visco ma na celu schłodzenie płynu w chłodnicy i ze względu na ułożenie silnika-możliwości mechanicznego napędu wiatraka, jest montowane(kręcące sie visco zaciąga na siebie coraz większą temperaturę z chłodnicy płynu,aż się zasprzęgli,schładza dalej chłodnice,gdy temp.dalej wzrasta,startuje elektyka z wiatrakami)-taka lekka dygresja:p
no pięknie super wszystko to teraz mi wyjaśnij po co wisko np. w passacie tdi skoro w golfie z takim samym silnikiem jakoś płyn jest chłodzony bez wisko tak samo skutecznie. Ogólnie według mnie silniki bmw ( pozostając już w temacie y25dt ) są co najmniej dziwne żeby nie powiedzieć skopane pod względem chłodzenia. Do tej pory miałem silniki wszelakiego rodzaju i tylko w obecnym widzę skoki temp. ,do tej pory jeśli był w jakims problem to ewentualnie z dogrzaniem a nie że temp. na trasie wynosi 88 a jak pokulasz się po miescie leci sobie na 92:o. to samo ,albo i większa skala zjawiska ma miejsce w benzyniakach od bmw ,no ale i ten "ciepły" diesel dla mnie jest zaskakujący
Dzięki Robert 33 za zaproszenie ,może przyjdzie skorzystać. Pisalem już do człowieka od fejsów z tego forum ale ciąglę się jeszcze zastanawiam ,bo przy poprzednich moich autach inwestycja 30 złotych w kabelek plus darmowy program ,którym obsługiwałem 4 kolejne swoje auta ,przed zakupem sprawdziłem sobie może z 15 łącznie a tutaj z drugiej strony wydać 200 złotych na program do jednego auta?