Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Nie pomogła wymiana czujnika położenia wału korbowego, czujnika p. wałku rozrządu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
75 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 12:45

Moim zdaniem przestawiony rozrząd. widać na filmie, jak moment zapłonu wypada wcześniej, aż cofa wał. Elektryka i paliwo sądzę są ok, ma chęć zaskoczyć.

#22 OFFLINE   DragoneK

DragoneK
  • 39 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 12:47

Moim zdaniem przestawiony rozrząd. widać na filmie, jak moment zapłonu wypada wcześniej, aż cofa wał. Elektryka i paliwo sądzę są ok, ma chęć zaskoczyć.

moj mechanik powiedzial ze to przez czujnik ze zbyt pozno lub zbyt szybko daje sygnal i nie moze zaskoczyc zaplon... a w dodatku caly czas blad czujnika nr 19

#23 OFFLINE   warjat500

warjat500
  • 179 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 28 lutego 2013 - 12:51

to też bardzo możliwe , ale ja nie rozumiem jak się można pomylić z jego ustwieniem ,
tu są tak widoczne znaki kolega jak widac na filmie ma tak extra dostęp zero klimy tam wszystko widać.
2 znaki na obudowie pokrywy rozrządu zgrywajace sie na kołach + ma się zgrywac koło pasowe z tym tzw. kolcem wystającym.

#24 OFFLINE   Lyha89

Lyha89
  • 43 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 12:51

ja nagralem filmik jak to wyglada umnie:

U mnie praktycznie identyczne objawy

Jade do znajomego mechanika bo mi nie bardzo idzie to ustawianie rozrządu daj Boże żeby to pomogło bo juz nie mam sił do tej Omegi.. Zaznaczam że czujniki wału jak i wałków powymieniane.

#25 OFFLINE   DragoneK

DragoneK
  • 39 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 12:54

U mnie praktycznie identyczne objawy

Jade do znajomego mechanika bo mi nie bardzo idzie to ustawianie rozrządu daj Boże żeby to pomogło bo juz nie mam sił do tej Omegi.. Zaznaczam że czujniki wału jak i wałków powymieniane.

jak ci sie uda cos z tym zrobic to daj znac...

#26 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 12:54

2 znaki na obudowie pokrywy rozrządu zgrywajace sie na kołach + ma się zgrywac koło pasowe z tym tzw. kolcem wystającym.

przy zapłonie na cyl nr 1. Kolejność zapłonu 1-2-4-3.

#27 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 lutego 2013 - 13:06

Zaznaczam że czujniki wału jak i wałków powymieniane

Czujnik walu korbowego z podstawa metalowa czy plastikowa??
A rozrzad masz przestawiony na 90%.

#28 OFFLINE   Lyha89

Lyha89
  • 43 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 13:10

Jak dobrze pamiętam to plastikowa czujnik VDO dobierany wedle numery wziętego ze starego czujnika.. Mimo to błąd dalej się świeci, mam nadzieje że pomorze ten rozrząd..

#29 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 28 lutego 2013 - 13:15

Jak dobrze pamiętam to plastikowa

Powinienes miec czujnik starego typu z podstawa metalowa (x20xev mial 2 typy ECU i u Ciebie patrzac na rocznik i kody dwucyfrowe siedzi ten starszy, a co za tym idzie czujnik walu jest tez starszego typu).

#30 OFFLINE   lukkra

lukkra
  • 96 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 28 lutego 2013 - 14:26

i tak jak mowilem kontrolka silnika swieci i check na kompie gasnie po chwili

na moje oko to on pali od 4 a nie od 1 cylindra , bo jeśli by nawet był przestawiony na wale ale palił od 1 , to by miał ciężko zapalić a nie tak się blokować, wydaje mi się że wał był ustawiany na śrubokręt , a wałki na znaki i ktoś go przestawił i zaczyna wydzielać zapłon od 4 , bo i z takimi przypadkami się spotykałem :masakra:
to są wszystko tylko przypuszczenia bo tak na oko to to może być wszystko nawet dziura w tłoku:D:jump:

#31 OFFLINE   DragoneK

DragoneK
  • 39 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 15:14

dziura odpada bo glowica byla robiona i wszystko dopieszczane..

