Panowie, mam jajca z wycieraczkami. Samochód swieżo kupiony, z vinu wynika że nie ma czujnika deszczu.(jest tylko to:WYCIERACZKA,PRZEDNIA,SYSTEM PRACY IMPULSOWEJ). Na manetce wycieraczek brak pokrętła regulacji prędkości, na szybie za lusterkiem czujnik. Problem w tym że w pierszej pozycycji, przy małych opadach wycieraczki mniej więcej dwa razy włączą się co ok. 3 sekundy, a później zapierdzielają już jak w pozycji II czyli zdecydowanie za szybko. Co można z tym zrobić?

Czujnik deszczu
Napisany 16 marca 2016 - 13:41
Panowie, mam jajca z wycieraczkami. Samochód swieżo kupiony, z vinu wynika że nie ma czujnika deszczu.(jest tylko to:WYCIERACZKA,PRZEDNIA,SYSTEM PRACY IMPULSOWEJ). Na manetce wycieraczek brak pokrętła regulacji prędkości, na szybie za lusterkiem czujnik. Problem w tym że w pierszej pozycycji, przy małych opadach wycieraczki mniej więcej dwa razy włączą się co ok. 3 sekundy, a później zapierdzielają już jak w pozycji II czyli zdecydowanie za szybko. Co można z tym zrobić?
Wychodzi na to, że ktoś dodawał czujnik i możliwe nie zrobił to (prawdopodobnie podłączył) jak trzeba. Kilka postów wcześniej kolega z forum napisał, że posiada schemat instalacji więc może poproś go o jego i sprawdź czy masz wszystko podłączone jak powinno być.
Edytowany przez Jackie, 16 marca 2016 - 13:45.
Napisany 16 marca 2016 - 15:41
Generalnie po dłuższej obserwacji stwierdzam że działa to nienajgorzej więc chyba nie będę tego tykał. Słabo jest tylko przy mżawce i lekkich opadach śniegu-wtedy pomimo tego że szyba jest względnie czysta to wycieraczki chodzą pełną parą.
Napisany 19 lipca 2018 - 07:58
koledzy, może ktoś potwierdzić czy czujnik z oznaczeniem JL z Vectry będzie pasował elektroniką w miejsce JG Omegi,
kształem obudowy jest identyczny, ale jak ze sterowaniem ?
Napisany 23 września 2018 - 16:09
Napisany 23 września 2018 - 18:39
Proszę, ja miałem czujnik pod szybę solar, jeśli nie masz orginalnie czujnika to trzeba szybę wymienić i jeszcze przekaźniki i chyba jakieś kabelki pod maską dołożyć. Użytkownik @seba03 montowal u siebie ale nie wiem czy skończył
Napisany 25 września 2018 - 11:06
Sprawdzałem teraz-mam taką samą szarą wtyczkę z 7-ma kabelkami. To będzie od czujnika? Obudowę lusterka mam inną, kremową, bardziej jajowatą, nie taką podłużn jak Ty masz.
Edytowany przez memberofhs, 25 września 2018 - 11:14.
Napisany 25 września 2018 - 13:36
Jak coś to mam też zdjęcia przekaźników i kolorki kabelkow

Jeżeli masz takie kabelki jak ja mam przy czujniki to pewnie to jest to

A działa Ci czasowa praca wycieraczek?
Aha są różne rodzaje tych czujników
Napisany 25 września 2018 - 14:53
Jak zdjąć tę obudowę lusterka z szyby? Jak się wk..ę to popsuję szybę, ale wytargam ten szajs..:-\.
Nie ma czujnika do zwykłej szyby? Jak sprawdzić czy ta wiązka jest aktywna w aucie? Na którymś przewodzie w czasów e powinno się pojawiać napięcie czy jak?
Napisany 10 lutego 2019 - 20:59
Koledzy, i ja mam problem. Wąska manetka w mojej omedze, w lampce podsufitki wtyczka płaska na jakieś 5, 6 kabli w rządku (szeregowo). Od czego ta wtyczka? Czyżby od czujnika? Omega b fl dosyć bogato wyposażona. szybę mam oczywiście zmienianą, z pasem ściemniającym. Jaki czujnik do tego? JG? Czy jaki to tam do pasów ściemniających? Czy ktoś ma zdjęcie od strony wtyczki, lub samej wtyczki?
Napisany 11 lutego 2019 - 19:50
Koledzy, i ja mam problem. Wąska manetka w mojej omedze, w lampce podsufitki wtyczka płaska na jakieś 5, 6 kabli w rządku (szeregowo). Od czego ta wtyczka? Czyżby od czujnika? Omega b fl dosyć bogato wyposażona. szybę mam oczywiście zmienianą, z pasem ściemniającym. Jaki czujnik do tego? JG? Czy jaki to tam do pasów ściemniających? Czy ktoś ma zdjęcie od strony wtyczki, lub samej wtyczki?
Ja miałem takie coś:

Napisany 11 lutego 2019 - 21:08
I chyba nie mam miejsca na czujnik. Nie mam aż tak dużego czarnego pola na szybie. Jak nawalę czujnik to będzie go widać od zewnątrz przypuszczam.
Napisany 12 lutego 2019 - 00:18

Potrzebujesz szybę pod czujnik że specjalnym oczkiem i tym koszem na czujnik
Napisany 12 lutego 2019 - 09:48
Napisany 12 lutego 2019 - 12:53
By mieć czujnik musiałbym wymieniać szybę?
Tak. Dlatego ktoś założył zwykłą szybę, by zaoszczędzić parę stówek.
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją
Napisany 12 lutego 2019 - 23:31
Napisany 13 lutego 2019 - 00:50
Zwykła szyba nie ma mocowania czujnika, lusterko jest w tym samym miejscu, a resztę sam sobie odpowiedziałeś.
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją
Napisany 13 lutego 2019 - 08:38
Napisany 13 lutego 2019 - 09:06
Tak, tylko mocowanie czujnika jest dostępne w pakiecie z szybą.