W przyszlosci mam zamiar zabrac sie za tuning silnika, aby wydusic z niego conajmniej 300+
Chce sie dowiedziec co jest niezbedne do zrobienia w tym silniku aby bylo mozliwe wycisniecie takiej mocy przy turbo lub przy dobrym kompressorze. Nie chce sie jednak skupiac na elementach zewnetrznych tego silnika. Intersue mnie jedynie jego wnetrze. Chce zebrac jak najwiecej ciekawych informacji.
BLOK SILNIKA:
1. Do jakiej mocy jest przygotowany blok silnika. Jest to otwarty blok silnika wiec przypuszczam ze niezbedne bedzie wzmocnienie tyleji.
2. Wal - Wiem ze jest stalowy, wiec nie powinien miec problemow nawet z wieksza moca np. 400Hp (mam racje?). Czy ktos sie orientuje czy panewki na wale nadaja sie do tuningu, czy musial bym kupione nowe, wzmocnione.
4. Tloki - Mam zamiar kupic kute. Czy 3.445in to jest wymiar tloka czy tuleji? Nie moglem znalezc zadnych kakretnych informacji na ten temat. Jesli tloka to, sa pasujace
5. Korbowody - Czy jest mozliwosc ze stare sie poprostu purywaja lub powiginaja?
http://www.theboombo...DE-p/sc7330.htm
a wtedy to juz tylko korbowody nowe

5. Czy potrzebne sa jakies modyfikacje typu, dodatkowe nawierty, na olej itp?
GLOWICE
W tym temacie nie orientuje sie wogole.
Co trzba zmienic w glowicy?
Wedlug mnie konieczna jest zmiana jedynie zaworow na twardsze po to zeby sie nie wypalily. A reszta komponentow przecierz nie bedzie bardziej obciazona?
Czy trzeba zmieniac cos jeszcze?