#32 OFFLINE   Górnik

Górnik

kombi, design edition

• 213 postów
  • Województwo: świętokrzyskie

Napisany 28 lutego 2013 - 15:32

zaraz spróbuje to namierzyć, hmm tylko strasznie ciężko w ogóle tym ruszyć jak rusze w jedną to przejdzie o jakieś 2cm a w drugą też się troche ruszy ale wtedy luzuje się pasek

Kręć wałem w prawo i tylko w prawo! Wałem, nie wałkami rozrządu. Samochód na luz. Jak ciężko idzie, to wykręć świece. Do obrotu wałem użyj klucza nasadowago, najlepiej z dłuższym uchwytem. Najpierw ustaw wał na znaki i sprawdź, czy na wałkach rozrządu znaki się zgrywają, jeśli nie, raz jeszcze wykonaj pełny obrót wałem i ustaw go na znaki. Gdy tym razem znaki na wałkach się nie zgrają masz przestawiony rozrząd.

i tak jak mowilem kontrolka silnika swieci i check na kompie gasnie po chwili

Dokładnie takie same objawy miałem w innym samochodzie, jak był przestawiony rozrząd.

#33 OFFLINE   lukkra

lukkra
  • 96 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 15:33

dziura odpada bo glowica byla robiona i wszystko dopieszczane..

piszesz ze głowica była robiona , a sprawdź czy czasem nie jest zamieniony czujnik walka z czujnikiem przepustnicy , tak zrobił "mechanik" znajomemu jak wymieniali uszczelkę w x20xev tyle ze jemu święciła kontrolka silnika i auto miało trochę za mało mocy
powinno być mniej więcej tak jak na rysunku
przewód od czujnika wałka powinien wychodzić z wiązki z boku , a przepustnicy z wiazki z przodu

#34 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 28 lutego 2013 - 15:46

dokladnie to jest znak na koło wlaśnie
jest na kole pasowym małe wcięcie i to sie musi zgrywac na ten kolec

nie wprowadzaj w błąd, znak na kole pasowym i kolec nie są do ustawiania rozrządu
na kole od rozrządu jest znak i trzeba zdjąć koło pasowe do tego

#35 OFFLINE   lukkra

lukkra
  • 96 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 15:50

nie wprowadzaj w błąd, znak na kole pasowym i kolec nie są do ustawiania rozrządu

dokładnie koło pasowe trzeba zdjąć , to naciecie to jest tylko do sprawdzenia, jak faktycznie jest dobrze zestawiony wał

#36 OFFLINE   morgon

morgon
  • 108 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 18:30

dokładnie koło pasowe trzeba zdjąć , to naciecie to jest tylko do sprawdzenia, jak faktycznie jest dobrze zestawiony wał

Tak czy inaczej te trzy znaki (jeden na kole pasowym i dwa na wałkach rozrządu) muszą się zgrać co drugi obrót

#37 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 28 lutego 2013 - 21:07

ja bym sprawdził jeszcze czy jest ciśnienie na listwie paliwa- to minuta roboty, a objawy pasują

#38 OFFLINE   bzdynekomnia

bzdynekomnia
  • 69 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 21:28

a stukowy był ?sprawdzany?

#39 OFFLINE   Lyha89

Lyha89
  • 43 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 22:27

Stukowy też był dziś sprawdzany, ciśnienie także.
Auto znowu na warsztacie mechanik jutro zobaczy co jest z tym rozrządem bo przez swoją nie wiedze pewnie rozpierdzielibym silnik, zdjąłem pasek rozrządu no i na lewym wale przeskoczył o dwa ząbki podajrze... Mechaink powiedział że dobrze ze po takim zabiegu go nie odpalałem bo mogło sie bidy narobić..

#40 OFFLINE   warjat500

warjat500
  • 179 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 02 marca 2013 - 09:46

(oczywiscie znaki na kolach rozrzadu ustawione ) +
tak tylko jak kolo pasowe jest ustawione z walem korbowym tak jak powinno byc to jak najbardziej sie tym sugerujesz kolego! wiem bo chyba u siebie tak ustawiam i jest git!
a po to jest to naciecie i po to jest ten kolec ze to tez ma sie zgrywac chyba ,ze sobie ktos zalozy inaczej to juz pod kolem pasowym musi szukac( ja zawsze pilnuje zeby kolo pasowe zalozyc tak ze jak robie obroty to wszystkie znaki sie zgrywaja)