Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wariujące samopoziomowanie ksenonów

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
162 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   jques

jques
  • 65 postów

Napisany 08 października 2011 - 00:23

moze po odlaczeniu sterownika, szukaj na allegro mozna znalesc duzo taniej tak pozatym tyl i przod sa idetyczne roznia sie jedynie mocowaniami do wahacza i ramy samochodu..

#102 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 08 października 2011 - 09:16

nie ma tak zle,czujnik na Allegro lub u Beast kupisz od 130-150 zł, tak ze nie ma zle,a bez czujnika swieci na doł,i tyle
Życie jest chwilą - więc żyj i kochaj.

#103 OFFLINE   Kula69

Kula69
  • 65 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 10 października 2011 - 20:07

nie ma tak zle,czujnik na Allegro lub u Beast kupisz od 130-150 zł, tak ze nie ma zle,a bez czujnika swieci na doł,i tyle

NIe odczułem różnicy w świeceniu chyba nie opadły, natomiast skorzystałem z pomysłu "na gumkę recepturkę" i narazie się trzyma

#104 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 11 października 2011 - 07:29

ja na" gumce-reperaturce" jezdzilem prawie 2 lata,dobra gumka wytrzymała cale lato,gorzej w zimie..ale mozna pojezdzic

#105 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 11 października 2011 - 08:09

Zostaje trytytka wtedy :)

#106 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 11 października 2011 - 09:46

Podłączę się do tematu. Przeczytałem wątek, ale nie odzwierciedla on mojego "przypadku":)
Otóż któregoś dnia w ub roku na wyświetlaczu pojawił mi sie komunikat z lampą mijania przekreśloną, mówiący, że brak poziomowania ksenonów. Kasuję drania, podjeżdżam do ściany, wyłączam stacyjkę. Włączam , ksenony się podnoszą, za chwilę pojawia się komunikat. Podczas jazdy nic się nie dzieje, światła nie wariują, na przeglądach spoko.
Sprawdziłem oba czujniki (podmianka) bez rezultatu. Kolega podpiął się kompem, światła reagują na polecenia. Stąd wniosek, że silniczkio ok.
O co kaman?, może ktoś wie, co z tym robić? Niby w niczym nie przeszkadza poza koniecznością skasowania komunikatu, ale warto by było mieć sprawne auto.

#107 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 11 października 2011 - 16:08

Zostaje trytytka wtedy :)

wybacz,ze sie zapytam,ale co to "trytytka"?

#108 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 października 2011 - 17:00

wybacz,ze sie zapytam,ale co to "trytytka"?

http://www.google.pl...w=1271&bih=1001

#109 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 11 października 2011 - 18:13

no kurcze nie wiedzialem ze to ma nazwe trytytki...hahahaha,jak to człowiek do konca zycia sie uczy...u nas mowia opaska,..ale to jest za sztywne do czujnika,musi byc gumka,bo czujnik jest jednak w ruchu,i musi sie troche się poddawac,a tu raczej jak sciagnie, to nie ma tyle luzu...pozdrawiam i dziekuje za wiadomosc.

Podłączę się do tematu. Przeczytałem wątek, ale nie odzwierciedla on mojego "przypadku":)
Otóż któregoś dnia w ub roku na wyświetlaczu pojawił mi sie komunikat z lampą mijania przekreśloną, mówiący, że brak poziomowania ksenonów. Kasuję drania, podjeżdżam do ściany, wyłączam stacyjkę. Włączam , ksenony się podnoszą, za chwilę pojawia się komunikat. Podczas jazdy nic się nie dzieje, światła nie wariują, na przeglądach spoko.
Sprawdziłem oba czujniki (podmianka) bez rezultatu. Kolega podpiął się kompem, światła reagują na polecenia. Stąd wniosek, że silniczkio ok.
O co kaman?, może ktoś wie, co z tym robić? Niby w niczym nie przeszkadza poza koniecznością skasowania komunikatu, ale warto by było mieć sprawne auto.

moze ten komunikat nie wiaze sie z ksenonami?..bo jak wszystko ok,to dlaczego komunikat? a sterownik sprawdzales?

#110 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 11 października 2011 - 19:02

moze ten komunikat nie wiaze sie z ksenonami?..bo jak wszystko ok,to dlaczego komunikat? a sterownik sprawdzales?

Tak, przez laptop. Reaguje na zadawane zmiany położenia.
Czujniki podmieniałem kolejno, żadnej zmiany. Wygląda na to, jakby obwód sygnalizacji zył własnym życiem, niezależnie od lamp.

#111 OFFLINE   jques

jques
  • 65 postów

Napisany 11 października 2011 - 19:05

jesli pokazuje sie komunikat na wyswietlaczu, po podlaczeniu kompa musza byc bledy.. jesli nie ma trzeba ustalic czy napewno chodzi o ksenony.. Czujniki maja tez zakres napieciowy w jakim pracuja..

#112 OFFLINE   Victorrr

Victorrr

DGC 3,8 V6

• 157 postów

Napisany 11 października 2011 - 19:22

Tak, przez laptop. Reaguje na zadawane zmiany położenia.
Czujniki podmieniałem kolejno, żadnej zmiany. Wygląda na to, jakby obwód sygnalizacji zył własnym życiem, niezależnie od lamp.

A może gdzieś przewód przetarty i powoduje jakieś masowanie:hmm:

Ja miałem problem z wypadaniem łącznika na lewym wahaczu z przodu. Załatwiłem to kawałkiem szmatki owiniętej na tą kulkę, czy jak to tam się nazywa, nie wiem;):)

#113 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 11 października 2011 - 19:40

A może gdzieś przewód przetarty i powoduje jakieś masowanie

Podobno w prawym nadkolu mjest jakaś puszka, i spore złącze, w którym jakiś niekontakt może być. Ale akurat w te klocki małe mam doświadczenie, wolę sam nie rzeźbić, żeby nie zepsuć gorzej, bo jak mówią w wojsku lepsze potrafi być wrogiem dobrego.

#114 OFFLINE   razor35

razor35
  • 296 postów

Napisany 18 marca 2012 - 09:46

Witam , podepne sie pod tem , chodzi mi o xenony jak odepne czujnik lub wtyczke od czujnika xenony nie opadaja mi na sam dół a silniczki są sprawne uchwyty nowe co moze byc .

#115 OFFLINE   adamesce

adamesce

Omega: Never ending story

• 595 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 28 kwietnia 2012 - 20:27

Dzisiaj po drodze na lotnisko balice, na autostradzie a4 przejechalem przez przejazd na remoncie z jednej jezdni na przeciwlegly pas drogi. Bylo to przejazd po betonach przez "pas zieleni". Zaraz potem wyskoczyl blad low beam fld / vision. Zadzwonilem odrazu do kol. Machony, i odrazu wielkie dzięki za pomoc, czy moge jechac dalej i co to wogole za blad bo wszystko wygladalo ok, godzina 19.30 wiec nie widac bylo jeszcze nic szczegolnego po swiatlach. Powiedział o co chodzi. Ze z lewej strony na wahaczu przod i z tylu sa ciegna ktore odpowiadaja za poziomowanie. Pod lotniskiem nie udalo mi sie znalezc wiec powrot do domu. Okolo 15km od domu gdy juz bylo bardzo ciemno, swiatla konczyli swiecenie 3m przed autem. Gdzie dokladnie szukać na wahaczu i na belce tego czujnika?? Są gdzies jakieś może zdjęcia dostępne które pokazują to ? jutro mam szkole, wiec w poniedzialek sie za to musze zabrac, niestety z lewarka bo nie mam dostepu do kanalu a na majowke mam wyjazd wiec musze to zrobic. Dzięki z góry za pomoc.

#116 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów

Napisany 28 kwietnia 2012 - 20:45

Gdzie dokladnie szukać na wahaczu i na belce tego czujnika

Zapewnie ci tylko wyczepilo sie ramie z czujnika na przodzie. Lewarek wystarczy w zupelnosci. Bierzesz trytytki ze soba, sciagasz kolo, do wahacza bedzie przykrecone ramie, ktore bedzie trzeba na nowo wczepic do czujnika - jak je wsadzisz, to zacisnij trytytkami i nie bedzie juz wypadac.

#117 OFFLINE   adamesce

adamesce

• 595 postów

Napisany 30 kwietnia 2012 - 09:12

A co to sa te trytki? Wlasnie sciagnelem kolo, wsadzilem to ramie w czujnik, weszlo luzno ale blad odrazu zniknal. Ale po przejechaniu kilku metrow na probe znowu sie wypielo. Wsadzic moge bez sciagania kola. Tylko wlasnie co to sa te trytyki i jak to zabezpieczyc?

#118 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 kwietnia 2012 - 09:14

takie cus

http://www.ktm.bydgo...&product_id=668

#119 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów

Napisany 30 kwietnia 2012 - 09:15

http://www.trytyt.co...art&idd=1&ida=1

#120 OFFLINE   adamesce

adamesce

• 595 postów

Napisany 30 kwietnia 2012 - 09:24

Bardzo skomplikowana nazwa jak na zwykle opaski zaciskajace. Dzieki ogromne za szybka pomoc. Za niedlugo wyjazd wiec uda sie naprawic. Ale czy to ramie przy cujniki musi miec duza ruchomosc? Chodzi o to jak je zapiac do czujnika aby nie unieruchomic go za bardzo. Przez cala dlugosc czu sa jakies patenty??