopada 2013 - 00:40
Napisany 08 listopada 2013 - 11:25
Po czasie gaśnięcia kontrolki jakość oleju sprawdzacie ?
Każdy ma pewnie swoje "techniki" i doświadczenia, jednak kontrolkę mamy wszyscy. Sądzisz że nie warto sobie nią głowy zaprzątać?
Właśnie też to wszystko czytam i jestem pod wrażeniem
a jeśli chodzi o oleje Lotos, to nie wiem jak obecnie, ale kilka-kilkanaście lat temu to było takie gówno, że do kosiarki bym tego nie zalał
Kilkanaście lat temu tak, omijałem łukiem Lotos ale od kilku latek nie ma lepszego a lepszość ta polega na oryginalności, żadna łajza Lotusa nie podrabia, kupujesz ori a cała reszta to masz 50/50 co trafisz, czy gówno z beczki rozlewane, nie wiadomo nawet co, czy ori produkt. Wybieraj.
Napisany 08 listopada 2013 - 12:04
Po czasie gaśnięcia kontrolki jakość oleju sprawdzacie ?
A ciśnienie ktoś mierzył?
U mnie gasnie na rozruszniku samym kontrolka od oleju. Nieraz musialem dluzej pokrecic to tylko ladowanie sie palilo.
Wysyłane z mojego HTC Dream za pomocą Tapatalk 2
Napisany 08 listopada 2013 - 22:30
Każdy ma pewnie swoje "techniki" i doświadczenia, jednak kontrolkę mamy wszyscy. Sądzisz że nie warto sobie nią głowy zaprzątać?
W zasadzie to tak uważam. Ona może tylko awarie pokazać, ale nigdy nie określać stan ani sprawności bo od tego mam manometr.
Czemu?
bo:
Jak się pali to źle, ale jak się nie pali to nie znaczy, że dobrze
ponieważ:
Minimalne ciśnienie wg książki to 1,2 bara
a kontrolka gaśnie przy ile? 0,5?
Jak mamy połowę minimalnego to kontrolka i tak zgaśnie a gdzieś ciśnienie uciekło.
Napisany 08 listopada 2013 - 22:54
Napisany 08 listopada 2013 - 23:04
Napisany 08 listopada 2013 - 23:19

Tak samo jak wleje ktoś czasem syntetyk , żeby "zrobić dobrze silnikowi" , a wcześniej jeździł na mineralnym i na stałe będzie paliła się kontrolka po tym zabiegu...
Ja wiem że to nie to samo, ale jeżeli takie rzeczy zaczynają się dziać po wymianie oleju to jednak o czymś świadczy...

Napisany 09 listopada 2013 - 10:19
Kontrolka oleju chyba gasnie 0.8-1 bara.
Napisany 09 listopada 2013 - 10:34
przy wymianie z oleju na ten sam olej, to czas po jakims kontrolka gasnie moze w jakis sposob informowac o jakosci oleju.
Kontrolka oleju chyba gasnie 0.8-1 bara.
To tak jak Ci mowilem, u mnie na 2,5 gaslo zaraz na samym rozruszniku.
Wysyłane z mojego HTC Dream za pomocą Tapatalk 2
Napisany 09 listopada 2013 - 11:16
a cała reszta to masz 50/50 co trafisz, czy gówno z beczki rozlewane, nie wiadomo nawet co, czy ori produkt. Wybieraj.
ja wybrałem

Napisany 09 listopada 2013 - 13:10
Napisany 09 listopada 2013 - 20:18
http://www.kolegaberlin.pl
Dobre ceny i pewność towaru od lat.
Nie wiem czy było w temacie ale daje jako ciekawostke:
po lewej z PL po prawej z DE ten sam olej:

Hydrosyntetyczny (w Technologii Syntetycznej, Synthetic Technology, HC synthese, Hydro Crack)
Oleje hydrosyntetyczne są produkowane z Ropy Naftowej. Są to wysoko przetworzone oleje mineralne. Pod względem budowy molekularnej oraz właściwości fizykochemicznych mają naśladować oleje syntetyczne. Taki olej może mieć właściwości co najwyżej zbliżone do olejów syntetycznych uzyskiwanych z gazu ziemnego na drodze syntezy chemicznej. Nazwy takich olejów są zazwyczaj konstruowane w taki sposób by nawiązywać do olejów syntetycznych co niekiedy wprowadza w błąd klienta, który jest przekonany, że nabył prawdziwy olej syntetyczny.
Napisany 10 listopada 2013 - 09:41
nie powiem, ceny przyjemne
ale mojego oleju nie mają

Napisany 10 listopada 2013 - 15:17
wystarczy kupować olej z Niemiec od sprawdzonej osoby.
http://www.kolegaberlin.pl
Dobre ceny i pewność towaru od lat.
Nie wiem czy było w temacie ale daje jako ciekawostke:
po lewej z PL po prawej z DE ten sam olej:
gdzieś kiedyś wyczytałem (nie wykluczam że w tym wątku :-)), że w Niemczech boją się oskarżeń o wprowadzanie w błąd i dlatego u nas producenci lecą w kulki i na byle czym piszą "syntetic" a w Niemczech wyraźnie na opakowaniu podają rodzaj bazy. Stąd u nas na tym oleju inny napis niż w tym samym z rynku niemieckiego
Napisany 11 listopada 2013 - 00:58
U nas ludzie wierzą w to co jest napisane...u nas producenci lecą w kulki i na byle czym piszą "syntetic" a w Niemczech wyraźnie na opakowaniu podają rodzaj bazy. Stąd u nas na tym oleju inny napis niż w tym samym z rynku niemieckiego
Dlatego większość uważa że jeżdzi na Full Syntetyku..
Napisany 11 listopada 2013 - 14:49
Napisany 11 listopada 2013 - 16:43
ale mojego oleju nie mają
Ceny faktycznie całkiem niezłe
a na jakim oleju jeździsz ???