Sorry ale nie rozumiem. Czujnik deszczu jest przyklejony do szyby jak pisałeś w pierwszym poście, znajduje się w tylnej części lusterka fotochromatycznego, czy?ta oslona jest dwuczesciowa >> http://allegro.pl/ve...2466745984.html

Czujnik deszczu
Napisany 19 lipca 2012 - 16:33
Napisany 19 lipca 2012 - 18:29
Sorry ale nie rozumiem. Czujnik deszczu jest przyklejony do szyby jak pisałeś w pierwszym poście, znajduje się w tylnej części lusterka fotochromatycznego, czy?
czujnik deszczu jest przyklejony do szyby od wewnątrz, pod lusterkiem. W przypadku występowania czujnika jest po prostu większa osłonka która zakrywa również czujnik tak by od wewnątrz auta był niewidoczny

Napisany 19 lipca 2012 - 18:52
Szkoda, że nie zrobiłem fotki. jest to szary metalowy stelaż.
mam porównanie do innego lusterka (też fotochrom) z B FL i mocowanie było inne.
Myślę, że podłączenie czujnika jest możliwe, bo sprzedałem jakiś czas temu lusterko+ czujnik+ wiązka jednej osobie.
Zasada działania i ewentualne inne elementy dodatkowe (oprócz plastikowej obudowy dwuczęściowej - osłony) nie są mi znane. obudowa mi została

W skrzynce z bezpiecznikami nie było żółtego przekaźnika od czasówek. Pewnie zastąpiony innym.
Napisany 19 lipca 2012 - 19:01
wyglada tylko inaczej.W praktyce większość Opli ma tak samo mocowane lusterko i pasuja one wszystkie zamiennie.Inne są tylko osłony lusterek te plastikowe.w wersji z czujnikiem deszczu, lusterko ma inne mocowanie do szyby.
Napisany 19 lipca 2012 - 19:15
wyglada tylko inaczej.W praktyce większość Opli ma tak samo mocowane lusterko i pasuja one wszystkie zamiennie.Inne są tylko osłony lusterek te plastikowe.
Poszedłem do garażu i sprawdziłem, że zwykłe lusterka mają plastikowe mocowanie pod plastikową osłoną. Lusterka fotochromatyczne ( akurat wszystkie mam z pamięciami) mają mocowania metalowe. Fakt jest taki, że wszystkie pasują na ten element (szyny) na szybie i wsuwają się bez problemu.
W poprzednim poście popełniłem błąd. Lusterko fotochrom do wersji z czujnikiem oraz w wersji bez czujnika, mają taki sam stelaż mocujący. W pierwszym przypadku po zdjęciu dwuczęściowej osłony jest bardzo widoczny, dlatego mnie tak zadziwił. W drugim przypadku te mocowanie schowane jest pod nieodłączną osłoną i teraz pogimnastykowałem się i doszedłem, że to to samo

Napisany 20 lipca 2012 - 02:03
1.Kupić szybę z miejscem na czujnik
2.załatwić czujnik pod tą szybę
3.zmienić lusterko na inne z większą obudową/plastykiem pod czujnik lub załatwić sam plastyk
4.w trójkątnej skrzyńce z przekaźnikami koło akumulatora trzeba dodać przekaźnik pod ten czujnik
i co dalej??
Mam załatwić inny przełącznik wycieraczek? -teraz mam z pokrętłem
Trzeba dodać jakiś bezpiecznik?
Czy muszę dodać jakąś instalacje pod czujnik czy można go gdzieś dopiąć jak w przypadku lusterka fotochrom kiedy się nie ma oryg. instalacji?
Potrzebne jeszcze coś prócz w/w by czujnik deszczu funkcjonował w mojej Omi??
Tak jak napisałem sprawa jest pilna gdyż dziś (piątek) muszę zamówić szybę -mam pękniętą a we wtorek wyjeżdżam za granicę więc chcę pojechać sprawnym autem.
Chcę solariczną i mam dylemat czy kupić z otworem na czujnik deszczu czy nie.
Chciałbym mieć czujnik deszczu ale jeżeli nie można lub bardzo trudno go zainstalować niechciałbym mieć szybę z pustym otworem...
Napisany 20 lipca 2012 - 08:39
Mam załatwić inny przełącznik wycieraczek
Tak. przy czujniku jest manetka bez pokrętła z regulacją.
zmienić lusterko na inne z większą obudową/plastykiem pod czujnik lub załatwić sam plastyk
jeśli masz lusterko zwykłe lub fotochrom to pozbywasz się plastikowej osłonki mocowania lustra. Po zamontowaniu lusterka i czujnika zakłądasz dwuczęściową osłonę dedykowaną do wersji z czujnikiem.
Napisany 20 lipca 2012 - 08:52
To sie nie pozbedziesz plastikujeśli masz lusterko zwykłe

