panowie a gdzie są te termostaty w omesi 2.5 dti podpowie ktoś ?
Użyj szukajki a naepewno znajdziesz sporo informacji o tym.
Spróbuję to maksymalnie streścić:
A. TERMOSTAT EGR:
1. Maska w góre

2. Odkręcasz osłonę silnika.
3. Odkręcasz czarną plastikową rurę dolotową powietrza (z lewej jedna śrubka kluczem 10 z prawej odkręcasz opaskę zaciskową na tej rurze i zsuwasz rurę z zaworu EGR), odsuwasz rurę w kierunku przodu pojazdu.
4. Pod rurą ukazuje się twoim oczom małe czarne coś:
5. Spuszczasz troche płynu chłodniczego.
5. Odkręcasz wężyk gumowy i śruby mocujące (tu moze być potrzeba odpięcia przewodu podciśnienia - lepiej zaopatrzyć sie w nową malutką opaskę zaciskowa, ja rozchyliłem starą, a później jązacisnąłem obcęgami i jest ok)
6. Wyciągasz stary termostat i wkłądasz nowy (UWAGA. Moze się okazać, że kupiłeś termostat z końcówką na szybkozłaczkę a u ciebie jest na oipaskę. Nie ma paniki, bo wystarczy wyciągnać metalową zawleczkę - tylko uważaj bo w środku jest mocna sprężyna i mozeCi to wszystko wyskoczyć - i wymienić końcówki.)
7. Składasz wszystko w odwrotnej kolejności, uzupełniasz płyn, odpowietrzasz i jazda.
B. TERMOSTAT GŁÓWNY:
1. Maska w góre

2. Odkręcasz osłonę silnika.
3. Wyjmujesz całą obudowę filtru powietrza (z przepływką tylko odepnij wtyczkę).
4. Odkręcasz i wyjmujesz całą czarną plastikową rurę dolotową powietrza (z lewej jedna śrubka kluczem 10 z prawej odkręcasz opaskę zaciskową na tej rurze i zsuwasz rurę z zaworu EGR).
5. Termostat wygląda tak:
6. Dla ułatwienia można odkręcić wiatrak od wiskozy (klucz płaski chyba 36), żeby mieć więcej miejsca na rękę.
7. Szukasz termostatu od produ silnika i odkręcasz. Jest przykręcony 4 śrubkami chyba rozmiaru 8. Jedna z tych śrubek jest dość trudna do odkręcenia, ale dasz radę. Najlepiej zaopatrzyc się w zestaw kluczy płaskooczkowych i małych nasadowych z malutką grzechotką.
8. Moze się okazać, że trzeba jeszcze odpiąć jakiś przewód w ukłądzie chłodzenia zeby poprawić sobie dostęp, ale z tym nie ma problemu.
9. Składasz później wszystko w odwrotnej kolejności.
Mam nadzieję, że pomogłem
Powodzenia
ostatnio trasa Kędzierzyn - Wawa z prędkością 150 do 200 temperatura 85 do 87 stopni i ani grama więcej, to chyba tak musi być.
DamianSz nie koniecznie tak musi być. U mnie było podobnie jak opisujesz. Po wymianie obu termostatów teraz w zimie przy mrozach rzędu -15stC jak już silnik porządnie się rozgrzeje (jakieś 15-20km) to niezależnie od prędkości i temperatury na zewnatrz trzyma 90stC, a w ruchu miejskim to i do 92stC dochodzi.