Czujnik deszczu
Napisany 29 lipca 2012 - 20:52

Napisany 29 lipca 2012 - 21:12
Uprzejmie proszony jest posiadać schematu podłączenia instalacji czujnika deszczu w OBFL która go nie posiada w fabrycznym wyposażeniu, by się nim tutaj publicznie pochwalił
Jest w Opel TIS, musisz sam ściągnąć niestety.
Napisany 29 lipca 2012 - 21:57
Jestem szczęśliwym posiadaczem internetu na kartę SIM więc ściągnięcie takiego potężnego pliku kosztowało by mnie chyba połowę wartości mojej OmegiJest w Opel TIS, musisz sam ściągnąć niestety.

Z tego powodu nadal jest proszony posiadacz schematu elektrycznego czujnika deszczu OBFL w postaci papierkowej, elektronicznej lub telepatycznej

Napisany 13 maja 2014 - 19:52
Czy ktoś wie jak wymienić ten żel między czujnikiem a szybą? U mnie widać bąble powietrza na górnej części czujnika i nie działa tak jak trzeba. Jak jest mżawka to się nie załączy dopiero jak całą szybę zawali a jak większe krople to ok. Czujnik jest o oznaczeniu UA szyba jak mniemam jest solar bo ma oznaczenie +/- z termometrem choć nie jest oryginalna.
Jest sens kupować żel i samemu to wymienić czy podjechać do fachowców od szyb?
Napisany 13 maja 2014 - 19:56
odgrzeje kotleta
Czy ktoś wie jak wymienić ten żel między czujnikiem a szybą? U mnie widać bąble powietrza na górnej części czujnika i nie działa tak jak trzeba. Jak jest mżawka to się nie załączy dopiero jak całą szybę zawali a jak większe krople to ok. Czujnik jest o oznaczeniu UA szyba jak mniemam jest solar bo ma oznaczenie +/- z termometrem choć nie jest oryginalna.
Jest sens kupować żel i samemu to wymienić czy podjechać do fachowców od szyb?
Żel będzie Ci ciężko dostać pasujący do Omegi. Możesz wypiąć czujnik, jeśli żel odkleił się od czujnika to spróbuj wymyć dokładnie i poskładaj na spirytusie. Jeśli trzyma się czujnika a tylko bąble od szyby się pojawiły to spryskaj spirytusem i załóż. Powinno działać.
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 13 maja 2014 - 20:03