Napisany 20 lipca 2012 - 11:14
Ile wyczytałem z innych tematów są 2 różne czujniki pod szybę GM i Piklingtona.
Jaki czujnik deszczu mam szukać do szyby solaricznej Piklingtona? -z jaką oznaką lub numerem??
Wiązki elektryczne do obuch czujników podejrzewam, że są takie same?
Czy czujnik mam szukać wyłącznie do Omegi czy od jakiegoś innego Opla też pasuje??
Napisany 20 lipca 2012 - 11:17
To sie nie pozbedziesz plastiku
można przeciąć

czy od jakiegoś innego Opla też pasuje
podpowiem, że czujnik od Vectry C wygląda identycznie, ale symbol dwuliterowy jest inny.
Napisany 20 lipca 2012 - 14:38
I nie bedzie pasował.
Dave takich trzech jak nas dwóch to nie ma ani jednego

A więc pozostaje poszukać czujnika Omegowego.
Ciekawe czy faktycznie pod szybę pilkingtona jest inny czujnik.
Napisany 20 lipca 2012 - 21:20
Byłem w ASO i dowiedziałem się że istnieją wyłącznie 2 czujniki do Omegi:
1-pod zieloną szybę
2-pod szybę solariczną
NIE istnieją osobno czujniki do Piklingtona czy do szyb GM -są takie same.
Do mojej szyby potrzebny będzie czujnik o nr GM:
93171184 inny nr katalogowy 24456424 symbol UA
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Napisany 20 lipca 2012 - 21:26
Napisany 20 lipca 2012 - 22:11
Wiem ze jeszcze powinien byc jakis zel miedzy szyba a czujnikiem.
dokładnie. Jak zdejmowałem czujnik to była milumetrowa warstwa żelu pomiędzy nim a szybą
Napisany 20 lipca 2012 - 22:12
Chyba nie tak łatwo można się coś dowiedzieć od jego gdyż ostatnio był na forum prawie 3 mieś. temu.Kolega Jahol70 mial problemy z czujnikiem (a wlasciwie to go nie mial) i zalozyl czujnik z innego auta ( niestety nie wiem z jakiego) i mu wszystko dzialalo. Jutro moge go zapytac, badz napisz mu PW. Wiem ze jeszcze powinien byc jakis zel miedzy szyba a czujnikiem.
Napisany 21 lipca 2012 - 09:44
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?
Ja widziałem i ja wiem

1-pod zieloną szybę
2-pod szybę solariczną
dokładnie, żadnych innych nie było

Napisany 21 lipca 2012 - 12:42
Bynajmniej to masz na pociechę, jeżeli już nie macałeśJa widziałem i ja wiem

Wracając do motoryzacji a konkretnie do czujnika deszczu do OB, czy się może ktoś orientuje może za jakiś szrot w PL gdzie mają więcej rozebranych Omeg mogą być i z Anglii?
Napisany 21 lipca 2012 - 12:53
Bynajmniej to masz na pociechę, jeżeli już nie macałeś
:zalamka: mi o czujnik chodziło