ale za to środek bedziesz miał niedługo tak zaśmiecony że szybko go będziesz zakładał, nie lepiej zmienić ten filtr na nowy ?Ja wyciągłem filtr i nic nie paruje

Niebezpieczne parowanie
Napisany 29 stycznia 2008 - 07:39
Napisany 29 stycznia 2008 - 10:22
ale za to środek bedziesz miał niedługo tak zaśmiecony że szybko go będziesz zakładał, nie lepiej zmienić ten filtr na nowy ?Ja wyciągłem filtr i nic nie paruje
Był nowy Bosch-to wada umiejscowienia filtra(mondeo też tak ma i też mi parowało,bmw ma filtr w kabinie i nigdy nie zaparowały mi szyby). Wole posprzątać pył ale w zimie jeździc bezpiecznie z dzieckiem.

Napisany 29 stycznia 2008 - 11:10
ja kupuje zwykłe papierowe i nie mam problemów z parowaniem szyb a VA nie było filtra powietrza i ciągłe mycie szyby od wewnątrz juz mnie dobijało nie mówiąc że 30 minut po wyczyszczeniu "blatu" było na nim tyle samo syfu co wcześniejBył nowy Bosch-to wada umiejscowienia filtra(mondeo też tak ma i też mi parowało,bmw ma filtr w kabinie i nigdy nie zaparowały mi szyby). Wole posprzątać pył ale w zimie jeździc bezpiecznie z dzieckiem.
Napisany 08 lutego 2008 - 15:12
Napisany 08 lutego 2008 - 16:31
Wiem ,że jest lepiej z filtrem bo nie ma tłuszczu na przedniej szybie itp. ale naprawde w omedze jest on źle umiejscowiony.

Napisany 08 lutego 2008 - 16:38

Napisany 08 lutego 2008 - 16:44
Piotrek - kupiles filtr papierowy czy ten z weglem? Jesli papierowy to zastanawiam sie jaki on ma wplyw na parowanie... Ani nie lapie wilgoci, ani nie blokuje przeplywu. Dla ciekawosci wyjme z jednej filtr i zobacze jaki bedzie efekt (poza lisciami w kratkach
)
Papierowy .Liści nie miałem nawet bez filtra bo przecież jest tak kratka. Papier równiez chłonie wilgoć.Naprawde sie nie sprzeczam ale miałem identycznie w mondeo tak jak pisałem wyżej.
W komorze filtra jest sucho nie mam nic pozapychane itp.

Napisany 08 lutego 2008 - 16:53
W Mondeo to inna bajka, bo wlaczasz grzanie przedniej szybki i po 30 sekundach nawet snieg splywa. Skubancy mieli dobry pomysl.
Napisany 08 lutego 2008 - 17:46
[B]
Napisany 20 lutego 2008 - 19:50

Co do umiejcowienia czy w nogach, czy w kabinie, czy gdzieś w innym miejscu. W Omie dali poprostu ciała na maksa, bo nie przykryli filtra i tyle. W Corsie też jest on w podszybiu i gdyby nie był przykryty (zamykany), to też by był mokry.
Co do ogrzewanej szyby w Mondeo, to fajna, ale cena też fajna. W furach służbowych pekły mi już trzy szyby od kamieni i jedna od gradu. Dzięki bardzo za ogrzewaną w Mondeo :shock:
Szwagrowi pękła taka latem od słońca. Teraz ma normalną z uwagi na cenę

Napisany 20 lutego 2008 - 20:04
ale tylko jeśli chodzi o parowanieW Omie nie ma różnicy czy wkładamy węglowy czy papierowy.
Napisany 20 lutego 2008 - 21:37
Napisany 21 lutego 2008 - 10:58
Czy sie brudzi mocniej? Wg mnie szyby brudza sie tak samo od srodka jak sie brudzily. Zrobilem tak ok 300km i nie widze pokladow kurzu na desce wiec moze jednak warto sprobowac. Pewnie jedyny problem to elementy stale (liscie, galazki itp) ktore beda wchodzily do srodka, ale widac, ze oryginalny filtr ma za mala przepustowosc do wentylatora i stawia za duzy opor.
Napisany 21 lutego 2008 - 11:05
Przy tej pogodzie nie zobaczysz. Poczekaj aż drogi zrobią się suche, kilka dni nie będzie deszczu, temp. ok. 15-20 stopni. Wtedy zobaczysz kurz.Zrobilem tak ok 300km i nie widze pokladow kurzu na desce wiec moze jednak warto sprobowac.
Napisany 21 lutego 2008 - 11:07
poczekaj do wiosny, jak nawierzchnia będzie suchaCzy sie brudzi mocniej? Wg mnie szyby brudza sie tak samo od srodka jak sie brudzily.
PS. wyjąłem nie wyjełem
Napisany 21 lutego 2008 - 11:24
P.S. Gachu - przepraszam, przejezyczenie i nie mam dostepu do slownika Mozilli jak wielu, ale postaram sie odwdzieczyc i tez przypilnuje Twoja pisownie.
Napisany 21 lutego 2008 - 13:27
Auto szybciej odparowuje jesli wsiadzie sie rano
Jeśli rano wchodząc do auta masz zaparowane szyby to na bank masz zapchane otwory wentylacyjne.

Napisany 21 lutego 2008 - 14:28
- jesli jest zimno i auto stoi na dworze a wchodzisz z cieplego mieszkania i czesto po kapieli - szyby paruja momentalnie.
- jesli wczesniej chodzila klimatyzacja.
Wszystko mam sprawne i takie zachowanie jest normalne.
Napisany 26 lutego 2008 - 17:29
Nie wiele sie udzielam na forum lecz duzo czytam... :mrgreen:
Jak naprawić klapke obiegu zamkniętego pozostajacego w pozycji zamkniętej?
Tzn. pchnięcie klapki listewką pomaga na krótko i po jakimś czasie (nie wiem w jakich okolicznosciach) klapka znow powraca do pozycji obiegu zamkniętego...
Moje pytanie - co w tym układzie trzeba wymienić? Ew. koszty?
dziekuje z góry!