A jak ten czujnik odczepić od szyby? Trzeba te blaszki wypiąć i ma wyjść lekko czy na siłe szarpać? Nie chce nic zepsuć a nigdy tego nie wyciągałem.
Napisany 13 maja 2014 - 23:23
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 17 maja 2014 - 18:18
Napisany 13 grudnia 2014 - 09:43
Zauważyłem, że po zdjęciu obudowy zakrywającej sensor za lusterkiem, dociskając go palcem zaczyna działać prawidłowo. Tylko cholerstwa nie mogę odczepić.
Udało się odczepić, wygląda to tak:
http://www.fotosik.p...6ae1b77b3d.html
http://www.fotosik.p...afe63eac69.html
Co to teraz z tym zrobić? Odklejony był od czujnika na połowie.
Pod tym żelem jest taka cienka warstwa czarnego.
Jak to oczyścić co dokupić? Zna ktoś temat?
Temat ogarnięty. Kupiłem za 30zł cały czujnik do vectry z idealnym żelem. Przełożyłem elektronikę i śmiga. Miałem problem bo ta ramka się odkleiła od szyby ale szybiarz ją przykleił na klej do szyb. Za 2 dni sam zamontowałem czujnik. By wygonić bąbelki powietrza najlepiej spryskać mgiełką czystej wody.
Napisany 05 marca 2015 - 19:07
Witam ponownie a więc nikt nie mógł mi pomóc w zdobyciu schematu i udzieleniu wskazówek co z czym żeby to wszystko zadziałało, więc zacząłem drążyć temat na własną rękę i udało mi się zainstalować czujnik deszczu. Mogę potwierdzić jak koledzy pisali, że czujnik w omedze dopracowali bardzo dobrze i działa bez zarzutu. Dla chętnych schematy mogę podesłać na maila pozdrawiam
Napisany 08 czerwca 2015 - 13:05
Temat ogarnięty. Kupiłem za 30zł cały czujnik do vectry z idealnym żelem. Przełożyłem elektronikę i śmiga. Miałem problem bo ta ramka się odkleiła od szyby ale szybiarz ją przykleił na klej do szyb. Za 2 dni sam zamontowałem czujnik. By wygonić bąbelki powietrza najlepiej spryskać mgiełką czystej wody.
Czy czujnik od Vectry na szybie z omegi działa prawidłowo? Pisali wszyscy że nie podejście... Dlatego pytam. Jakie ma oznaczenie? Chyba że tylko sensor jest z VC a elektronika musi być z omy? Ale byłoby to bez sensu może piny są inaczej w kostce?
Pozdro
Napisany 08 czerwca 2015 - 15:04
Napisany 09 listopada 2015 - 21:54
odgrzewam, szyba z czujnikiem, wszystko podłączone, manetka na pierwszą pozycje - -
i zawsze tak samo, pada czy nie pada , leje mniej lub bardziej,
zawsze dwa mignięcia w jednakowym odstępie czasu, o co kaman?
pozatym pozostałe biegi, spryski ok.
Napisany 28 grudnia 2015 - 13:25
Mam podobnie jak kolega wyżej. Manetka na pierwszej pozycji i wycieraczki zawsze pracują w równych odstępach czasu (6s). Poprzedni właściciel wymienił szybę i zamiast solara dał zwykłą, założył też manetkę z regulacją pracy wycieraczek. Zakładam więc, że mam czujnik UA. Czy jak podłączę czujnik JG wycieraczki będą działać jak należy? Obawiam się, że mógłbym mieć uszkodzoną elektronikę jeśli wycieraczki działają w równych odstępach czasu - jakiś tryb serwisowy.
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)
Zapraszam! Info na PW
Odpicuj swoją omegę xd
Napisany 28 grudnia 2015 - 13:36
Napisany 28 grudnia 2015 - 14:01
u mnie na bank jest wszystko fabryczne, podejrzewam że nikt tam nigdy nie zaglądał,
odpiołem ten czujnik od szyby, przeczyściłem , ale nie wiem czy to ma być na sucho czy na jakiś żel ,
wkazdym bądz razie po złożeniu pare razy ruszyły jakoś inaczej, ale z czasem znowu działa to beznadziejnie.
Napisany 28 grudnia 2015 - 15:04
@Marcin1989sc przekaźnik można dołożyć i delikatnie przerobić instalację w autach, gdzie nie było regulacji i czujnika. Takie badziewia też z fabryki wychodziły
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
Zapraszam! Info na PW
Odpicuj swoją omegę xd
Napisany 28 grudnia 2015 - 18:56
ale nie wiem czy to ma być na sucho czy na jakiś żel
Między szybą, a czujnikiem musi być wkładka żelowa.
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją
Napisany 31 stycznia 2016 - 16:54
Jak jest z tym czujnikiem od VC? Wydaje mi się, że podejdzie tej z oznaczeniem JL. Rodzaje czujników deszczu w VC:
- EY pod szybę solar z czujnikiem zmierzchu
- XY pod szybę solar bez czujnika zmierzchu
- EX pod szybę zwykłą z czujnikiem zmierzchu
- UD pod szybę solar bez czujnika zmierchu (przedlift)
- JL pod szybę zwykłą bez czujnika zmierzchu (przedlift)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
Zapraszam! Info na PW
Odpicuj swoją omegę xd
Napisany 31 stycznia 2016 - 23:14
Wydaje mi się, że podejdzie tej z oznaczeniem JL.
Tak, podejdzie.
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją