Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wariujące samopoziomowanie ksenonów

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
162 odpowiedzi na ten temat

#141 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 maja 2012 - 17:48

ja podpinam kompa i podnosze

no i co z tego.jak wyłaczysz kompa to wracają do fabrycznych/wcześniejszych ustawień.

#142 OFFLINE   krakus111

krakus111
  • 11 postów

Napisany 05 września 2012 - 23:32

przeczytałem wszystko co zostało napisane w tym temacie i troszkę jestem załamany.
rady jak spinać dźwigienki na gumkach lub opaskach, ale ani słowa co jest w środku czujnika, jakie ma parametry.
ostatnio w ASO poinformowano mnie że nie już nowych czujników nie będzie (podobno nie są produkowane a z magazynów "wyszły") i ta cena 900zł/szt boli.
ja mam uszkodzone oba czujniki, ale silniki świateł działają poprawnie (kluczyk - jadą do góry i powoli wracają zawsze w taką samą pozycję) więc nie ruszam bo jeszcze da się jeździć.
czujniki uszkodzone przez "fachowców" grzebiących przy zawieszeniu (oj przpraszam,klucz mi się "omsknął")
na Allegro są wraki czujników, może na 10 minut pracy wystarczą, ale ja sporo jeżdżę (lipiec to 9000km) i nie mam ochoty ciągle w tym grzebać.
zapewne wyprodukował bym sobie sam takie szpejo, bo mam możliwości, ale brak gniazdek i... co to ma robić (parametry).

proszę o pomoc i pewne, sprawdzone informacje o czujnikach
jak uda mi się skonstruowaś coś skuteczniejszego i tańszego niż fabryczne czujniki, zaoferuję je "po kosztach" kilku zainteresowanym, którzy pomogą mi rozwiązać problem definitywnie.
masowej produkcji nie będzie - mam inne zajęcia.

#143 OFFLINE   lukasz1985mm

lukasz1985mm
  • 18 postów

Napisany 18 września 2012 - 21:43

witam, przeczytalem caly temat i i zauwazylem ze nikt nie odpowiedzial jak obejsc brak czujnika. chodzi o to ze nie mam czujnika z przodu a swiatla swieca ok. nie zamierzam kupowac tak drogiego czujnika a chcialbym pozbyc sie bledu na wyswietlaczu. jest na to jakis sposob?

#144 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 18 września 2012 - 22:11

witam, przeczytalem caly temat i i zauwazylem ze nikt nie odpowiedzial jak obejsc brak czujnika. chodzi o to ze nie mam czujnika z przodu a swiatla swieca ok. nie zamierzam kupowac tak drogiego czujnika a chcialbym pozbyc sie bledu na wyswietlaczu. jest na to jakis sposob?

obejsc sie nie da. mozesz jedynie zmienic wsad w wyswietlaczu i nie bedzie walic bledem od poziomowania

#145 OFFLINE   lukasz1985mm

lukasz1985mm
  • 18 postów

Napisany 18 września 2012 - 22:25

obejsc sie nie da. mozesz jedynie zmienic wsad w wyswietlaczu i nie bedzie walic bledem od poziomowania

tzn. brzmi ciekawie. mozesz powiedziec cos wiecej o tym? dzieki pozdro

#146 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 18 września 2012 - 22:27

tzn. brzmi ciekawie. mozesz powiedziec cos wiecej o tym? dzieki pozdro

jedziesz na tech2 i wrzucasz soft dla wersji bez xenonu - ot i tyle

#147 OFFLINE   lukasz1985mm

lukasz1985mm
  • 18 postów

Napisany 18 września 2012 - 22:29

heh dzieki. zawsze to jakies rozwiazanie np przed sprzedaniem:)

#148 OFFLINE   krakus111

krakus111
  • 11 postów

Napisany 25 września 2012 - 21:41

a masz wtyczkę do regulatora?

ja jestem uparty i za kilka tygodni (teraz się przeprowadzam i nie mam czasu na zabawę) zrobię emulator czujnika.
to pierwszy etap.

docelowo chcę zrobić "za grosze" działające czujniki.

widzę że temat jest "chodliwy" (13.000 czytających), brak dobrych rozwiązań i....brak chętnych do współpracy.

pozdrowienia dla kibiców.

#149 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 26 września 2012 - 06:43

Ja chętnie powspółpracuję, niestety nie znam się na elektronice. Mogę jedynie udostępnić auto. Ale jak widzę nie mieszkamy zbyt blisko siebie, więc jest kłopot. Moim zdaniem są to główne przyczyny braku "chętnych do współpracy"

#150 OFFLINE   krakus111

krakus111
  • 11 postów

Napisany 26 września 2012 - 12:25

auto do doświadczeń mam swoje, problem jest w tym że jeszcze "działa" a nie mam drugiego by postawić Omege na kołki.
obawiam sie, że jak zaczne bawić sie z zepsutym czujnikiem, to rozjedzie mi się aktualne ustawienie i światła będą świecić w zderzak lub po drzewach
nie mogę sobie pozwolić na choćby dzień postoju auta, bo to wiąże sie z przymusowym urlopem, lub jazda wynajętym, a to kosztuje.

potrzebuję informacji ( może ktoś zmierzył lub ma wiedzę z serwisu) jakie parametry ma czujnik, a jeszcze lepiej chętnie kupię, zepsuty czujnik, by "na stole" powalczyć.

drugi problem to gniazdo.
poszukuję gniazda pasującego do kabla czujnika.
sam czujnik można zrobić, lub zrobić emulator - to nie problem, ale jakoś trzeba to podłączyć do istniejącej wiązki i musi być hermetyczne (woda, sól, śnieg, błoto).

to ze daleko mieszkasz to nie problem, są firmy kurierskie. czujnik możesz zainstalować sam.

#151 OFFLINE   bsje27

bsje27

3.0dti hybryda

• 1 015 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 26 września 2012 - 18:58

mam gdzieś czujnik który wywalał mi błąd i układ nie działał, mam też sprawny czujnik, jak układ automatycznej regulacji nie działa z powodu czujnika to światła jadą w dół.

a wtyczkę poszukam, jak co się odezwij, w sobotę rano będe na balicach

#152 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 11 listopada 2012 - 12:16

a masz wtyczkę do regulatora?

ja jestem uparty i za kilka tygodni (teraz się przeprowadzam i nie mam czasu na zabawę) zrobię emulator czujnika.
to pierwszy etap.

docelowo chcę zrobić "za grosze" działające czujniki.

widzę że temat jest "chodliwy" (13.000 czytających), brak dobrych rozwiązań i....brak chętnych do współpracy.

pozdrowienia dla kibiców.

jak bedziesz cos miał opracowane, daj znac...tez mam problem
Życie jest chwilą - więc żyj i kochaj.

#153 OFFLINE   pyton27

pyton27
  • 18 postów

Napisany 12 listopada 2012 - 17:52

To ja tylko tak podczepię się pod temat żeby mieć pewność, czy nawet jak jest uwalony któryś z czujników poziomowania to czy przekręceniu stacyjki światłą powinny zareagować podniesieniem się a następnie opuszczeniem czy nie będzie żadnej reakcji?

#154 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 12 listopada 2012 - 18:00

To ja tylko tak podczepię się pod temat żeby mieć pewność, czy nawet jak jest uwalony któryś z czujników poziomowania to czy przekręceniu stacyjki światłą powinny zareagować podniesieniem się a następnie opuszczeniem czy nie będzie żadnej reakcji?

nie, w razie awarii czujnikow swiatła opadają.to jest tak: jeden czujnik uszkodzony opada , a drugi jak jest uszkodzony to dzwiga...tylko teraz nie jestem pewny czy przedni czy tylny

#155 OFFLINE   pyton27

pyton27
  • 18 postów

Napisany 12 listopada 2012 - 18:20

nie, w razie awarii czujnikow swiatła opadają.to jest tak: jeden czujnik uszkodzony opada , a drugi jak jest uszkodzony to dzwiga...tylko teraz nie jestem pewny czy przedni czy tylny

U mnie świecą zupełnie w dół, z tego co wyczytałem to przedni uwalony jest, patrzyłem na niego i wygląda ok, dźwigienki się ruszają bez oporów, liczyłem że może silniczek umarł ale skoro nie ma żadnej reakcji świateł tylko świecą od raz w dół to nie sprawdzę czy to silniczki ale znając szczęście to i tak czujnik wiec pozostaje wymienić ehmm

#156 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 12 listopada 2012 - 19:33

no tak...mozesz sprobowac posadzic kogos do bagaznika...i wtedy bedziesz wiedzial co sie dzieje ze swiatlami , czy reagują, ale jezeli swiecą na dół, to na bank czujnik...ale powinien wyswietlac napis Fahreit...czy tak jakos...a czujniki sa w granicach 150zł ..oczywisci uzywki,...bo nowe to majątek

#157 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 12 listopada 2012 - 20:07

nie ma znaczenia ktory jest uwalony. w przypadku awarii niestety swiatla wala w dol zeby nie oslepiac

#158 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 12 listopada 2012 - 20:14

podłączając auto pod OP-COM wyjdzie który czujnik szwankuje. Wystarczy patrzeć na odczyty z czujników i obciążać auto sprawdzając czy jest reakcja.

#159 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 13 listopada 2012 - 18:55

nie ma znaczenia ktory jest uwalony. w przypadku awarii niestety swiatla wala w dol zeby nie oslepiac

... tak powinno byc, ale u mnie jak zwykle inaczej, swiecą do gory, nie wiem dlaczego...jutro zobacze, w sobote jechalem, hamuje przed swiatlami i swiatła opadają i dzwigaja sie, i to energicznie...cos nie tak...

#160 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 listopada 2012 - 19:08

podjedź kiedy do centrum K-ce to podłaczymy kompa i sprawdzimy